OwlTail

Cover image of Portfolio Checklist

Portfolio Checklist

A Portfolio napi podcastje, melyben munkanapokon lapunk elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági, pénzügyi témáit.

Popular episodes

All episodes

Read more

A Portfolio napi podcastje, melyben munkanapokon lapunk elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági, pénzügyi témáit.

11% ide vagy oda, az új állampapír kamatát is felzabálja az infláció?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének szerdai adása. A mai műsor első részében a lakossági állampapírokról lesz szó, mivel három eddig is forgalomban lévő papírnak emelt a kamatán az Államadósság Kezelő Központ. Az új kamatokról, és arról, hogy ezek felveszik-e a versenyt a pénzromlás mértékével, Árgyelán Ágnest, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjét kérdezzük. Az adás második részében Palkovics Máté, a Portfolio Globál rovatának elemzője számol be Ursula von der Leyen mai beszédének részleteiről. Az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament előtt tartotta meg szokásos évértékelőjét, amiben szó volt Ukrajna jövőbeni támogatásáról, az energiaválság megoldási lehetőségeiről, és a jogállamisági feltételekről, ahol vélhetően Magyarországnak is üzent a bizottsági elnök.

Sep 14 2022

17mins

Play

Revans vagy médiahack? Mit is jelentett be a Ryanair-vezér Budapesten?

Podcast cover
Read more

A mai műsor első részében röviden foglalkoztunk Michael O’Leary Ryanair-vezér kedd délutáni, budapesti sajtótájékoztatójával, melynek keretén belül a ultra-low-cost légitársaság vezetője Budapestről elérhető desztinációk megszüntetését és járatritkítást jelentett be. A témával kapcsolatban Kövesy Károly, a Portfolio Részvény rovatának elemzője volt a Checklist vendége, aki lapunkat élőben tudósította a sajtóeseményről. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy megjelent a Portfolio negyedéves lakáspiaci hangulatfelmérése, melynek segítségével reális képet kaphatunk arról, hogy milyen folyamatok határozzák meg a hazai lakóingatlanpiacot.

A műsorban említett, 2022. őszi lakáskiállításról több információ ide kattintva található.

Sep 13 2022

14mins

Play

A gázra léptünk, nem a fékre – mekkora árat fizethet most Magyarország?

Podcast cover
Read more

A mai műsor első részében a Magyarország és Európa előtt álló gazdasági kihívásokról volt szó, és persze arról, hogy mikorra várható fordulat a meghatározó folyamatokban. A témával kapcsolatban Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora, korábbi Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt a Checklist vendége. Az adás második részében az orosz-ukrán hadszíntéren látható, sokak által meglepően sikeresnek tartott ukrán ellentámadásról volt szó, ahol az orosz csapatok már több mint 20 településről voltak kénytelenek visszavonulni, gyakran hátrahagyva fegyvereket, harckocsikat. A témával kapcsolatban Huszák Dánielt, lapunk Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük.

Sep 12 2022

35mins

Play

Nyomás alatt a magyar vállalatok: ha így megy tovább, jön a Mad Max

Podcast cover
Read more

Szeptember 6-án, kedden rendezték meg a Sustainable World 2022 konferenciát. Az eseményen elhangzott legérdekesebb felvetésekkel, az ESG-átállás hazai folyamataival, valamint a rendezvényen kiosztott Green Awards elismerésekkel kapcsolatban a Porftfolio Checklist különkiadásának vendége volt Hatta Anita, a PwC Magyarország partnere, valamint Bozsik Balázs, a PwC Magyarország fenntarthatósági és ESG üzleti szolgáltatások vezetője. A műsorban egyebek mellett szóba került, hogy milyen üzleti- és tőkepiaci dinamikák jellemzik a hazai nagyvállalatok és kkv-k zöld átállását, hogy mi lehet az ára, ha ez nem történik meg, s hogy miért fontos a modellértékű eredményekre minél jobban felhívni az üzleti szektor figyelmét.

A Portfolio Checklist különkiadása a PwC Magyarország támogatásával jelent meg.

Sep 10 2022

31mins

Play

Szétszakadhat az Egyesült Királyság II. Erzsébet halálával? Mi lesz a brit trónnal?

