OwlTail

Cover image of Direkt36 Podcast

Direkt36 Podcast

Ez a Direkt36 podcast csatornája / This is the podcast channel of Direkt36

Popular episodes

All episodes

Read more

Ez a Direkt36 podcast csatornája / This is the podcast channel of Direkt36

Direkt36 podcast #44 - Rogán Antal átváltozásai

Podcast cover
Read more
Az elmúlt hónapok egyik legmegdöbbentőbb híre volt, hogy milyen csodába illő üzleti sikereket ért el Rogán-Gaál Cecília médiavállalkozása. De vajon mi köze van ehhez korábbi férjének, Rogán Antalnak? És egyáltalán, hogyan lett Rogánból a Fidesz egyik megkerülhetetlennek tűnő, jelenleg az egyik legnagyobb befolyással rendelkező embere?

Ezt jártuk körül a Direkt36 legújabb műsorában, amely először a Tilos Rádióban hangzott el. A műsor résztvevői: Pethő András, Szabó András és Szőke Dániel.

Sep 07 2022

1hr 15mins

Play

Direkt36 podcast #43 - Mi áll a Vodafone felvásárlása mögött?

Podcast cover
Read more
Hétfőn jelentették be, hogy a magyar állam és üzleti partnere felvásárolja a brit központú, globális mobilcég magyar leányvállalatát. Mi áll a háttérben, honnan van erre pénz, meghiúsulhat-e még az üzlet?

A Tilos Rádión futó műsorunk legutóbbi adásában erről beszélgettünk Brückner Gergellyel, a Telex munkatársával, az egyik legtájékozottabb, egyben legjobb gazdasággal, piaci eseményekkel foglalkozó magyar újságíróval.

Cikk a témában: https://telex.hu/gazdasag/2022/08/22/a-vodafone-ugy-10-fontos-kerdese-a-magyar-gazdasag-az-a-hely-ahol-mar-fontosabb-a-magyar-mint-a-verseny

Aug 24 2022

1hr 1min

Play

Direkt36 podcast #42 - Hogyan lobbizott az Uber az Orbán-kormánynál?

Podcast cover
Read more
Egy nemzetközi tényfeltáró csapat tagjaként a Direkt36 hozzáfért az Uber nevű cég lobbizással kapcsolatos irataihoz. Ezekből kiderült, hogy hiába jutottak be az amerikai cég képviselői miniszterekhez és más döntéshozókhoz, az Orbán-kormány sokkal inkább tartott a hazai taxisoktól, és részben ez okozta az Uber vesztét Magyarországon.

Erről volt szó a Direkt36 legutóbbbi műsorában, amelyben Panyi Szabolcs kérdezte a cikk szerzőit, Pethő Andrást és Wirth Zsuzsannát.

Itt olvasható a magyar lobbizásról szóló cikkünk:
https://www.direkt36.hu/az-uber-kiszivargott-irataibol-kiderul-hogyan-nyitnak-meg-lobbistak-ajtokat-az-orban-kormanyban/

Itt pedig a nemzetközi összefoglaló:
https://www.direkt36.hu/az-eroszak-garantalja-a-sikert-igy-tarolta-le-a-fel-vilagot-az-uber/

Kép: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Jul 13 2022

1hr 9mins

Play

Direkt36 podcast #41 - A kárpátaljai magyarok és az orosz-ukrán háború

Podcast cover
Read more
Milyen magyarként Kárpátalján élni, és milyen kárpátaljai magyarként Magyarországon? Mennyire nehezíti a helyi magyarok életét a háború, illetve a magyar és ukrán belpolitika?

Erről beszélgetünk Kovály Katával, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos munkatársával és
Gazda Alberttel, a 444 szerkesztő-újságírójával.

Az eredeti adás a Tilos rádión hangzott el, itt tudod meghallgatni: https://tilos.hu/episode/forgoszinpad/2022/06/28

Jun 29 2022

1hr 14mins

Play

Direkt36 podcast #40 - Hogyan rombolja az emberek közötti párbeszédet a politikai propaganda?

