OwlTail

Cover image of Omaa luokkaa

Omaa luokkaa

Omaa luokkaa on Mia Haglundin ja Taija Roihan luotsaama podcast yhteiskunnasta, kulttuurista ja feminismistä. Podcastin ytimessä ovat teemat, joissa henkilökohtainen kohtaa poliittisen.

Popular episodes

All episodes

Read more

Omaa luokkaa on Mia Haglundin ja Taija Roihan luotsaama podcast yhteiskunnasta, kulttuurista ja feminismistä. Podcastin ytimessä ovat teemat, joissa henkilökohtainen kohtaa poliittisen.

Takaisin setämiesten pöytään

Podcast cover
Read more

Kevätkauden viimeinen Omaa luokkaa -jakso on julkaistu! Raju uupumusepidempia vaivaa yhteiskuntaamme. Löytyisikö apu ikuisesesti seksikkäästä valtion tulopolitiikasta eli kavereiden kesken tuposta? Päivitämme kuulijoillemme myös pahamaineisen Sörnäisten Piritorin ajankohtaiset kuulumiset.

Suosittelemme:

Kamel Daoud: Tapaus Meursault. Suom. Leena Rantanen. Aviador, 2022. (Romaani.)

Susanna Vainiolan Kissankehto. Yle Areena. (Radio-ohjelma.)

The West Wing. HBO. (TV-ohjelma)

Borgen. Netflix. (TV-ohjelma)

Artikkeli Takaisin setämiesten pöytään julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Jun 09 2022

Play

Taiteen, kansansivistyksen ja marxilaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolesta

Podcast cover
Read more

Millaisia ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan realistinen ja liberaali koulukunta? Mitä ajatella sukupuolesta ja maanpuolustuksesta? Entä ovatko taide- ja taidekritiikki pelkkää eliitin hupia? Uusimmassa Omaa luokkaa -podcastin jaksossa pohditaan näiden kysymysten lisäksi lyhyesti vallan kontekstisidoksisuutta ja yksilökeskeisen etuoikeuspuheen rajoitteita.

Jakso on Omaa luokkaa -podcastin viimeinen Soundcloud-feediin päivittyvä jakso. Liitythän siis viimeistään tässä vaiheessa podcastin Patreon-tukijaksi tai tilaat maksuttomat jaksot Radio Helsingin syötteen kautta.

Jakso äänitetty torstaina 24.3.2022.

Lähteitä ja inspiraatiota:

Leonidas Aretakis: Behövs marxismen för att förstå Putins krig? Flamman, 17.3.2022.

Pierre Bourdieu: The Field of Cultural Production

Hiski Haukkala: Suuren pelin paluu

Artikkeli Taiteen, kansansivistyksen ja marxilaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolesta julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Mar 29 2022

Play

Yhtenäinen Eurooppa?

Podcast cover
Read more

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sekoittanut poliittista kenttää ja saanut jopa perussuomalaiset tarkistamaan ajatteluaan fossiilisten polttoaineiden osalta. Samaan aikaan Euroopan sanotaan olevan yhtenäisempi kuin koskaan. Mutta kenen kustannuksella yhtenäinen eurooppalainen subjekti luodaan? Eikö vihreää siirtymää todella voida saavuttaa ilman sotaa? Keskitymme jaksossa siihen, mitä muita konflikteja sota potentiaalisesti voi suoran sotilaallisen hyökkäyksen ohella synnyttää. Sivuamme myös eläinten tehotuotantoa, poliittisen toiminnan ristiriitoja – sekä tietenkin Natoa.

Jakso äänitetty torstaina 10.3.2022.

Mainittua: 

Eläinoikeusjuttu (ohj. Saila Kivelä & Vesa Kuosmanen, 2022)

The Kyiv Independent

Lääkärit ilman rajoja

Lupa elää -kansalaisaloite

Artikkeli Yhtenäinen Eurooppa? julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Mar 15 2022

Play

58 Vähemmän töitä, enemmän elämää

Podcast cover
Read more

Tuntuuko sinustakin joskus siltä kuin asiat kelluisivat vailla selkeää kiinnekohtaa? Vaivaako sosiaalisen median kontekstittomuus? Entä ihmetteletkö, miksi pandemian keskellä radikaalit työelämän muutosta koskevat ehdotukset rajoittuvat etätyöskentelyn lisäämisen tuomiin mahdollisuuksiin? Et ole yksin!

