OwlTail

Cover image of Portfolio

Portfolio

Podcast by Portfolio Podcast Lab

Popular episodes

All episodes

Read more

Podcast by Portfolio Podcast Lab

Élelmiszer: nem minden szereplő bírja majd az árversenyt

Podcast cover
Read more
Jobb időkben szívesen választották a vásárlók a magyar termékeket, a mostani élelmiszerdrágulás és a fenyegető recesszió idején azonban félő, hogy a fogyasztók még árérzékenyebbek lesznek. A magyar élelmiszer minőségi ugyan, de az árversenyben gyakran legyőzi a külföldi áru. A megoldás a hatékonyság javítása, ám így is elkerülhetetlennek látszik egy sor hazai feldolgozó bedőlése – hangzott el az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adásában.

Oct 27 2022

31mins

Play

Bod Péter Ákos: strukturális probléma van, nemcsak ügyetlen mondások

Podcast cover
Read more
A műsor első részében Bod Péter Ákos egyetemi tanárt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökét kérdeztük a hazai gazdaság főbb folyamatairól. Az adás második részében Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója beszélt egyebek mellett a gyógyszerkasszáról, valamint arról, hogy milyen hatást gyakorol a gyenge forint a hazai gyógyszergyártókra. Mindkét interjút a Portfolio Budapest Economic Forumon rögzítettük október 19-én.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Oct 25 2022

20mins

Play

A magyar magánkórházak titkai: kik fizetik meg valójában a milliós műtéteket?

Podcast cover
Read more
Heti Podcastunkban Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, elemzőjét kérdeztük az egészségügy helyzetéről, a kiszivárgott reformtervekről, a magánkórházak fejlesztéseiről és a betegek lehetőségeiről.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Oct 19 2022

26mins

Play

Archív: Ügyfélkapus azonosítást kapnak az ingatlanközvetítők

Podcast cover
Read more
Láttam néven új szolgáltatást indít egy magyar cég, melynek célja, hogy átláthatóbb viszonyokat teremtsen a lakáspiacon, ráadásul az eddigi papírmunkát is radikális mértékben csökkentenék. A Láttam segítségével segítségével papírmunka nélkül, ügyfélkapus azonosítás mellett lehet rögzíteni egyik oldalról az ingatlanközvetítők, másik oldalról pedig a potenciális vásárlók vagy bérlők közötti jogviszonyt. Az adás vendége volt vendég volt Klement Péter, a Láttam cégvezetője, valamint Araczky Balázs, a Láttam technológiai vezetője (CTO).

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Oct 17 2022

15mins

Play

A hatékonyság javulása nélkül nem sok jó vár a hazai élelmiszergazdaságra

Podcast cover
Read more
A technológia, a genetika és a szakértelem együttese sem elég akkor, ha a hatékonyság világszínvonalú szintjét nem tudja biztosítani egy-egy agrárszereplő, márpedig enélkül nincs hosszútávú talponmaradás – hangzott el az az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjében, amely a Magyar Bankholding támogatásával jelenik meg.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Oct 12 2022

31mins

Play

Mi lesz a magyar gasztronómiával, és mik a csúcséttermek 2022-ben? Molnár B. Tamást kérdeztük

Podcast cover
Read more
A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítójával a szektort érintő legfontosabb kérdéseket jártuk körül, beszéltünk a Michelin-esélyekről, a legjobb vidéki és budapesti éttermekről, az umamiról és az elpusztíthatatlan hatalmas adagokról is.

Oct 10 2022

30mins

Play

Gerendai Károly: 30%-os drágulás jöhet egy év alatt, idén még 10-15%-ot emelhetünk

Podcast cover
Read more
Már meghallgatható a Portfolio heti podcastjének október 5-i adása, melyben Gerendai Károly volt a vendégünk. A Sziget-alapítót azért hívtuk meg a műsorba, hogy vendéglátó-ipari portfóliója kapcsán kérdezhessük a vendéglátás jelenlegi helyzetéről és az elkövetkezendő időszak kihívásairól. A vállalkozó arról is elmondta véleményét a műsorban, hogy mennyire jó stratégia Magyarországon viszonylag nyíltan beszélni az üzleti tevékenységéről.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Oct 05 2022

45mins

Play

Nagyot gurít a Masterplast – megvan az ársáv, most érdemes beszállni?

