OwlTail

Cover image of IT Serbia Podcast

IT Serbia Podcast

IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Nova škola za nove tehnologije

ITSP ugostio je (virtuelno) Marka Kažića i u poučnom razgovoru otkrio jednu inovativnu novu platformu za učenje novih tehnologija. Zamphyr je online škola za primenjene računarske nauke i inovaciju, koja okuplja stručnjake iz različitih aktuelnih oblasti tehnologije i njihova znanja i iskustva čini dostupnim putem Interneta.

41mins

27 Jul 2016

Rank #1

Podcast cover

Outsourcing u Srbiji sa otvorenim kartama

U godini u kojoj, po proceni ITSP tima, u Srbiji posluje oko 50,000 freelance stručnjaka, od kojih su u velikoj meri u pitanju IT kadrovi, jedno relevantno istraživanje pokazuje da se po kvalitetu usluge i visini naknade Srbija ne razlikuje puno ne samo od regiona, već i od evropskog standarda. U ovoj epizodi pričamo otkud toliko posla u IT industriji u Srbiji, kolike su satnice u zemlji i regionu i kakvi su uslovi i prepreke za freelance poslovanje.

46mins

22 Aug 2016

Rank #2

Podcast cover

Od istoričara do programera

IT industrija je jedna prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Srbija. Nije nikakvo čudo da među nama ima ljudi koji su u IT došli iz neke "potpuno druge priče", kao i da bi mnogi želeli da budu deo industrije sa najvećim izvozom u zemlji.ITSP je imao priliku da razgovara sa dva najbolja prijatelja, koji su se okrenuli drugačijim pravcima i težili različitim profesijama, a koji su danas obojica ponosni deo domaćeg IT. Razgovarali smo sa Ivanom Martaćem, istoričarem sa titulom Mastera, o njegovom nimalo lakom putu do IT industrije, čiji je neizostavni deo bio Milan Stojanov, njegov cimer, prijatelj iz detinjstva i aktivan član domaće IT zajednice.

55mins

13 Jul 2016

Rank #3

Podcast cover

Interview with Jurgen Appelo, keynote speaker at Agile Serbia Conference

The ITSP team is preparing for a visit to the Agile Serbia Conference. The conference is to be held in MADLENIANUM Theater in Zemun, Belgrade on April, 23rd. We’re looking forward to listening to worldwide renowned Agile & Start-up experts. And we got the chance to interview the keynote speaker! Jurgen Appelo is a renowned speaker and really an expert on management and leadership. Make sure you follow him on Twitter or LinkedIn and check out his awesome YouTube channel – Happy Melly. Links: http://www.agile-serbia.rs/agile-conference-april-2016 http://jurgenappelo.com/ http://twitter.com/jurgenappelo http://www.linkedin.com/in/jurgenappelo https://www.youtube.com/user/HappyMellyVideo IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:- Web: http://www.itserbiapodcast.com- Soundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcast- YouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcast- iTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcast- Twitter: http://twitter.com/itserbiapodcast- Facebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic), Miloš Đekić (@milos_djekic) i Nemanja Čedomirović (@cedomirovic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

28mins

13 Apr 2016

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Iz Sidneja u Beograd srcem i iskustvom, Damir Ćuća

Koji je to razlog da uspešan preduzetnik iz Australije, istina srpskog porekla, odabere Beograd i Srbiju kao svoju sledeću stanicu, preseli svoju mnogočlanu porodicu i osnuje tehnološki startup? Pridružite se sjajnom razgovoru koji su Miloš i Nemanja vodili sa Damirom Ćućom i saznajte odgovor na ovo pitanje iz prve ruke, uz neprocenjive savete i veliki entuzijazam na koji nećete ostati ravnodušni. IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:- Web: http://www.itserbiapodcast.com- Soundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcast- YouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcast- iTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcast- Twitter: http://twitter.com/itserbiapodcast- Facebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic), Miloš Đekić (@milos_djekic) i Nemanja Čedomirović (@cedomirovic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

42mins

2 Feb 2016

Rank #5

Podcast cover

Gde je i kuda ide srpska programerska scena u 2015?

Devet dana, 1650 programera i 15 IT organizacija donose nam informacije od neprocenjivog značaja za srpsku IT scenu - od strašnog saznanja da preko dve trećine programera u Srbiji nisu plaćeni za prekovremeni rad preko obećavajućih vesti da je posećenost na raznovrsnim IT događajima u zemlji u porastu, do sjajnih komentara kolega inženjera o tome šta i kako može biti bolje.IT Serbia Podcast od 2 postaje 3 i dobrodošlicu želi Nemanji Čedomiroviću, novom voditelju, koji sa Milošem Đekićem govori o rezultatima prve ankete sprovedene u režiji čak 15 IT organizacija...U sastavljanju ankete su učestvovali i podržavaju je Agile Coaching Serbia, DaFED, Drupal Srbija, Hadoop Srbija, HeapSpace, Honorarci.rs, IT Serbia Podcast, JS Belgrade, LevelUp, PHP Srbija, Silicone Drinkabout, Startit, Unity Srbija, WP Srbija i Webinarium.Korisni linkovi:- Sirovi ("raw") podaci ankete: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XVjtelyb_EO1zO4FL9GIhtd-7WFnBKL1UjWlgE4xQyA/edit?usp=sharing- StartIt analiza rezultata ankete: http://startit.rs/istrazivanje-srpski-programeri-plate-obrazovanje/- StartIt o Kickstarter kampanji: http://startit.rs/ne-cekamo-drzavu-i-fondove-zasto-i-za-sta-smo-pokrenuli-kickstarter-kampanju/- StartIt Kickstarter kampanja: https://www.kickstarter.com/projects/startitcenter/startit-center-tech-community-for-a-better-societyIT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:Web: http://www.itserbiapodcast.comSoundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcastYouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcastiTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcastTwitter: http://twitter.com/itserbiapodcastFacebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic), Miloš Đekić (@milos_djekic) i Nemanja Čedomirović (@cedomirovic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