Podcast cover
Read more
Komolyan elhiszik a kormánypárti politikusok, hogy a kritikus újságírók külföldi ügynökök? Kik járatják csúcsra a politikai propagandát, és hogyan lehet ilyen közegben dolgozni? Újságírók megfigyeléséről, ellenségképekről és a politikusok propagandához való viszonyáról beszélgettünk Panyi Szabolccsal, Szabó Andrással és Szőke Dániellel, a Direkt36 újságíróival.

A beszélgetés a Tilos rádióban hangzott el, az eredeti műsort itt tudod meghallgatni: https://tilos.hu/episode/forgoszinpad/2022/06/14

Borítókép: Szarvas/Telex

Jun 22 2022

51mins

Play

Direkt36 podcast #39 - Hogyan omlott össze az ellenzéki kampány?

Podcast cover
Read more
A Direkt36 műsorában a tényfeltáró újságíró-műhely frissen megjelenő cikkének több szerzője - Matyasovszki Fanni, Szabó András és Szőke Dániel - beszélt arról, hogy mi zajlott az ellenzéki oldalon a választási kampányban, és hogy vajon ez mennyiben járult hozzá az újabb kétharmados Fidesz-győzelemhez. Szó volt arról is, hogyan készült a cikk, ami az eddigieknél mélyebb és pontosabb képet ad a színfalak mögötti történésekről.

Támogasd a munkánkat az adód 1 százalékával!
www.direkt36.hu/1szazalek/

És csatlakozz a támogatói körünkhöz!
www.direkt36.hu/tamogass-minket/

Borítókép: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

May 18 2022

1hr 3mins

Play

Direkt36 podcast #38 - Orosz titkosszolgálatok a Külügyminisztérium belső rendszereiben

Podcast cover
Read more
Hogyan férkőztek be az orosz titkosszolgálatok hackerei a magyar Külügyminisztérium belső rendszereibe, és mit jelent ez ma, az orosz-ukrán háború idején? Erről beszélgettünk a Direkt36 műsorában Panyi Szabolcs újságíróval és Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakemberrel.

Cikkünk a témában: https://www.direkt36.hu/putyin-hekkerei-is-latjak-a-magyar-kulugy-titkait-az-orban-kormany-evek-ota-nem-birja-elharitani-oket/

Kép: Szarvas/Telex.hu

Apr 20 2022

1hr 12mins

Play

Direkt36 podcast #37 - Hogyan jött össze a Fidesz újabb kétharmada?

Podcast cover
Read more
Mi vezetett az újabb fölényes Fidesz-győzelemhez? És milyen feladatok várnak most az ellenzékre? A vendégek: Szabó Andrea, a Politikatudományi Intézet tudományos főmunkatársa és Szabó András, a Direkt36 munkatársa, számos politikai tényfeltáró cikk szerzője.

Támogasd a munkánkat az adód 1 százalékával!
https://www.direkt36.hu/1szazalek/

És csatlakozz a támogatói körünkhöz!
https://www.direkt36.hu/tamogass-minket/

Apr 06 2022

1hr 11mins

Play

Direkt36 podcast #36 - Hogyan darálta be a hatalom az Indexet?

Podcast cover
Read more
A Direkt36 belső dokumentumok, titkos felvételek és közel 50 interjú segítségével tárta fel, miként került kormányzati befolyás alá az ország legnagyobb hírportálja.

A műsorban Sáling Gergő kérdezte a cikk szerzőjét, Pethő András.

A cikk itt érhető el: https://www.direkt36.hu/az-index-ostromanak-szinfalak-mogotti-tortenete/

Támogasd a tényfeltárást az adód 1 százalékával:
https://www.direkt36.hu/1szazalek/

És csatlakozz a támogatói körünkhöz:
https://www.direkt36.hu/tamogass-minket/

Mar 23 2022

1hr 1min

Play

Direkt36 podcast #35 - A kormánypropaganda és az orosz kapcsolat

Podcast cover
Read more
A Direkt36 birtokába jutottak olyan belső dokumentumok, amelyek bizonyítják, hogy az állami hírügynökségnél kormányzati utasításra írnak híreket és elhallgatják a kormány számára kínos információkat. A műsorban erről a nyomozásunkról beszélgetett Pethő András műsorvezető Wirth Zsuzsannával, és emellett Panyi Szabolccsal és Szabó Andrással közösen felidéztük az Orbán-Putyin viszonyról szóló korábbi kutatásainkat is.