Podcast cover
Read more
Nem lehet várni az ingatlanok szigetelésével, a következő időszak arról fog szólni, hogy fel kell újítani az európai épületállományt, így ez az évtized a hőszigetelés évtizede lesz – mondta el Tibor Dávid, a napokban új részvények kibocsátását tervező Masterplast alapító-tulajdonosa, a cég igazgatóságának elnöke a Portfolio Business podcast legújabb adásában. A régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártója új stratégiát fogadott el, ám ez nem új irányt jelent, hanem meglévő folyamatokra erősít rá. Sok vállalat számára a környezet bizonytalan, a Masterplast ezzel szemben nemrég még az eredménycéljait is megemelte. A cég részvényei a magyar tőzsde prémium kategóriájában forognak, most pedig – további növekedési céljaikat támogatandó –, október 5-től új részvények lejegyzését teszik lehetővé. Az adásban Tibor Dávid egyebek mellett beszélt új gyárak megnyitásáról, a Masterplast európai pozícióiról, a tőkebevonás mögötti döntési folyamatról, a lakossági ársávról, valamint arról is, hogy miért lehet most jó döntés bizalmat szavazni a vállalatnak.

Az adás a Masterplast támogatásával jelent meg.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 29 2022

29mins

Play

Kőkemény prés tizedelheti meg a hazai élelmiszergazdaságot

Podcast cover
Read more
A pusztító nyári aszály és a kevésbé látványos, de legalább ilyen mélyen ható tényezők elemzésével foglalkozik az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének első adása, amely a Magyar Bankholding támogatásával jelenik meg. A beszélgetésből kiderül: a hazai élelmiszertermelés komoly alkalmazkodási kényszerrel néz szembe, amelynek során nem minden szereplő tudja jól venni az akadályokat.

Sep 28 2022

47mins

Play

Archív: A kormány döntésén múlhat 100 ezer magyar gyógyulása

Podcast cover
Read more
85 új terápia várt kormányzati jóváhagyásra 2022 júniusában, mely évente 100 ezer beteg ellátását érintené – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Business podcast júniusi adásában Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. A szakember azzal kapcsolatban is nyilatkozott lapunknak, hogy átlagosan mennyi idő Magyarországon új ellátási módszereket bevezetni, hogyan állunk ezzel régiós összehasonlításban, és hogy az infláció miképpen befolyásolja a hazai betegek ellátásbiztonságát.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 22 2022

41mins

Play

Megadóztatják a fintecheket Magyarországon, most aztán díjat emel a Revolut és a Wise?

Podcast cover
Read more
A tranzakciós illeték kiterjesztése a külföldi szolgáltatókra, azaz például a Wise-ra és a Revolutra, ugyan egyenlő feltételeket teremt a hazai bankszektor és a külföldi neobankok számára a pénzforgalomban, de egyúttal drágább neobanki szolgáltatásokhoz is vezethet itthon. A digitalizációs verseny közepette a hazai pénzintézeteknek komoly terhet jelentenek az idén bevezetett új különadók, nagy kérdés, hogy mi lesz az IT-büdzsék és az innovációs törekvések sorsa. Hogyan használhatják a bankok az AI-t, mit jelent a hiperperszonalizáció a gyakorlatban, miért lett még fontosabb terület a kibervédelem a bankoknál, és jönnek-e itthon is az ázsiai mintára létrehozott szuperappok? Többek között erről beszélgetett Orosz Márton és Turzó Ádám a Portfolio Heti podcastjében, mely kiemelt témái lesznek az október 6-ai Banking Technology konferenciának is.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 21 2022

33mins

Play

Új streaming-szolgáltató érkezik Magyarországra: nem elég a Netflix, a Disney+, az HBO Max?

