OwlTail

Cover image of Naturmorgon

Naturmorgon

Vi finns på plats ute i naturen varje vecka, året om. Få upplevelser och kunskap med prassel och visk, experter och fågelsång.Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Jenny inspirerar barnen vid Emån - och en tur till Nordre älv

Vi sänder från Emåns ekomuseum med årets mest inspirerande naturvägledare, Jenny Carlsson. Hur väcker hon barns intresse för naturen? Vi intervjuar Dave Goulson. Programledare Jenny Berntson Djurvall. På lördag finns vår fältreporter Helena Söderlundh i Bodafors i Småland i området där Emån har sina källor. Emån är ett av Europas artrikaste flodområden, och ån står i centrum för Emåns ekomuseum som drivs av en ideell förening sedan mer än 25 år tillbaka. Till museet hör numera en naturskola. Sagor, elden och livet i vattnet är några teman som naturpedagogen Jenny Carlsson utgår ifrån när hon möter barngrupperna. Och för sitt arbete belönades hon nyligen med priset Årets mest inspirerande naturvägledare. Hur gör hon för att väcka barnens naturintresse? Det är en av de frågor vi tar upp i sändningen från Bodafors på lördag. Förutom Jenny Carlsson medverkar också Nils Erik Eriksson från Emåns ekomuseum, och några av de barn som besökt naturskolan. Och så träffar Mats Ottosson humleprofessorn och författaren Dave Goulson - på samma tema. Han oroar sig nämligen över att barn får för lite tid att upptäcka naturen i dag. Inte minst den tid som är på egen hand, utan föräldrarnas kontroll. Ett estuarium är ett område där sött vatten möter salt - som där Nordre älv rinner ut i havet, strax norr om Göteborg. En miljö där många arter trivs. Men för att de små växterna ska överleva på salta strandängar och hedar behövs djur som betar. Reporter Sanna Ekstedt Larsson träffar hästar och kor som utför detta naturvårdsarbete. Vi ringer också upp entomologen Ruth Hobro för att få tips om vad man ska göra när nyckelpigan flyttat in mitt i vintern. Rödhakens pepparkornsögon kan liva upp vilken håglös januarivardag som helst. Om det berättar pastorn och författaren Tomas Sjödin i veckans kråkvinkel. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 36mins

19 Jan 2019

Rank #1

Podcast cover

Höjdpunkter från Naturmorgonåret 2019

I årets sista Naturmorgon frossar vi i naturupplevelser från 2019. Sälar, tistelfjärilar, malar och fladdermöss, bland annat. Programledare är Mats Ottosson. I årets sista Naturmorgon frossar vi i naturupplevelser från 2019. Vi spanar på sälar i Misterhults skärgård, lyssnar på sångsvanar i Lamburträsk, åker skylift över en skärfläckekoloni i Falsterbo, möter sovande hasselmöss i Blekinge och följer den mystiska, stora malen i Båven med en ultraljudskamera. Bland annat. Dessutom minns vi det som det var så mycket av: Ulliga snödrivor från aspens många blommor, de brandgula tistelfjärilarna som plötsligt var överallt och så nu i höstas, alla rönnbären som i sin tur blev mat åt en sällan skådad mängd tallbitar. Vi ringer också upp några av våra lyssnare för att få höra vad som var just deras bästa naturupplevelse i år. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 35mins

