OwlTail

Cover image of Odla med P1

Odla med P1

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.Ansvarig utgivare: Lars Broström

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Sommarblommor och självhushållning

Vi börjar med att slå ut ett hål i stora krukans botten när Maj-Lis lär Gustaf att göra en urnplantering. Tätt med plantor och fet jord ska det vara. - Det är bara att gasa, för sommaren är kort, säger Maj-Lis. Ulla har hälsat på hos självhushållaren Astrid jansson och hennes familj utanför Götene, som odlar alla sina grönsaker själva, och fått se hur man hackar ogräs mellan grönsaksraderna med hjälp av häst. Det handlar också om avokadon som lider av för stor kruka, t-röd som tar kål på löss och torvsvampen som inte är farlig, varken för kontorsarbetare eller ampelliljor, allt enligt trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson.

24mins

2 Jun 2014

Rank #1

Podcast cover

Slingrande klematis och stormpiskade fyrplatsträdgårdar

Klätterväxter är trädgårdens lianer. De knyter ihop, ger skydd och busar till sånt som är rakt och fyrkantigt. Den norske botanisten Per Arvid Åsen har rest runt till Norges nedlagda (automatiserade) fyrplatser och letat spår efter trädgårdsodling. Förvånansvärt mycket lyckades fyrvaktarfamiljerna odla på de ofta karga klipporna ute vid havet, visade det sig. Henrik Sjöman berättar om klematis och kaprifol och kanske också om murgröna, som numera kan odlas upp till Gävle. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.

24mins

20 Aug 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Odla med P1 20070723 kl 10.03, 20070724 kl 00.03 2007-07-23 kl. 13.01

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.

29mins

23 Jul 2007

Rank #3

Podcast cover

Klimatsmart odla bönor

Ärtor, bönor och andra baljväxter är nyttiga att äta och kan också vara bra för miljön och klimatet att odla. Men det finns en del att tänka på, säger Per Modig, som är agronom och bönodlare.  Tina Westerlund lär ut hur man förökar några vackra fleråriga (perenna) blommor.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor, denna vecka om rosor, svarta vinbär och valnötsträd.

24mins

16 Jul 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Odla med P1 2007-05-07 2007-05-07 kl. 13.00

Klimatfeber i Odla med P1. Vad händer i våra trädgårdar i ett förändrat klimat? Programledare: Lena Redin

29mins

7 May 2007

Rank #5

Podcast cover

Ovanliga grödor och effektiva värmemattor

Vildgurka, hirs och linser... Det finns många grödor som går att odla här i Sverige, men som man inte ofta ser. Inom projektet Ulva Park provodlar man växter från andra hörn av världen, med liknande klimat som vårt. Gustaf åker hem till Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor om gurkplantor med gula blad, ger tips och råd om förkultivering och sticklingar, och rekommenderar elektrisk värmematta för bättre groning. Veckans växt i vår serie Människan bakom växtnamnet är Alstroemeria.

24mins

1 Apr 2013

Rank #6

Podcast cover

Odla med P1 2007-07-16 2007-07-16 kl. 13.00

: Kalätna krusbär och rostiga päron. Vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på brevfrågor om fruktträd och bärbuskar - avfärdar en myt om amerikanska blåbär, ger tips på bekämpning av krusbärsbladstekeln härjningar, grentorka hos körsbär och den besvärliga päronrosten. Dessutom avhandlas minerarflugor hos stjärnflocka. Veckans Linnéväxt är lager, laurus nobilis.

29mins

16 Jul 2007

Rank #7

Podcast cover

Odla med P1 2007-07-02 2007-07-02 kl. 13.01

Odla med P1. Blommor för Linné - och hans lärjungar! Annika Hellbom och Lena Redin vandrar i Kunskapsträdgården på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, där Odla med P1:s Maj-Lis Pettersson anlagt tre rabatter med växter från tre kontinenter dit Linnés lärjungar reste; Australien, Sydafrika och Nordamerika . Välkända - och exotiska - sommarblommor presenteras, och dessutom berättar vi om några av de många böcker om Carl von Linné, som kommit ut detta år, då 300-årsminnet av Linnés födelse firas.

