Cover image of Runcast - om løb for løbere
Health & Fitness
Fitness
Sports
Running

Runcast - om løb for løbere

Updated 5 days ago

Health & Fitness
Fitness
Sports
Running
Read more

En podcast der udelukkende handler om løb - for alle løbere. Om du løber hurtigt eller langsomt, 5K, halvmaraton, maraton eller ultraløb, på trails i skoven eller tæsker asfalt på landevejen. Runcast er for dig, der interesserer dig for løbets DNA og alt omkring det. Kort sagt - om løb for løbere!

Read more

En podcast der udelukkende handler om løb - for alle løbere. Om du løber hurtigt eller langsomt, 5K, halvmaraton, maraton eller ultraløb, på trails i skoven eller tæsker asfalt på landevejen. Runcast er for dig, der interesserer dig for løbets DNA og alt omkring det. Kort sagt - om løb for løbere!

Cover image of Runcast - om løb for løbere

Runcast - om løb for løbere

Latest release on May 23, 2020

The Best Episodes Ranked Using User Listens

Updated by OwlTail 5 days ago

Rank #1: OCR, løbesportens nye darling

Podcast cover
Read more
Det er ikke nok at være en god løber, når der skal prøves kræfter med OCR sporten. En stærk core og armkræfter er et must på de tekniske dele af ruten. OCR!

Nej, det er ikke en diagnose.

Det er en af de hurtigst voksende sportsgrene i USA, og herhjemme er det også en sport i hastig vækst.  
OCR – Obstacle Course Racing – eller slet og ret forhindringsløb – kombinerer løb og udholdenhed med styrke i core og arme.  

Katja K. Christensen er én af Danmarks absolut bedste OCR udøvere med flotte placeringer både nationalt og internationalt.  
Senest fik hun sølv til Europamesterskabet individuelt og var en del af det team, der bragte guld hjem til Danmark.  

Vi bad Katja om at fortælle om hendes møde med OCR-sporten og om at give os et blik ind i en verden af mudder, armgang, kravlegange og ikke mindst – benhårdt løb.

Man skal bestemt ikke være for fin til mudder og koldt vand, når OCR-banerne skal forceres. Katja K. Christensen er en af de absolut bedste OCR-atleter herhjemme. Men amatører er også velkommen til de forskellige stævner, hvor man får lov at gennemføre samme baner som eliten. Løb er en helt essentiel del af træningen, så Katja bruger meget tid i løbeskoene. Men almindeligt løb kedede hende, og fik hende til at søge mod OCR-sporten. “Jeg stopper ikke før, jeg bliver verdensmester,” fortæller Katja til Runcast. Vi tror på hende.

Du kan følge Katja K. Christensen via hendes Facebookside eller Instagram.

Og læse meget mere om OCR-sporten på DOCRAs (Danish Obstacle Course Racing) Facebook side.

Jan 31 2019

33mins

Play

Rank #2: Charity running – genvej til maratonnummeret

Podcast cover
Read more
Mike Skyte drømte om at løbe London Marathon og eneste mulighed for en garanteret plads var ved at løbe for en af de mange velgørenhedsorganisationer.

Har du først deltaget i ét maraton får du enten smag for mere, eller også tænker du ALDRIG mere. 

Er du blevet bidt af maratonbillen er det ikke ualmindeligt, at du kigger ud i verden for at deltage i de rigtigt store og helt vildt populære maraton. Men er det for eksempel New York eller London maraton, der er højest på din ønskeliste, er det desværre ikke bare lige at komme på deltagerlisten. Chancen for at vinde i lotteriet og blive udtrukket er lille og gerne nede i etcifrede procenter, og køber du deltagelse gennem en rejsearrangør er det ikke udsædvanligt, at du skal bestille flere år i forvejen. 

Den sidste mulighed er at løbe for en af de mange velgørenhedsorganisationer, der hvert år køber pladser til de populære maraton. Her forpligter du dig til at samle ind til en bestemt organisation mod at modtage et løbsnummer. 

Men hvordan foregår det egentlig  og er det let at få samlet nok penge ind?  Runcast satte Mike Skyte i stævne til en snak om charity running. I 2016 satte han sig for at løbe London Marathon, og den eneste mulighed for deltagelse var en billet gennem en indsamling til en velgørenhedsorganisation. 

Mike bor med sin kone og børn i Danmark, men hans accent afslører, at hans baggrund er lidt anderledes.