28 Dec 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Vårtecken vid bäcken - och mystiskt stjärnsnor

Vi sänder från Sularpsbäcken i Södra Sandby som fick nytt liv genom projektet Bäcken i byn. Och så söker vi svar på vad de mystiska geléklumparna i naturen är. Programledare: Jenny Berntson Djurvall. Vi är fortsatt vårhungriga och förflyttar hela programmet till en porlande bäck i sydligaste Sverige Sularpsbäcken i Södra Sandby i Skåne. Efter ett medborgarförslag har bäcken nämligen fått nytt liv. Den har blivit mer tillgänglig för både människor och djur. Till exempel har vandringshinder för öring tagits bort. Projektet kallas Bäcken i byn och våra guider till bäcken och till vårtecknen vi hoppas hitta är Marie Sager från Naturum Skrylle och botanisten Lennart Engstrand. Och så söker vi svaret på ett evigt mysterium: konstiga geléklumpar i naturen. Carina och Kenneth Hedlund hör till de många lyssnare som undrat vad det kan vara. Joacim Lindwall träffar dem, och ber jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker lösa upp gåtan. Det är då vi landar i det fantastiska ordet stjärnsnor. Det blir mer sånt man nästan inte tror finns som självlysande mossa. Den heter lysmossa, men har också kallats för drakguld. Mossan finns även i veckans kråkvinkel. Mats Ottosson önskar att han hunnit träffa sin avlägsna släkting den anspråkslösa mossexperten Judith Christoffersson från Tutaryd i Småland. Programledare på plats vid Sularpsbäcken är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 36mins

16 Mar 2019

Rank #3

Podcast cover

Återuppväckt skärgårdsnatur och gladans återkomst

Vi sänder från ön Lacka i Sörmland där ett gammalt skärgårdsjordbruk har återuppstått. Och så ägnar vi uppmärksamhet åt både den röda och den bruna gladan. Programledare är Mats Ottosson. Ön Lacka, längst ut i Sörmlands skärgård, där det öppna havet tar vid, ja det är där Naturmorgons fältreporter Lena Näslund befinner sig denna lördagsmorgon. Här har ett gammalt skärgårdsjordbruk återuppstått. Markerna har restaurerats, ängar slås och mular betar. Vi får träffa Pierre Stålnäbb, yrkesfiskaren som blev naturvårdsbonde på Lacka och Jan Wijkmark, en botaniskt kunnig sommarboende som har djupa släktrötter på ön. Och så vittjar vi näten och ser om det blivit någon fisk. Det är långtifrån säkert, nu för tiden. Vi ägnar oss också mycket åt glador i programmet, de dansanta rovfåglarna som det verkar gå så bra för numera. Naturmorgons Jonatan Martinsson har beskådat röd glada i Skåne tillsammans med ett gäng fågelskådare från nätverket Rapphönorna. Och så ringer vi upp Berth-Ove Lindström i Norrbotten som har koll på den bruna gladans lite mer smygande erövring av landet. Dessutom uppmärksammar vi ett nytt digitalt hjälpmedel för alla som vill lägga lite semestertid på att artbestämma musselskalen på havsstranden. Och så frågar vi fågelexperten Susanne Åkesson vad det betyder att luftledningarna för el och teletrafik grävs ner och svalorna förlorar sina favoritsittplatser. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

13 Jul 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

En ovanligt svampig Naturpanel svarar på lyssnarfrågor

Ekologen Susanne Åkesson, entomologen Mikael Sörensson och mykologen Anders Dahlberg svarar på lyssnarfrågor från Botaniska trädgården i Lund. Programledare: Jenny Berntson Djurvall. Vi tar inte julledigt utan tar vårt ansvar och samlar Naturpanelen i Botaniska trädgården i Lund för att ge svar på lyssnarnas naturfrågor. Denna gång blir det extra mycket frågor om svamp, eftersom vi bjudit in svampexperten Anders Dahlberg till panelen. Han är professor i mykologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och är allra mest nyfiken på svamparnas osynliga liv som mycel och hur deras liv egentligen ter sig. Vid sin sida har han två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - entomolog Mikael Sörensson och ekologiprofessor Susanne Åkesson. Panelen svarar på frågor om gula märkliga klubbor i vattnet, lila fingrar på ängen, vad det var för insekt som lät inuti Patrics fiskrök och hur det kommer sig att elefanter inte verkar få kallsup när de dricker vatten med snabeln. Och mycket mer. Kanske det som just du hör av dig om! Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 35mins

