OwlTail

Cover image of Tangó és Kes - 24.hu

Tangó és Kes - 24.hu

Halálos, de fegyvertelen - A Tangó és Kes nyomon követi a bűnelkövetések sok évtizedes trendjeit, a bűntársadalom mocorgóit és „újításaikat”. Legendás leleplezések, soha el nem kapott elkövetők, eszes és balek tettesek, sorozatgyilkosok és maffiacsaládok, lebukások és lebuktatók itthonról és a világból. Magyar rendszerváltások és azt azokat követő bűntársadalmi, politikai és gazdasági összefonódások.

Popular episodes

All episodes

Read more

Halálos, de fegyvertelen - A Tangó és Kes nyomon követi a bűnelkövetések sok évtizedes trendjeit, a bűntársadalom mocorgóit és „újításaikat”. Legendás leleplezések, soha el nem kapott elkövetők, eszes és balek tettesek, sorozatgyilkosok és maffiacsaládok, lebukások és lebuktatók itthonról és a világból. Magyar rendszerváltások és azt azokat követő bűntársadalmi, politikai és gazdasági összefonódások.

Így próbálta meg kifehéríteni a gallért a maffia

Podcast cover
Read more
Újra foglalkozunk a New York-i maffiacsaládokról szóló Netflix-sorozattal, a Fear Cityvel, amely szinte mindenhonnan pozitív kritikákat kapott. A Tangó és Kes legújabb adásában új szempontok alapján mutatjuk be, miként is használta fel az ügyészség saját politikai céljaira azt, ahogy New York a félelem városává vált. A sorozatból az is kiderül, hogy az igazságszolgáltatás visszásságai leginkább a szervezett bűnözéssel szembeni nyomozásoknál érhetők tetten.

Jun 12 2022

47mins

Play

„Volt hat-nyolc ukrán játékosom, tudtam őket cseréni konzervra”

Podcast cover
Read more
A Stadler FC játékospolitikájáról, Stadler Sörről és a Sziget Fesztivál mintájára elképzelt Stadler Fesztiválról, az akasztói stadion kálváriájáról, oroszországi konténer-szállítmányokról, Az utolsó vacsoráról és konzervekről is beszélt a kilencvenes évek börtönt is megjárt legendás vállalkozója, Stadler József, akivel a halálát megelőző hónapban beszélgetett a Tangó és Kes még 2017-ben. 25 éve emeltek először vádat a magát juhászként is kipróbáló Stadler ellen. A két héttel ezelőtti bemutatott interjú második, befejező része következik.

Jun 05 2022

53mins

Play

Hogyan lett New York a félelem városa?

Podcast cover
Read more
A Netflix nagysikerű bűnügyi témájú dokumentumfilm-sorozata, a Fear City eddig kizárólag pozitív kritikákat kapott. A Tangó és Kes legújabb adásában azonban eddig nem tárgyalt szempontok alapján dolgozzuk fel, miként is vált New York a félelem városává, és mindez miért volt hasznos az igazságszolgáltatás és a politika vezetőinek.

May 29 2022

46mins

Play

„Nem bírom a bezárást” – Stadler József utolsó interjúja a Tangó és Kesben

Podcast cover
Read more
2017. november 21.-én, 66 éves korában halt meg Stadler József, akivel szemben éppen 25 évvel ezelőtt történt az első vádemelés, milliárdos áfacsalás miatt. A legendás akasztói stadionépítővel a Tango és Kes vette fel az utolsó interjút, öt évvel ezelőtt, 2017. október 4-én. A beszélgetésben szó volt a „sinkófázásról”, a börtönévekről, az életmentő Pick szalámiról, Puskás Öcsiről, fociról és a '90-es évek privatizációjáról. És a halálról.

May 22 2022

47mins

Play

M. Richárd alfahím volt, de béta karakter

Podcast cover
Read more
Május 5-én elhunyt Molnár Richárd, a Dózsa György úti baleset miatt hírhedtté vált egykori testépítő. A Tangó és Kes legújabb adásában a magyar éjszakai életben a 2000-es évektől jelenlévő férfi kriminális karrierútjának főbb állomásait vesszük sorra, ehhez pedig vendégül hívtuk Bolya Zoltánt, aki szórakozóhelyek védelme és egyéb alvilági praktikák miatt többször került szembe vagy éppenséggel egy platformra Molnár Richárddal. Az Ököljog című könyv szerzője elmeséli az egyik, valóban késhegyre menő vitájukat, amelynek következtében Molnár Richárd előzetes letartóztatásba került.

