OwlTail

Cover image of Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter, Philip Wildenstam och Sandrine Quignaudon guidar dig genom gymmets snåriga djungel – och hjälper dig till effektivare och roligare träning!

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Avsnitt 70: BodyPump är ett uselt val för dig som vill bygga muskler och bli starkare

Hålltider: 00:45 - Försnack, bland annat om att behålla den nya vikten efter en viktnedgång 09:30 - Ska man avsluta passet inom 45-60 minuter för att de anabola hormonerna sjunker då? 14:10 - Inga styrke- eller muskelökningar av 12 veckors BodyPump-träning! 38:40 - Påverkas deffen negativt om man har en ätardag per vecka? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet. *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

46mins

2 May 2017

Rank #1

Podcast cover

Avsnitt 175: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram

Vad har vi lärt oss om träningsprogram under våra år som aktiva?   Ganska mycket, vill vi gärna tro. Och den senaste tiden har vi båda två tagit oss an klienter som vi coachar i styrkelyft. Så det här med att välja rätt träningsprogram, modifiera ett befintligt eller skriva ett eget, är något vi klurar mycket på.   I dagens avsnitt kokar vi ned allt till våra bästa tips och råd om träningsprogram, inklusive hur du ska veta när det är dags att byta!   Sedan är det dags för det vi alla gillar allra mest: Daniel killgissar!   Den fjärde upplagan bjuder på två minst sagt kluriga frågor. Vem vinner en bänkpresstävling mellan Edward Blom, Leif G.W. Persson och Ernst Kirchsteiger? Vad vad skulle Daniel välja mellan att bli odödlig men genast tvingas färdas 3 000 år tillbaka i tiden, eller att få 10 000 kr varje gång han är naken, med klausulen att det också livestreamas till hela världen?   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram 37:35 - Daniel killgissar #4   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

46mins

7 May 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Bonus: Lyssnarnas frågor om att kombinera styrke- och konditionsträning

Ni frågar - vi svarar återigen! I det här avsnittet besvarar vi några av alla de frågor ni hade om att kombinera styrke- och konditionsträning! Lyssna på avsnitt 12 för att höra på huvudavsnittet om att kombinera styrka och kondition. Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.***Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så kombinerar du konditionsträning och styrketräning ***Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

27mins

26 Mar 2016

Rank #3

Podcast cover

Avsnitt 159: Vad gör att du blir starkare?

De två faktorer som påverkar din styrka mest är: mängden muskelmassa du har, och hur effektivt ditt nervsystem kan aktivera muskelmassan. Visst, påståendet ovan är lite förenklat och det finns fler saker att ta hänsyn till. Men för att bli starkare behöver du alltid behöva bygga större (och/eller styvare) muskler eller bli bättre på att utnyttja vad du redan har.   I veckans avsnitt gör vi vårt bästa för att reda ut vad som behöver hända i din kropp för att du ska bli starkare, när de olika faktorerna går framåt snabbast och hur du ska tänka om du vill maximera dina styrkegains.   Sedan är det dags för årets tredje nya segment i podden: Blir Philip arg?   Ni lyssnare fick en chans att skicka in olika scenarios till Daniel, som läser upp dem i podden för en mycket ont anande Philip.   Hålltider: 00:00 - Försnack 14:40 - Dagens ämne: Vad gör att du blir starkare? 43:50 - Blir Philip arg? Nytt segment! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

57mins

16 Jan 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Avsnitt 184: Bro split vs flera helkroppspass/vecka – vilken träningsfrekvens är effektivast?

Å nej, ska vi snacka träningsfrekvens IGEN?   Jupp, det ska vi och det kommer bli underbart.   Hur ofta du ska träna en muskel per vecka för maximal hypertrofi och styrkeutveckling, är nämligen ett pussel som fortfarande läggs. Många teorier, få solklara sanningar. Men i dag tar vi med oss en ny pusselbit in i poddstudion, som ger oss belägg för att det kanske och förmodligen är vettigare att försöka träna varje muskelgrupp mer än en gång/vecka i stället för kroppsbyggarnas klassiska ”bro split”, där varje muskelgrupp får en egen träningsdag/vecka.   Vi har åtminstone tillräckligt mycket att snacka om, för att låta det hela resultera i en diskussion där vi spekulerar i vad vi egentligen tror är bäst, efter alla dessa års ältande av ämnet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Ny studie på träningsfrekvens   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

38mins

9 Jul 2019

Rank #5

Podcast cover

Avsnitt 195: Vad är träningsmat? Hur bör du som tränar äta?