Podcast cover
Read more
Hihetetlenül éles harc folyik a globális piacon a streamingszolgáltatók között: olyan óriások küzdenek egymással, mint a Netflix, a Disney +, az HBO, az Apple vagy az Amazon. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a minden korábbinál gyorsabb és drágább tartalomgyártást nem minden szereplő fogja sokáig bírni – legalábbis nem a mostani előfizetéses modellben. Ezzel párhuzamosan folyamatosan jelennek meg a streamingszolgáltatók Magyarországon, hatalmas mennyiségű tartalmat érhetnek el a felhasználók szinkronnal vagy magyar felirattal. De hol tart a streamingháború globálisan, és mi a helyzet a magyar csatatérrel, mennyire vagyunk mi apró pont a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalatai számára? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körbe a Portfolio Heti podcastjében Kenderessy Szabolccsal, a SorozatWiki alapítójával és főszerkesztőjével.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 14 2022

35mins

Play

Birs projekt és mesekönyv is célba ért a Brancson

Podcast cover
Read more
Extra adással jelentkezik a Portfolio Heti podcastje, amiben a Magyarországon is egyre népszerűbb közösségi finanszírozás lesz a témánk, egyebek mellett az, hogyan rövidülnek le az ellátási láncok, ha valaki ezt az utat választja a projektje finanszírozására. A műsor vendége Kövesdi Gábor, aki a hazai crowdfounding, a Brancs Közösség alapítója, és itt volt velünk két olyan projektgazda is, akik a Brancs felületén sikerrel pályáztak támogatásért. Ők Matus Dóra, a Birs projekt házigazdája, és Lakatos István, a Dobozváros című meseregény írója.  

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 13 2022

45mins

Play

3000 forint lesz téltől egy croissant – de ki fogja megvenni?

Podcast cover
Read more
A Portfolio Heti podcastjének vendége volt Dormán Péter, a Freyja - the croissant story társalapítója, aki nemcsak péksüteményekről, hanem azokról a kihívásokról is beszélt az adásban, melyekkel egy niche terméket árusító vállalkozónak szembe kell néznie a jelenlegi gazdasági helyzetben. A műsorban egyebek mellett arról is szó volt, hogy az elszálló költségek miatt a téltől 3000 forint lesz egy croissant.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Sep 07 2022

36mins

Play

Van-e még remény, hogy ne tarolja le Magyarországot az energiaársokk?

Podcast cover
Read more
Elemzői vélemények szerint a magas energiaárak az öszeomlás szélére sodorhatják nemcsak a magyar, hanem egész Európa gazdaságát. Az, ami körülöttünk történik már nem energiaválság, hanem valami sokkal rosszabb – írta cikkében Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője, aki most a Portfolio heti podcastjében beszélt az energiaársokk potenciális hazai és európai hatásáról. Az adásban arról is szó volt, hogy milyen körülményeknek kéne megváltozniuk, hogy enyhüljön a nyomás a kilátásainkon.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Aug 31 2022

36mins

Play

Lássuk, mit műveltek a magyarok a pénzükkel: már nem félünk kockáztatni?

Podcast cover
Read more
Miközben a magyarok a pénzük túlnyomó részét készpénzben tartják, vagy egyszerűen hagyják a bankszámlán heverni, a pénzromlás mértéke egyre nagyobb, ami ellen már az állampapírok sem nyújtanak védelmet. A lakosság egy részének viszont, vélhetően pont az elszálló infláció miatt, megjött a kockázatvállalási kedve, ugyanis rekord összegben vették a részvényeket. Az MNB második negyedéves jelentéséből kiderül, mibe fektettek a magyarok. Erről beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio heti podcastjának házigazdája Palkó Istvánnal, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjével.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Aug 24 2022

37mins

Play

Olcsók a magyar blue chipek, de nem véletlenül? Biztos, most kell beszállni?