May 14 2022

1hr 4mins

Play

Lehet-e tanulni bármit a filmbeli sorozatgyilkosoktól?

Podcast cover
Read more
Harminc éve mutatták be a magyar mozikban A bárányok hallgatnak című thriller-klasszikust, de más apropója is van annak, hogy a Tangó és Kes legújabb adása a sorozatgyilkosokkal foglalkozik. Épp fél évszázada hunyt el ugyanis J. Edgar Hoover, és paradox módon az ő halála tette lehetővé, hogy létrehozzák az FBI-on belül a viselkedéstudományi egységet, és megindulhasson az azóta kultikussá vált bűnözői profilozás. A filmtörténet legendás sorozatgyilkosai nemcsak aberráltak és perverzek, de általában kiemelkedően intelligensek is. Akár tanulhatunk is a karakterüktől valamit?

Apr 30 2022

53mins

Play

„Donorfestményekkel csapták be a csókosok a vevőket”

Podcast cover
Read more
A hatvanas-hetvenes években még úgy hamisítottak festményeket, hogy egy ügyes kezű alkotó utánozni próbálta valamelyik híres művész stílusjegyeit. Később viszont az úgynevezett donorfestészet vált meghatározóvá, amikor egy korabeli – egyébként tehetséges, de legalábbis nem ügyetlen – festő névtelen alkotását próbálták „feljavítani”, majd alászignózták egy híres alkotó nevét. A régiségkereskedés Kádár-kori kriminalisztikájáról szól a Tangó és Kes legújabb adása, amelyből az is kiderül, miért nem repült rá a hazai szervezett bűnözés a műtárgyhamisításokra.

Apr 24 2022

52mins

Play

Ténylegesen mekkora a bűnözés Magyarországon?

Podcast cover
Read more
Akadnak olyan szakemberek, akik szerint a bűnügyi statisztikák jelenleg már alig-alig használhatók. A Tangó és Kes legújabb adásában arról lesz szó, hogy pontosan mire jók a bűnügyi statisztikák. Az elmúlt harminc év adatait elemezve végigvesszük, mégis milyen feltételek és célok alapján használhatók a bűnügyi adatok, miként lehetséges ezekből az információkból értelmes tendenciákat kiolvasni. De szó lesz olyan tévhitekről és legendákról is, amiket a bűnügyi statisztikák nemhogy nem erősítenek meg, hanem inkább cáfolnak.

Apr 18 2022

31mins

Play

Van-e valós háttere a Corleone család történetének?

Podcast cover
Read more
A Keresztapa című filmopusz a több Oscar-díjával, illetve a kortárs maffia tematikájának a filmbe emelésével sorsfordítónak számít. A szervezett bűnözést mozgóképen, részletgazdagon bemutató alkotás idén jubilál, immár fél évszázados rekvizituma egy titkos világnak, amelyben a kapitalizmusnak minden szabálya másként jelenik meg, mint ahogy azt a néző várná. A film magnetikus ereje a Tangó és Kes csapatát sem hagyta érintetlenül, ezért most körbejárjuk ezt az univerzumot, és bemutatjuk a nincstelen alvilági személyektől a maffiapiramisok csúcsán álló vezetőkig az összes kriminális hátterű főszereplőt.

Apr 02 2022

53mins

Play

Van-e garancia, hogy nem kerülnek bűnözők kezébe az Ukrajnában kiosztott fegyverek?

Podcast cover
Read more
A Tangó és Kes legújabb adásában felidézzük Magda Marinko alakját, akinek a feltételes szabadságra bocsátási kérelmét nemrég utasította el a Szegedi Törvényszék. De nem csak emiatt aktuális, hogy foglalkozzunk a szerb bűnözővel, hanem amiatt is, hogy háborús helyzetekben – mint amilyen egykor a délszláv háború volt – a megszokottnál jóval könnyebben lehet lőfegyverekhez jutni. Marinko története arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor akár rossz kezekbe is kerülhetnek éles fegyverek.

