OwlTail

Cover image of Läsarpodden

Läsarpodden

Teologiska samtal om böcker med Joel Halldorf och Patrik Hagman. En bokklubb där lyssnarna kan bidra med frågor & funderingar.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Avsnitt 27: "Borderline: Reflections on War, Sex, and the Church" av Stan Goff

Vad har kyrka, sex och våld med varandra att göra? Alldeles för mycket, om man får tro den före detta elitsoldaten Stan Goff som skrivit boken "Borderline: Reflections on War, Sex, and the Church". Joel och Patrik har läst den, och samtalar om pacifism, krig och en krisande manlighet.

55mins

26 Apr 2018

Rank #1

Podcast cover

Avsnitt 24: “The Scripture as Real Presence” av Hans Boersma

Vad är Bibeln för en bok, och hur ska den läsas? Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst "The Scripture as Real Presence" av Hans Boersma, och talar om bibeltolkning i den tidiga kyrkan och i dag. Patrik förklarar problemet med både konservativ och liberal kristendomstolkning, medan Joel hävdar att kristen tro är ett cirkelargument.

59mins

6 Feb 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Avsnitt 34: Etty Hillesums dagböcker och brev

Etty Hillesum är ett av 1900-talets märkligaste helgon. Till sin egen överraskning börjar hon sin resa mot Gud mitt under brinnande världskrig. Medan mörkret sänker sig över Europa söker hon sig allt närmare ljuset – och brinner för att blåsa liv i glöden hos människorna hon har runt sig. Till sist för denna överlåtelse henne ända till Auschwitz. Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst hennes efterlämnade brev och dagböcker, texter som svämmar över av mystik, sensualism och livsglädje.

48mins

1 Apr 2019

Rank #3

Podcast cover

Avsnitt 28: "Europa mot judarna 1880–1945" av Götz Aly

Läsarpodden diskuterar antisemitismen i det moderna Europa utifrån den tyske historikern Götz Alys bok ”Europa mot judarna 1880–1945”. Aly menar att nazisterna hade hjälp i sitt fruktansvärda folkmord av en utbredd europeisk antisemitism.

58mins

30 Aug 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Avsnitt 32: “Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark

Håller matematik och byråkrati på att tränga undan sådant som medmänsklighet och religion – och är det därför utbrändheten breder ut sig likt en epidemi? Filosofen Jonna Bornemark menar att vi lever under pedanternas tyranni, men att renässansfilosofer kan befria oss ur vår fångenskap och förvirring. Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst hennes bok.

54mins

4 Feb 2019

Rank #5

Podcast cover

Avsnitt 33: “Fadern” av Elisabeth Hjorth

Författaren och prästen Elisabeth Hjorth har skrivit en bok som skildrar uppväxten i en småländsk frikyrkoförsamling. Patrik Hagman och Joel Halldorf har läst en gåtfull men vacker roman, och samtalar bland annat om barndomen – är den bara något som de vuxna hittat på för att stå ut?

49mins

4 Mar 2019

Rank #6

Podcast cover

Avsnitt 43: ”The souls of China” av Ian Johnson

I Kina gjorde kommunisterna under Mao sitt bästa för att utplåna religion, både traditionell och kristen. Men de senaste åren har den gjort en häpnadsväckande comeback. Kyrkor växer, människor hittar tillbaka till urgamla ritualer och det finns en allt mer påtaglig törst efter mening. Journalisten Ian Johnson menar att kyrkan är det enda egentliga civilsamhället i Kina, en plats där människor kan få tänka och organisera sig fritt. Boken ”The souls of China” är en fascinerande och djuplodande skildring av de andliga väckelserna i Kina.

44mins

3 Mar 2020

Rank #7

Podcast cover

Julspecial: Läsarpoddens julklappstips

Vad kan väcka den teologiska nyfikenheten hos tonåringar? Vad ger man till en elvaåring i slukaråldern? Eller till en ateist som är skeptisk till kyrkan? Läsarpodden har fått frågor om julklappar från lyssnarna, och tipsar om böcker att lägga under granen.

40mins

2 Dec 2019

Rank #8

Podcast cover

Avsnitt 39: ”Konturer” av Rachel Cusk

Vi lever i en tid som präglas av högre hastighet, längre avstånd och en större flyktighet. Vad innebär detta för våra möjligheter att finna mening, lycka och djupa relationer? Rachel Cusks hyllade roman ”Konturer” ger en bild av livet i ett senmodernt, sekulärt Europa. Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst boken, och samtalar om vänskap, kärlek och möjligheten att knyta an till andra människor i en sådan värld.

50mins

4 Nov 2019

Rank #9

Podcast cover

Avsnitt 38: ”Den obeboeliga planeten” av David Wallace-Wells

Klimatkrisen är inte något som ligger framför oss, utan vi märker den redan genom naturkatastrofer, skogsbränder, extremvärme och klimatflyktingar. Vad är det som sker med vår värld – och vad får det för konsekvenser framåt om uppvärmningen ökar med en, två, tre, fyra eller fem grader? Detta skildrar David Wallace-Wells i sin nya bok ”Den obeboeliga planeten”. Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst den, och samtalar om vad det innebär att vara kyrka i skuggan av den annalkande katastrofen.

