OwlTail

Cover image of Tangó és Kes - 24.hu

Tangó és Kes - 24.hu

Halálos, de fegyvertelen - A Tangó és Kes nyomon követi a bűnelkövetések sok évtizedes trendjeit, a bűntársadalom mocorgóit és „újításaikat”. Legendás leleplezések, soha el nem kapott elkövetők, eszes és balek tettesek, sorozatgyilkosok és maffiacsaládok, lebukások és lebuktatók itthonról és a világból. Magyar rendszerváltások és azt azokat követő bűntársadalmi, politikai és gazdasági összefonódások.

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

„A média csinált belőlem keménytökű maffiózót”

Az ukrán–orosz háború apropóján Robert Yugovich, egykori vajdasági magyar csibész életútját több felvonásban tekintjük át. A Tangó és Kes legújabb adásában arra keressük a választ, vajon a hazai szervezett bűnözés emblematikus szereplői mennyire állják meg a helyüket nemzetközi összehasonlításban, illetve a környező államokban lezajlott háborúk vagy jelenleg is tartó fegyveres konfliktusok miként befolyásolták az úgynevezett magyar maffiózók valódi hatalmát és erejét.

43mins

16 Jul 2022

Podcast cover

Ahol ropognak a fegyverek, ott virágzik a szervezett bűnözés

A szomszédunkban zajló orosz–ukrán háború apropóján a Tangó és Kes legújabb része azzal foglalkozik, miként függ össze a modern kelet-európai nemzetépítés, az erősödő nacionalizmus a szervezett bűnözés megerősödésével. Meghívott vendégünk a délvidékről származó, később nyugat-európai kriminális karrier után újra Szerbiában élő Robert Yugovich, akinek segítségével betekintést kapunk a hadkötelezettség, a szabályozatlan állami működés és a maffia kapcsolatáról, és beszélünk az alig egy generációval ezelőtti délszláv háború mintaadó hatásairól.

47mins

10 Jul 2022

Similar Podcasts

Podcast cover

Mire elég az egyik elkövető beismerő vallomása a dunaszerdahelyi maffialeszámolás ügyében?

A dunaszerdahelyi Fontana bárban 1999-ben történt mészárlás a mai napig az egyik legjelentősebb maffialeszámolásnak számít Európában. A 23 évvel ezelőtti bűnügy nemrég izgalmas fordulatot vett, miután Bodoky Károly, egykori rimaszombati sportoló bevallotta, hogy ő volt az egyik elkövető. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei a szlovák hatóságokkal közösen június közepén egy helyszíni kihallgatáson vették végig a 113 lövéssel, illetve 10 áldozattal járó merénylet minden egyes részletét. A Tangó és Kes legújabb adásában a parameter.sk főszerkesztőjével, Barak Dáviddal beszéltük át, hogy a fejlemények fényében van-e esély a bűnügy megnyugtató lezárására.

1hr 28mins

2 Jul 2022

Podcast cover

Így próbálta meg kifehéríteni a gallért a maffia

Újra foglalkozunk a New York-i maffiacsaládokról szóló Netflix-sorozattal, a Fear Cityvel, amely szinte mindenhonnan pozitív kritikákat kapott. A Tangó és Kes legújabb adásában új szempontok alapján mutatjuk be, miként is használta fel az ügyészség saját politikai céljaira azt, ahogy New York a félelem városává vált. A sorozatból az is kiderül, hogy az igazságszolgáltatás visszásságai leginkább a szervezett bűnözéssel szembeni nyomozásoknál érhetők tetten.

47mins

12 Jun 2022

Most Popular Podcasts

Podcast cover

„Volt hat-nyolc ukrán játékosom, tudtam őket cseréni konzervra”

A Stadler FC játékospolitikájáról, Stadler Sörről és a Sziget Fesztivál mintájára elképzelt Stadler Fesztiválról, az akasztói stadion kálváriájáról, oroszországi konténer-szállítmányokról, Az utolsó vacsoráról és konzervekről is beszélt a kilencvenes évek börtönt is megjárt legendás vállalkozója, Stadler József, akivel a halálát megelőző hónapban beszélgetett a Tangó és Kes még 2017-ben. 25 éve emeltek először vádat a magát juhászként is kipróbáló Stadler ellen. A két héttel ezelőtti bemutatott interjú második, befejező része következik.