21 Dec 2019

Rank #5

Podcast cover

Hornborgasjön bortom trandansen - och en tur till Kretas tulpaner

Vi sänder från Hornborgasjön men tranorna spelar inte huvudrollen den här gången. Och så möter vi vildväxande tulpaner på Kreta. Programledare är Mats Ottosson. På lördag sänder vi direkt från Hornborgasjön. Men det ska inte handla om tranor. Hornborgasjön är så mycket mer än så. Fältreporter Joacim Lindwall följer med naturfotografen Torbjörn Skogedal, som nyligen skrivit en bok om Hornborgasjön, till hans favoritplatser runt den drygt en mil långa sjön. Bland annat kommer vi besöka Hångers udde där heta strider står mellan nykomlingen sångsvan och gamlingen knölsvan. Tulpanen är en älskad blomma i Sverige - vi köper faktiskt flest tulpaner i världen. På Kreta finns fyra arter vildväxande tulpaner, varav två bara finns just där. I ett reportage av Hjalmar Dahm får vi möta de vilda tulpanerna. Artkunskap är viktigt. Men måste det hänga ihop med att kunna alla artnamn? I veckans kråkvinkel funderar Jenny Berntson Djurvall på vad som händer om vi avnamnar alla djur. Och så pratar vi med Gunnel Broström från Danmark som undrar varför mariehönsen samlats på hennes trappa. Hennes fråga ska också få ett svar i programmet. Vi uppmärksammar också att Rapphönan - det fristående nätverket för fågelskådande tjejer - fyller tio år. Dessutom får vi reda på hur ugglornas ljudlösa fjädrar egentligen är konstruerade. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

9 Mar 2019

Rank #6

Podcast cover

Näpna hajar och fåglarna som porträtterat sig själva

Vi kollar hur havet möter hösten och besöker den småfläckiga rödhajens barnkammare. Dessutom porträtteras fotografen som låtit fåglarna porträttera sig själva. Programledare: Mats Ottosson. Många av havets arter varvar ner och tar det lite lugnare när det blir höst och vinter. Sandkrabban gräver ner sig och dom färgglada läppfiskarna söker sig till värmen på djupare vatten. För andra är det nu det börjar. I den småfläckiga rödhajens barnkammare är det till exempel full aktivitet under höst och vinter. Med fokus på hajar och livet i havet under hösten tar vår fältreporter Sanna Ekstedt Larsson med oss till Västerhavet och Havets hus i Lysekil. Med sig har hon marinbiologen och pedagogen Martin Stjernstedt. Vi porträtterar också fotografen Stephen Gill som satte upp en sittvänlig stolpe på en skånsk åker, och en självutlösande kamera strax intill. Sen väntade han på att fåglarna skulle komma. Resultatet blev ett uppmärksammat konstprojekt. Den stora fågelsnackisen den gångna veckan är väl annars tallbiten, en nordlig fågel som plötsligt ses överallt i landet. Vi ringer upp Malin Larsson på Vikbolandet som berättar hur glad man blir när man äntligen får se livets första tallbit. I veckans kråkvinkel avslöjar Lisa Henkow att hon hittat den verkliga drivkraften bakom alla kokböcker och matlagningsprogram. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 35mins

2 Nov 2019

Rank #7

Podcast cover

En hotad apa med stor näsa - och fågelparadiset Lamburträsk

Vi sänder från Lamburträsk som lockar både som rastplats och häckningsplats. Här trivs salskrake, trana och brushane. Och så möter vi den säregna näsapan på Borneo. Programledare Mats Ottosson. Vi sänder från ett nordligt fågelparadis - Lamburträsk i Lappland. Den fiskrika sjön sänktes för 140 år sedan och blev till slåttermark. Numera är den populär fågelrastplats för flyttfåglar på väg mot fjällen, men också häckningsplats för bland annat sångsvan, trana, salskrake och brushane. Vår fältreporter Thomas Öberg finns på plats vid Lamburträsk tillsammans med fågelskådaren och naturfotograf Peter Rolén. Även arkeologen Ingela Bergman medverkar och ger perspektiv på odlingens historia i Lappland. Från Lamburträsk tar vi oss till nordöstra Borneo där den starkt hotade näsapan lever. Ingrid Engstedt Edfast och Anna Torgnysdotter följer med ut på Kinabatanganfloden för att möta den karismatiska apan. Nu börjar det laddas inför Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Sverige fylls av aktiviteter redan nu. Bland annat kan man ta Naturfalken på många olika ställen - ett slags simborgarmärke, fast i artkunskap i stället för simkunskap. Eva Lindberg på Naturskyddsföreningen berättar mer. Vi har grävt fram flera spännande lyssnarfrågor i vår mejlkorg. Några verkar ha med svamp att göra - så vi ringer upp svampexperten Patrick Björck. Och så har vi fått en bild på en vacker fjäril - vad är det? Nytt liv spirar överallt på våren. Men runt hörnet finns döden. I Jenny Berntson Djurvalls kråkvinkel går livet och döden tätt ihop. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