Podcast cover
Read more
Már meghallgatható a Portfolio heti podcastjének augusztus 17-i adása. A mai műsorban arról volt szó, hogy több rekordot is megdöntöttek a magyar blue chipek, azaz az OTP, a Mol, a Rchter és a Magyar Telekom az idei második negyedévben, mégis olcsón lehet most bevásárolni belőlük a tőzsdén. De talán nem véletlenül, az okokat pedig inkább a működési környezetben kell keresni – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio heti podcastjének legfrissebb adásában Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője.

www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Aug 17 2022

25mins

Play

Mikor lesz Ukrajna tényleg EU-tag? Koncepciótlan előszobáztatás vár a háború sújtotta országra?

Podcast cover
Read more
Az orosz-ukrán konfliktus hatására az EU keleti bővítése új lendületet kaphatott, Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszán túl, több nyugat-balkáni országgal is felgyorsulhat az integrációs folyamat. Talán még nem késő: az évtizedek alatt kialakult hatalmi vákuumot végérvényesen még nem töltötte be Oroszország, Törökország vagy Kína. Bár gesztusok szintjén folyamatos az előrelépés, a balkáni országok egyre türelmetlenebbek, megelégelték a több mint 10 éve tartó előszobáztatást. A legoptimistább forgatókönyvek szerint is maximum egy tagállammal bővülhet az EU 2030-ig.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Aug 10 2022

48mins

Play

"Még mindig az aranybánya kifejezést tudom használni a vállalkozásra"

Podcast cover
Read more
A mai podcastben egy kétrészes nagyinterjú második részét közöljük, melyet Várkonyi Balázzsal, az Extreme Digital társalapítójával, az eMag ügyvezető igazgatójával készítettünk. Kevés olyan emblematikus cége volt ugyanis a hazai internetes kereskedelemnek, mint az Extreme Digital, amely nemrég, mint brand beolvadt az eMagba, és bár az alapítók mindketten az Emag társtulajdonosai is, az Extreme Digital és az eMag egybeolvasztása jó alkalom volt arra, hogy felkérjük Várkonyi Balázst egy hosszabb interjúra. Az adásban egyebek mellett szóba került, hogy hogyan jelent meg Magyarországon az online kereskedelem az offline térben, hogy milyen lehetőségeket kínált a 2008-as válság az Extreme Digital számára, de Várkonyi Balázs beszélt arról is, hogy miképpen adták el a cégük több mint felét 2015-ben a Steinhoff Internationalnak, majd pedig hogyan vásárolták azt vissza 2018-ban. Végül pedig, azt is megkérdeztük tőle, hogy hogyan élte meg azt a napot, amikor az Extreme Digital, a márka, melyet felépített, brandként beolvadt az eMag platformba.

A Várkonyi Balázzsal készített nagyinterjúnk első része ezen a linken érhető el: https://bit.ly/3bnExzV www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Aug 03 2022

53mins

Play

Az ügyfél kérte a főnökömet, úgyhogy adtam a főnökömet, magamat

Podcast cover
Read more
A mai podcastben egy kétrészes nagyinterjú első részét közöljük, melyet Várkonyi Balázzsal, az Extreme Digital társalapítójával, az eMag ügyvezető igazgatójával készítettünk. Kevés olyan emblematikus cége volt ugyanis a hazai internetes kereskedelemnek, mint az Extreme Digital, amely nemrég, mint brand beolvadt az eMagba, és bár az alapítók mindketten az Emag társtulajdonosai is, az Extreme Digital és az eMag egybeolvasztása jó alkalom volt arra, hogy felkérjük Várkonyi Balázst egy hosszabb interjúra. Az adásban szóba került, hogy milyen volt a dohány utcai szilícium völgyben a számtech-kereskedelem a kilencvenes évek végén és a 2000-es évek elején, hogy miképpen lehetett együttélni a brutálisan alacsony marginokkal, hogy egy ravasz húzás és az EU-s csatlakozás hogyan repítette az Extreme Digitalt jóval a versenytársai elé, s hogy miért kellett perre menniük az egyik nagy fotós márkával.

https://www.portfolio.hu/portfolio-podcaster

Jul 27 2022

44mins

Play