Mike samlede godt over 22.000 kroner ind til fordel for “Multiple Sclerosis Trust”. Så det var velfortjent, at han kunne sætte nummeret fast på brystet.
Mike har arbejdet en del år i London, og nød at kunne løbe midt ude på de normalt så trafikerede veje.

Sep 07 2019

36mins

Play

Rank #3: Ultraløberens DNA

Podcast cover
Read more
Mette Birk Jensen er selv ultraløber. Hun bor og træner til dagligt i Thailand, men løb sine første 100 kilometer i Danmark, hvor ideen til Ultrakvinderne opstod. Bogen tager udgangspunkt i og forsøger at besvare de spørgsmål, hun selv stillede sig under sit første møde med de helt lange distancer. (Foto: Privat)

Fra den dag Mette Birk Jensen oplevede et ultraløb på sin egen krop, var hun hooked på de distancer, der ligger ud over maratondistancen.
Fascinationen af ultradistancerne som løber og Mettes naturlige nysgerrighed fik hende til at søge efter bøger om ultraløb og ultraløbere.
Men udvalget var begrænset på dansk og portrætter af kvindelige ultraløbere endnu mere sparsomt.
Som den handlingens kvinde, Mette er, tænkte hun, at hun da så bare selv måtte skrive bogen.
Resultatet ligger nu færdigt i bogform. “Ultrakvinderne  – om seje kvinder og ekstreme løb” hedder den.
200 sider spækket med portrætter af verdens sejeste ultrakvinder men også en bog fyldt med gode råd og indsigter i en verden af vilde løbedistancer og fantastiske anekdoter.
Runcast satte Mette  i stævne til en snak om bogen, hendes egen erfaring med ultraløb, de ultrakvinder hun har interviewet og ikke mindst, hvordan man som ny ultraløber kan nærme sig en verden, der bare er ultra.

Mettes bog er et fascinerende indblik i ultraverdenen.

Du kan købe “Ultrakvinderne – Om seje kvinder og ekstreme løb” som ebog hos Muusmann Forlag eller SAXO.com.

Mette deler både sine egne erfaringer med ultradistancerne, men har også interviewet nogle af de absolut mest fascinerende og stærkeste ultrakvinder i verden. Mettes debut på 100 km foregik under hjemlige himmelstrøg på Samsø. Et lidt andet klima end det thailandske, hvor hun bor sammen med sin kæreste.

Apr 10 2019

40mins

Play

Rank #4: Er løbetest for alle?

Podcast cover
Read more
29-årige Katharina Beckmann håber på at komme under 4 timer til Copenhagen Marathon. Submax- og en VO2maxtesten hos VO2LAB skulle give svaret på, om det er en mulighed.

Mens det altid har været kutyme for eliteløbere at få testet deres potentiale i forhold til træning og konkurrencer, har det været svært at komme i nærheden af denne form for test for os almindelige løbere.

Men i takt med at teknikken er blevet billigere, er denne form for løbetest rykket ud af laboratorierne og tilbydes nu motionsløberne til en fornuftig pris.

På Østerbro i København ligger VO2 Lab, der har specialiseret sig i at foretage en såkaldt submax test og en max test, hvorefter de ud fra resultaterne kan vejlede løberen i hvad han eller hun skal fokusere på i sin træning for at forbedre præstationen.

Runcast var en flue på væggen, da kæresteparret Katharina Beckmann på 29 år og Simon Sørensen på 33 år skulle testes op mod deres fælles store mål – København maraton under 4 timer.


Anders Spanggaard fra VO2LAB hjælper 33-årige Simon Sørensen på med udstyret, der skal måle hans maksimale iltoptagelse. Det er en blodig affære, men man må lide for videnskaben. Simon fik taget små blodprøve under løbetesten for at fastslå hans syregrænse. Katharina og Simon er – udover at være kærester – også medlemmer af løbeklubben Sparta i Købehavn. Det var faktisk her, de mødte hinanden. Hvad der tidligere var forbeholdt de få eliteløbere er nu muligt for også motionsløberne.

Hos VO2LAB koster en Submax- og VO2maxtest 1.100 kroner. Du kan bestille tid via deres hjemmeside.

Det er også muligt at følge VO2LAB på Instagram og Facebook.

Mar 12 2019

36mins

Play

Rank #5: Vi nørder løbesko

Podcast cover
Read more
Det kan være en lidt af en udfordring at finde hoved og hale i fakta, når snakken falder på valget af løbesko.

Der står de så på hylden – løbeskoene. Fra vidt forskellige producenter – i alle regnbuens farver.

