OwlTail

Cover image of Journalistpodden (Journalistförbundet)
Society & Culture
News

Journalistpodden (Journalistförbundet)

Updated 21 days ago

Society & Culture
News
Read more

I Journalistförbundets podcast, möter ordförande Ulrika Hyllert spännande mediepersonligheter i öppna samtal om framtidens utmaningar för journalistiken.

Read more

I Journalistförbundets podcast, möter ordförande Ulrika Hyllert spännande mediepersonligheter i öppna samtal om framtidens utmaningar för journalistiken.

Best weekly hand curated episodes for learning

Cover image of Journalistpodden (Journalistförbundet)

Journalistpodden (Journalistförbundet)

Latest release on Jul 04, 2019

Best weekly hand curated episodes for learning

Read more

I Journalistförbundets podcast, möter ordförande Ulrika Hyllert spännande mediepersonligheter i öppna samtal om framtidens utmaningar för journalistiken.

Journalistpodden #193: Tio år med FRA – vart tog kritikerna vägen?

Podcast cover
Read more

Från Almedalen den 3 juli 2019

Det har gått tio år sedan den hårt kritiserade FRA-lagstiftning trädde i kraft. Då gick debatten varm, många unga demonstrerade mot FRA och paralleller drogs till Stasis arkiv. Sedan dess har kritiken tystnat och möjligheterna för FRA att bedriva signalspaning utvidgats. Vart tog kritikerna vägen?

Införandet av FRA-lagen fick hård kritik för att bland annat vara ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten och ett hot mot både meddelarfriheten och källskyddet. Bland kritikerna hörde bland andra Jason Diakité, Annie Lööf och Fredrick Federley. Till en början var det bara regeringen och försvarsmakten som fick inrikta signalspaningen. Men 2013 ändrades reglerna så att även SÄPO och polisen fick inrikta spaningen. Regeringens nästa steg är att ge polisen tillgång till uppgifter från signalspaning, även om det pågår en förundersökning om det som signalspaningen gäller. Det som var otänkbart för bara tio år sedan passerar alltså idag riksdagen utan större protester. Vad har uppgifterna använts till och finns det överhuvudtaget någon kritik kvar idag?

Medverkande:

Hanna Nyberg, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp Magnus Andersson, partiledare Piratpartiet Marcus Jerräng, chefredaktör Computer Sweden, CIO Sweden, Techworld, IDG.se Rasmus Ling, ledamot Justitieutskottet, Miljöpartiet. Tove Carlén, moderator, jurist Journalistförbundet

Jul 04 2019

45mins

Play

Journalisten i Journalistpodden #192: Hur vässar vi miljöjournalistiken utan att hamna i aktivistfällan?

Podcast cover
Read more

Nu kan du lyssna på Journalistens seminarium från Almedalen den 3 juli 2019!

Miljö- och klimatjournalistik blir allt viktigare i svenska medier. Men hur lyfter vi den så att den blir ännu vassare? Behövs särskild kompetens, eller räcker det att vara grävare? En kunnig panel diskuterar miljöjournalistikens betydelse.

Medverkande:

Helena Giertta, moderator, Journalisten Jenny Stiernstedt, reporter och redaktör, Di Hållbart näringsliv Malin Crona, tf chefredaktör, Sveriges Natur Magnus Alselind, redaktionschef, Expressen

Arrangör: Journalisten

Jul 04 2019

57mins

Play

Journalistpodden #191: Hur gör vi de otrygga jobben tryggare?

Podcast cover
Read more

Har du jobbet kvar efter föräldraledigheten? Fick du betalt för alla timmars jobb? Kan du vara sjuk? Det är vanliga frågor i kultur- och mediebranschen för en stor del av medarbetarna som frilansar eller är visstidsanställda, eller är en kombination av dessa. Hur kan vi tillsammans öka tryggheten?

Nya svåra frågeställningar uppstår dessutom hela tiden för den enskilde, men även för den fackliga organisationen på en otrygg arbetsmarknad. Bland annat ser vi hur trygghetssystemen inte hänger med. Till och med statsministern tog upp kulturskapares ekonomiska trygghet i regeringsförklaringen, men vad behöver egentligen göras? Välkommen till ett samtal där vi fokuserar på hur kultur- och mediebranschen påverkas när arbetsvillkoren förändras och hur fackförbund och arbetsgivare kan arbeta gemensamt för att otrygga jobb ska bli tryggare.

Medverkande:

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet Joel Botnen Diamant, ombudsman, Musikerförbundet Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Amanda Lind Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranschen Victoria da Silva, moderator, Journalistförbundet Frilans

Från Almedalen 3 juli 2019

Jul 04 2019

43mins

Play

Journalistpodden #190 på arabiska: Kan bristande språkkunskap bli ett hot mot journalistiken?

Podcast cover
Read more

Nu kan du lyssna på seminariet från idag, 2 juli 2019, i Almedalen.