Podcast cover
Read more

A pénteki műsor a megszokottnál korábban jelent meg, csütörtök este ugyanis meghalt II. Erzsébet brit királynő, s ma ezzel az egy témával foglalkoztunk. Vendégünk volt Pintér Károly egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézetének vezetője, aki egyebek mellett beszélt arról, hogy milyen társadalmi klímában lépett hatalomra II. Erzsébet 1952-ben, milyen főbb folyamatok jellemezték az uralkodását, és az adásban arról is szó esett, hogy tekinthető-e gazdasági értéknek Nagy-Britannia számára az uralkodócsalád, és hogy milyen jövő várhat a királynő halálát követően a monarchiára, benne pedig a brit trónra.

Sep 09 2022

19mins

Play

Szegény embert még az ár is húzza

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének csütörtöki adása. A mai műsor első részében a friss, augusztusi inflációs jelentéssel foglalkoztunk, amiből kiderült, hogy tovább gyorsult az áremelkedés Magyarországon, az élelmiszerek ára ráadásul drámai mértékben nőtt. A témával kapcsolatban Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a mai kormányinfón bejelentett új, lakossági állampapírról volt szó, ami a 11%-os kamatával akár át is rendezheti az állampapírpiacot. Az új állampapírról Árgyelán Ágnest, lapunk Pénzügy rovatának elemzőjét kérdeztük.

Sep 08 2022

14mins

Play

Krízisben az önkormányzatok: a kormány nélkül "nem fog menni" a tél

Podcast cover
Read more

A mai műsornak egy témája volt, ez pedig a magyar önkormányzatokat sújtó energiaválság. A most tapasztalható piaci ársokk ugyanis olyan mértékben emeli meg a települések energiaszámláit, hogy azokat képtelenségnek tűnik helyi szinten kigazdálkodni. A témával kapcsolatban a műsor vendége volt Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, valamint Szita Károly, Kaposvár fideszes városvezetője, aki pedig a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Sep 07 2022

20mins

Play

Felrúgja Liz Truss a Brexit-dealt? Milyen opciói vannak?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének keddi adása. A műsor első részében Liz Truss, újdonsült brit miniszterelnök megválasztásának körülményeivel, és az előtte álló legfontosabb megoldandó foglalkoztunk. Az új vezetőnek a globális problémák mellett a szigetországon belüli problémákkal is meg kell küzdenie, ilyen például az észak-ír helyzet, ahol vagy az EU-val vagy pedig az észak-ír kormány megalakulását blokkoló unionistákkal kerülhet összetűzésbe. A témával kapcsolatban Szabó Barnabást, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértőjét kérdeztük. Az adás második részében az MNB friss hitelezési jelentésével foglalkoztunk, amiből kiderült, hogy a bankok nagyon borúsan látják a lakossági és a vállalati hitelezést 2022 második féléve tekintetében. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjét kérdeztük.

Sep 06 2022

29mins

Play

Tömeges elbocsátások kezdődtek Magyarországon? Mégis mi történik?

Podcast cover
Read more

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy míg mostanában inkább a kritikus munkaerőhiány miatt aggódhattunk a munkaerőpiacon, a mostani energiaársokk ezzel szemben pont, hogy tömeges elbocsátásokhoz vezethet – egyszerre ráadásul több, egymásnak részben ellentmondó hatás érvényesülhet a hazai munkahelyek és munkavállalók tekintetében. A témával kapcsolatban Hornyák József, a Portfolio makroelemzője volt a Checklist vendége. Műsorunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy nagy a baj a kínai ingatlanpiacon. Apadnak a források, csődközelben vannak ingatlanfejlesztők, és még jelzáloghitelesek is sztrájkolnak, az egyik legfontosabb kérdés, hogy a szektor potenciális bedőlése milyen hatással lehet a világgazdaságra. A kínai ingatlanpiacról Mohos Kristófot, lapunk Részvény rovatának elemzőjét kérdeztük.

Sep 05 2022

24mins

Play

Egyszerre jelentett a Vodafone és a 4iG – Mit látunk?

Podcast cover
Read more
Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adása. A mai műsor első témája az volt, hogy a héten megjelent a 4iG idei második negyedéves beszámolója, valamint közölték a Vodafone 2021-es főbb számait is. Utóbbi cég eredménye zsinórban másodszor lett negatív. A műsor vendége volt Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője, akivel a két cég elmúlt időszakbeli teljesítménye, és persze a felvásárlás is szóba került. Mai másik témánk, hogy a Magyar Nemzeti Bank közzétette a hazai bankok és a magyar biztosítók szektorszintű első féléves adatait. Az év több szempontból is vegyes első hat hónapjáról és a második félév várakozásairól Palkó Istvánnal, lapunk vezető pénzügyi elemzőjével beszéltünk.