Omaa luokkaa palaa studioon kontekstin kaipuuseen ja työajan lyhentämiseen liittyvien ajatusten parissa. Jakson myötä siirrytään säännölliseen julkaisutahtiin. Jatkossa jaksoja julkaistaan kahden viikon välein, joka toinen Radio Helsingin kautta ja joka toinen Patreon-tukijoillemme.

Kannustamme kuulijoitamme allekirjoittamaan Lupa elää -kansalaisaloitteen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9109

Jaksossa mainittua: 

Aurora Airaskorpi: Vapauden tavoittelijat. S&S, 2022.

Cynthia Crutz: The Melancholia of Class. Repeater, 2021.

Maggie Nelson: On Freedom. Graywolf Press, 2021.

Cal Newport: It’s time to embrace slow productivity. New Yorker 3.1.2022 https://www.newyorker.com/culture/office-space/its-time-to-embrace-slow-productivity

Artikkeli 58 Vähemmän töitä, enemmän elämää julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Feb 01 2022

Play

Elävien luukasojen selviytymisopas

Podcast cover
Read more

Onko kapitalismissa mahdollista elää mielekästä elämää? Onko jatkuvan itsetarkkailun kehästä ulospääsyä?

Meren mutaan hautautunut Omaa luokkaa -podcast nousee kuolleista valittaakseen kiireistä ja miettiäkseen, miten oravanpyörä rikotaan ja miten rakennetaan yhteisöä, joka on samaan aikaan hellä ja olemista raamittava. Jakson jälkeen podcast jää tammikuuhun asti kestävälle tauolle.

Jakson nimessä esiintyvä luukasa-ilmaus on saanut innoituksensa Susanna Kupariselta.

Jaksossa mainitut tekstit:

Anne Carson: Lyhyet luennot. Suom. Aki Salmela. Poesia, 2021

Juhani Haukka & Lauri Antti Mattila (toim.) Etsitkö töitä? Poesia, 2021.

Leonora Carrington: Kuulotorvi. Nuori Voima, 5/2021.

Artikkeli Elävien luukasojen selviytymisopas julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Nov 08 2021

Play

Hyvästi, hot girl summer

Podcast cover
Read more

Pitkä kuuma kesä on jäänyt taa, edessä on jälleen yksi ilmastonmuutoksen varjostama koronasyksy. Pohdimme jaksossa uusrikkaiden ihmisten representaatioita Successionin ja The White Lotuksen kaltaisissa mestariteoksissa, mutta alennumme myös Tuomas Enbusken tasolle.

Fiilistelemme Armi Aavikko -kuunnelmaa (Yle Areena) sekä Emma Ainalan näyttelyä (Helsinki Contemporary), sekä suosittelemme Liv Strömquistin vastikään suomennettua sarjakuva-albumia Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (Sammakko, suom. Helena Kulmala).

Artikkeli Hyvästi, hot girl summer julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Aug 30 2021

Play

Kuumat aivot

Podcast cover
Read more

Aivot ovat monien mielestä ihmisen seksikkäin elin. Nykykapitalismissa niiltä kuitenkin vaaditaan usein enemmän kuin on kohtuullista. Puntaroimme aivojen mahdollisuuksia ranskalaisfilosofi Catherine Malaboun innoittamana. Malabou käsittelee teoksessaan Mitä on tehtävä aivoillemme? (suom. Eetu Viren) aivojen plastisuutta eli rajallista muovautumista. Miten aivot on mahdollista ottaa omaehtoisesti haltuun? Entä mikä tekee aivoista kuumat?

Aivojen lisäksi käsittelemme somen tägäyskulttuuria, suosittelemme maauimaloita ja siirrymme sukkahousukornerista kesäiseen aurinkovoidekorneriin.

Mainitut:

Catherine Malabou: Mitä on tehtävä aivoillemme? Suom. Eetu Viren. Tutkijaliitto, 2021.

Georges Bataille: Sisäinen kokemus. Suom. Viljami Hukka & Aura Nurminen. Gaudeamus, 2020.