Cikkek a témában:
https://www.direkt36.hu/kiszivargott-iratok-mutatjak-hogyan-diktalnak-orbanek-a-nemzeti-hirugynoksegnek/ https://www.direkt36.hu/ne-ird-meg-semmilyen-formaban-koszi-igy-hallgatja-el-a-kormanynak-kinos-hireket-az-allami-hirugynokseg/ https://www.direkt36.hu/kemek-bizniszek-bunozok-amikor-orbanek-az-oroszoknak-kedveztek-a-nyugati-erdekek-helyett/

Támogasd a tényfeltárást az adód 1 százalékával!
https://www.direkt36.hu/1szazalek/

És csatlakozz a támogatói körünkhöz!
https://www.direkt36.hu/tamogass-minket/

Mar 09 2022

1hr 6mins

Play

Direkt36 podcast #34 - A Matolcsy-kör felemelkedése

Podcast cover
Read more
A Direkt36 legújabb nyomozása feltárta, milyen luxusautók és milliárdos üzletek kísérik a jegybankelnök fiának és ismerőseinek felemelkedését.

A Tilos Rádióban két olyan újságíróval beszélgetünk, akik követik Matolcsy körének gazdagodását: a Direkt36 cikkét szerző Szőke Dániel és Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa munkatársa, aki korábban a Magyar Narancsban írt cikkeket a témában.

A cikkünket itt olvashatjátok: https://telex.hu/direkt36/2022/02/21/vadonatuj-porsche-kulonleges-ferrari-es-milliardos-uzletek-mutatjak-a-matolcsy-kor-felemelkedeset

A képeket Németh Dániel fotós készítette.

Kérjük, támogassátok a munkánkat adótok 1 százalékával!
https://www.direkt36.hu/1szazalek/

És csatlakozzatok a támogatói körünkhöz, és így betekintést kaptok ebbe az izgalmas munkába.
https://www.direkt36.hu/tamogass-minket/

Feb 23 2022

57mins

Play

Direkt36 podcast #33 - Paks titkaitól az álhírekig

Podcast cover
Read more
Hogyan feneklett meg a Paks II. beruházás engedélykérelme? Miért terjednek a hamis információk szélsebesen online és hogyan lehet az útjukat állni?

Erről a két témáról beszélgettünk a Direkt36 műsorában a Tilos rádióban. A vendég Szabó András, a Direkt36 újságírója, valamint a Lakmusz tényellenőrző oldal stábja - Erdélyi Péter lapigazgató, Zöldi Blanka főszerkesztő, Neuberger Eszter újságíró - voltak. A műsorvezető Wirth Zsuzsanna volt.

Borítókép: szarvas / Telex

Feb 09 2022

1hr 3mins

Play

Direkt36 podcast #32 - Hol csúszott félre a nagy lélegeztetőgép-üzlet?

Podcast cover
Read more
Milyen feltételekkel szerezte be a kormány a járványhelyzet elején a lélegeztető gépeket? És miért használtak belőlük olyan keveset a kórházak?

Erről volt szó a Direkt36 tényfeltáró központ legutóbbi műsorában a Tilos Rádión. A műsorvezető Pethő András, a vendég Wirth Zsuzsanna.

Cikk a témában: https://www.direkt36.hu/elado-nem-vallalja-a-karbantartast-kuszkodtek-a-korhazak-a-fustolo-alkatreszhianyos-kinai-lelegeztetogepekkel/

Jan 12 2022

1hr 4mins

Play

Direkt36 podcast #31 - Hogyan dolgoznak a nemzetbiztonsági szolgálatok?

Podcast cover
Read more
Mennyire kirívó vagy érdekes eset a Pegasus-ügy egy titkosszolgának? Lehet-e ilyen megfigyelést törvényesen, államérdekből csinálni? Működik-e a high tech megfigyelés fapados módszerek nélkül? Lehet-e érvényesülni bölcsészként a nemzetbiztonsági szolgálatoknál?

Erről és még sok minden másról beszélgetett Katrein Ferenccel, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti igazgatójával Panyi Szabolcs és Sáling Gergő (Direkt36).