29mins

2 Jul 2007

Rank #8

Podcast cover

Nytt och snyggt på bärbuskar och fruktträd

Henrik Sjöman tipsar Gustaf om träd som får vackra frukter såhär i början av hösten. Rönnar finns fler sorter av än man tror, och de har bär i flera olika färger.  Rönnens släkting oxeln blir ståtliga träd med klarröda bär. Men Henrik Sjöman visar också mer exotiskt vackra fruktträd. Plantskolmästaren Leif Blomqvist från finska Österbotten berättar om -  för oss i Norden - nya sorters bär, som är nyttiga och goda att äta.  Maj-Lis Pettersson svarar på ett par lyssnarfrågor som hon valt ut.

24mins

3 Sep 2018

Rank #9

Podcast cover

Kreativ stadsodling på obestämd tid i Berlin

I Berlins Prinzessinengärten blomstrar stadsodlingen med återvunnet bevattningssystem, men på obestämd tid. I Upplandsskogen hemma hos trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson är det dags för skörd i köksträdgården och hon delar med sig av råd för den som vill ha bra potatis. Dessutom blir det beskärningslektion. Programledare är Hanna Sahlberg.

23mins

19 Aug 2013

Rank #10

Podcast cover

Försenad jätteplantering till Malmös schlagerfest, expert varnar för kalkning och kogödsel på påse

- Kogödsel på påse saknar gödslingeffekt, att kalka i trädgården är oftast en dålig idé och höstgödsling är inte att rekomendera. Det säger växtnäringsforskaren Tom Ericsson som svarar på lyssnarfrågor. Han förklarar också varför förrådsgödsling inte är en bra idé. Veckans blomma har fått sitt namn av Linnés döttrar och vi besöker de stora planteringar i Malmö som ska rama in Eurovision song contest Frilansreportern Åsa Kjellman Erici har besökt odlingarna av blommor som ska smycka Malmö under Eurovision song contest i mitten av maj. Det blir ett helt fält av alliumbollar i det som kallas Land Art, och sommarblommor inspirerade av den impressionistiske konstnären Monet, känd inte minst för sina målningar av näckrosor. Men hur ska allt hinna blomma i tid? Veckans människa bakom växtnamnen är Linnés dotter Sophia Elisabeth Christina.

24mins

29 Apr 2013

Rank #11

Podcast cover

Odla med P1 2007-07-09 2007-07-09 kl. 13.00

Odla med P1 med Maj-Lis Pettersson, hortonom och trädgårdsexpert vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala. I det här programmet - det första av tre i juli - har Odla-redaktionen samlat obesvarade lyssnarfrågor från våren och försommaren. Maj-Lis svarar. Här handlar det om köksträdgården och det blir frågor om bl a sparris, gurkor, tomater, lök och persilja. Linnés växt den här veckan är krolliljan - lilium martagon. Annika Hellbom producerade.

28mins

9 Jul 2007

Rank #12

Podcast cover

Odla med P1 2007-04-30 2007-04-30 kl. 14.00

Odla med P1, telefonväkteri med Maj-Lis Pettersson. Programledare: Lena Redin. Producent: Per Hylén.

29mins

30 Apr 2007

Rank #13

Podcast cover

Mer vildsvin i trädgårdar

Karl Lindström i Bålsta har fått sin trädgård uppbökad av vildsvin tre gånger. Hör mer om vildsvinens framfart i gräsmattor och potatisland. Gustaf och Maj-Lis är i den vårvaknande Botaniska trädgården i Uppsala och svarar på lyssnarfrågor om ett Åkeröäppelträd Åkerö som inte blommar, om växter som inte bör beskäras på våren, om gult blåbärsris och om att sätta potatis direkt på gräsmattan. Mer om vildsvin hittar du via den här länken! Veckans avsnitt i vår serie Människan bakom växtnamnet handlar om Saint paulia.

