OwlTail

Cover image of Vin för Rookies

Vin för Rookies

För dig som älskar vin men vill få bättre kunskap om denna dryck och dess olika varianter. Våra experter Thomas Holstein och Johan Eklöf är dina värdar i en rapp podcast där ingen fråga är för dum, ingen fråga för svår. Nytt avsnitt varannan fredag. Skål och välkomna!

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

#14 Socker i vin

Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.

15mins

28 Jun 2019

Rank #1

Podcast cover

#9 Ekfat

Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.

13mins

12 Apr 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#11 Pinot Noir

Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin...och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?

14mins

17 May 2019

Rank #3

Podcast cover

#15 Riesling

I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit? Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif...

15mins

12 Jul 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#10 Ekologiskt vin

Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda...och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat? 

12mins

26 Apr 2019

Rank #5

Podcast cover

#18 Vulkanvin från Etna

Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå...och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.

15mins

22 Aug 2019

Rank #6

Podcast cover

#12 Rosévin

Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé...och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?

15mins

31 May 2019

Rank #7

Podcast cover

#13 Vin och skaldjur

Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk - eller kanske klyschig - kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.

18mins

14 Jun 2019

Rank #8

Podcast cover

#17 Bubbel

I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp...men också vilket typ av olika "bubblor" som det blir i vinet.

15mins

9 Aug 2019

Rank #9

Podcast cover

#16 Vin på burk

Flaska, bag-in-box och PET...men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet...och vin på burk i synnerhet.

12mins

26 Jul 2019

Rank #10

Podcast cover

#32 Defekter i vin

I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer...utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem? 

15mins

6 Mar 2020

Rank #11

Podcast cover

#31 Chardonnay

Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning...och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige. 

16mins

21 Feb 2020

Rank #12

Podcast cover

#30 Zinfandel

Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin...och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?

15mins

7 Feb 2020

Rank #13

Podcast cover

#24 Vinetiketten

I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem...och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?

15mins

15 Nov 2019

Rank #14

Podcast cover

#23 Prosecco

Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det...och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Vin för Rookies´ expert Thomas har som vanligt svaren.

15mins

1 Nov 2019

Rank #15

Podcast cover

#22 Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin...ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

15mins

17 Oct 2019

Rank #16

Podcast cover

#21 Rioja

Anna från Piteå får en lektion av Thomas i Riojaviner som fått lite av en renässans på senare tid. Hör mer om bl a om de olika regionerna i Riojadistriktet, vilka druvor man använder och vad som skiljer de olika klassificeringarna på Riojavin. Och vad är egentligen skillnaden på Riojavinets smak idag jämfört med t ex på 80-talet? 

14mins

3 Oct 2019

Rank #17

Podcast cover

#20 Pinot Gris

I det här avsnittet av står Pinot Gris i fokus. En lättskött druva som odlas på många håll i världen men där det är viktigt att den skördas vid exakt rätt tidpunkt. Givetvis blir det även provsmakning samt tips på vilken mat de vita viner man gör av druvan passar bäst till. 

14mins

19 Sep 2019

Rank #18

Podcast cover

#19 Chianti

I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna...och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?

15mins

5 Sep 2019

Rank #19

Podcast cover

#8 Ost och vin

Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.

12mins

29 Mar 2019

Rank #20