Artikkeli Kuumat aivot julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Jun 04 2021

Play

Aktivismin uusi nousu

Podcast cover
Read more

Aktivismi ei ole enää entisensä. Eksklusiivisen radikalismin sijasta lähes kuka tahansa sosiaaliseen mediaan mielipiteitä postaava voi tätä nykyä kutsua itseään aktivistiksi. Mistä aktivismin muutoksessa on kysymys? Miten se liittyy yksilökeskeisyyteen? Entä mitä tekemistä tällä on influenssereiden kanssa? Aktivismin lisäksi keskustelemme myös podcast-estetiikasta, kaupunkisuunnittelusta, Kirkasta ja selfiekulttuurista. Omaa luokkaa kannustaa jokaista siihen oikeutettua kuulijaansa allekirjoittamaan Oikeus olla -kansalaisaloitteen oikeudenmukaisen translain puolesta.

Mainitut: 

Kirka: Kirka (1969)

Kenen kaupunki? -pamfletti (2021). Toim. Harri Hautajärvi, Juhana Heikonen, Petteri Kummala ja Timo Tuomi

Adile Sevimli: Some määrittää yhä enemmän julkista keskustelua, ja siksi sen valtarakenteita pitäisi ymmärtää. Long Playn perjantaikirje 2.4.2021.

Paris Martineu: The Wired Guide to Influencers. Wired 12.6.2019.

Laura Friman: Jokainen tempparitähti ja kombuchabloggaaja ei ansaitse kustannussopimusta. Yle Kulttuuricocktail 24.3.2021.

Oskari Onninen: Instagram stories on paikka, jonne kulttuurikeskustelu menee vuosien Facebook-saattohoidon jälkeen kuolemaan. Ylioppilaslehti 2.4.2021.

Artikkeli Aktivismin uusi nousu julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Apr 13 2021

Play

53 Hävetkää enemmän

Podcast cover
Read more

Omaa luokkaa kääntää kelkkansa kehtaamiskeskustelussa ja kannustaa ihmisiä häpeämään enemmän – ainakin tietyissä tilanteissa. Puhumme myös feminismin olkiukkoistamisesta ja vähän muustakin liittyen siihen, mikä feminismiin liittyvässä keskustelussa on pielessä. Mia tarjoilee välikevennyksenä kattavan pistaasikritiikin. Kuulijatoiveena Mia ja Taija kertovat opintopoluistaan ja sukkiskorneissa kuullaan Snag-raportti.

Mainitut:

Minding the Gap (dokumentti, ohj. Bing Liu)

Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema

Tero Kartastenpää: Jo vuosikymmeniä on puhuttu elokuvien epätasa-arvoisesta ”mieskatseesta” – Sen muuttaminen naiskatseeksi ei ole ratkaisu. HS 20.3.2021.

Artikkeli 53 Hävetkää enemmän julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Mar 29 2021

Play

Kodinhoidontuki kaikille

Podcast cover
Read more

Britney vapaaksi ja avantoon! Tässä jaksossa juodaan taas skumppaa ja päädytään ränttäämään asioita, jotka oli parempi jättää leikkauspöydälle. Julkaisuun päätyneillä ääniaalloilla Mia kertoo ADHD-kokemuksistaan ja Taija liioittelee Snowpiercerin nerokkuutta. Kerromme myös, miksi ContraPointsin J.K. Rowling -jaksolle kannattaa uhrata aikaa ja miksi kannatamme kotihoidontukea.

Mainitut:
Framing Britney Spears (C More)
Pretend It’s a City (Netflix)
Snowpiercer (Netflix)
ContraPoints: J.K. Rowling (YouTube)
Taija Roiha: Minä sinä hän, they/them (blogiteksti, Nuori Voima)

Luksussuositukset:
Laakeat lasit ja mukit
Faunin iltapäivä (Yle Radio 1)

Artikkeli Kodinhoidontuki kaikille julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Mar 09 2021

Play

Sijoita tryffeliöljyyn

Podcast cover
Read more

Omaa luokkaa palaa eetteriin tiukkana ja huumorintajuttomana. Korona jyllää, kaneli on pilalla ja sijoittaminen kiinnostaa. Palaamme GameStop-keskusteluun, hekumoimme koronasynnin mahdollisuudella ja kerromme, miksi keskiluokan olisi parempi sijoittaa varansa rahastojen sijaan mieluummin vaikka meedioihin.