Og lokker!

Men løbesko er ikke bare løbesko. Letter vi bare en lille smule på låget af gryden med begreber, vælter det ud med udtruk som stability, motion control, structure, hældrop, racing flats og natural running.

Runcast har i denne episode sat sig for at give dig den bedste guide til løbesko.

Vi satte os ned i kælderen under Kaiser Sport og Ortopædi sammen med Jannich Hammer Marker for at nørde igennem.

Partner i Kaiser Sport og Ortopædi, Jannich Hammer Marker, nørder igennem løbeskoenes mange forskellige egenskaber og typer.

Og Jannich ved, hvad han taler om.

Som 29-årig har han været i branchen for løbesko i ikke mindre end 11 år. Han er selv løbeentusiast siden sin barndom og har været ansat i Kaiser Sport i fem et halvt år – og siden starten af 2018 som partner.

Jannich har selv slidt mange løbesko op i sin tid som supermotionist. Faktisk var han godt på vej mod en elitekarriere, men i teenageårene trak festerne for meget. Men han er og bliver løber i hjertet.

Du kan finde mange flere informationer om Kaiser Sport og Ortopædi på deres hjemmeside eller følge dem på Instagram eller Facebook.

Oct 03 2018

50mins

Play

Rank #6: Løb og yoga, det perfekte match

Podcast cover
Read more

Susanne Lidang har en mission. Hun introducerer løbere for yoga og yogaudøvere for løb. Foto: Thea Rytter

Yoga og løb er et ”perfect match”. I hvert fald, hvis du spørger yogainstruktør og forfatter Susanne Lidang.

For 4 år siden underviste hun for sidste gang sin 7. klasse i tysk og hoppede ud på dybt vand som selvstændig yogainstruktør.

Susanne er selv ivrig løber, så intet var mere naturligt for hende end at bringe yoga til løbere og løb til yoga.

Sidste år udkom Susanne Lidangs bog ”Yoga for løbere og luntere”.

Bogen “Yoga for løbere og luntere” giver både indsigt i yogaens positive bidrag til en løberkrop og –hjerne samt helt lavpraktiske øvelser til, hvordan du selv kan komme i gang.

Du kan læse meget mere om Susannes arbejde med yoga på http://susannelidangyoga.dk/ Her kan du også finde info om kommende “Yoga for løbere – og luntere” workshops.

Du kan selvfølgelig også fange Susanne Lidang på de sociale medier;

Instagram
@susannelidang

Facebook
@lidangyoga

Feb 19 2018

35mins

Play

Rank #7: ABC til forplejning for løberen

Podcast cover
Read more

Hvad er op og ned i det kæmpe store udvalg af geler, barer og sportsdrikke?

Det er let at miste overblikket, når du søger efter information omkring forplejning som løber. Ikke desto mindre er det en central del af træningen og selve konkurrencen, hvis turen er udover en hvis distance eller periode.

Hylderne hos sportsbutikkerne bugner af farvestrålende geler, barer, pulver- og proteindrikke. Så hvad skal du vælge? Er det så kompliceret? Eller skal der bare nogle få gode råd til at få dig sikkert igennem dine lange træninger og løb?

Få fiduser af Løberens Anne Nielsen, der udover at være eks elite kajakroer til daglig studerer ernæring og sundhed.

Alt sammen i denne Runcast #02 – ABC til forplejning for løberen

Shownotes

Hør Anne Nielsen fra Løberen fortælle om produkter og forplejningsstrategi i forbindelse med træning og konkurrence.

Løberen har en del guides omkring forplejning før, under og efter løb. Du finder de forskellige guides her!

Er du blevet nysgerrig på at læse mere om Anne Nielsen og baggrunden for hendes karrierestop som elite kajakroer, er der en go’ artikel her!

May 07 2016

15mins

Play

Rank #8: Wattmåling i løb

Podcast cover
Read more
Claus Hechmann er blevet glad for den lille wattmåler til løbeskoen.

Vi har lige vænnet os til at styre vores træning ved hjælp af pulsuret.
Men nu banker ny teknologi på døren.

Ved hjælp af en lille dims – en footpod – på skoen kan du nu styre din træningsintensitet endnu mere præcist. 

En øjeblikkelig feedback om, hvor mange watt du yder i dit løb og hvordan terræn, vind og løbeøkonomi belaster din effekt ned i løbeskoene.

Hvad skal det nu til for? Hvad er fordelene ved watt måling versus pulsmåling?