24mins

22 Apr 2013

Rank #14

Podcast cover

Lyssnarfrågor om luktärtor,fruktmögel och buskbeskärning.

Måndagen den 17 augusti öppnade vi telefonerna till trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som till att börja med kunde berätta om egna goda skörderesultat - framför allt i hallonlandet. Sommarblommor och perenner är också frodiga och fina hos Maj-Lis i år. Lika bra ser det inte ut hos Gunvor Gunnarsson i Kungsgården i Gästrikland, som ännu en gång fått se sina luktärtor vissna. Rätt gödsling, ordentligt jorddjup och jämn vattning, plus kanske behandling med ett biologiskt medel som innehåller den rotstimulerande nyttosvampen trichoderma - det var Maj-Lis recept för bättre framgång med luktärtorna nästa år. Gulnade blad på tomatplantor, beskärning och flytt av mahoniabuske, och problem med fuktmögel på äpplen och plommon var några av de andra frågor som Maj-Lis Pettersson fick ta itu med denna gång. Svaren kan du höra i repriserna av telefonväkteriet natt mot tisdag 18/8 kl 00.03 och lördag 22/8 kl.12.05 Programmet ligger också för lyssning via hemsidan i 30 dagar framöver, och kan även laddas ned som podd-radio. Programledare är Lena Redin.

24mins

17 Aug 2009

Rank #15

Podcast cover

Hos kolonister i Karlstad

Odla med P1 har varit i Värmland och träffar odlarna i Karlstads Koloniträdgårdsförening. Lördagen den första augusti kom vi dit, och gick på en rundvanring bland de 116 lotterna på området. Det ligger vid Kroppkärrssjön i utkanten av Karlstad, en plats om redan från början är ganska sank. Och inte hade det blivit bättre efter juli månads enorma regnmängder!Så fast "Karlstasola" lyste när vi kom och hälsade på, fick vår trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson många frågor med anknytning till blöta och fukt:Finns det något hopp för rödbetor som stått mer eller mindre under vatten? Kan ligusterhäcken på den blötaste platsen i hela trädgården klara sig? Och är det regnets fel att rosenknopparna aldrig slagit ut, utan hänger bruna och nästan ruttna på busken? Vad Maj-Lis hade för svar på dessa frågor, hör du i veckans program. Men - det handlar inte bara om problem som orsakats av rekordmycket regn över Värmland i sommar. Du får också tips om hur man beskär en nyplanterad häck för att få den att utvecklas optimalt, och vill du som kolonisten Ulla Jansson anlägga en kryddträdgård - så har Maj-Lis Petterson många tips och råd om hur man lyckas bäst med det. OBS! I programmet nämns Växtmarknaden som hålls i området - och ett felaktigt datum. Rätta dagen är lördag 15 augusti, kl.10.00-13.00. Måndagen den 10 augustil kl.10.03 sänds vårt program från Karlstads koloniträdgårdsförening. Du kan också lyssna till reprisen natt mot tisdag 00.03, eller lördag 15/8 kl.12.05. Att lyssna direkt via denna hemsida, eller att ladda ner programet som pod-radio går ju också! Programledare är Lena Redin. PS Måndag den 17 augusti är det fritt fram för odlare i hela landet att ställa frågor till Maj-Lis Pettersson. Kl.09.30 öppnar vi telefonslussen, och 10.03 startar vårt telefonväkteri. Numret är 018 17 41 50 Allt vi pratade om under promenaden i Kroppkärr fick inte plats i programmet. Men här på hemsidan kan du lyssna på lite extramaterial. Som till exempel svaret på Gunvor Myréns fråga om vad hon ska plantera för klätterväxt vid bågen vid entrén till hennes trädgård: Här kan du se fler bilder från Karlstads koloniträdgårdsförening. Fotograf är kolonisten Åse Persson, som i "Åses blogg" berättar om livet på koloniområdet vid Kroppkärrssjön.