53mins

5 Jun 2022

Podcast cover

Hogyan lett New York a félelem városa?

A Netflix nagysikerű bűnügyi témájú dokumentumfilm-sorozata, a Fear City eddig kizárólag pozitív kritikákat kapott. A Tangó és Kes legújabb adásában azonban eddig nem tárgyalt szempontok alapján dolgozzuk fel, miként is vált New York a félelem városává, és mindez miért volt hasznos az igazságszolgáltatás és a politika vezetőinek.

46mins

29 May 2022

Podcast cover

„Nem bírom a bezárást” – Stadler József utolsó interjúja a Tangó és Kesben

2017. november 21.-én, 66 éves korában halt meg Stadler József, akivel szemben éppen 25 évvel ezelőtt történt az első vádemelés, milliárdos áfacsalás miatt. A legendás akasztói stadionépítővel a Tango és Kes vette fel az utolsó interjút, öt évvel ezelőtt, 2017. október 4-én. A beszélgetésben szó volt a „sinkófázásról”, a börtönévekről, az életmentő Pick szalámiról, Puskás Öcsiről, fociról és a '90-es évek privatizációjáról. És a halálról.

47mins

22 May 2022

Podcast cover

M. Richárd alfahím volt, de béta karakter

Május 5-én elhunyt Molnár Richárd, a Dózsa György úti baleset miatt hírhedtté vált egykori testépítő. A Tangó és Kes legújabb adásában a magyar éjszakai életben a 2000-es évektől jelenlévő férfi kriminális karrierútjának főbb állomásait vesszük sorra, ehhez pedig vendégül hívtuk Bolya Zoltánt, aki szórakozóhelyek védelme és egyéb alvilági praktikák miatt többször került szembe vagy éppenséggel egy platformra Molnár Richárddal. Az Ököljog című könyv szerzője elmeséli az egyik, valóban késhegyre menő vitájukat, amelynek következtében Molnár Richárd előzetes letartóztatásba került.

1hr 4mins

14 May 2022

Podcast cover

Lehet-e tanulni bármit a filmbeli sorozatgyilkosoktól?

Harminc éve mutatták be a magyar mozikban A bárányok hallgatnak című thriller-klasszikust, de más apropója is van annak, hogy a Tangó és Kes legújabb adása a sorozatgyilkosokkal foglalkozik. Épp fél évszázada hunyt el ugyanis J. Edgar Hoover, és paradox módon az ő halála tette lehetővé, hogy létrehozzák az FBI-on belül a viselkedéstudományi egységet, és megindulhasson az azóta kultikussá vált bűnözői profilozás. A filmtörténet legendás sorozatgyilkosai nemcsak aberráltak és perverzek, de általában kiemelkedően intelligensek is. Akár tanulhatunk is a karakterüktől valamit?

53mins

30 Apr 2022

Podcast cover

„Donorfestményekkel csapták be a csókosok a vevőket”

A hatvanas-hetvenes években még úgy hamisítottak festményeket, hogy egy ügyes kezű alkotó utánozni próbálta valamelyik híres művész stílusjegyeit. Később viszont az úgynevezett donorfestészet vált meghatározóvá, amikor egy korabeli – egyébként tehetséges, de legalábbis nem ügyetlen – festő névtelen alkotását próbálták „feljavítani”, majd alászignózták egy híres alkotó nevét. A régiségkereskedés Kádár-kori kriminalisztikájáról szól a Tangó és Kes legújabb adása, amelyből az is kiderül, miért nem repült rá a hazai szervezett bűnözés a műtárgyhamisításokra.

52mins

24 Apr 2022

Loading