OwlTail

Cover image of Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fiToimittajina Juhani Kenttämaa, Nicklas Wancke, Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Ville Talola, Noora Hirn ja Janne Palkisto. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Popular episodes

All episodes

Read more

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fiToimittajina Juhani Kenttämaa, Nicklas Wancke, Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Ville Talola, Noora Hirn ja Janne Palkisto. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

"Tulemme voittamaan sodan", sanoo ukrainalaiskirjailija Lahden kirjailijakokouksessa

Podcast cover
Read more
Lahden kirjailijakokous 2022 herätti keskustelun taiteen mahdollisuudesta Ukrainan sodan aikana.

Kulttuuriykkösen vieraana kirjailijakokouksen puheenjohtaja, kirjailija Marjo Heiskanen. Ääneen pääsevät myös kirjailijat Iryna Tetera (Ukraina), Goce Smilevski (Pohjois-Makedonia), Christos Ikonomou (Kreikka) sekä monet muut.

Kirjailijakokouksesta palannut Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

Jun 21 2022

51mins

Play

Taidetta autourheilusta? Anssi Kasitonnin uusissa töissä on kiihdysautoja, kromia ja vauhdin hurmaa

Podcast cover
Read more
Kiihdytysautoilija Anita Mäkelä sai aikanaan Anssi Kasitonnin rakastumaan autourheiluun, joka on teemana monipuolisen taiteilijan Taidehallin kesänäyttelyssä, jossa on esillä veistoksia, installaatioita ja lyhytelokuvia.

Kasitonni on ollut jo lapsena kiinnostunut jo autorheilusta, samoin kuin amerikkalaisesta pop-kulttuuristakin. Huumoria ja kritiikkiäkin sisältävien töiden kautta voi kurkottaa myös nostalgiseen yhtenäiskulttuurin maailmaan.

Toimittajana on Pauliina Grym.

Jun 20 2022

52mins

Play

Perjantaistudiossa Marilynin ikonisen iltapuvun tuhoutuminen, kesämökkeilyn kiroukset, uutisahdistus ja Netflixin hiipuminen

Podcast cover
Read more
Perjantaistudiossa tarkastelussa mm. Marilyn Monroen ikonisen iltapuvun tuhoutuminen Kim Kardashianin toimesta, uutisten seuraamisen väheneminen uutisahdistuksen vuoksi, suoratoistopalvelu Netflixin suosion hiipuminen ja katselupalveluiden kilpailun kiristyminen, Parnassos-julkaisun skandaalimaisen huonosti taustoitettu kirjallisuusessee ja sen seuraukset sekä kesämökkeilyn järjettömyys. Vieraina vakiraatilaiset tiedetoimittaja-tietokirjailija-geneetikko Tiina Raevaara, toimittaja-elokuvakriitikko Matti Rämö sekä toimittaja-elokuvakriitikko Leena Virtanen. Ohjelman juontaa ja toimittaa Ville Talola, taustatoimittajana Juhani Kenttämaa.

Jun 17 2022

53mins

Play

Tulevaisuuden aseet scifin kuvaamana

Podcast cover
Read more
Tieteiskirjallisuudesta ja elokuvista ovat tuttuja oudot, erikoiset aseet, kuten lasermiekat. Joissain tapauksissa scifissä esiintyneistä aseista onkin tullut todellisuutta. Scifi on usein kuvastanut aikansa pelkoja ja jopa toiveita visioimillaan aseilla. Scifin tekijät ovat osanneet ennakoida yllättävän hyvin aseiden kehityksen. Ennakoiko Ukrainan sota taistelupanssarivaunun katoamista sotakentiltä?
Aiheesta keskustelemassa ovat pääesikunnan suunnitteluosaston tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola sekä everstiluutnantti Petteri Hemminki Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitokselta
Ohjelman juontaa Nicklas Wancke.

Jun 16 2022

52mins

Play

Aseet ja abortit kuohuttavat Yhdysvalloissa

Podcast cover
Read more
Yhdysvalloissa taitetaan parhaillaan peistä aseenkanto- ja aborttoikeudesta.

"Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa on kuollut enemmän kouluikäisiä lapsia aseväkivallan uhrina kuin poliiseja ja palveluksessa olevia sotilaita yhteensä," presidentti Joe Biden sanoi tunteikkaassa puheessaan kesäkuun alussa.

Biden vaati aselakien kiristämistä, mutta tämä on enemmän kuin vaikeaa. Konservatiivit etsivät kouluampumisiin syyllisiä kaikesta muusta paitsi aseista. Moni Yhdysvaltain päättäjä saa kiittää asemastaan aselobbareita. Kansallinen kiväärijärjestö tukee erityisesti republikaanipoliitikoita.

Abortista tuli poliittinen kysymys oikeastaan vasta presidentti Ronald Reaganin kaudella, ja nyt se on ottanut uusia kierroksia. Yhdysvaltain korkein oikeus on kaatamassa historiallisen vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen.

Kyseinen päätös on vuosikymmenten ajan turvannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla, ja nyt abortista on tulossa monessa osavaltiossa vaikeaa, ellei mahdotonta. Korkeimman oikeuden päätöstä asiassa odotetaan kesäkuussa.

Kulttuuriykkönen selvittää kiistojen historian ja niiden vaikutuksen Yhdysvaltoihin ja muuhun maailmaan.

Haastateltavina ovat John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen, Amnesty Internationalin sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen ja Ylen ulkomaantoimittaja, Trumpin perintö -kirjan kirjoittaja Mika Hentunen.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Jun 14 2022

52mins

Play

Pääkaupunki on muutotappioalue - onko maaseudun kosto alkanut?

Podcast cover
Read more
Ensimmäistä kertaa miesmuistiin Uusimaa on muuttotappioalue maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Samaan aikaan moniin vuosikymmeniin muun muassa Lappi on kasvattanut asukasmääräänsä. Koronapandemian myötä moni asia on ollut poikkeuksellista, ja monet ilmiöt voidaan kuitata tilastoharhoina. Mutta voivatko pandemian jälkivaikutukset oikeasti myös haastaa betoniin valetun näkemyksen vääjäämättömästä kaupungistumisesta ja syrjäseutujen autioitumisesta? Onko maaseutu saamassa revanssin kaupungeista ja urbaanista elämänmuodosta?

Aiheesta keskustelevat aluekehitykseen keskittyneen MDI-konsulttiyrityksen johtava asiantuntija Timo Aro, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen sekä Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula. Juontajana on Ville Talola.

Jun 13 2022

52mins

Play

Perjantaistudiossa Marinin takamuskuvakohu, ranskalaisen kielifasismin puolustus, vahingossa ennustava kauno ja UG-kirjat

Podcast cover
Read more
Perjantaistudiossa ajankohtaista kulttuuri-ilmiöistä keskustelevat filosofi Tuomas Nevanlinna, yrittäjä Anna Moilanen ja Antiikki ja design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola.

Pauliina Grym juontaa.

Jun 10 2022

53mins

Play

Jurassic-elokuvat päättyvät - kuinka merkittäviä ja realistisia dinosaurusrymistelyt todellisuudessa ovat?

Podcast cover
Read more
Yksi kesän suurimpia elokuva ensi-iltoja on Jurassic World: Dominion. Se päättää kirjailija Michael Crichtonin vuonna 1990 alulle paneman tarinan sekä vuonna 1993 Steven Spielbergin valkokankaalle sovittaman Jurassic-elokuvien sarjan. Kuinka merkittävästä elokuvakatraasta on loppujen lopuksi kyse, ja miltä elokuvien dinosauruskuvaukset näyttävät nykytieteilijän silmissä?

Haastattelussa biologi ja paleotaiteilija Maija Karala sekä toimittaja-kirjailija Tuukka Hämäläinen. Ohjelman toimittaa Juhani Kenttämaa.