I Sverige har arabiskan klättrat till att vara landets andra största modersmål, redaktioner möter upp med journalistik på fler språk och samhället och medierna behöver journalister med alla slags erfarenheter och bakgrund. Vi måste vara relevanta för den publik vi har i Sverige. Att besitta språkkunskaper har alltid varit en viktig nyckel för detta.

Lyssna på detta samtal som inleds på svenska med en intervju med journalisten Amr Bitar som är ordförande för förbundets nya förening för nyanlända journalister. Sedan förs ett samtal med Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent på Sveriges Radio, och Hanna Rydén, utrikeskorrespondent på Göteborgs-Posten. Samtalet sammanfattas i slutet av podden på svenska.

Medverkande: Amr Bitar, Moderator, Journalistförbundets intresseförening för nyanlända journalister Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio Hanna Rydén, utrikeskorrespondent, Göteborgs-Posten

Jul 02 2019

41mins

Play

Journalistpodden #189: Länkskatt och fulavtal – vad händer efter upphovsrättsdirektivet?

Podcast cover
Read more

Seminarium i Almedalen 1 juli 2019

Debatten gick het inför vad som till sist blev ett ja till EU:s upphovsrättsdirektiv. Men vad händer nu? Vad behöver göras nu och hur direktivet påverkar dig som journalist och upphovsrättsperson?

Medverkande:

  • Tomas Backlund, vice ordförande Journalistförbundet
  • Olle Wilöf, upphovsrättsjurist, Journalistförbundet
  • Sanna Wolk, professor Uppsala universitet/IP-chef Cirio
  • Lars Hjälmered, ordförande Näringsutskottet (M)
  • Anna Sibinska, ledamot Kulturutskottet (MP) 
  • Petteri Flanagan Karttunen, moderator, Journalistförbundet

Jul 01 2019

43mins

Play

Lyssna på Journalistpodden #188: Ulrika Hyllert

Podcast cover
Read more

Nu blir det förarbyte! Vi träffar Ulrika Hyllert, Journalistförbundets tillträdande ordförande, och snackar om hennes bakgrund som radiojournalist, vilka hon var rädda för på SR och vad hon nu vill göra med förbundet. Och så förstås lite om framtiden för Journalistpodden! Medverkande: Ulrika Hyllert och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Scoutsången " med Mimikry.

Jan 21 2019

43mins

Play

Journalistpodden #187: Om Karl-Bertil Jonssons jul

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Karl-Bertil Jonsson! I årets julspecial hälsar vi på hos Per Andrén som gjorde rösten till julens evigt unge hjälte. Vi får veta om hur det gick till när han fick uppdraget, hur inspelningen gick till, om arvodet och hur han senare fattade att det blivit en klassiker. Kort sagt, en riktig djupdykning i Karl-Bertil Jonssons jul. Medverkande: Per Andrén och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Karl-Bertil Jonssons jul" med Arne Domnerus och "Karl-Bertil Jonsson 14 år" med Magnus Carlson.

Dec 13 2018

29mins

Play

Journalistpodden #186: Kalle Sandhammar

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om UNT! Vi hälsar på hos tidningens chefredaktör och vd Kalle Sandhammar för att snacka om läget på Koftans gamla flaggskepp. Hur det kryssar sig in i framtiden, och vilka skär och grynnor som väntar på färden. Om relationerna med Public Service, digitalmoms, medarbetarnas kompetensutveckling och NTMs roll i medielandskapet. Och mycket mer förstås. Medverkande: Kalle Sandhammar och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "En student från Uppsala" med Kirsti Sparboe.

Nov 22 2018

57mins

Play

Journalistpodden #185: Claes de Faire

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Claes de Faire! Vi har träffat honom för att snacka om hans syn på branschen, varför han tröttnade på Bonniers, hur han tacklar uppdraget som vd för Vetenskapsmedia och Fokus, och hur det funkar att dessutom vara chefredaktör för den senare titeln. Och mycket mer, förstås. Medverkande: Claes de Faire och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Life in a goldfish bowl" med Baard.

Nov 16 2018

50mins

Play

Journalistpodden #184: Gustav Hjärn, vd på Ifrågasätt

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om kommentarsfält! Vi träffar Gustav Hjärn, vd på Ifrågasätt, och snackar om varför de vill kurera samtalstonen bland nyhetskonsumenterna, hur det går till, om det går att tjäna pengar på en sansad debatt och vilka juridiska fällor som plötsligt uppstår. Lyssna och kommentera! Medverkande: Gustav Hjärn och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Svordomsvisan" med Magnus och Brasse.

Nov 14 2018

50mins

Play

Journalistpodden #183: P3 Stockholm-chefen Silan Diljen

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Silan Diljen! Vi hälsar på hos chefen för P3 Stockholm och snackar om hennes uppdrag. Om reaktionerna efter roasten av Jimmie Åkesson, om att arbetsleda en ung redaktion och om SR:s personalpolitik. Och mycket mer förstås! Medverkande: Silan Diljen och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Balladen om flykten" med Cornelis Vreeswijk.

