OwlTail

Cover image of Här är Blankspot

Här är Blankspot

Samtal om världen, ofta med fokus på demokrati, digitalisering och journalistik. Programledare är mediestrategen Brit Stakston och/eller chefredaktör Martin Schibbye. En podd av medlemsfinansierade reportagesajten Blankspot.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Read more

Samtal om världen, ofta med fokus på demokrati, digitalisering och journalistik. Programledare är mediestrategen Brit Stakston och/eller chefredaktör Martin Schibbye. En podd av medlemsfinansierade reportagesajten Blankspot.

Här är Blankspot #11 - Hur mår du?

Podcast cover
Read more
Martin Schibbye berättar om den senaste utvecklingen i norra Etiopien. Blir det nu ett gerillakrig eller är kriget över? Dessutom bjuds det på tankar kring det reportage han färdigställer om hur konflikten kan tänkas påverka Eritrea och i förlängningen Dawit Isaak.

Brit Stakston resonerar kring debatten om det vaccin som nu rullas ut över världen och om varför anti-vaxxarnas budskap så lätt blir virala. De högröstade vaccinskeptiska rörelserna är ett oroande globalt fenomen.

Ett fåtal höginkomstländer har också köpt merparten av vaccindoserna mot covid-19. Det betyder att stora delar av världens befolkning riskerar att bli utan vaccin. Läs mer om det här.
Dessutom diskuteras det nya redaktionsstödet efter Brit Stakstons debattartikel i DN och om det är möjligt att mäta vad som är ”god medieetisk sed” eller om man kanske ska lägga ner det statliga stödet till medier.

Avslutningsvis om influencers är lösningen på att nå nya målgrupper med corona-information och om den geniala och underskattade frågan till makthavare: hur mår du?

Avslutningsvis påminner vi lyssnarna om vårt julerbjudande.

Dec 11 2020

34mins

Play

Här är Blankspot #10 Vägen mot demokrati är bräcklig

Podcast cover
Read more
Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten i podden "Här är Blankspot". Veckans rapportering från Etiopien där etniskt våld blossat upp. Analyser av Martin Schibbye och intervjuer med Etiopienexperten som säger att "det är för sent för omvärlden att agera det blir krig". Brit Stakston reflekterar över det amerikanska valet och ser såväl styrkebesked som allvarliga sjukdomstillstånd för demokratin. Dessutom lite andra high-lights från veckans publiceringar.

Nov 08 2020

32mins

Play

Här är Blankspot #9 – Vad hände på Tarkettfabriken?

Podcast cover
Read more
Vad hände egentligen på Tarkettfabriken i november 2018 då en anställd miste livet?

Om det handlar en av Blankspots senaste publiceringar och i podden berättar Martin Schibbye om vägen fram till publicering och vad som nu händer i det omdiskuterade fallet.

Brit Stakston har under hösten följt turerna med Tiktok och menar att det handlar om så mycket mer än bara en videoapparater: Frågor om internets framtid och stormakternas techkrig står också på agendan.

Dessutom om Blankspots kommande femårsjubileum och hur det ska uppmärksammas, den andra virusvågen i Europa och om pandemins effekter på demokratin. Tune in.

Sep 24 2020

38mins

Play

Här är Blankspot #8 - Digitalt trollande funkar

Podcast cover
Read more
Vi börjar med en reflektion om bevakningen av den amerikanska valrörelsen. Brit oroar sig för att medier trots allt inte kan värja sig från att bevaka de konstanta attackerna från Trump och menar att hon ser det mönstret även här. Så Trumps trollande verkar fungera fortfarande och Brit tipsar alla om att se dokumentären om Trumps mest kända tweets som finns på SVT Play.

Martin önskar att alla valrörelsers bevakades så utförligt som den amerikanska.

Brit menar att den här viljan att alltid fokusera på olika angrepp eller andra utspel gör att man förenklar historiebeskrivningen. Hon använder Trumps bannlysning av Tiktok som ett exempel på det och menar att det är ju en fråga som handlar om så mycket mer än ett hot mot just den plattformen. Något hon skrivit om utförligt i en analys av Tiktok och det digitala supermaktskrig som pågår hos Blankspot.

Frågan om kulturens väg tillbaka debatteras fortfarande i Sverige och Brit har skrivit om vad den svenska debatten kan lära sig av hur Österrike fått kultur- och nöjessektorn att delvis återuppstå under en pandemi. Martin och Brit diskuterar den texten och reflekterar över de olika strategierna i Sverige respektive Österrike.