Jun 09 2022

52mins

Play

Star Trek - tulevaisuuden historia on kirjoitettu

Podcast cover
Read more
Kulttuuriykkönen lähtee Star Trekin mukana avaruuteen ja 23:nnelle vuosisadalle.

Uusi laaja Star Trek -sarja käynnistyi toukokuussa. Star Trek Strange New Worlds kuvaa aikaa ennen aivan ensimmäistä Star Trek -sarjaa joka alkoi 1960-luvulla.

Miksi fiktiivisen avaruusaluksen tutkimusmatkat jaksavat yhä innoittaa ja ihastuttaa uusia sukupolvia? Miten Star Trek saavutti miltei ikonisen aseman ja miten suuri vaikutus Gene Roddenberryn luomalla maailmalla on ollut sekä populaarikulttuuriin että jopa tieteeseen? Roddenberry halusi kuvastaa optimistista tulevaisuutta, mutta miten paljon uudet sarjat poikkeavat hänen näkemyksestään? Star Trekin maailmaan uppoutuvat sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen, Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja käsikirjoittaja/kirjailija Mike Pohjola. Ohjelman juontaa Nicklas Wancke

Jun 07 2022

52mins

Play

Viherpesu jättää ympäristöön suuret tahrat

Podcast cover
Read more
Viherpesulla tarkoitetaan yritysten ja yhteisöjen näennäistä ympäristöarvojen edistämistä. Viherpesun erottaminen aidosta vastuullisuudesta on kuitenkin hankala tehtävä. Mikä tekee viherpesusta erityisen vahingollista ja mitä tavallisen kuluttajan pitäisi siitä tietää? Keskustelijoina viime viikolla Otavan julkaiseman tietokirjan Viherpesuopas kirjoittaneet markkinoinnin ammattilaiset Jani Niipola ja Riku Vassinen sekä Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnajohtaja Kirsi Salonen ja Ympäristömerkintä Suomi Oy:n viestintäpäällikkö Minna Kinnari. Kulttuuriykkösen juontaja on Ville Talola.

Jun 06 2022

52mins

Play

Perjantaistudiossa lätkäfanit ja Manta-parka, Olympiakomitean häirintäkohu, tekoäly taiteen makutuomarina ja sanoilla kaunistelu

Podcast cover
Read more
Perjantaistudiossa ajankohtaisista aiheista keskustelemassa toimittaja/kriitikko Matti Rämö, oikeuslääketieteen professori Helena Ranta ja esseisti Silvia Hosseini.

Nicklas Wancke juontaa.

Jun 03 2022

51mins

Play

Olly Donner - superrikkaan naisen elämää 1900-luvun alussa Suomessa ja Euroopassa

Podcast cover
Read more
Olly Donnerin kiehtova elämä kuvaa 1900-luvun alun iloista Eurooppaa. Suomessa Sinebrychoffien sukuun syntynyt kosmopoliitti Olly Donner viihtyi oopperan katsomossa ja Rivieran rantabulevardeilla. Kirjailija ja tutkija Jasmine Westerlund kuvaa yläluokan elämää rehellisesti iloineen ja suruineen.

Olly Donner halusi jo nuorena kokea enemmän. Mihin hänen vahva uteliasuutensa johti hänet? Hän lähti opiskelemaan Dresdeniin, jossa tutustui tulevaan aviomieheensä Uno Donneriin. Siitä lähtien pariskunnan elämä sijoittui eurooppalaisiin loistohotelleihin. Millainen eurooppalainen elämäntyyli oli siihen aikaan muodissa? Millaisia tragedioita pariskunta joutui kohtaamaan?

Jokaisen hotellihuoneen nurkkaan Olly asettui kirjoittamaan näytelmiä, romaaneja ja runoja. Elämä ei kuitenkaan ollut pelkkiä sviittejä ja illalliskutsuja, vaan myös surua. Miksi Olly Donner tukeutui antroposofiaan?