Nov 09 2018

47mins

Play

Journalistpodden #182: Bonnier News vd Anders Eriksson

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Bonnier News! Vi träffar vd Anders Eriksson som basar för siffrorna i princip alla Bonniers publicistiska företag i Sverige, och snackar om hans uppdrag. Om vad han vill med de olika delarna, vilka utmaningar och problem som väntar, och så planerna för framtiden. Och mycket mer, förstås. Medverkande: Anders Eriksson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: utdrag ur "Bonnieroperan" med Fria Proteatern.

Oct 30 2018

41mins

Play

Journalistpodden #181: Podcastchefen Lovisa Ohlson

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om podcasts! Vi träffar Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media Sverige och erkänd poddnörd, för att snacka om just poddar ur alla möjliga vinklar. Om hur trenderna ser ut, vad som funkar, klipptips, no-nos, jakten på nya koncept och så framtiden för podden, förstås. Allt du behöver veta om poddvärlden, med andra ord. Medverkande: Jonas Nordling och Lovisa Ohlson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "My Fortune" med The Hitchhikers.

Oct 22 2018

53mins

Play

Journalistpodden #180: Jenny Nordlander

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Jenny Nordlander! Vi hälsar på och snackar om hennes färska bok om kvinnor i journalistiken, om händelserna som ledde till att boken skrevs, om härskarteknik och om frånvaron av samtal över könsgränserna. Och lyssnaren får ett erbjudande! Medverkande: Jonas Nordling och Jenny Nordlander. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "På väg" med Hoola Bandoola Band.

Oct 15 2018

49mins

Play

Journalistpodden #179: Hur har journalisterna det egentligen på jobbet? Från Meg

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om hur journalisterna mår! Ulrica Andersson, docent vid JMG, presenterar undersökningen Journalist 18, som kommenteras av Viveka Hansson, programdirektör på tv4, Malin Ekman, mediereporter på SvD och Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Allt sker under ledning av Tove Carlén, jurist vid Journalistförbundet och före detta reporter. Samtalet är en ljudupptagning från årets Bokmässa/Meg i Göteborg 27 september 2018. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. 

Oct 05 2018

38mins

Play

Journalistpodden #178: Artur Ringart och News55

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om News55! Vi träffar grundaren Artur Ringart och snackar om försöket att fånga upp livserfarna medborgare (alltså de äldre) som målgrupp. Om lärdomarna efter tre år, om vad som har funkat, vad som inte flugit och om risken att den redaktionella delen nu somnar in till förmån för annat. Brandtal en masse utlovas. Medverkande: Artur Ringart och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf.Musik: "Rydeen" med Yellow Magic Orchestra.

Sep 21 2018

49mins

Play

Journalistpodden #177: Sigridur Hagalin Björnsdottir

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Island. Vi träffar Sigridur Hagalin Björnsdottir, vice nyhetschef på RUV, och snackar om det isländska medieklimatet där licensen avskaffades för länge sedan, telekombolagen redan äger tv-kanaler och medierna genomgått en stor förtroendekris. Hur har detta påverkat de isländska kollegerna? Lyssna och lär. Medverkande: Sigridur Hagalin Björnsdottir och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf.Musik: "Ég vildi dansa í nótt" med Elly Vilhjálms.

Sep 14 2018

34mins

Play

Journalistpodden #176: Samtidens Dick Erixon

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Samtiden. I sista delen av vår valspecial snackar vi med chefredaktören och utgivaren Dick Erixon om journalistik på socialkonservativ grund. Ett avsnitt som inte vet vad du är eller om du blir vad du var. Vad nu det betyder. Lyssna, helt enkelt. Medverkande: Dick Erixon och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. I slutet av podden spelas utdrag från Folkspillran inklusive "Du gamla du fria" med Svea Hund Ensemble.

Sep 04 2018

52mins

Play

Journalistpodden #175: Flamman

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Flamman! I andra delen av vår valspecial snackar vi nämligen med deras chefredaktör Anna Herdy om hur de bedriver journalistik på socialistisk grund. Ett avsnitt likt en gnistrande väv som berättar om klassernas kamp, med dåtid och nutid i samma hand.Medverkande: Anna Herdy och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "L’Internationale" med Artefact.

Aug 31 2018

55mins

Play

Journalistpodden #174: Journalistik på kristen grund

Podcast cover
Read more

Nu handlar det om Dagen! Vi träffar publishern Felicia Ferreira och snackar om denna del av mediekartan. Hur de bedriver journalistik på kristen grund, vilka utmaningar det innebär och vad de vill med sin verksamhet. Och mycket mer! Det är synd att inte lyssna! Medverkande: Felicia Ferreira och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Pärleporten" med Jailbird Singers.

Aug 28 2018

54mins

Play