Sep 02 2022

31mins

Play

Ukrán ellentámadás: eljött a fordulat ideje?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Checklist, a Portfolio munkanapokon megjelenő podcastjének csütörtöki adása. A mai műsor első részében a háború legfontosabb aktualitásaival, egyebek mellett az ukrajnai ellentámadással, és a Zaporizzsja atomerőmű felé tartó ENSZ-misszióval foglalkozunk. A legfrissebb információkról Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról lesz szó, hogy az energiaválság hatására elszálló rezsiáraknak milyen következményei lehetnek a kereskedelmi ingatlanok, például irodaházak esetében, kell-e tartani épületbezárásoktól a téli fűtési szezonban? A témával kapcsolatban Rácz Gábor, a Portfolio Ingatlan divíziójának elemzője volt a Checklist vendége.

Sep 01 2022

22mins

Play

Milyen szerepe volt Gorbacsovnak a magyar rendszerváltásban?

Podcast cover
Read more

A mai műsorban az augusztus 30-án, kedden elhunyt Mihail Gorbacsov korábbi szovjet pártfőtitkár politikai örökségével és történelmi szerepével foglalkoztunk. A témával kapcsolatban Rainer M. János történész, egyetemi tanár, az 1956-os Intézet korábbi igazgatója volt a Checklist vendége. A szakembert egyebek mellett kérdeztük Gorbacsov hatalomra jutásának körülményeiről, a volt pártfőtitkár szerepéről a magyar rendszerváltásban, a vezető ellen szervezett 1991-es puccsról, valamint arról is, hogy a szovjet pártapparátusnak egyáltalán szándékában állt-e egy olyan reformer politikus hatalomra jutása, mint amilyennek Mihail Gorbacsov bizonyult.

Aug 31 2022

30mins

Play

Ennyit spórol a rezsin a szombati tanítást bevezető egyházi iskola

Podcast cover
Read more

A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy egy győrszentiváni, egyházi fenntartású iskolában szombati tanítást vezetnek be az őszi időszakra, a téli szünetet pedig meghosszabbítják, így spórolva a megemelkedett fűtési költségeken. A témával kapcsolatban Hardi Titusz atya, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolát fenntartó Pannonhalmi Apátság oktatási igazgatója volt a vendégünk. Ezt követően foglalkoztunk az MNB mai kamatdöntésével, a Bankholding első alkalommal közzétett együttes eredményeivel, végül pedig a hatnapos tanítási hét kapcsán a hazai közoktatás általános helyzetéről kérdeztük Horn Dánielt, a KRTK Közgazdasági Tudományintézetének igazgatóját, oktatás-közgazdászt.

Aug 30 2022

33mins

Play

Mégis mi lesz az ára a szétszteroidozott magyar büdzsének?

Podcast cover
Read more

Megjelent a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének hétfői adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy júliusban fordulat állt be a hazai költségvetésben, ugyanis 255,7 milliárd forintos többletet ért el az államháztartás központi alrendszere. Ilyen mértékű szufficitre az év hetedik hónapjában korábban még sohasem volt példa, így ez alapvetően lehetne pozitív hír is, de ha közelebbről vizsgáljuk a folyamatokat, akkor már a büdzsé szempontjából sem egyértelmű a kép, ráadásul a helyzet a szegényebb társadalmi rétegek további leszakadásával fenyeget. A témával kapcsolatban Csiky Gergely, a Portfolio lapigazgatója volt a Checklist vendége. Műsorunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy megszólalt a Portfolio-n Kristo Käärmann, az alapvetően nemzetközi utalásokra szakosodott fintech, a Wise (korábban Transferwise) alapító-vezérigazgatója. Az adásban arról is kérdeztük Turzó Ádámot, lapunk Pénzügy rovatának elemzőjét, hogy miért emelt nemrég díjakat a vállalat, mely alapvetően pont a drága banki szolgáltatások ellenében pozícionálja magát. 