18 May 2019

Rank #8

Podcast cover

Orkidéernas Orrböle och ett BB för fladdermöss

Vi besöker ett BB för fladdermöss hemma hos biologen Jeroen van der Kooij utanför Oslo, och sänder från en orkidérik gammelgranskog i Västerbotten. Programledare: Joacim Lindwall. Vår fältreporter Maria Viklands finns i Orrböle, en gammal granskog i Vännäs kommun. Här letar hon orkidéer tillsammans med biologen Jonas Grahn och markägaren Ulf Eriksson. Ståtlig guckusko och pytteliten spindelblomster, och kanske något blad som vittnar om att nornan brukar blomma här. Och så får vi följa med till ett fladdermus-BB! Biologen Jeroen van der Kooij har två speciella holkar i sin trädgård utanför Oslo. Hit flyger ett gäng fladdermushonor flyger varje vår för att föda sina ungar. De är nämligen själva födda här en gång i tiden, och återvänder därför hit. Att de får värme, mjölmask och omsorg gör inte saken sämre. Vi får möta en alldeles nyfödd unge av nordfladdermus, Olof, och två lite äldre: Eckart och Wilfrid. Det är många som har ett bihotell i trädgården. Men hur ska man egentligen sköta om det, varför ska man ha det och hur funkar det? Frågorna är många och vi låter entomologen Björn Cederberg svara på några av dem. Och vad var det för konstig boll som Björn Stenholm la märke till på den röda panelen på fritidshuset? Den delade upp sig i miljoner små små spindlar. Vi ber spindelexperten Kajsa Mellbrand förklara. I veckans kråkvinkel av Jenny Berntson Djurvall hyllas humledrottningen - denna urmoder. Programledare är Joacim Lindwall.

1hr 36mins

29 Jun 2019

Rank #9

Podcast cover

Högsäsong på Landsorts fågelstation - och om den lilla storspiggen som hotar den mycket större gäddan

Fältreporter Lena Näslund sänder från ringmärkningen på Landsorts fågelstation. Vi möter forskaren som visar att den lilla spiggen hotar den betydligt större gäddan. Programledare är Joacim Lindwall. På Landsorts fågelstation är det bråda dagar. Det är nu som den stora mängden flyttfåglar kommer söderifrån - bland annat de olika sångarna. Vår fältreporter Lena Näslund har stämt träff med Emma Karlsson, som jobbar med ringmärkning och ser till att skolelever får lära sig mer om flyttfåglar. Landsort är en smal tunga från norr till söder, en sydgräns för Stockholms skärgård. Och så får vi höra om hur den lilla storspiggen kan vara ett hot mot den mycket större rovfisken gäddan. Jenny Berntson Djurvall möter forskaren Petter Tibblin i ett reportage om hur storspiggens jakt på gäddyngel kan vara ett svar på varför gäddan inte återhämtar sig i Östersjön. Varför är det fler backsippor vissa år och färre andra? Den lyssnarfrågan svarar botanisten Sofie Olofsson på. Programledare är Joacim Lindwall.