Mar 20 2022

58mins

Play

Miért lett nagy üzlet a katalizátorlopás?

Podcast cover
Read more
A katalizátortolvajokat kriminalisztikai szempontból két típusra bonthatjuk az alapján, hogy az autók katalizátorait beépítési célból vagy nemesfém kinyeréséért tulajdonítják-e el. Az utóbbit bárki könnyedén meg tudja valósítani, ám az előbbi célból történő elkövetéshez együttműködésre képes, életvitelszerűen vagyon elleni bűncselekményekből élők szükségeltetnek. A Tangó és Kes legújabb adásából az is kiderül, hogy a katalizátorok jelentős mennyiségben történő ellopását és továbbadását nagyban segíti, hogy ezek az alkatrészek semmilyen egyedi azonosító jellel sem rendelkeznek.

Mar 14 2022

58mins

Play

Túl nagyra fújta a lufit a Tinder-svindler

Podcast cover
Read more
Simon Levievet izraeli playboy-ként, a Tinder-csalások egyik legismertebb elkövetőjeként ismeri a világ. A valóságban az elkövetőt Shimon Hayutnak hívják, aki magát sikeres milliomosnak álcázva hálózta be, majd fosztotta ki női áldozatait. A Tangó és Kes legújabb adásában a Netflixen taroló A Tinder-csaló című dokumentumfilm apropóján arról beszélgetünk, milyen lehetőséget kínálnak a szélhámosoknak az online társkereső applikációk. De szóba kerül az is, mit is jelent pontosan a csalásnak a Btk.-ban szereplő definíciója, nevezetesen, ha valaki „mást tévedésbe ejt”, illetve a mondat második fele: ha valaki mást „tévedésben tart”.

Feb 26 2022

53mins

Play

Átlépték az országhatárt az unokázós csalók

Podcast cover
Read more
Új évaddal és új felállásban jelentkezik a 24.hu podcastsorozata, a Tangó és Kes. Bezsenyi Tamás párja mostantól Pándi Ákos magándetektív, egykori rendőrnyomozó lesz. Az új éra első adásában az unokázós csalások világával foglalkozunk. Szó lesz arról, hogy a csalások elkövetői egyre inkább szervezett működéssel reagálnak a büntetőeljárások növekvő számára. Az úgynevezett bizalmi trükkre épülő csalást az különbözteti meg a többi, megtévesztéses bűnügytől, hogy ezekben alapvetően hasonló legendaköröket alkalmaznak. A célba vett áldozatok általában olyan idős emberek, akik rendelkeznek telefonnal, a csalók sikere pedig az első híváson, a fellépésen, a határozottságon és a kommunikációs képességeken múlik.

Feb 12 2022

1hr 10mins

Play

Miért ölték meg Olasz Misit, a hírhedt pénzváltót?

Podcast cover
Read more
Az világos, hogy miért volt szüksége a lakosságnak az illegális valutaváltók szolgáltatásaira a szocializmus évtizedeiben, de mi magyarázza, hogy ezek a fura – zömmel arab származású – figurák a rendszerváltás után sem tűntek el a Keleti pályaudvar környékéről? Egyebek mellett erről is szó esik a Tangó és Kes legújabb epizódjában, amelyben felidézzük Gózon Mihály – gúnynevén Olasz Misi – alakját is, aki éppen negyedszázada lett gyilkosság áldozata. Korrajzot is adunk csákóval, brékóval, hasitasival.

Aug 28 2021

1hr 9mins

Play

Hogy semmisült meg az olajfestmény a politikus szülinapi buliján?

Podcast cover
Read more
Emlékeznek még? Két évtizeddel ezelőtt a környezetvédelmi tárca kisgazda államtitkárának születésnapi buliján a nemzeti park fenékpusztai vendégházában megsemmisült egy Somogyi Győző-festmény. Állítólag az olajképet szétlőtték, de a vizsgálat csak annyit bizonyított, hogy az alkotás súlyosan megrongálódott. A Tangó és Kes legújabb epizódjában ezt az esetet rekonstruáljuk, miközben szót ejtünk a Mikszáth Kálmán-i világ feléledéséről, de arról is, hogy a „magányos elkövetőt” bő egy évtizeddel később fontos közfeladattal bízták meg.