Turun yliopiston tutkija Jasmine Westerlund on erikoistunut feministiseen kirjallisuudentutkimukseen. Vuonna 2013 hän väitteli naisten kirjoittamista taiteilijaromaaneista. Hän on mukana DARIAH Women Writers in History -hankkeessa.

Uuden etsijät -hankkeessa hän tutki kirjailija ja antroposofi Olly Donneria (1881–1956), joka oli paitsi kirjailija myös kosmopoliitti ja hyväntekijä, joka perusti hoitokodin ja kesäsiirtolan. Westerlundin tutkimusaiheet ovat vieneet hänet arkistoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Jasmine Westerlund on ohjelman vieraana.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

May 31 2022

52mins

Play

Top Gun: Maverick - paluu 80-luvun nostalgiaan, viihdehömppää vai laatuelokuva?

Podcast cover
Read more
"Top Gun - lentäjistä parhaat" on 80-luvun muistelluimpia elokuvia. Se on saanut jatko-osan, jonka nimi on "Top Gun: Maverick". Siinäkin hävittäjälentäjää näyttelee Tom Cruise, 36 vuotta vanhempana.

Elokuvasta keskustelemassa uutispäällikkö Jutta Sarhimaa Helsingin Sanomista, vapaa kulttuuritoimittaja Jesse Raatikainen sekä Ylestä Kulttuuricocktailin toimitussihteeri Teemu Laaksonen.

Jakke Holvas juontaa.

May 30 2022

51mins

Play

Perjantaistudiossa pelottava apinarokko, tekopyhät hipit, vanhempien koulutustaso periytyy ja kulttuurisauna

Podcast cover
Read more
Kulttuuriykkösen perjantaistudiossa keskustellaan aiheista ja ilmiöistä, joita kuulijoille tarjoilevat tietokirjailija Tiina Raevaara sekä yrittäjät Anna Moilanen ja Sami Kuusela.

Pelottaako apinarokko? Ovatko hipit tekopyhiä? Miksi koulutus periytyy? Millainen on Kulttuuritalon ja -saunan tulevaisuus?

Jakke Holvas juontaa.

May 27 2022

51mins

Play

Roomassa asuva Hannu Palosuo on maamme kuvataiteen kärkinimiä

Podcast cover
Read more
Roomassa asuvan taiteilija Hannu Palosuon You Live With Me -näyttely Didrichsenin taidemuseossa saa katsojan pohtimaan omia muistikuvia ja muistoja ihmisistä. Maalauksissa kohtaamme ihmishahmoja, joiden kasvojen kohdalla on vain valkoista maalia. Teokset käsittelevät aikaa, muistojen kerrostumista ja muistin epävarmuutta. Muistojen tuntemukset ovat edelleen mielessämme ja tunteissamme.

Miksi perheen lapset muistavat eri asioita vanhemmistaan? Millä tavalla historiallisessa Roomassa eläminen vaikuttaa nykyhetken kokemiseen? Palosuo pohtii teoksissaan, mikä on katsojan suhde kuvaan ja sen heijastamaan maailmaan. Palosuon taidetta on esillä myös tämän vuoden Venetsian biennaalissa.

Palosuolta nähdään näyttelyssä maalausten lisäksi veistoksia, koruja, astioita ja lasimaalauksia. Ohjelman vieraana on Hannu Palosuo.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

May 24 2022

52mins

Play

Suomalaisten medioiden sotauutisointi puntaroitavana

Podcast cover
Read more
Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan on käyty 3 kuukautta. Suomen turvallispolitiikka on mullistunut. Miten hyvin mediat ovat onnistuneet tehtävissään historiallisten tapahtumien keskellä?

Kulttuuriykkösessä uutisoinnin ansioita ja puutteita pohtimassa professorit Anu Koivunen Turun yliopistosta sekä Heikki Heikkilä Tampereen yliopistosta.

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka kertoo millaista on Ukrainan sotaan liittyvä uutisointi Atlantin takana, Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen vastaavasti valaisee saksalaista journalismia.

Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

May 23 2022

52mins

Play

Perjantaistudiossa Putinin vahingossa aikaansaama vihreä siirtymä, naisiin kohdistuvat vaatimukset kasvussa ja artsut hotellit

Podcast cover
Read more
Kulttuuriykkösen Perjantaistudio kokoaa vakioraatilaiset Annu Kemppaisen, Mirva Saukkolan ja Tuomas Nevanlinnan ajankohtaisten kulttuuriaiheiden ja ilmiöiden äärelle.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

May 20 2022

53mins

Play

Miten pakolaislapset selviävät kriisistä?

Podcast cover
Read more
Mitä tapahtuu, kun ihminen on pakotettu jättämään yhteisönsä ja pakenemaan kodistaan väkivallan tai muun uhan alla? Miten pakolaisuus muokkaa identiteettiä ja millaisia ongelmia tuntemattomaan maahan muuttaminen ja oman kodin jättäminen aiheuttaa yksilössä? Miten niistä selvitään?

Yksi Suomen tunnetuimpia pakolaistaustaisia vaikuttajia on Kosovosta 90-luvulla Suomesta turvapaikan saanut Hetemajn perhe. He ovat ensi kädessä kokeneet useimmat pakolaisuuteen johtaneet uhkat ja lieveilmiöt sekä matkanneet kipeän reissun läpi Euroopan tietämättään, mihin lopulta päätyvät. Vieraina sisarukset, poliitikko Fatbardhe ja ammattijalkapalloilija Perparim Hetemaj sekä trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi Aino Juusola. Juhani Kenttämaa toimittaa.

May 19 2022

52mins

Play

Millainen oli naisen asema 1700-luvun kartanoissa?

Podcast cover
Read more
Historioitsija Riikka-Maria Rosenberg on erikoistunut ranskalaisten naisten historiaan. Muutettuaan Hakoisten kartanoon paikallinen naiskohtalo alkoi kiinnostaa häntä. Romaani Hakoisten Anna kertoo aistillisesti erään rakkaustarinan synnystä ja kartanoelämästä 1700-luvulla.

Anna Magdalena Lilliebrunnin maineessa on tahra, ja edessä on ehkä vanhanpiian elämä. Annan polku saa uuden käänteen, kun naapurikartanon upseeri Karl Gustaf Uggla nimetään hänen aviopuolisokseen.
Millainen oli naisen asema maamme kartanoissa? Millaisia kohtaloita kartanosta löytyneistä kirjeistä ja vaatteista paljastui?

Kykeneekö Anna elämään tavalla, johon itse uskoo 1700-luvun ilmapiirissä?

Romaani aloittaa Hakoisten naiset -sarjan, joka kuvaa Hakoisten kartanon todellisia naiskohtaloita.

Historiantutkija FT Sofia Gustafssonin, joka on erikoistunut 1700-luvun Suomen historiaan ja upseereihin on auttanut kirjailijaa Annassa käytettyjen lähteiden kanssa.

Ohjelman vieraina ovat Riikka-Maria Rosenberg ja Sofia Gustafsson.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

May 17 2022

52mins

Play

Kulttikirjailija László Krasznahorkain romaani Vastarinnan melankolia on kevään käännöstapaus

Podcast cover
Read more
"Vastarinnan melankolia". Pelkkä romaanin nimi viittaa siiten, että jotakin suurempaa tapahtuu kirjallisuudessa. Kirjan tehnyt unkarilainen nykykirjailija László Krasznahorkai on saanut lukuisia palkintoja niin kotimaassaan kuin maailmalla. "Vastarinnan melankolia" kertoo maailmasta, jossa kaiken yllä leijailee vääjäämättömän lopun tuntu.

Kirjasta keskustelemassa romaanin suomentaja Minnamari Pitkänen sekä kirjallisuuden ja kirjoittamisen dosentti Jyväskylän yliopistosta Risto Niemi-Pynttäri.

Jakke Holvas juontaa.

May 16 2022

51mins

Play