Természetesen fintech-ekről is szó lesz a Portfolio Banking Technology 2022 konferencián október 6-án, Budapesten. További információ és jegyek ide kattintva érhetők el.

Aug 29 2022

15mins

Play

Paks II.: megvan az engedély, indulhatnak az építkezések, de mit szól az EU?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adása. A mai műsor első részében Paks II.-ről volt szó, ugyanis a projekt megkapta a létesítési engedélyt, így hamarosan elindulhatnak az építkezések, de kérdés, hogy mit szól mindehhez az Európai Unió. A témával kapcsolatban Weinhardt Attilát, a Portfolio Makro rovatának elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében az állampapírpiaccal foglalkoztunk. Arról, hogy mik az intézményi papírok, és hogy melyik az az állampapír, amivel egy év alatt 10%-os kamatot lehet szerezni Árgyelán Ágnest, lapunk Pénzügy rovatának elemzőjét kérdeztük.

Aug 26 2022

22mins

Play

Ennyire biztos, hogy megegyezik a kormány az EU-val? Vagy a látszat is elég?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének csütörtöki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány és a jegybank kommunikációjának is stabil eleme lett az uniós tárgyalásokkal kapcsolatos intézményi optimizmus. A kommunikáció erősen hajaz a 2008-as török kártyaként ismert stratégiára, de azért vannak eltérések. A témával kapcsolatban Madár Istvánt, a Portfolio Makro rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében egy, a katáról átalányadózásra átállók adminisztrációját lényegesen leegyszerűsítő, azt nagyban segítő informatikai megoldásról volt szó, ami nem csak a vállalkozók, hanem a könyvelők munkáját is jelentős mértékben tudja támogatni. Erről a fejlesztésről kérdeztük Sárospataki Albertet, a Billingo vezérigazgatóját.

Aug 25 2022

26mins

Play

Koronavírus: 6097 haláleset megelőzhető lett volna Magyarországon

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének szerdai adása. A mai műsor első részében, a legfrissebb hazai koronavírus adatokkal, egy friss Covid tanulmány eredményeivel, és egy, az omikron variáns ellen kifejlesztett új vakcinával foglalkozunk. A témával kapcsolatban Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjét kérdeztük.  Az adás második részében, a Moszkvában történt autóbombás-merényletről lesz szó. A robbanásban a hírek szerint Putin fő ideológusának, Alexander Duginnak a lánya vesztette életét. Az elkövető személye, és a robbantás körülményei körül egyre több a kérdőjel, de az eset akár eszkalálhatja is az eseményeket. A történtekkel kapcsolatban Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője lesz a vendégünk.

Aug 24 2022

22mins

Play

Megszorítások után pénzszórás? Mit okoz a Vodafone-ügy a költségvetésben?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének keddi adása. A mai műsor első részében azt járjuk körbe, hogy a kormány a költségvetést kiigazító, megszorító lépések után, miért költ 350 milliárd forintot a Vodafone felvásárlására, és mindez hogyan hat vissza a költségvetésre. Egyebek mellett erről kérdezzük Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját. Az adás második részében, a Portfolio szerdán megjelenő heti podcastjéből hallható egy rövid részlet, amiben Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy egy friss felmérés szerint, hogyan helyezték el a pénzüket a magyar háztartások. A teljes adás holnap jelenik meg, a Portfolio Podcast csatornáján.

Aug 23 2022

17mins

Play

Miért akar az állam saját mobilszolgáltatót, és miért pont most?

Podcast cover
Read more

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének hétfői adása. A mai műsor első részében a hazai távközlési piac évtizedek óta nem látott méretű és jelentőségű tranzakciójával, a Vodafone Magyarország felvásárlásával foglalkoztunk. A tranzakció pénzügyi hátteréről és nemzetgazdasági jelentőségéről Nagy Viktort, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azzal a friss felméréssel foglalkoztunk, amely az energiahatékonysági besorolás hatását vizsgálta az új lakások kínálati áraira. A témával kapcsolatban Futó Péter, lapunk Ingatlan divíziójának elemzője volt a Checklist vendége.

Aug 22 2022

19mins

Play

A 4iG és a magyar állam közösen veszi meg a Vodafone Magyarországot.

Podcast cover
Read more

A témával részletesen foglalkozunk a Checklist mai adásában, délután 5 órakor. 

Aug 22 2022

4mins

Play