Aug 08 2021

41mins

Play

Retró balatoni kiruccanás véres gyilkossággal

Podcast cover
Read more
1979-ben a zánkai úttörővárosból eltűnik a francia kommunista párt párizsi elnökének lánya, Marion Morel. Nem sokkal később holtan találják a gyerekekre felügyelő magyar főiskolás lányt. Az áldozat szemeit kivájták, a fehér ruháján végig folyó vér pirosra festi a Balaton vizét. Ez a kiindulópontja Zajácz D. Zoltán Véres Balaton című bűnügyi regényének. A Tangó és Kes legújabb epizódjában a szerzővel nem csak a fikciós történetről, hanem a regény politikai-társadalmi-bűnügyi hátteréről is beszélgetünk. Kiderül az is, hogy jön még a „haragos”, sőt a „dermesztő” Balaton is.

Jul 17 2021

1hr 2mins

Play

Tényleg nincs Magyarországon maffia?

Podcast cover
Read more
Fejvakarásra okot adó eredményre jutott egy, a nemzetközi szervezett bűnözést vizsgáló európai kutatás, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy Magyarországon maffiaszerű csapatok léteznének. A Tangó és Kes új adásában arról beszélgetünk, hol és miben tévedtek az elefántcsonttorony-kutatók, illetve valójában milyen bűnözői hálózatok, szervezett bűnözői csoportok léteznek hazánkban? Szót ejtünk arról is, hogy kokain, hernyó, kannabisz és pszichoaktív szerek tekintetében cél- vagy tranzitország vagyunk, folyik-e szervezett bűnözés a növények és az állatok sérelmére, továbbá mibe kerül az elefántcsont, és hogyan passzolják el Közép-Európában?

Jul 04 2021

1hr

Play

Meg lehet-e bundázni az Eb-meccseket?

Podcast cover
Read more
A Tangó és Kes legújabb adásában a labdarúgók kontinensviadala kapcsán a nemzetközi bundamaffiáról beszélgetünk. Például arról, mi köze van egymáshoz Kína felemelkedésének, a digitális kapitalizmus felpörgésének, a nemzetközi foci globalizációjának, valamint a percenkénti online sportfogadásnak? Természetesen mindezeket a bunda köti össze, ami nem kerüli el a nemzetközi focieseményeket sem. Esettanulmányokat idézünk a tiltott szerencsejátékok történetéből, és megvilágítjuk azt is, amit szabad szemmel nem lehet látni a 90 perc alatt.

Jun 24 2021

50mins

Play

Beültünk a piros Ladába Gida és Buksi mellé, és tettünk egy körutat a szocializmus hírhedt betörőpárosával

Podcast cover
Read more
A Tangó és Kes legújabb epizódjában felidézzük Kecskeméti Sándor és Bujtor János alakját, akiket leginkább úgy emleget a hazai bűnözéstörténeti irodalom, mint Gida és Buksi párosát. A rendszerváltás előtti évtized Magyarországán sorozatosan követtek el betöréseket, főként Budapesten. A páros nevéhez fűződő érdekesség, hogy a sértettek többsége – az elkövetőkhöz hasonlóan – illegális módon szerzett pénzekből, jórészt csempészetből gazdagodott meg. Így aztán el is jutottunk oda, hogy szociológiai vizsgálatokon túl más módon is lehet értekezni a Kádár-kori arisztokráciáról. Már csak azért is érdemes végighallgatni a beszélgetést, mert szóba kerül Pintér Sándor is.

Jun 13 2021

41mins

Play

Malackát egyszer kint felejtették a tisztáson a szülei, egy farkas találta meg, akinek nem lehetett gyereke

Podcast cover
Read more
A Tangó és Kes vendége Visky Ábel, a Mesék a zárkából című film rendezője volt, aki többek között azt a dilemmáját is megosztotta, hogy érdemes-e emléket állítani valaminek, ami jobb, ha elfelejtődik.

May 30 2021

58mins

Play

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0