Förra veckan drog vi i gång Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och det blev liv i luckan direkt. En av de populäraste diskussionerna de första dagarna, handlade om vad ”träningsmat” egentligen är.   Så det tänker vi nysta i under dagens avsnitt. Det finns nämligen ingen definition som passar alla som tränar, eftersom vi skiljer oss så mycket i var vi befinner oss och vilka mål vi har. Någon äter för att deffa, en annan för att maximera muskeltillväxten, en tredje för att prestera på tävling. Och så vidare.   Men visst finns det några enkla riktlinjer? Jo då, och de serverar vi på silverfat i dag!   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Vad är ”träningsmat” och hur ska du som tränar äta egentligen?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr

24 Sep 2019

Rank #6

Podcast cover

Avsnitt 219: Hur bygger du bredare armar? Är benspark farligt för knäna? Ny skörd lyssnarfrågor!

Athlean-X har nästan tio miljoner prenumeranter på Youtube. Och han har många bestämda åsikter om hur du ska träna rätt.   Vad tycker vi om det egentligen? Det är bara en av alla viktiga lyssnarfrågor vi hinner beta av i dagens avsnitt!   Kallas det där clickbait? Jo, det gör det nog. Och vi pratar mestadels om annat. Till och med pyttelite om vår vän Josef Eriksson (som enligt ett envist rykte INTE kommer klara att dra 300 kg marklyft i år), som fick äran att vara med på dagens fina omslagsbild av @robin_illustrerar trots att han inte gästar avsnittet. Så kan det gå ...   Alla frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Lyssnarfråga 1: Vem av Daniel och Philip vinner i armbrytning? 10:10 - Lyssnarfråga 2: Hur får jag bredare armar? Alltså så att de ser bredare ut framifrån. 15:40 - Lyssnarfråga 3: Kan benspark vara skadligt för knäna? 19:35 - Lyssnarfråga 4: Tränade Daniel på ett kommersiellt gym innan han fixade hemmagymmet? Hur länge tränade han i så fall där och hur kom han fram till att han ville ha ett hemmagym? 25:15 - Lyssnarfråga 5: Jag har länge varit nyfiken på det här med hälsofördelar av styrketräning och förhållandet mellan dem och progression. Får jag hälsofördelar av min träning även om jag inte fortsätter utvecklas och slår nya PB:s eller är progressionen en förutsättning för att träningen ska vara nyttig för mig? 29:20 - Lyssnarfråga 6: Hur länge tror ni en människa skulle klara sig genom att enbart äta av sig själv? 33:25 - Lyssnarfråga 7: Finns det planer på att lägga till kostloggning i appen? 35:20 - Lyssnarfråga 8: Är det högst chans att Philip kommer att tävla i styrkelyft igen eller är bodybuilding närmare? Och när går Daniel om Philips all-time-total i styrkelyft? 42:45 - Lyssnarfråga 9: Om ni för all framtid skulle bli ihågkomna för skapandet av ETT träningsprogram, vilket då och varför? 47:55 - Lyssnarfråga 10: Om jag vill vänja mig av med dåliga vanor i bänkpress, som rumplyft och att studsa stången på bröstet, ska jag försöka ändra en sak i taget eller försöka ta alla ändringar samtidigt? 53:10 - Lyssnarfråga 11: Den där studien på chins ni pratade om i förra avsnittet, kan det vara så att gruppen med lägre träningsvolym helt enkelt blev bättre toppade än den andra gruppen? 57:55 - Lyssnarfråga 12: Lutar ni er alltid enbart på vetenskap eller även på förståsigpåare i sociala medier? Exempelvis Athlean-X. 1:08:20 - Lyssnarfråga 13: Varför driver ni Styrkelabbet i stället för att ha vanliga kneg?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr 19mins