Martin avslutar med att berätta om att han är i slutskedet av sin uppföljande granskning av arbetsplatsolyckan som han skrev om för ett år sedan om 24-åriga Julia Mannersten som drogs in i ett dragverk på Tarkettfabriken i Ronneby.

Vi har också skrivit om oljeutsläppet i Mauritius där myndigheterna arbetar intensivt för att förhindra ytterligare oljeläckage medan ilskan växer hos lokalbefolkningen.

Länkar till artiklar som nämns i podden:

Tiktok hotar USAs position inom tech och populärkultur.
https://www.blankspot.se/tiktok-hotar-usas-position-inom-popularkultur/

Kulturens väg tillbaka i Österrike
https://www.blankspot.se/svaret-pa-fragan-om-hur-kulturen-ska-ateruppsta-finns-i-wien/

Julia gick till jobbet men kom aldrig hem
https://www.blankspot.se/julia-gick-till-jobbet-men-kom-aldrig-hem/

Mauritius kämpar mot oljeutsläppen samtidigt som ilskan växer
https://www.blankspot.se/mauritius-kampar-mot-oljeutslappet-samtidigt-som-ilskan-vaxer/

Trumps mest kända tweets
https://www.svtplay.se/video/27670765/trumps-mest-kanda-tweets

Aug 27 2020

20mins

Play

Här är Blankspot #7 - Pandemins effekter på resande och barnafödande

Podcast cover
Read more
Martin Schibbye lyfter fram annat som nu blir tydligt i pandemins spår och nämner bland annat hur spädbarnsdödligheten ökar i Nepal. Saker som man i många länder arbetat med i åratal tar nu kliv bakåt i utvecklingen. Forskare vid Uppsala universitet har nu kunnat visa att det skett en halvering av antalet kvinnor som förlöser på sjukhus.

Vi följer också upp dammprojektet i Etiopien och Martin berättar om hur planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 och frågan är om det kommer att hända igen?

Länkar i avsnittet:
Konsten att resa i en pandemi
https://www.blankspot.se/stakston-konsten-att-resa-under-en-pandemi/

Nedstängningen strider mot lagen
https://www.blankspot.se/domstol-i-osterrike-nedstangningen-strider-mot-lagen/

Topp 5 bästa maskerna - för dig och andra
https://www.blankspot.se/topp-5-basta-maskerna-for-dig-sjalv-och-andra/

Forskare: Kraftigt ökad spädbarnsdöd till följd av Nepals lock-down
https://www.blankspot.se/forskare-kraftigt-okad-spadbarnsdod-till-foljd-av-nepals-lockdown/ https://www.blankspot.se/planerna-pa-att-damma-upp-nilen-orsakade-krig-1956-kommer-det-handa-igen/
Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 - kommer det hända igen?

Aug 19 2020

22mins

Play

Här är Blankspot #6 - Röster från vardagen

Podcast cover
Read more
Brit inleder med att följa upp sina inlägg annonsbojkotten mot Facebook. Fler och fler företag ansluter sig. Det visar sig nu att kampanjen startats efter misslyckade försök från Zuckerberg att förklara Facebooks valda strategi i relation till några av vårens mest omdebatterade inlägg i sociala medier från Donald Trump. Deltagarna från ett antal ideella organisationer fick nog.

Martin uppdaterar oss om situationen i Etiopien och berättar om nyheten från Sudan där man efter mer än 30 år av strängt islamistiskt styre har beslutat att genomföra vittgående reformer och avskaffat dödsstraffet för homosexualitet.

De talar också om hur glada vi är över den dagbok från Afghanistan som vi publicerar under vinjetten "Röster" skriven av Mohammad som varit asylsökande i Sverige. Sedan dryga 40 veckor får vi följa hans vardag på plats.

Martin berättar i den tredje delen om Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln och hur situationen var för de svenska slavarna på ön.

Och avslutningsvis får vi se om Brit till slut kommer iväg till Österrike eller inte när delar av Europa ser ett antal nya smittokluster och inför nya reserestriktioner.

Jul 30 2020

39mins

Play

Här är Blankspot #5 - Det nya normala

Podcast cover
Read more
Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vi inleder med veckans musiktips från redaktionen. Det kongolesiska bandet Fulu Miziki som ständigt letar efter nya ljud och scenkläder.