1hr 36mins

27 Apr 2019

Rank #10

Podcast cover

Outforskat myller och gotländsk blivande nationalnatur

Vi sänder från Bästeträsk på norra Gotland där arbetet med att bilda en nationalpark nu ska påbörjas. Och så riktar vi blicken mot småkrypens fascinerande värld. Programledare är Mats Ottosson. Området kring sjön Bästeträsk på Gotland i allmänhet, och Ojnareskogen i synnerhet, har fått mycket uppmärksamhet det senaste decenniet. Till slut vann naturvärdena över industriintressena. Nu inleds arbetet med att bilda en nationalpark i området. Men vad är det för slags natur som döljer sig bakom rubrikerna? Naturmorgons fältreporter Jonatan Martinsson åker till Bästeträsk för att titta på vad det är som gör området skyddsvärt. Tillsammans med Magnus Martinsson från länsstyrelsen, Karolina Johansson från skogsstyrelsen och fjärilsexperten Håkan Elmqvist besöker vi de alvarmarker, tallskogar och kalkstränder som omger sjön. Och så uppmärksammar vi att det surras alldeles ovanligt mycket om insekter denna sommar. Aldrig har det väl pratats så mycket som nu om fjärilsflyttning och bihotell och en massa annat spännande som har med småkryp att göra. Vi ansluter oss till insektsyran bland annat genom att hänga med när forskare på Öland med visst besvär försöker spionera på det svårstuderade insektsmyllret sjutton meter upp i trädkronorna. Bivarg, ekoxe och ett knippe osedvanligt sprattliga larver står också på dagordningen. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

20 Jul 2019

Rank #11

Podcast cover

Simhopparen strömstare och Sannalinns bildmeditationer i naturen

Vi letar efter strömstare i Sörmland och söker rofyllda bilder i naturen med Sandra Linnell. Programledare Mats Ottosson. Strömstaren väljer oftast riktigt vackra miljöer strömmande vatten både  i stadsmiljöer och ute i skogen. Trots att den saknar särskilda simförutsättningar är den både en skicklig dykare och simmare, som också kan springa på botten på jakt efter maten. Fältreporter Lena Näslund söker efter strömstaren i sällskap med två rutinerade fågelskådare från fågelföreningen Tärnan (Janne Gustafsson och Susanne Stilling) och en nybörjare (Christina Bremfält) som ska kika in i strömstarens värld. Sandra Linnells fotograferande i naturen har blivit som en meditation, en avkoppling från vardagen. Hon delar med sig av sina bilder på sociala medier och följarna från olika länder uppskattar den ro bilderna förmedlar. Reporter Joacim Lindwall har träffat Sandra Linnell, Sannalinn, i Tyrestaskogen nära Stockholm. Vilka böcker är artnördarnas favoriter? Det undrade Mats Ottosson och stämde träff med jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker och biologen Moa Pettersson för att prata artbestämningslitteratur. De bjuder på fågelboksfavoriter och resten av tipsen finns i en ny poddserie: Artbibliotekarierna tipsar (under poddparaplyet Livet enligt Naturmorgon). Kråkvinklaren Joacim Lindwall har varit på bio och sett en barnfilm. Han rycks bort i funderingar av en replik om vattnets eventuella minne som sätter igång tankar om hur allt hänger ihop egentligen, kan träd ha ett minne? Atomerna i min kropp? Programledare är Mats Ottosson.

1hr 35mins

22 Feb 2020

Rank #12

Podcast cover

Naturmorgonåret 2018

Vi bjuder på ljudpraliner från året som gått. Havsbortsmasken guldmus, riksspelmannen som sjunger om silvertärnan och fiskhannarna som själva försöker höras! Programledare: Jenny Berntson Djurvall Vi återbesöker Varangerhalvön tillsammans med Joacim Lindwall och Thomas Öberg när havsörnarna får tusentals tretåiga måsar att lyfta från fågelberget. Av de tusentals havsborstmaskar som koloniserar havets bottnar kikar vi på guldmusen, ett märkligt rovdjur med gyllene borst. Tillsammans med entomologen Dave Karlsson lär vi känna bålgetingens samhälle där individerna har olika uppgifter. En del håller vakt och andra arbetar som levande fläktar. Reporter Lisa Henkow. Och så återupplever vi den stora fladdermuskolonin i amerikanska Austin tillsammans med reporter Maria Viklands. Varma kvällar, mellan mitten på mars och november, samlas hundratals människor för att se när fladdermössen lämnar bron och flyger ut för att hitta mat. Och mycket mer! Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 36mins