11 Mar 2020

Rank #7

Podcast cover

Avsnitt 167: För- och nackdelar med tio vanliga knäböjsvarianter

Vi fortsätter serien om de stora baslyften och deras varianter, med en timmes kackel om knäböj!   Vilka för- och nackdelar har de olika varianterna? Är det någon variant du måste träna, för att inte gå miste om gains?   Följande går vi igenom:   Knäböj med låg stångplacering (lowbar) Knäböj med låg stångplacering (highbar) Frontböj/knäböj med stången fram Ryckböj/overhead squat Zercher squat Belt squat Pausböj Tempoböj Knäböj med safety squat bar (SSB-stång) Pin squat/Anderson squat   Hör och häpna, men vi har faktiskt testat de flesta varianterna själva. I de fallen vi inte har gjort det, saknar vi ändå inte killgissningar.   Nog om det. Håll käften och knäböj.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:50 - Dagens ämne: Vi går igenom tio vanliga knäböjsvarianter *** Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.

1hr 5mins

13 Mar 2019

Rank #8

Podcast cover

Avsnitt 137: Så kommer du i gång med träningen efter uppehåll

Den svenska semesterperioden lider mot sitt slut och landet börjar vakna till liv igen. För en del har träningen fortsatt som vanligt hela sommaren igenom, medan andra – hör och häpna! – faktiskt unnat sig en paus.   Så hur gör du för att ta upp träningen igen efter ett uppehåll på en vecka eller flera? Hur mycket muskler och styrka kan du räkna med att ha tappat? Kan det till och med finnas fördelar med att ta ett träningsuppehåll i några veckor? Och vad är skillnaden mot att ta sig tillbaka till träningen efter sjukdom?   Mycket att snacka om i dag, och nog hörs det att vi är glada att semestern är över!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:20 - Dagens ämne: Så kommer du i gång med träningen efter uppehåll Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tar du upp styrketräningen efter sjukdom!   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

34mins

14 Aug 2018

Rank #9

Podcast cover

Avsnitt 12: Så kombinerar du styrka och kondition

Skickar konditionsträning och styrketräning olika signaler till kroppen, eller går de att kombinera? I dagens avsnitt av Styrkelabbet lär du dig allt du behöver veta om hur du kombinerar dessa två träningsformer. Hålltider: 00:30 - Försnack 04:55 - Daniels erfarenhet av konditionsträning 06:45 - Att kombinera styrka och konditionsträning Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet. Artiklar på Styrkelabbet som är relaterade till dagens ämne: Så kombinerar du konditionsträning och styrketräning ***Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

30mins

23 Mar 2016

Rank #10

Podcast cover

Avsnitt 160: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs

Hinderbanor i napalmregn, förkylningar som förstör planerade maxningar och trevliga träningsprogram. Dagens avsnitt bjuder på en mix av högt och lågt!   Först ut: Vi har äntligen släppt Styrkelabbets version av det klassiska programmet Push/Pull/Legs (som du hittar i vår app Styrkelabbet). Upplägget har använts av både kroppsbyggare och styrkelyftare sedan Dackefejden, och i dagens avsnitt gör vi vårt bästa för att reda ut för- och nackdelar med att dela upp kroppen i tre delar som tränas på separata dagar! Vi går självklart också igenom hur vi tänkte när vi skrev vår version.   Sedan är det dags för två lyssnarfrågor, efter några veckors uppehåll. Vad ska du göra om du blir sjuk under ett program, precis innan det är dags att testa styrkan med en maxning? Och är stående press med skivstång ”gymmets farligaste övning”? Vissa påstår tydligen det ...   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs plus mer information om vår nya version av programmet 23:35 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag hoppa på mitt träningsprogram igen efter en veckas sjukfrånvaro? 31:05 - Lyssnarfråga 2: Folk på mitt gym påstår att press över huvudet är gymmets farligaste övning, någon sanning i det? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

42mins

23 Jan 2019

Rank #11

Podcast cover

Avsnitt 199: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?

