OwlTail

Cover image of Kan själv

Kan själv

I Kan själv undersöker mentalisten Henrik Fexeus vår hjärna och varför vi är som vi är. Varje avsnitt bjuder på en spännande djupdykning ner i våra mentala gömmor, tillsammans med intressanta och oväntade gäster som bland annat Viktor Frisk, Laila Bagge, Stefan Sauk, Carolina Neurath och Ångestpodden.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

24. Vad är grejen med kändisar egentligen, med Josefin Crafoord

En gång i tiden blev man känd för sitt livsverk, och många gånger först när det livet väl var över. Idag kan en global kändis skapas på en kvart. Men hur många kändisar som än dyker upp så verkar vi vilja ha fler - och mer - av dem. Kan det vara så att våra kändisar faktiskt fyller en viktig psykologisk funktion? Eller vore det bättre att bara ignorera dem? I veckans avsnitt av Kan Själv tar Henrik tempen på kändisarnas roll, tillsammans med kändisarnas kändis: Josefin Crafoord.

42mins

19 Apr 2018

Rank #1

Podcast cover

23. Om varför det är svårt att tänka klart, med Christer Sturmark

En av din hjärnas främsta funktioner är att känna igen mönster i tillvaron. Utan den automatiska reflexen skulle du inte överleva. Märkligt nog gör samma funktion det också svårt för dig att tänka rationellt. Hjärnan vill att du ska vara vidskeplig för det blir enklare för den. Snurrigt? I veckans avsnitt reder Henrik ut begreppen i sällskap av Christer Sturmark från Fri Tanke Förlag.

44mins

12 Apr 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

22. Därför jämför du dig alltid, med Ellen Bergström

Alla intryck du får, jämför du med andra intryck du fått. Du vet hur mörkt natten är för att du jämför den med ljuset på dagen. Det är en av de grundläggande mekanismerna som gör att du kan navigera genom världen. Tyvärr leder den också till att du jämför dig själv med andra människor. Det är i princip omöjligt att låta bli fastän det är inte speciellt bra för oss. I veckans avsnitt diskuterar Henrik vad detta beror på och hur du kan hantera det. Till sin hjälp har han skådespelaren och instagramstjärnan Ellen Bergström.

42mins

5 Apr 2018

Rank #3

Podcast cover

21. Du blir alltid påverkad - och det kan vara bra, med Shoka Åhrman och Frida Treschow

Så fort du är i en valsituation så kommer ditt beslut att påverkas. Nya insikter i hur vi fattar våra beslut visar hur denna påverkan går att styra hos andra på ett helt nytt sätt. Detta förespråkas av såväl nobelprisvinnaren Richard Thaler som veckans gäster: experterna på (ir)rationellt beteende Shoka Åhrmanoch Frida Treschow.

46mins

29 Mar 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

25. Sanningen om empati, med Stefan Einhorn

För att kunna utföra goda handlingar behöver vi en välutvecklad empatisk förmåga. Utan empati får du inte heller de relationer du behöver för att kunna ha en meningsfull tillvaro. Kort sagt: utan empati stannar världen. Men empati är kanske inte riktigt vad du tror att det är. I veckans avsnitt reder Henrik som vanligt ut begreppen och ger tips på hur du kan träna din egen empatiska förmåga. Till sin hjälp har han överläkaren och författaren Stefan Einhorn.

54mins

26 Apr 2018

Rank #5

Podcast cover

20. Varför det är bra för dig att bli lurad, med Brynolf & Ljung

Människan har genom historien varit fascinerad av illusioner och trolleri. Från shamanen som stod i kontakt med andevärlden till glittriga lådor på en scen i Las Vegas. I veckans avsnitt undersöker Henrik på vilket sätt illusioner är bra för att utveckla dina tankeprocesser, samtidigt som magiskt tänkande är något som du nog bör akta dig för. Till sin hjälp har han trolleriduon Brynolf & Ljung.

45mins

22 Mar 2018

Rank #6

Podcast cover

19. Din hjärna på musik, med Jacob Mühlrad

Det händer något speciellt i din hjärna när du lyssnar på musik. Ny forskning har hittat delar i hjärnan som verkar speciellt utformade för att hantera just musik. Frågan är varför de finns där? Och vad ÄR musik för en mystisk ritual egentligen? I veckans avsnitt tar sig Henrik djupt in i musikens mysterier tillsammans med den internationellt hyllade kompositören Jacob Mühlrad.

34mins

15 Mar 2018

Rank #7

Podcast cover

18. Vår älskade hatade jantelag, med Tony Irving

Hur kommer det sig att vi sätter upp regler som endast är till för att trycka ner andra? Finns det någon som vinner på det? Och hur typiskt svenskt är det? I veckans avsnitt diskuterar Henrik vad jantelagen egentligen är och hur man kan ta sig ur den. Till sin hjälp har han Tony Irving, som alltid gjort det han vill även när det inte ansetts lämpligt.

44mins

8 Mar 2018

Rank #8

Podcast cover

17. Frågan om självkänsla, med Mia Törnblom

När Henrik frågade lyssnarna om vad de ville veta, var det så många som frågade om självkänsla att det fick bli ett helt eget avsnitt. Självkänsla, självbild, självförtroende och självledarskap - vad är skillnaden, hur formas de och vad behöver man tänka på? Henrik reder ut det hela tillsammans med ledarskapscoachen Mia Törnblom.

41mins

1 Mar 2018

Rank #9

Podcast cover

16. Du frågade, Henrik svarar

Dags för ett specialavsnitt! För två månader sedan ställde Henrik frågan på Instagram om vad hans lyssnare ville veta. Resultatet blev en hel trave specifika frågor om allt från varför man måste ”ta plats” till om det finns en biologisk skillnad på manligt och kvinnligt tänkande. I detta avsnitt sätter Henrik tänderna i så många av dessa frågor som han bara hinner, utan gäst och utan skyddsnät.

38mins

22 Feb 2018

Rank #10