A beszélgetés eredetileg a Tilos rádión hangzott el, itt lehet meghallgatni a teljes beszélgetést: https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20211214-163000-180000.mp3

Dec 14 2021

1hr 11mins

Play

Direkt36 podcast #30 - Milyenek a független sajtó túlélési esélyei?

Podcast cover
Read more
Mennyire fontosak az előfizetői, támogatói modellek a szabad sajtó működésében? Egy kormányváltás vagy a Fidesz újabb győzelme lenne rosszabb a pártoktól független újságoknak 2022-ben? Bakó Júlia, a Mérce fundraisere, Erdélyi Péter, a 444 munkatársa, Gergely Márton, a nyomtatott HVG felelős szerkesztője, és Sáling Gergő, a Direkt36 szerkesztője beszélgettek médiafinanszírozási modellekről.

A műsor eredetileg a Tilos Rádión hangzott el, itt lehet végighallgatni: https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20211130-163000-180000.mp3

Dec 07 2021

1hr 8mins

Play

Direkt36 podcast #29 - Mi zajlik a színfalak mögött Pakson?

Podcast cover
Read more
A Direkt36 újságírója, Szabó András évek óta közelről követi a paksi bővítést. Vele beszélgettünk arról, hogy mik a legfrissebb fejlemények, hogy milyen belső konfliktusok voltak a kormányban a projekt körül az elmúlt években, és hogy miként áll a tervezett gigantikus projektösszeg elköltése?

A műsor eredetileg a Tilos Rádión hangzott el.

Nov 17 2021

1hr 7mins

Play

Direkt36 podcast #28 - Interjú Dezső András újságíróval

Podcast cover
Read more
Milyen titkosszolgálati átalakulások vezettek el a Pegasus-ügyhöz?

A Direkt36 legújabb műsorában a vendég Dezső András újságíró, akinek a napokban jelent meg új könyve, a titkosszolgálati játszmákról szóló Fedősztori. Andrással többek között arról is beszéltünk, hogy miként alakult át a titkosszolgálat a rendszerváltás után, valamint hogy miként tudta feldolgozni azt, amikor az egyik nemzetbiztonsági szerv őt akarta beszervezni.

Nov 03 2021

1hr

Play

Direkt36 podcast #27 - Mit álmondnak az újságírók?

Podcast cover
Read more
Milyen érzés, amikor Mészáros Lőrinc nem tudja megszerelni a bojlert, vagy Orbán Viktor csecsemővé változik a kellemetlen kérdések súlya alatt?

Hogyan jelenik meg az újságírók álmaiban a munkájuk, és hogyan dolgozzák fel a rájuk nehezedő nyomást?

Kőszeg Sára klinikai pszichológus, pszichoterapeutával, Zöldi Blankával (Direkt36) és Sarkadi Zsolttal (444) beszélgettünk a Tilos Rádióban.

A teljes adást itt lehet meghallgatni: https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20211019-163000-180000.mp3

Oct 24 2021

1hr

Play

Direkt36 podcast #26 - Vége lesz-e valaha az offshore-ozásnak? A Pandora-iratok

Podcast cover
Read more
Mi a baj az offshore bizniszekkel, és miért olyan nehéz útját állni az adóoptimalizálásnak?

A Pandora iratok kapcsán beszélgettünk a Direkt36 újságíróival.

A teljes műsort itt lehet meghallgatni: https://tilos.hu/episode/forgoszinpad/2021/10/05

Oct 15 2021

1hr 1min

Play

Direkt36 podcast #25 - Hogyan zajlanak a nemzetközi nyomozásaink?

Podcast cover
Read more
A Direkt36 rendszeresen vesz részt határokon átívelő nyomozásokban. Ilyen volt például a Panama Papers vagy legutóbb a Pegasus Project. Hogyan zajlik a munka ezekben a projektekben?

Erről beszélgetett Wirth Zsuzsanna a Direkt36 két újságírójával, Pethő Andrással és Zöldi Blankával.

Ezt a munkát csak akkor tudjuk végezni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a támogatói körünkhöz! https://www.direkt36.hu/tamogass-minket-2021/

Sep 22 2021

1hr 3mins

Play