Daniel har bestämt sig för att deffa bort 5-10 kg. Därför bjuder vi upp till ett extra långt, extra personligt avsnitt om att bränna fet, kryddat med era bästa frågor om viktnedgång.   Eftersom det här inte är första gången Daniel deffar, har han hunnit samla på sig värdefulla erfarenheter och insikter. Så vilka misstag tänker han försöka undvika? Vad är hans bästa tips till dig som också vill tappa fett? Och hur ska han träna för att inte bli svagare under deffen?   Avsnittet är lite speciellt på så vis att samtalet och ämnena hela tiden glider in i varandra, men det går att urskilja tre tydliga delar:   Del 1 – Reflektioner över tidigare viktnedgångar och pressen att se ut på ett visst sätt   Del 2 – Daniel planerar att gå ned i vikt, hur ska han gå tillväga?   Del 3 – Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?   Hålltider: 00:00 - Del 1: Personliga reflektioner om viktnedgång, utseendefixering och dietkultur 26:25 - Del 2: Daniel ska deffa – så lägger han upp det 38:55 - Del 3: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt? Plus fler lyssnarfrågor   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr 15mins

22 Oct 2019

Rank #12

Podcast cover

Avsnitt 178: Era frågor om allt från träning för bättre hållning till olika sätt att mäta styrka!

Att be er om frågor är bland det bästa vi vet – och dagens avsnitt blev både underhållande och informativt. Tack vare er! <3   Okej, det blev lite tramsigt också. Men vi hann med elva lyssnarfrågor och cirka 42 boktips.   Se hålltiderna nedan. Du kommer hitta något du vill veta mer om, kompis.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:00 - Lyssnarfråga 1: Finns det objektiva sätt att mäta olika typer av styrka? 19:10 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag träna för bättre hållning? 22:10 - Lyssnarfråga 3: Ska jag skriva in min egen kroppsvikt som vikt när jag loggar chins i Styrkelabbets träningsapp? 23:25 - Lyssnarfråga 4: Vad finns det för bra knep för att motivera sig själv att träna när jag hellre sitter hemma på soffan och dricker öl? 28:25 - Lyssnarfråga 5: Vilket är det sämsta, inkorrekta tipset som cirkulerar på gym? 31:20 - Lyssnarfråga 6: När kommer 5- eller 6-dagars Styrkelyft Schottis? 33:05 - Lyssnarfråga 7: Är det bättre att träna bänkpress utan att brygga upp sig på bänken, om målet är maximal muskeltillväxt? 39:55 - Lyssnarfråga 8: Hur ska jag positionera stången vid knäböj? Jag använder en mjuk kudde runt stången eftersom det gör för ont annars. 43:45 - Lyssnarfråga 9: Tror Philip att hans satsning på stående press under en period hjälpte till att bryta igenom platån i bänkpress? 49:10 - Lyssnarfråga 10: Om jag bara ska köpa en skivstång till hemmagymmet, vilken sort har jag mest användning av? 53:30 - Lyssnarfråga 11: Vilka är Daniels topp 3 böcker inom sci-fi och fantasy?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr 5mins

28 May 2019

Rank #13

Podcast cover

Avsnitt 208: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan?

Ibland kommer livet emellan och du hinner inte träna så mycket och ofta som du vill. Eller så vill du träna, men inte särskilt mycket. Oavsett vilken kategori du hör hemma i, är det intressant att faktiskt ha ett hum om hur lite du kan träna och ändå behålla den muskelmassa och styrka du jobbat så hårt för.   Och hur lite träning krävs för att ändå fortsätta öka?   Sjukt intressant ämne och förlåt att vi slösar bort det på ett avsnitt på juldagen, när du kanske inte alls har tid eller lust att lyssna på två tomtar som surrar.   Vi hinner med en lyssnarfråga också: Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ”time under tension”?   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:45 - Dagens ämne: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan? 34:10 - Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ”time under tension”?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