29 Dec 2018

Rank #13

Podcast cover

Spillkråkemorgon och ett nytt sätt att inventera nyckelbiotoper

Vi spanar efter spillkråka vid Raslången i Skåne tillsammans med fågelskådaren Ulrika Tollgren. Och så kollar vi upp den nya metoden för att inventera nyckelbiotoper. Programledare: Mats Ottosson. Morgonens fältreporter Helena Söderlundh finns i gränslandet mellan Skåne och Blekinge, i Ekopark Raslången, tillsammans med en inbiten fågelskådare: Ulrika Tollgren. Hon har utsetts till Årets silvertärna av Birdlife Sverige i år och hennes favoritfågel är spillkråkan. Vi letar spår efter den svartröda, stora hackspetten och laddar också upp inför vintern - vilka fåglar kan vi följa när de flesta andra lämnat landet? Och så ger vi oss åter in i nyckelbiotopernas värld. Alltså skogar med höga naturvärden som kan innehålla ovanliga och hotade arter. Ända sedan Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist stoppade inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige i mars förra året har det varit ett hett debattämne, både bland skogsägare och naturvårdare. En ny metod har utarbetats för att utföra de så kallade nyckelbiotopsinventeringarna i nordvästra Sverige. Vår reporter Joacim Lindwall har åkt till en skog i kanten av Bydalsfjällen i Jämtland för att se hur den nya metoden funkar. I veckans kråkvinkel gläds författaren Mikael Niemi åt en nyfunnen vän i Pajala. Och så följer vi upp sommarens anstormning av blåglänsande sälgskimmerfjärilar, där det också skulle kunna finnas en och annan aspskimmerfjäril. En sån hittade Lotti Uhrnell och vi ringer upp henne. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 35mins

24 Nov 2018

Rank #14

Podcast cover

Smäckra skärfläckor och hemliga lökgrodor

Vi sänder från skärfläckornas paradis på Landgrens holme i Skanör, och lyssnar efter lökgrodor i Ljungavången. Vi följer upp rapporten om biologisk mångfald. Programledare: Mats Ottosson. På lördag hittar vi vår fältreporter Lisa Henkow 18 meter upp i luften, i en skylift i skånska Skanör. Därifrån har hon utsikt över Landgrens holme där Sveriges största koloni av den svartvita vadarfågeln skärfläckan med sin uppåtböjda näbb finns. Här har nämligen filmaren Mikael Kristersson varit med och skapat en frizon för ett antal strandängsfåglar, däribland skärfläckan. Och just den här helgen är det dags att inventera fåglarna, och den räkningen görs från nämnda skylift. I sändningen får vi reda på mer om skärfläckan och hur man gjort för att en liten holme ska bli rovdjurssäker och lockande för fåglar. Om skärfläckan är iögonfallande är lökgrodan desto mer hemlig. Den lever sitt liv nergrävd i sand, eller på botten av en vattensamling. Där under vattnet sitter den och spelar för att locka till sig en hona. Vår reporter Jonatan Martinsson följde med lökgrodeentusiasten Petter Albinsson till Ljungavångens naturreservat för att leta efter den mystiska grodan. I veckan kom IPBES-rapporten om att läget ser dystert ut för den biologiska mångfalden. Den pekar också på att det som behövs är en omställning av människans sätt att leva. Vi pratar om det med ekologen Pella Thiel, som just nu är på en konferens om naturens rättigheter. Åsa hörde konstiga ljud i väggen i sommarstugan. Vi spelar upp ljudet för en forskare som kan reda ut vad det är vi hör. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