Martin uppdaterar oss också om senaste nytt om mordet på Haacaaluu Hundeessaas och Etiopien. Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien och precis när vi spelade in podden kom nyheterna om att man arresterat några för mordet.

Det val som skjutits upp i Etiopien är ett av många efterlängtade val som inte kunnat genomföras under pandemin.

Vi går igenom några fler exempel på hur val påverkats bland annat i Storbritannien och Kroatien. Dessutom pratar vi kort om situationen i Serbien. Där har de senaste veckorna reaktionerna varit starka mot att återigen inför starka restriktioner efter att man öppnat upp för att genomföra ett val. Protesterna beror bland annat också på hur det nu visar sig att man mörkat redovisningen av antalet smittade.

Det nya normala blir ju framöver, utan ett vaccin i sikte, att försöka genomföra val trots pandemin. Fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna samt testa och smittspåra. Brit har följt utvecklingen i ett förbundsland i Österrike där en klusterspridning från en frikyrka orsakade nedstängning av skolor och daghem samt återinförande av maskplikt.

Martin ger oss del 2 i sin trilogi om den svenska slavhandeln och avslutar med att berätta om nyheterna om att Dawit Isaak bekräftats vara vid liv vilket också bekräftats av Betlehem Isaak i sitt sommarprat.

Jul 16 2020

34mins

Play

Här är Blankspot #4 – En musikers död

Podcast cover
Read more
Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot-horisonten.

Martin inleder med att berätta om mordet på en av Etiopiens stora stjärnor. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien och mordet befaras leda till protester och oroligheter i det politiskt instabila Etiopien. Följ vår fortsatta rapportering därifrån i nyhetsformatet eller följ vår Facebookgrupp "Uppdrag Etiopien och Eritrea".

Brit följer upp sin kritik mot att Anders Tegnell tackade ja till att sommarprata och reflekterar kort över hans och två andra sommarpratares olika perspektiv- Dessa ger en föraning om demokratins kommande utmaningar och möjligheter. Sommarpratarna som vävs samman är Greta Thunbergs, Anders Tegnells och Ulf Lundells.

Vi delar med oss av ett roligt korrektur misstag - jättedammen i Etiopien som blev en jättedam. Martin ger oss en inblick i Afrikas största dammbygge där planen är att tappa en tiondel av Nilens vatten och den stora stridsfrågan är vad som sker om det framöver blir längre perioder av torka?

Brit ger perspektiv på hur olika coronarestriktionerna ser ut och att begreppet det "nya normala" verkligen är olika när Österrike låter sexarbeterna börja jobba igen och planera för utomhusevenemang för 10 000 personer. Vi nämner också kort den spännande studien från Europas hotspot för coronastarten, Ischgl, där man testat 1500 invånare och 42% är har antikroppar och forskarna menar att 85% hade sjukdomen utan att veta om det.

Vi avslutar podden med att puffa för sommarens långläsning, den första av många artiklar om den omstridda svenska strategin i avskaffandet av slavhandeln. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slaveriet, 14 år efter Storbritannien och de andra kolonialmakterna. Inför avskaffandet debatterades Sveriges roll i Riksdagens olika kamrar. En debatt som säger mycket också om den tid vi kallar vår och Martin berättar varför.

Avsnittets länktips:
Protester efter att musiker dödats
https://www.blankspot.se/protester-efter-musiker-mordats-i-etiopien/
Haacaaluu Hundeessaa - Maalan Jira...? Afan Oromo Official Music Video 2015
https://www.youtube.com/watch?v=gliv_skuGL8&feature=youtu.be

Har alla gett upp om politiken?
https://www.blankspot.se/stakston-har-alla-gett-upp-om-politiken/

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet
https://www.blankspot.se/etiopiens-jattedam-nu-en-fraga-for-sakerhetsradet/

Poddcasten The Horn
https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-horn/id1481350176

Nedstängda bordeller öppnas efter lockdown
https://www.blankspot.se/osterrike-oppnar-upp-de-nedstangda-bordellerna/

Sveriges omstridda strategi i avskaffandet av slavhandeln
https://www.blankspot.se/sveriges-omstridda-strategi-i-avskaffandet-av-slavhandeln/

Jul 01 2020

43mins

Play

Här är Blankspot #3 – Den här statyn borde resas i sommar!

Podcast cover
Read more
Martin Schibbye och Brit Stakston pratar om veckan som gått och laddar för midsommar.