43mins

25 Dec 2019

Rank #14

Podcast cover

Avsnitt 67: Deffa med Richter & Wildenstam! Så lägger vi upp våra dieter för att komma i form

Philip har snart gått ned 20 kg sedan 1 januari, Daniel har börjat jaga honom. Men hur gör vi egentligen för att tappa kärlekshandtagen? Hålltider: 00:30 - Försnack 12:30 - Hur stort kaloriunderskott kan man ligga på utan att tappa muskelmassa? 16:00 - Hur lägger vi upp vår deff? 44:30 - Hur gör jag för att knäböja med mer vertikal överkropp? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så deffar du: Bränn fett och behåll (eller bygg!) muskler Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

50mins

11 Apr 2017

Rank #15

Podcast cover

Avsnitt 203: Kralligt kackel om kroppsbyggning

Det är hög tid att snacka mer kroppsbyggning i podden, och i dag vänder vi blickarna framför allt mot hur progressionen kan se ut om målet är att bygga så mycket muskler som möjligt.   Vi svarar bland annat på en lyssnarfråga om ett välkänt byggarkoncept från Mike Israetel, professor i idrottsvetenskap och själv kroppsbyggare, som handlar om att identifiera fyra viktiga landmärken för din träningsvolym:  Minimal träningsvolym för att underhålla den muskelmassa du redan har men inte fortsätta växa. Minimal träningsvolym för muskeltillväxt. Maximal träningsvolym för optimal muskeltillväxt. Maximal träningsvolym du kan återhämta dig ifrån utan att bli övertränad. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det så pedagogiskt vi kan i avsnittet – och berättar varför det är relevant för dig som jagar massa och hur du kan använda konceptet för att skapa en progression i din träning.   Därefter går vi vidare till att svara på frågor om setvila, om det är klokt att varva deff med bulk om du tidigare varit överviktig, och ifall det är bättre att göra progression med fler set eller högre vikter.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:00 - Lyssnarfråga 1: Vad vet ni om Mike Israetels koncept för träningsvolym och progression? 28:30 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag som ”ex-tjockis” tänka vid muskelbygge, framför allt gällande kaloriintaget? 37:50 - Lyssnarfråga 3: Hur länge ska jag vila mellan seten om jag vill bygga muskler? 45:35 - Lyssnarfråga 4: Hur bra progression är det att försöka öka antalet set på samma vikt och reps varje vecka under en period, jämfört med att i stället försöka öka vikten och/eller repsen på samma antal set?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

52mins

20 Nov 2019

Rank #16

Podcast cover

Avsnitt 209: Styrkelabbets årskrönika 2019

God fortsättning, kompis! 2020 är här och vi inleder det nya året (och decenniet) med att blicka både bakåt och framåt.   Så … Vad har hänt i Styrkelabbets universum 2019? Hur gick det med våra nyårslöften? Har vi några nya? Kommer Daniel lyckas marka 300 kg före Josef Eriksson?   Vi betar av smått och gott i första halvan av dagens avsnitt, innan vi ägnar andra halvan åt ett djupare, mer personligt samtal om kroppsviktsideal, egna utmaningar och hur vi ska försöka ta oss an framtiden med lite mer sans och balans.   Eftersom det här är andra året i rad vi gör en årskrönika här i podden, får det nog räknas som en tradition nu. Kanske den finaste vi har här i Sverige? ;)   Hålltider: 00:00 - Styrkelabbets årskrönika   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr 4mins

1 Jan 2020

Rank #17

Podcast cover

Avsnitt 188: För- och nackdelar med att autoreglera träningen

Sista semesteravsnittet! Från och med nästa vecka är vi tillbaka i den ordinarie rotationen.   Men innan dess ska vi ÄNTLIGEN snacka mer om de där märkliga förkortningarna som duktiga lyftare ofta delar på Instagram: RPE och RIR.   RPE står för rate of perceived exertion och RIR betyder reps in reserve. Båda handlar om samma sak, nämligen att anpassa vikterna efter dagsformen i stället för att träna efter fasta vikter. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det mycket tydligare än så här i dagens avsnitt – och bollar fram och tillbaka vilka för- och nackdelar vi ser med att autoreglera träningen efter dagsform.   Sist och definitivt minst hinner vi med sjätte upplagan av #danielkillgissar. Den här gången besöker vi Area 51, käkar katter och ostmackor, och tränar med Ant-Man.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:10 - Dagens ämne: För- och nackdelar med att autoreglera träningen 36:40 - Daniel killgissar #6   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