Og er wattmåling til løb kun for eliten eller kan motionsløberne også få noget ud af wattmåling?

Runcast nørder i denne episode igennem sammen med Claus Hechmann fra Hechmann Sport. Du kender ham sikkert fra hans løbebestseller – bogen “Løb som eliten”. Men han er også helt fremme på beatet, når vi snakker om den nyeste teknologi og wattmåling til at styre træning og give viden om løbeøkonomi, løbedynamik og effektiv træning. 

Viden han gør helt konkret brug af i sit daglige arbejde.

Den fylder ikke meget, den lille footpod. Men den giver tonsvis af informationer, der kan bruges til at gøre din træning og dit løb endnu bedre.

Er du blevet nysgerrig på den lille wattmåler kan du læse meget mere om den på Hechmann Sport. Her kan du også købe din wattmåler, der kommer med 30 minutters telefonisk rådgivning fra Claus himself.

Du kan naturligvis også følge Hechmann Sport på både Facebook og Instagram.

Claus mange års erfaring med træning af eliteløbere og motionister har givet ham masser af data til hans rådgivning. Nu også i forhold til, hvordan man kan anvende wattmåling i sin løbetræning. Stryd footpodden klipses let i snørebåndene på løbeskoen, hvorefter du får adgang til alverdens informationer i forbindelse med dit løb og din træning.

May 23 2020

37mins

Play

Rank #9: Kunsten at starte med at løbe – og blive ved…

Podcast cover
Read more
Marina Aagaard giver med sine mange års erfaringer nogle ganske simple “hands on” råd i forhold til, hvordan du starter med at løbetræne og ikke mindst, hvordan du holder ved… (Foto: Henrik Elstrup)

Om det er nytårsforsættet, der dikterer en start på træning i løbeskoene eller du er en garvet løber, der bare engang imellem er lidt udfordret i forhold til at holde ved med den gode vane, er det her en episode for dig.

Runcast har sat Marina Aagaard i stævne til en snak om, hvordan du som løber starter fornuftigt op på din træning og ikke mindst, hvordan du lykkes med den svære kunst at holde ved.

Og Marina Aagaard er en erfaren kvinde udi træning og motivation. I over 25 år har hun formidlet sundhed og træning med en solid baggrund i uddannelser indenfor både den fysiologiske og mentale side af motion.

Der er masser af gode artikler omkring motion, kost og motivation på Marinas blog.
(Foto: Leif Nygaard)

Marinas 10 råd til hvordan du får motivation og holder ved din nye motionsvane:

  1. Sæt mål og skaf resultater
  2. Dyrk de gode vaner
  3. Gør hverdag til fest
  4. Hold ved
  5. Variation fryder
  6. Gør god kost nemt
  7. Kom (rigtigt) igang (igen)
  8. Tilpas din træning
  9. Klæd dig mentalt rigtigt på
  10. Træn udenom
(Foto: Henrik Elstrup)

Alle de 10 motivationsråd bliver naturligvis uddybet i denne episode af Runcast.

Marinas blog om sundhed, træning, motivation og livsstil finder du på http://marinaaagaardblog.com/

Jan 05 2020

37mins

Play

Rank #10: Ultraløb blev vejen ud af misbrug

Podcast cover
Read more
Endelig! I sit tredie forsøg gennemførte Martin Vangsgaard i 2019 Mors 100 Miles. Efter et årelangt misbrug blev løb hans vej ud af misbruget.

34-årige Martin Vangsgaards vej til passioneret ultraløber har været alt andet end snorlige. 
Efter han som spæd blev adopteret fra Libanon voksede han op i det trygge Mors – med en kernefamilie omkring sig og venner i miljøet omkring den ganske almindelige lille folkeskole.
Men de usikre teenageår bød på fristelser, som Martin ikke kunne modstå.
Og først mange år senere slap Martin fri af misbrugets favntag. Han fandt ro gennem løb generelt og de rigtige lange distancer i særdeleshed.

Landevejene omkring Mors er blevet Martins yndlings. Både når det gælder de mange træningstimer, men også i favoritløbet over dem alle “Mors 100 miles”. Det endelige bevis på, at Martin endelig gennemførte Mors 100 Miles. Ultraløbet pryder nu Martins ene læg. 100 Miles Mors starter på Nytorv i Nykøbing. Et sted, Martin kender så godt, da han faktisk selv bor der.

Du kan følge Martin og hans bedrifter på Facebook-siden “Martin Vangsgaard – Ultraløb – ud af misbrug”.

Oct 18 2019

57mins

Play