OwlTail

Cover image of De Jodcast

De Jodcast

Jodcast is de podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld en het land Israël. In de Jodcast maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

#20 - Hans Knoop: "ik heb in mijn wilde jaren weleens links gestemd”

Te gast in Jodcast nummer twintig is schrijver en journalist Hans Knoop. Knoops was verslaggever bij de Telegraaf, correspondent in Brussel en Tel Aviv en werkte voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad en Accent. Knoop werd vooral bekend door zaak-Menten waarin hij de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten wist te achterhalen.

49mins

26 Feb 2021

Rank #1

Podcast cover

#19 - Esther van Fenema: “ik ben eigenlijk best dol op woede"

Aan de Jodcast stamtafel van Margje Fikse schuift vandaag psychiater, columnist, schrijfster en professioneel violist Esther van Fenema aan. Esther groeide naar eigen zeggen op in een keurig ‘concertgebouw gezin’ en bij veel dingen die zij doet is woede een drijfveer. Op 17 maart hoopt zij met haar nieuwe partij NLBeter de Tweede Kamer in te gaan.

39mins

12 Feb 2021

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#18 - Ronit Palache: “Het is me nooit gelukt om in een God te geloven"

In de achttiende Jodcast gaat Margje Fikse in gesprek met journalist en schrijver Ronit Palache. Ronit, geboren in 1984 in Amsterdam werkte bij het Weekblad Elsevier, Simek ’s Nachts, Pauw en nu voor Op1. Zij schreef de boeken “Ontroerende Onzin”, “Ischa Meijer - Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan” en "Bange mensen stellen geen vragen".

39mins

29 Jan 2021

Rank #3

Podcast cover

#17 - Mels Sluyser: “ik heb altijd behoefte om nieuwe dingen te doen"

Margje Fikse spreekt in de zeventiende Jodcast met biochemicus en kunstenaar Mels Sluyser (91). Mels is de zoon van journalist en radiocommentator Meyer Sluyser. Zoon Mels was in zijn werkzame leven biochemicus en actief in kankeronderzoek. Zo rond zijn veertigste, is hij Joodse expressionistisch kunst gaan schilderen en dat doet hij nog tot op de dag van vandaag.

32mins

8 Jan 2021

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#16 - Opperrabbijn Binyomin Jacobs: "ik voelde er niets voor om met idioten te werken"

Dagelijks ondervindt rabbi Binyomin Jacobs (71) de gevolgen van het oprukkende antisemitisme. Jacobs, geboren in Amsterdam, is sinds 2008 opperrabbijn van alle joodse gemeenten in Nederland, met uitzondering van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In de zestiende Jodcast praat hij openhartig met Margje Fikse over het jodendom, zijn leven en werk als rabbijn.

48mins

25 Dec 2020

Rank #5

Podcast cover

#15 - Raoul Heertje: “hij wilde gewoon laten zien, ik ben er nog"

In de vijftiende Jodcast met Margje Fikse schuift schrijver, programmamaker en comedian Raoul Louis Heertje (1963) aan. Raoul, zoon van de in april 2020 overleden econoom Arnold Heertje, verwierf nationale bekendheid met zijn rol in de nieuwsquiz “Dit was het Nieuws” en is medeoprichter van stand-up gezelschap Comedytrain. Begin 2020 maakte Raoul met Frans Bromet een indringende documentaireserie over Israël: “Het Israël van Heertje en Bromet”. Het land dat ze goed kennen en waar ze zich mede vanwege hun joodse achtergrond beiden onlosmakelijk mee verbonden voelen.

50mins

11 Dec 2020

Rank #6

Podcast cover

#14 - Judith Fanto: “je kon maar beter katholiek wezen"

Judith Fanto (51) uit Apeldoorn won dit jaar de Hebban Debuutprijs voor Viktor, een roman gebaseerd op de geschiedenis van haar Weens-Joodse familie. In de veertiende Jodcast vertelt zij openhartig over de zoektocht naar haar Joodse wortels en de betekenis van familiebanden. Judith Fanto is jurist, journalist, schrijfster, getrouwd en moeder van drie kinderen. Geboren als Geertruide van den Heuvel, en vernoemd naar haar Joodse grootmoeder Trude.

40mins

27 Nov 2020

Rank #7

Podcast cover

#13 - Marianne van Praag: “we leven in het nu, in het heden en we gaan vooruit"

In aflevering dertien in de Jodcast schuift rabbijn Marianne van Praag aan. Van Praag was een van de eerste vrouwelijke liberaal joodse rabbijnen in Nederland. Sinds 2012 is zij werkzaam in de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag. Margje Fikse praat met Marianne over haar Joodse familiegeschiedenis, de joodse mystiek en haar lange weg tot het rabbijnschap.

50mins

13 Nov 2020

Rank #8

Podcast cover

#12 - Emile Schrijver: ik ben vooral Joods van beroep

In aflevering twaalf van de Jodcast schuift Emile Schrijver aan. Emile is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en sinds 2015 algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier! Schrijver wordt door velen gezien als de hoeder van het Joods erfgoed.

48mins

2 Nov 2020

Rank #9

Podcast cover

#11 - Marga van Praag: "ik denk dat ik een enorme Joodse calvinist ben”

Margje Fikse heeft in de elfde Jodcast een geanimeerd gesprek met oud-nieuwslezer Marga van Praag. Geboren op 14 september 1946 in Amsterdam en dochter van zanger Max van Praag en zus van Chiel van Praag. Marga begon haar loopbaan bij de Vara na enkele jaren toneelschool en een cursus journalistiek te hebben gedaan. In 1980 werd zij het gezicht van het Jeugdjournaal en in 1993 stapt Marga over naar het reguliere journaal.

45mins

16 Oct 2020

Rank #10