24mins

10 Aug 2009

Rank #16

Podcast cover

Odla med P1 2007-06-25 2007-06-25 kl. 21.01

Odla med P1. Frågeprogram med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson som svarar på brev- och telefonfrågor. Progamledare: Lena Redin

29mins

25 Jun 2007

Rank #17

Podcast cover

Olaglig odling i London och bästa tipsen för körsbärsodlare

För den som saknar både jordplätt och balkong och ändå inte kan betvinga sin odlarlust återstår gerillaodling. Rörelsens Richard Reynolds i London har till och med fått kunglig draghjälp i sina olagliga planteringar. Dessutom bjuder trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson på goda råd för körsbärsodlaren, från ett blåsigt Uppsala. Programledare är Hanna Sahlberg.

23mins

5 Aug 2013

Rank #18

Podcast cover

Odlarfrågor och trädgårdsutbildning på trädgårdsmässa

Gustaf Klarin, Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier åker till Nordiska trädgårdar i Älvsjö och kollar in årets trender och nyutgivna trädgårdsböcker. Maj-Lis passar på att svara på lyssnarfrågor och Gustaf träffar företrädare för trädgårdsbranschen, som oroas av att allt färre ungdomar söker trädgårdsprogram i gymnasieskolan. Veckans avsnitt av serien Människan bakom växtnamnen handlar om mannen bakom fuchsian. P.S: Lite trädgårdsprogramsnostalgi kan man få hos SR Minnen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4461864

24mins

15 Apr 2013

Rank #19

Podcast cover

Så vattnar du i värmen!

För bara några veckor sen vräkte regnet ner - men efter midsommar har stora delar av landet fått uppelva en rejäl värmebölja. Så nu måste vi själva se till att ge växterna vatten, och hur det bäst ska gå till förklar Maj-Lis Pettersson i veckans telefonväkteri. Vattna helst på kvällen, och gör det rejält! Se till att det blir minst 30 mm per gång - då behöver man inte vattna mer än någon gång i veckan. (Fast om det fortsätter att vara extremt varmt och torrt kan man behöva vattna lite oftare.) En del växter kan också behöva skyddas mot stark sol. Det kan till exempel gälla krukväxter som sätts ut. De bör inte hamna i direkt solsken i början, utan långsamt vänjas vid den starka UV-strålningen. Och fiberduk är alltid bra att ha till hands för att skydda alla slags plantor mot intensivt solsken. Där det är varmt och torrt trivs också myror! Monika Eriksson som ringde vårt telefonväkteri, fick rådet att vattna sin kompost för att bli av med myrorna som invaderat den. Anders Söderberg fick höra hur han kan handplocka bort de larver som kaläter hans krusbärsbuskar och om han gör rätt som klipper mördarsniglar mitt itu. Stig Dahlgren i Karlstad vill flytta gammeldags rosor - det bör han göra sent i höst, berättar Maj-Lis. Och Marianne Einarsson i Storvreta har problem med skadedjur i sin rosrabatt. Troligen är det den slemmiga rosenbladstekeln som är i farten. Läs med om den under rubriken "Veckans fråga". Vilket djur som gör stora jordhögar i Britt-Marie Ruuds gräsmatta i Halmstad listar Maj-Lis också ut. Det är troligen grävling, och för att få hjälp med att bli av med detta djur kan man kontakta kommunens viltvårdare. Råd om beskärning av azaleor och rhododendron får du också i Odla med P1:s telefonväkteri,, där Lena Redin är programledare. Nästa vecka sänds programmet Odla med Stadsgrönt, men måndag den 13 juli är Odla med P1 tillbaka. Då besöker vi Maj-Lis Petterssons trädgård - och hon besvarar lyssnarfrågor vi fått per brev och e-post.

24mins

29 Jun 2009

Rank #20