OwlTail

Cover image of Bildningsbyrån

Bildningsbyrån

Levande dokumentärer som gör dig smartare på 29 minuter. Möt människor som gått mot strömmen och förändrat vår tid.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

Lise Meitner – upptäckten av kärnklyvning

Fysikern Lise Meitner gör en makalös vetenskaplig karriär inom radioaktivitet och kärnfysik under tidigt 1900-tal. När Hitler och nazismen får makten i Tyskland måste hon fly och hamnar i Sverige. Här fortsätter hon att forska och knäcker gåtan med fission, kärnklyvning som uppstår då uran utsätts för neutronstrålning. Den epokgörande upptäckten banar väg för kärnenergi, men också för kärnvapen. Vem var Lise Meitner och vad har hennes forskning betytt och varför blev det aldrig något Nobelpris?

28mins

26 Jul 2022

Rank #1

Podcast cover

Sonja Kovalevsky – kvinnlig matematikprofessor

Den 24 januari 1884 är en historisk dag. Då står den första kvinnliga matematiska föreläsaren bakom katedern på Stockholms högskola. Rummet är fyllt till bredden av manliga studenter och professorer - men också nyfikna invånare, som vill se detta egendomliga: en matematiker i kjol! Föreläsaren heter Sonja Kovalevsky och hon kommer bli världens första kvinnliga matematikprofessor, men också ”Sveriges lärdaste fruntimmer” enligt August Strindberg. Hur tog hon sig hela vägen från ryska landsbygden till professuren? Och vem var hon egentligen?

28mins

25 Jul 2022

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Peter den store - den ryske imperialisten

Rysslands förste kejsare, tsar Peter den store, hade i början på 1700-talet storslagna drömmar om att skapa en modern supermakt. Han närmade sig först väst för att lära sig europeiska stridstekniker, som till exempel hur man bäst bygger krigsfartyg. När tiden var inne började han forma det som skulle bli det nya Ryssland: en supermakt som skulle växa till världens största imperium. Peter den store ses än idag som en av Rysslands mest framgångsrika politiker och han är en viktig förebild för Vladimir Putin.

28mins

1 Jun 2022

Rank #3

Podcast cover

Mirjam Israel – barnuppfostran utan våld

Barnpsykologen Mirjam Israel var en pionjär med sin agitation för en mer humanistisk och mindre auktoritär uppfostran. Redan 1946 kom hennes banbrytande bok "Det finns inga elaka barn. Hon arbetade för en uppfostran fri från psykiskt och fysiskt våld och var aktiv i debatten mot barnaga.

28mins

25 May 2022

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Ruth Bader Ginsburg - den notoriska juristen

Det är den 17 januari 1973. En ung kvinnlig jurist står framför nio äldre manliga domare i Högsta Domstolen i USA. Hon ska argumentera här inne för första gången. På skakiga ben ska hon försöka övertyga dem om någonting som dittills inte varit självklart; att könsdiskriminering bryter mot USA:s konstitution. Kommer de att lyssna eller kommer hon att bli hånad? Hon heter Ruth Bader Ginsburg. Långt senare kommer hon att bli känd för sina sylvassa argument och sitt brinnande engagemang.

28mins

18 May 2022

Rank #5

Podcast cover

Victor Jara - den eviga sången

Victor Jara tog sitt land med storm när han med sin sammetslena röst sjöng om kärlek och orättvisor i samhället. En gång i tiden drömde han om att bli präst men istället blir han en internationell ikon för motstånd när han blir brutalt mördad i samband med militärkuppen i Chile 1973. Medverkande i programmet är Jasmin Belmar Shagulian, postdoktor vid Romanska och klassiska institutionen och Nordiska Latinamerikainstitutet, Stockholms universitet, och Julio Numhauser Navarro, musiker och vän till Victor Jara.

28mins

11 May 2022

Rank #6

Podcast cover

Filip Orlik – Ukrainas första konstitution

Filip Orlik var en ukrainsk statschef som ägnade hela sitt liv åt befrielsekampen mot den ryska överhögheten. Han stred med Karl den XII vid Poltava och efter förlusten bodde han några år i Kristianstad i exil. Filip Orlik utformade den första ukrainska författningen, med maktfördelning som princip. Författningens antogs den 5 april 1710, erkändes av Karl XII, och är ett av Ukrainas mest betydelsefulla historiska dokument.

28mins

4 May 2022

Rank #7

Podcast cover

Indira Gandhi - Indiens järnlady

Indira Gandhi föds rakt in i befrielsekampen mot det brittiska styret i Indien. Hon är en beslutsam och stark ledare som får igenom sin politik, vilket gör henne både älskad och hatad. Hon vill centralisera makten och kuvar delstater som vill ha mer självbestämmande. Tidvis präglas hennes styre av brutalitet: pressen censureras och obekväma partimotståndare fängslas. Efter att hon sänt in militära trupper i delstaten Punjab, och hundratals människors dödats, skjuts hon ihjäl av sina egna livvakter.

28mins

27 Apr 2022

Rank #8

Podcast cover

Bayard Rustin - med kroppen som vapen

En sensommardag 1963 i USA står han framför ett hav av människor, större än han någonsin sett. Kommer den stora marschen att bli fredlig, eller blir den ett våldsamt kaos? Han är Bayard Rustin, hjärnan bakom historiens mest kända demonstration, det är han som lär medborgarrättsrörelsen vikten av ickevåld. Men han kommer att få betala ett högt pris för sitt mod. Och hans namn får aldrig glänsa i rampljuset.

28mins

20 Apr 2022

Rank #9

Podcast cover

Jiang Qing - Maos änka

Upp till två miljoner människor dog, lynchades eller avrättades under kulturrevolutionens Kina på 1960-talet. Bakom ledaren Mao Zedong stod hans hustru Jiang Qing - en skådespelerska inställd på hämnd för uteblivna framgångar inom den gryende filmindustrin. Hon drevs av ett starkt politiskt patos, men var samtidigt besatt av makt och inflytande. Hon såg sig själv som Kinas blivande kejsarinna och efter Maos död 1976 gjorde hon allt för att ta över makten.

28mins

13 Apr 2022

Rank #10