Brit kritiserar att Tegnell sommarpratar och att äldre inte får ta emot besök på vårdhem.

De resonerar båda om senaste i Blacklivesmatterrörelsen och nämner exempel på händelser i andra länder som får förnyad uppmärksamhet tack vare rörelsen och visar att den strukturella rasismen mot svarta finns över hela världen.

Martin har spanat på svenska statyer som kan bli problematiska och landar i vilka statyer som saknas.

Brit tycker det är orimligt att den svenska black lives matter-rörelsen mest hamnat i fokus genom debaclet runt Bard under en hel vecka.

Podden avslutas med att de efterlyser deltagare till såväl ett redaktionsråd som poddsnack om demokrati.

I samband med Blankspots 5-årsfirande bjuder vi in intresserade att medverka i ett redaktionsråd för att utvärdera och blicka framåt!

I vår demokratiutställning efterlyser vi nya unga röster som engagerat sig i Black lives matter-demonstrationer nyligen.

För båda delarna kan ni mejla brit@stakston.se

Glad midsommar från redaktionen!

Mer läsning från oss på teman som nämns i podden:

Reflektion som ger utrymme för revolution
https://www.blankspot.se/stakston-reflektion-ger-utrymme-for-revolution/

Vi behöver resa fler statyer
https://www.blankspot.se/vi-behover-resa-fler-statyer/

Hög tid att uppvärdera ålderdomen
https://www.blankspot.se/stakston-hog-tid-att-uppvardera-alderdomen/

Jun 18 2020

33mins

Play

Här är Blankspot #2 – Är vi immuna nu?

Podcast cover
Read more
I dagens avsnitt av Här är Blankspot reflekterar Martin Schibbye och Brit Stakston över de senaste månaderna. De delar med sig av tankar om hur det varit att bevaka pandemin, demokratiutveckling och faran med coronatrötthet samt personliga reflektioner om tiden post-corona.

Eller rättare sagt hur vardagen skulle kunna bli post-corona och hur länge vi bär med oss erfarenheterna från den här tiden. Och är immunitetsintyg rätt väg att gå?

Dessutom fyller Blankspot 5 år nu i vår och det leder samtalet in på journalistikens villkor och roll under dessa år och hur den påverkats under pandemin.

Och dessutom lämnas lyssnarna med cliffhangern om Martin Schibbye visar sig vara en av de första som smittats i Sverige eller inte. Han kom till inspelningen direkt från ett efterlängtat antikroppstest. Nu ska han får svar på om den där svåra förkylningen han fick i januari var corona eller inte.

Jun 05 2020

39mins

Play

Ny podd: Här är Blankspot!

Podcast cover
Read more
I första avsnittet av ”Här är Blankspot” pratar Brit Stakston med Martin Schibbye om hur det är att bli film.

Nyss hade filmen ”438 dagar”, baserad på Martin Schibbyes bok med samma namn, premiär. I första avsnittet av ”Här är Blankspot” pratar Brit Stakston med Martin om hur filmens skildring skiljer sig från hans egna upplevelser. Vad stämmer i filmen, och vad saknas?

Dessutom pratar de om Martins nya bok ”Jakten på Dawit”.

Aug 30 2019

56mins

Play

Vi fyller 4 år!

Podcast cover
Read more
Brit och Martin berättar om söndagens livesändning med anledning av att det är 4 år sedan Blankspot grundades.
Dessutom berättar Brit om framtiden för Presspodden och Martin om sin nya podd.
Men det råder lite olika uppfattningar om den perfekta tiden att släppa en podd.

Mar 02 2019

16mins

Play

Presspodden #17 - Minnen från galor

Podcast cover
Read more
Presspodden är tillbaka! I veckans avsnitt pratar Martin och Brit om betalväggar, återbesök i Vellinge, nästa plats i reportageserien Verkliga Sverige samt nomineringen på Tidskriftsgalan.

Nov 05 2018

42mins

Play

Presspodden #16 – Snart val

Podcast cover
Read more
I det sextonde avsnittet av presspodden får vi valspaningar och nyheter om Blankspot från Brit Stakston och Martin Schibbye.

Dessutom berättar Martin om vad som avhandlades på säkerhetskursen som Blankspot och Metis anordnade i veckan och Brit delar med sig av några tankar från en konferens om Medie- och informationkunnighet.