1hr 12mins

2 Nov 2015

Rank #6

Podcast cover

Zbog čega rastu plate inženjera u IT sektoru?

Svedoci smo eksponencijalnog rasta plata inženjera u Srbiji. Prva pomisao većine bila bi: "Sjajno, samo neka rastu". Neki bi bili i ljubomorni: "Pa da, samo programeri zarađuju, a mi koji najviše radimo...". Sa druge strane, ima i onih koji pokušavaju da razumeju zašto i kako dolazi do ove pojave.Da li je konstantno poboljšanje (finansijskih) uslova rada u IT industriji rezultat turbulentnog napretka industrije i kvaliteta domaćih stručnjaka? Ili je možda tražnja pojela ponudu za doručak i jedini način da IT kompanija obezbedi dobre kadrove je da ih dobro (pre)plati? Šta je posledica ovakvog okruženja i kako surfovati na ovom cunamiju potražnje za kvalitetnim IT kadrovima?IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:Web: http://www.itserbiapodcast.comSoundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcastYouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcastiTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcastTwitter: http://twitter.com/itserbiapodcastFacebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic) i Miloš Đekić (@milos_djekic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

41mins

27 May 2015

Rank #7

Podcast cover

Fuzija IT zajednice u Srbiji - Startit, PHP Srbija i IT Serbia Podcast

U ponedeljak 20. aprila 2015. godine, u Amerikani Doma Omladine u Beogradu, održaće se meetup pod imenom "PHP za startape — prednosti, mane, iskustva i dobre prakse na meetupu 20. aprila". Iza ovog okupljanja domaće IT zajednice stoje dve prestižne organizacije, čije smo predstavnike "ugostili" u virtuelnom prostoru.Da li je ovo početak umrežavanja šire zajednice IT stručnjaka i entuzijasta kroz zajedničke aktivnosti njenih "najglasnijih" predstavnika? Razgovarali smo o tome sa Vukašinom Stojkovom ispred organizacije Startit i Nemanjom Čedomirovićem ispred organizacije PHP Srbija.IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:Web: http://www.itserbiapodcast.comSoundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcastYouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcastiTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcastTwitter: http://twitter.com/itserbiapodcastFacebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic) i Miloš Đekić (@milos_djekic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

34mins

18 Apr 2015

Rank #8

Podcast cover

'Leba bez motike

Koliko puta smo čuli, recimo kad smo bili mali, da je za sigurnu budućnost neophodan trud, rad, red i disciplina? Tako je, previše puta! Vreme je da prihvatimo svoju prirodu i priznamo sebi šta je naš pravi cilj u životu i čemu svi težimo bez prestanka…Pridružite se Tihomiru i Milošu koji, iz sopstvenog iskustva, kao dokazani džabalebaroši, odgovaraju na večito pitanje koje u sebi krije skrivene želje i suštinu našeg bitisanja, postavljeno u starini - "Kako se najesti 'leba bez motike???".IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije široke zajednice IT stručnjaka.Pratite nas putem:Web: http://www.itserbiapodcast.comSoundcloud: https://soundcloud.com/itserbiapodcastYouTube: http://www.youtube.com/user/itserbiapodcastiTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/it-serbia-podcastTwitter: http://twitter.com/itserbiapodcastFacebook: https://www.facebook.com/itserbiapodcastVaši domaćini su: Tihomir Opačič (@tihomiropacic) i Miloš Đekić (@milos_djekic). Muzika: Two Ton Shoe - Believe (http://www.twotonshoe.com/)

48mins

1 Apr 2015

Rank #9

Podcast cover

Uticaj reforme paušala na IT zajednicu u Srbiji

Paušal kakvog znamo odlazi u istoriju! Vlada Republike Srbije uveliko se priprema da donese novi Zakon koji će, za mnoge preduzetnike paušalce, značiti kraj radu za kompanije "preko agencije". Više o tome kako paušal funkcioniše danas, kakve nas promene očekuju, koje su potencijalne posledice, o novim kriterijuma za utvrđivanje statusa paušalaca i poreskim olakšicama za poslodavce govore Tihomir i Miloš.

52mins

27 Sep 2019

Rank #10