1hr

7 Oct 2019

Rank #10

Podcast cover

Avsnitt 37: ”This life” av Martin Hägglund

Vi är vana att höra ateister beskriva kristen tro som irrationell eller till och med omoralisk. Men den nye svenske ateist-stjärnan Martin Hägglund har en annan tes: religion gör livet meningslöst. Istället formulerar han en sekulär spiritualitet som han menar är överlägsen alla religioner. Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst boken, och diskuterar hans försök.

51mins

2 Sep 2019

Rank #11

Podcast cover

Avsnitt 36: “Berøringen” av Ellen Merete Wilkens Finnseth

Hur kan man tro på Gud i en sekulariserad värld? Den norska författaren Ellen Merete Wilkens Finnseth reser genom historien på jakt efter en kristen tro som klarar samtidens prövningar. Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst hennes bok "Berøringen".

51mins

3 Jun 2019

Rank #12

Podcast cover

Avsnitt 35: ”The Age of Surveillance Capitalism” av Shoshana Zuboff

Håller internet på att beröva oss vår fria vilja, och i en förlängning det som gör oss till människor? Det hävdar Harvard-professorn Shoshana Zuboff, som skrivit en av årets mest uppmärksammade böcker: "The Age of Surveillance Capitalism". Här visar hon hur den information som internet-jättar som Google och Facebook samlar om oss reducerar människan till råmaterial som företagen kan utvinna pengar ur. Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst hennes bok och funderar över dess konsekvenser.

57mins

6 May 2019

Rank #13

Podcast cover

Avsnitt 23: Vem är Jayne Svenungsson, teologen som tar plats i Svenska akademien?

Vem är hon, den första akademiska teologen i Svenska akademin på 70 år? Joel och Patrik har läst Jayne Svenungsson och ägnar detta specialavsnitt av Läsarpodden åt att presentera och diskutera hennes böcker och tankar. Det blir ett avsnitt om profeter, filosofer och teologin som röst och politisk kraft.

57mins

18 Dec 2017

Rank #14

Podcast cover

Avsnitt 21: “The Benedict Option” av Rod Dreher

I sin bok "The Benedict Option" ger Rod Dreher överlevnadsråd till kyrkor i en sekulariserad värld. Boken har blivit en av årets mest omtalade teologiska böcker. Drehers recept är att kristna ska dra sig tillbaka och vårda den egna identiteten i levande, lokala gemenskaper. Joel och Patrik pratar om en bok som de på många sätt känner igen sig i – men som också upplevs väldigt främmande.

50mins

6 Nov 2017

Rank #15

Podcast cover

Avsnitt 19: ”Age of Anger” av Pankaj Mishra

Var befinner vi oss – och hur hamnade vi här? Under hösten diskuterar Joel Halldorf och Patrik Hagman tre böcker som försöker förstå världen efter 2016. Först ut "Age of Anger" av Pankaj Mishra, som menar att dagens populism och terrorism är frukten av en vrede som vaknade för 200 år sedan.

49mins

4 Sep 2017

Rank #16

Podcast cover

Avsnitt 13: Läsarpodden diskuterar nobelpristagaren Bob Dylan

Joel och Patrik tar sig an årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, och samtalar om Dylans förhållande till Bibeln och kristendomen, om popmusik som andligt rum och om bluesens sakramentala karaktär.

50mins

5 Dec 2016

Rank #17

Podcast cover

Avsnitt 9: ”Rosens namn” av Umberto Eco

"Rosens namn" av Umberto Eco är en deckare i klostermiljö, där brutala mord varvas med teologiska diskussioner. En perfekt bok för Läsarpodden, med andra ord! Patrik och Joel samtalar om radikalitet och fanatism, skönlitterär historieskrivning och Ecos mörka bild av det moderna samhället.

40mins

2 May 2016

Rank #18

Podcast cover

Avsnitt 8: ”Reglernas Utopi” av David Graeber

Vad gör den växande byråkratin med oss? Vi fyller i formulär, gör rapporter, utvärderar och skriver ansökningar - hinner vi med att leva? Joel och Patrik diskuterar byråkratins fröjder - och avslöjar den hårda sanningen om pastorns vardag - med utgångspunkt från antropologen David Graebers bok "Reglernas utopi". Läs avsnittets shownotes på bloggen Läsarna.

57mins

4 Apr 2016

Rank #19

Podcast cover

Avsnitt 7: ”Vara kristen” av Rowan Williams

Ärkebiskop emeritus Rowan Williams är en av världens bästa teologer. Om någon skall kunna sammanfatta det viktigaste i den kristna tron på 90 lättlästa sidor är det han. Joel och Patrik har läst boken "Vara kristen", och samtalar om dop, bibelläsning, nattvard och bön - men också om huruvida traditionen finns i molnet och vad en teolog skall göra med biskopar som talar emot kyrkofäderna.

53mins

7 Mar 2016

Rank #20