Folke Lundbergs resa genom den svenska presshistorien fortsätter till berättelsen om när kvällstidningen Expressen startades.

Sep 07 2018

39mins

Play

Presspodden#15 – Trampa nytt vatten

Podcast cover
Read more
I säsongens första presspodd berättar Brit Stakston och Martin Schibbye om vad Blankspot har på gång under den närmsta tiden.

Bland annat avhandlas den politiska utvecklingen i Eritrea och Etiopien och hur den svenska valrörelsen bedrivs i sociala medier. Vi får också höra om varför du bör prenumerera på Blankspots nya nyhetsbrev.

Folke Lundbergs resa genom den svenska presshistorien fortsätter till 1940-talet, då hotet från nazismen får pressbyrån att byta ägare.

Aug 27 2018

34mins

Play

Presspodden #14 - Specialavsnitt från Almedalsveckan!

Podcast cover
Read more
I det fjortonde avsnittet av Presspodden så befinner sig Martin i Visby under Almedalsveckan. Där träffar han Adonay E. Kidane som är en av valmbassadörerna för organisationen 127:s röster räknas, en organisation som vill öka det politiska engagemanget hos unga i Skärholmen i Stockholm. Men de pratar också som situationen på Afrikas horn och islossningen mellan Etiopien och Eritrea.
Därefter så pratar Martin med Lennart Schultz från Pressbyrån om hans Almedalsvecka och hans egna medievanor.

Jul 17 2018

29mins

Play

Prespodden #13 – Att vidröra en pangolin

Podcast cover
Read more
I det trettonde avsnittet av Presspodden pratar Martin Schibbye och Brit Stakston om vad som hänt Blankspot det gångna året, och blickar fram emot nästa.

Martin, nyligen hemkommen från Eritrea, pratar om hur det är att göra journalistik i och om landet. Bland annat för vi höra om hur han hanterar infekterade ämnen genom att ägna extra mycket tid åt att interagera med läsarna. Missa inte reportagen från Eritrea.

Efter hundratals artiklar och tiotusentals inlägg i Facebook-gruppen ”Uppdrag: Afghanistan” har nu Blankspots bevakning av de ensamkommande sammanställts i boken Utvisad. Brit och Martin pratar om vikten av att samla ihop och reflektera och hintar om kommande bokprojekt.

Vi får också lite förhandsinformation om Blankspots inrikesjournalistika projekt, Verkliga Sverige, som snart drar igång på allvar.

Dessutom fortsätter Folke Lundbergs resa genom den svenska presshistorien till 1930-talet, då pressbyrån bygger ut distributionen av det fria ordet med särskilda tåg som levererar tidningar över hela landet.

Jan 22 2018

43mins

Play

Presspodden #12 – Förövarnas berättelser

Podcast cover
Read more
I avsnitt tolv gästas Presspodden av Ida Östensson, opinionsbildare, föreläsare och grundare av Fatta-rörelsen samt stiftelsen Make Equal.

Ida Östensson pratar med Martin Schibbye och Brit Stakston om mediernas rapportering kring #metoo och sexuella trakasserier. De diskuterar möjlig framtida lagstiftning, fler potentiella upprop och avsaknaden av berättelser från förövare.

Dessutom tar Folke Lundberg från Pressbyråmuseet oss vidare genom svensk presshistoria med berättelsen om hur Pressbyrån efter första världskriget fortsätter att utveckla nya affärsområden.

Dec 18 2017

39mins

Play

Prespodden #11 - En nazist på biblioteket

Podcast cover
Read more
I avsnitt elva, som spelats in i Blankspots monter på Bokmässan i Göteborg, gästas Presspodden av Patrik Lundberg, författare och krönikör.

Brit Stakston och Martin Schibbye pratar med Patrik Lundberg om hans nya bok Facit – konsten att skriva krönikor, och om hur kampen mot högerextremism ser annorlunda ut på landsbygden än i storstäderna.

Oct 02 2017

30mins

Play

Presspodden #10 - Jesus hade sju bröder

Podcast cover
Read more
I avsnitt tio, som spelats in i Blankspots monter på Bokmässan i Göteborg, gästas Presspodden av Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Brit Stakston och Martin Schibbye pratar med Karin Linder om bibliotekens många roller och uppgifter i det svenska samhället.

Dessutom berättar Martin Schibbye om det bibliotek han skapade tillsammans med sina medfångar i fängelset i Etiopien.

Sep 29 2017

35mins

Play