Fiilistelyt:
Aikuiset (Yle Areena)
Big Short (Netflix)
Tryffeliöljy (Pirkka)

Artikkeli Sijoita tryffeliöljyyn julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Feb 10 2021

Play

Vapautetaan itsemme

Podcast cover
Read more

Uusliberalistinen hegemonia kaappaa haltuunsa kaiken minkä pystyy, myös vapautumisen. Mutta onko vapautumista mahdollista lähestyä tavalla, joka irtautuu individualistisesta ajattelusta, jonka mukaan jokainen on oman onnensa seppä? Tässä jaksossa lähestymme vapautumisen mahdollisuutta emansipaation käsitteen kautta. Määrittelemme emansipaation oman vallan tunnistamiseksi ja haltuunotoksi, olipa kyse sitten yksilöllisestä tai kollektiivisesta tasosta. Rintaliivitkin heitetään roviolle kun käy ilmi, että pilalla on tällä kertaa podcastaajien aikaisemmin suosima alusvaateliike. Sukkahousuista emme kuitenkaan luovu, vaan sukkiskorneri jatkaa raportointiaan.

Mainitut:
Libero-lehti 3/2020, Emansipaatio
Simone de Beauvoir: Toinen sukupuoli 1 (Tammi)
Erica Jong: Lennä, uneksi (Otava)
Minna Salami: Aistien viisaus (S&S)
The Undoing (HBO Nordic)

Artikkeli Vapautetaan itsemme julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Dec 18 2020

Play

Melkein kaikki kritiikistä

Podcast cover
Read more

Kriittinen keskustelu on yhteiskunnan suola, jota ilman ajatukset eivät kehity eikä edistystä tapahdu. Mutta mikä on reilu ja hyvä tapa kritiikin suuntaamiseen? Milloin kritiikki on paikallaan ja miten se kannattaa esittää? Entä saako “samalla puolella” olevia kritisoida? Suuren kritiikkikeskustelun lisäksi annamme kattavan ja äärimmäisen asiallisen lausunnon Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta, minkä lisäksi Mia kertoo kiinnostuksestaan Kuiviin Asioihin ja Taija paljastaa skorpionin vinkit kaamoksen selättämiseen. Sukkahousukorneri jatkuu ja tarjoilee uutta seurantatietoa testatuista tuotteista.

Jaksossa mainittua: 

Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin jakso “Vihreää lifestylepolitiikkaa ja perussuomalaisia meemisutkautuksia – kuka voittaa tarinakilpailun?”
Kertomuksen vaarat -tutkimushanke
Jani Kaaron artikkeli “Haluatko lukea koko artikkelin?” Rapport.fi, 31.10.2020
Petit St Louis -parfyymipuoti
Katriina Huttunen: Mustaa valoa – Kirjoituksia hautausmaalta (S&S, 2020)
The Queen’s Gambit (Netflix)

Artikkeli Melkein kaikki kritiikistä julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Nov 10 2020

Play

Tilityspäivä

Podcast cover
Read more

Oli kyse sitten koronatoimenpiteistä tai feministisessä palkkoja ja työelämää koskevasta keskustelusta, rakenteelliset ratkaisut tuntuvat hukkuvan yksilökeskeiseen politiikkaan. Uusimmassa Omaa luokkaa -podcastin jaksossa pureudutaan ajankohtaisten korona-aiheiden lisäksi menestysfeminismin ongelmiin, jossa ratkaisuksi tarjotaan jälleen kerran yksilöllistä voimaantumista poliittisten ratkaisujen sijaan. Lokakuun synkkien tunnelmien keskellä löydämme iloa sellotunneista ja selkäuinnista, hyvistä sukkahousuista sekä Kate Zambrenon kirjallisesta tuotannosta.

Artikkeli Tilityspäivä julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Oct 19 2020

Play

Kaikki on pilalla

Podcast cover
Read more

Omaa luokkaa palaa äänitystauon jälkeen studioon maailmanlopun tunnelmissa: mätäkuun jäljet näkyvät ja kaikki tuntuu olevan pilalla. Jaksossa käsitellään mm. kapitalismia, TERFejä, Oatlya, vastuullisen sijoittamisen ongelmia sekä eriskummallisia unia.