11 May 2019

Rank #15

Podcast cover

Jimmy fascineras av larvernas förvandling - och Athena blir varm av naturen

Jimmy Adolfsson har fött upp 500 olika arter av fjärilslarver under 60 års tid. Och elvaåriga Athena Johansson har bestämt sig för att se 300 fågelarter. Programledare är Jenny Berntson Djurvall. Lördagens två huvudpersoner i Naturmorgon heter Jimmy och Athena. Båda har ett starkt naturintresse. För Jimmy Adolfsson väcktes det för över 60 år sedan, när han tillsammans med sin bror byggde insektshåvar av nylonstrumpor. Sedan dess har han fött upp 500 olika arter av fjärilslarver och är expert på framför allt svärmare. Morgonens fältreporter Lisa Henkow sänder hemifrån Jimmy i Valdemarsvik och vi ska bland annat få en föda-upp-larv-skola. Athena Johansson fastnade rejält för fågelskådningen när hon var åtta år. Nu är hon elva och hjälper till med guidning och ringmärkning vid sjön Tåkern. Men hon älskar inte bara fåglar, nästan precis allt i naturen fångar hennes intresse. Det gör henne varm inuti, berättar hon för vår reporter Mats Ottosson som följer med henne på en blåsig fågeltur vid Tåkern. I veckans kråkvinkel berättar vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev om att liksom se sig själv lösas upp mellan blöjbyten och Byssan lull och barnvagnspromenader. Räddningen blev en gulsvart humlebagge på en lila tistelblomma. Eller så slår man sig ner på en stubbe och börjar fotografera, när livet snurrar lite för fort. Så gjorde Ulrika Claeson Månsson. Resultatet blev instagramkontot squirrelsbyart där en humoristisk och smått skruvad berättelse om ekorrhonan Beatrix tar form. Vi ringer upp Ulrika för att få veta mer. Och hur sjutton hade en uggla tagit sig in i en helt stängd sommarstuga? Heléne Eslander berättar om den oväntade upptäckten och hur de lyckades få ut ugglan. Vi ber också ekologiprofessor Susanne Åkesson kommentera det hela. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 35mins

9 Nov 2019

Rank #16

Podcast cover

Mångfalden får plats i Mjällådalen

Vi sänder från den fem mil långa Mjällådalen - en dalgång som flera gånger utsetts till en av Sveriges vackraste platser och som är full av liv. Programledare: Joacim Lindwall. Från Bastusjön i Ångermanland till Indalsälvens delta i Medelpad sträcker sig den cirka fem mil långa Mjällådalen. En dalgång med naturskogsområden, rasbranter och raviner och över 100 rödlistade arter. Här hittar man bland annat Nordens största förekomst av sötgräs, Cinna latifolia och på sandbankarna jagar den sällsynta strandsandjägaren. Området är geologiskt intressant och SGU (Sveriges geologiska undersökning) har nominerat dalen till titeln Geologiskt arv. Men trots allt detta är dalgången okänd för de flesta. Det ska vi efter bästa förmåga råda bot på med hjälp av stigfinnaren Elisabeth Nilsson, biologen Stefan Grundström samt Oskar Norrgrann och Kristin Lindström på Länsstyrelsen Västernorrland. Lördagen den 3 augusti sänder Naturmorgon hela programmet från Mjällådalen. Programledare är Joacim Lindwall och fältreporter är Anneli Megner Arn. För veckans kråkvinkel, om vitsen med att sova ute under bar himmel, står Mats Ottosson.