46mins

6 Aug 2019

Rank #18

Podcast cover

Avsnitt 201: Kan du träna bort ett ryggskott? Hur mår Philips knän? Nytt frågeavsnitt!

Efter förra veckans urladdning med jubileumsavsnittet, laddar vi om med bland det bäst vi vet: era frågor om allt mellan himmel och jord!   I dag blir det en hel del snack om skador och sjukdom, bland annat om att träna för att förebygga eller häva ryggskott och om när det är okej att träna under en förkylning. Dessutom har Philip besökt en ortoped och fått knäna utdömda, och vi försöker reda ut hur man egentligen ska hantera en skada som hotar lyftarkarriären och den egna självbilden.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack om Philips knäskador och behandlingsplanen 17:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka vid förkylning? Jag är löpare men älskar styrketräning, så kan jag köra styrka när jag inte kan springa? 23:45 - Lyssnarfråga 2: Kommer Daniel någonsin hinna fullfölja en hel cykel av Marklyft Mambo utan att börja om mitt i? 27:15 - Lyssnarfråga 3: Jag vill veta allt om att häva/förebygga ryggskott med kettlebellsvingar! Hur ska jag göra? Hur tung ska den vara? Vad ska jag tänka på? 34:40 - Lyssnarfråga 4: Ponera att ni nästa december måste ställa upp i en bodybuildingtävling. Hur hade ni lagt upp er träning och kost med mera? 40:45 - Lyssnarfråga 5: Hur ser ni på ”specific adaptations to imposed demands” vs ”repeated bout effect” hos erfarna styrkelyftare? 42:50 - Lyssnarfråga 6: Jag tränar gärna bara en massa set bänk, kanske 10-15 set med runt 10 reps/set och sedan inget annat. Skulle jag få bättre gains om jag minskade antalet set bänk och körde assisterande övningar istället? 48:50 - Lyssnarfråga 7: Klarar Philip en hel månad som vegetarian? 52:15 - Lyssnarfråga 8: Hur säljer jag in styrketräning till folk över 50? 57:15 - Lyssnarfråga 9: Det känns som att ”ta av dig skorna” har blivit ett internet-standardsvar på det mesta. Tjänar man verkligen så mycket på de få cm kortare rörelselängd som barfota ger i marklyft? Finns det negativa effekter av att lyfta barfota? 1:01:50 - Lyssnarfråga 10: Har Odlingslabbet dött? 1:04:45 - Lyssnarfråga 11: Kommer ni köra en ny omgång #projektjulskinka i december? 1:08:30 - Lyssnarfråga 12: Vilket/vilka program gillar ni mest i appen?   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

1hr 15mins

6 Nov 2019

Rank #19

Podcast cover

Avsnitt 220: Så fixar du hemmaträningen – med eller utan redskap

Det är oroliga tider och dagligen fattas nya beslut för att skydda oss mot covid-19:s framfart. En av konsekvenserna hittills är att många gym har stängt temporärt.   Det är en smäll vi får ta, men samtidigt behöver det inte innebära att du måste sluta träna (om du känner dig frisk). Träning kan tvärtemot vara en lugnande, uppfriskande konstant nu när vardagen är mer inlåst och begränsad.   Alltså ska vi snacka hemmaträning i dagens avsnitt. Med eller utan redskap.   Häng med.   Och du. Hämta din information från trovärdiga källor, till exempel krisinformation.se.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Dagens ämne: Så fixar du hemmaträningen – med eller utan redskap   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.     Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.

46mins

18 Mar 2020

Rank #20