Suositukset ja muut jaksossa mainitut viitteet:

Michaela Coelin taiteellinen tuotanto (I May Destroy You, Chewing Gum, Black Earth Rising)

Taneli Viljasen esseeteos Varjoja, usvaa (Poesia 2020)

Karin Smirnoffin Jana Kippo -romaanitrilogia

ContraPoints: Gender Critical (https://www.youtube.com/watch?v=1pTPuoGjQsI)

Push, dokumenttielokuva (ohj. Fredrik Gretten 2019)

Artikkeli Kaikki on pilalla julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Sep 14 2020

Play

Haparoivin askelin kohti antirasistista maailmaa

Podcast cover
Read more

Rasismi lävistää yhteiskunnan jokaisen solun, ja siitä eroon pääseminen edellyttää valkoisilta ihmisiltä konkreettisia toimia. Työ ei aina ole helppoa, ja se näkyy myös tässä jaksossa: haparoimme puheemme kanssa emmekä aina tiedä, mitä ja miten sanoa. Yrittämästä ei silti voi lakata. Henkilökohtaisesta järkyttymisestä ja rasismin psykologisoimisesta on siirryttävä kohti rakenteellisen rasismin ymmärtämistä ja kohdistettava kriittinen katse myös itseen. Jakson vieraina Jasmine Kelekay, Leif Hagert, Jenny Kasongo ja Fatima Verwijnen.

Suosittelemme: 

Alex S. Vitale: The End of Policing. Verso, 2017.

Normal People, Yle Areena

Artikkeli Haparoivin askelin kohti antirasistista maailmaa julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Jun 16 2020

Play

Korona muuttaa kaiken

Podcast cover
Read more

Oletko sinäkin nähnyt lähiaikoina levottomia unia? Se saattaa johtua koronasta. Korona asettaa nykyisen talousjärjestelmän monilta osin kyseenalaiseksi ja pakottaa haaveilemaan yhteiskuntajärjestyksestä kapitalismin tuolla puolen. Mitä sitten kun epidemia on ohi? Jäävätkö lentokoneet nousematta? Voimmeko muuttaa käsityksemme työstä perustavanlaatuisesti? Koronan ohella keskustelemme leikkokukkien pilaantumisesta, lumoudumme suuresta tv-ruudusta sekä fiilistelemme hieman Aleksandra Kollontaita.

Suositukset:

Tiger King (tv-sarja, Netflix)

A.K. 47 – 47 Selections from Works of Alexandra Kollontai (Kristen R. Ghodseen podcast)

Artikkeli Korona muuttaa kaiken julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Apr 14 2020

Play

Vain koronaa

Podcast cover
Read more

Korona tyhjentää kadut ja täyttää mielet – sekä tietysti myös tämän podcastin. Puhumme siis koronasta ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista: miten se vaikuttaa elämiimme ja kenen elämiin se vaikuttaa erityisesti? Vastapainoksi tarjoilemme erityiskattauksen suosituksia sosiaalisen eristäytymisen ratoksi.

Suositukset

Podcastit: 

Chapo Trap House

The Antifada

Red Scare (triggeröivä, eli omalla vastuulla)

Novara Media

BBC: In Our Time

This American Life

Heavyweight

My Favourite Murder

Stormens utveckling (ruotsiksi)

En varg söker sin podd (ruotsiksi)

Aftenpodden (norjaksi)

Lahlum & Lysbakken (norjaksi)

Auta Antti

Radio Sodoma

Sivumennen

Sarjat: 

Mad Men

The Wire

Succession

The Loudest Voice

Twin Peaks

Kirjallisuus:

Charlotte Perkins Gillman: The Yellow Wallpaper

Vigdis Hjorth: Perintötekijät (S&S, 2020)

Johannes Ekholm: Planet Fun Fun (Otava, 2020)

Anu Kaaja: Katie-Kate (Teos, 2020)

Kirsti Simonsuuri: Pohjoinen yökirja (Kirjayhtymä, 1981)

poetryfoundation.org

Lehdet ja julkaisut: 

Jacobin Magazine (jacobinmag.com)

Long Playn viikkokirje

Kumu.info

Artikkeli Vain koronaa julkaistiin ensimmäisen kerran Radio Helsinki.

Mar 26 2020

Play