1hr 36mins

3 Aug 2019

Rank #17

Podcast cover

Om varmare fjäll - och en fågeldagboks betydelse

Vi sänder från Abisko i höstfärger med frågan: hur går det för renen, riporna och isranunkeln i klimatförändringens fjäll? Vi möter också biologen Anders Bjärvall. Programledare är Mats Ottosson. Naturmorgons fältreporter Thomas Öberg tar tåget till Abisko i Lapplandsfjällen. Nu brinner fjällen och nationalparken i dramatiska höstfärger. Men det finns en annan dramatik här - klimatförändringarna har fått trädgränsen att flytta sig över 200 meter uppåt under de senaste hundra åren. Och fjällbjörkskogen fortsätter att breda ut sig på det som nu är kalfjäll. Vi träffar klimatforskare och botaniker som kan berätta mer om vad som händer i en varmare framtid. Hur går det för renen, riporna och isranunkeln?Och vilka utmaningar kommer att finnas både för framtidens renskötsel och fjällturism? I mer än 65 års tid har biologen Anders Bjärvall fört fågeldagbok. Vår reporter Josefin Nilsson möter honom i hans trädgråd i Näsby på södra Öland - just där han haft många av sina fågelupplevelser. Vid tvättlinan brukade en härmsångare dansa och en gång fick hallonlandet besök av en vitstjärnig blåhake. Och vi släpper inte utebadandet bara för att sommaren klingat bort. I veckans kråkvinkel ger sig Lisa Henkow ut i natten för att flyta i havet under stjärnhimlen, och vi pratar med Martin Johansson som bestämt sig för att bada i alla 581 sjöarna i Ludvika kommun. Han har hunnit med ett hundratal än så länge. Vi uppmärksammar också geologins dag som infaller nu på lördag 14 september. Programledare är Mats Ottosson.

1hr 36mins

14 Sep 2019

Rank #18

Podcast cover

Utan ekologi, ingen ekonomi i skogsbruket

Ett hållbart skogsbruk är nödvändigt för naturen - men också för att skogsbruket ska överleva ekonomiskt, menar skogsprofessor Sten B Nilsson. Programledare: Jenny Berntson Djurvall. Vad menas med hållbart skogsbruk? Och vad behöver svenskt skogsbruk göra för att bli hållbart, på riktigt? Det borrar vi i i lördagens Naturmorgon. Vi intervjuar Sten B Nilsson, skogsprofessor med internationell erfarenhet. Han menar att svenskt skogsbruk måste tänka om för att vara relevant i framtiden. I stället för att utgå från ekonomin, som man gör i dag, måste man utgå från ekologin - ja själva biologin. En nödvändighet för naturen, men också en ekonomisk nödvändighet: Virket blir osäljbart på en internationell marknad om man inte kan visa att det kommer från ett hållbart skogsbruk, säger Sten B Nilsson. Han menar att även miljörörelsen behöver tänka om och ha mer konstruktiva förslag kring hur framtiden i den svenska skogen ska se ut. Vi har också ställt frågan om hur vi ska nå ett hållbart skogsbruk - och vad det egentligen är - till en rad företrädare inom den svenska skogen. Morgonens fältreporter Joacim Lindwall knyter ihop de skogliga trådarna  hemifrån en skogsägare i Jämtland, Kerstin Dafnäs. Hon är ordförande för den kvinnliga skogsägarföreningen Spillkråkan, som bland annat vill öka kunskapen om hållbart skogsbruk. I veckans kråkvinkel hyllar Maria Westerberg "ifreden" på en värmländsk myr. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

1hr 35mins

16 Nov 2019

Rank #19

Podcast cover

Vintern - en rejäl utmaning som vissa klarar bättre än andra

Vi människor är dåligt anpassade till vintern medan en del andra varelser har den som normaltillstånd. Vi sänder från Jokkmokk och temat är snö och kyla. Programledare: Jenny Berntson Djurvall. Snötäcke, minusgrader och mörker betyder att det livsviktiga vattnet är fruset, maten är gömd och fotosyntesen omöjlig. Ur ett mänskligt perspektiv är vintern en svår utmaning, men för organismer som ren och snöskytte är den normaltillståndet. Vi tittar på hur växter, svampar och djur löser kylans problem - och hur blidväder i sin tur kan ställa till nya. Och hur har vi människor lyckats sprida oss över hela jorden, även till de kallaste trakterna i Arktis? Hur värmer vi oss, hur klär vi oss och hur färdas vi i snöriket? Och vi får nog höra gruvliga historier om hur det är att nästan frysa ihjäl. Naturmorgon ägnar hela programmet åt vintern och sänder från Jokkmokk. Gäster är Peter Segerström, rovdjursexpert och Elisabet Nejne Vannar, renskötare och Cecilia Lundin, vinter- och vildmarksentreprenör. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och reporter Thomas Öberg.

1hr 36mins

11 Jan 2020

Rank #20