OwlTail

Cover image of P4 Dokumentär

P4 Dokumentär

Berättelser som berörAnsvarig utgivare: Alisa Bosnic

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Gay i Sápmi - De kallar mig skev

När Lemet Ánde är 14 år blir han kär. I en kille. De träffas i smyg för de upplever att deras kärlek är tabu i den samiska kulturen de tillhör och älskar. Är flytt till storstan den enda utvägen? Följ med till Lemet Ànde Stuengs hemby i Nordnorge, till det samiska samhället Karasjok i Finnmark. Här är majoriteten samer, nästan alla pratar samiska och den samiska kulturen är stark. Men hur är det att vara en minoritet i en minoritet? - Ett stort problem i den samiska kulturen är att många HBTQ-samer väljer att ta sitt eget liv, väljer att flytta, lämna sin egen kultur, sitt språk, för att de inte accepteras som de är. För mig är det oacceptabelt. Men så stor är kärleken att många väljer att göra det, att flytta och att aldrig komma tillbaka, säger Lemet Ánde Stueng som idag är 24 år. Merethe Kuhmunen som gjort dokumentären är själv same och fick upp ögonen för Lemet Ánde Stueng genom hans blogg där han skrev om hbtq-frågor inom den samiska kulturen. Hon blev nyfiken på Lemet Ándes engagemang och mod eftersom hon vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att på olika vis bryta normer i den samiska kulturen. - Dokumentären handlar om hur livet är för dem som vågar att gå mot strömmen i Sápmi, säger Merethe Kuhmunen.

41mins

10 Aug 2015

Rank #1

Podcast cover

Jag är ju sjuk i huvudet - om att leva med epilepsi

Det var en sen kväll i oktober, jag var 19 år och det var i mitten av åttiotalet när det hände. Jag var med om en trafikolycka i samband med första halkan och jag fick hjärnskakning. Det blev min första resa med ambulans till akuten. Men det dröjde tolv år innan jag fick en diagnos på den sjukdom som hjärnskakningen orsakade. Under de tolv åren trodde jag ibland att jag hade drabbats av schizofreni eller nåt, att jag var sjuk i huvudet. Och det var jag ju också skulle det visa sig. Jag hörde röster och ljud i huvudet. Var mitt i livet. Trebarnsmamma, kulturarbetare och mitt i en knakande relation. Det var då det hände första gången. Jag fick ett stort epileptiskt anfall och blev medvetslös. Attackerna kom regelbundet. När jag ser tillbaka på de här åren väcks många frågor. Hur påverkade sjukdomen mig då? Hur upplevde mina barn attackerna? Hur har sjukdomen påverkat mitt liv? Många som har epilepsi lever ett helt vanligt liv, ser ut som vem som helst och jobbar med helt vanliga jobb. En del får anfall varje dag, andra kanske bara ett under hela sitt liv och anfallen kan visa sig på olika sätt. Att hitta en medicin som fungerar kan ta flera år, och ibland hittar läkarna inget bot. Jag har varit anfallsfri i tio år och vill berätta om hur det var för mig." Katarina Wahlström på P4 Sörmland  katarina.wahlstrom@sverigesradio.se Medverkar gör även Victor Wahlström, Märta Wahlström, Olle Wahlström, Hans Bigestans, Helena Höglund och Toomas Kaugesaar, neurolog. Ljudteknik och mixning, Nabaz Moheden.

39mins

26 Nov 2012

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Fyra år i skräckfängelse

Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han mot matbrist i ett extremt överbelagt fängelset där fångarna styr allt. Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år hade Daniel Bakke till sist hittat kärleken och var redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn. Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel. I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig. Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel. Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek. Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm.

47mins

27 May 2019

Rank #3

Podcast cover

Att överleva ett styckmord

Två lekande barn upptäcker ett avsågat manshuvud, fastfruset i ån Nissan. Så inleds den sanna berättelsen om styckmordet i Halmstad, som drabbar familjen Norén med full kraft. Agneta och Lennart Noréns son, Marcus, är bara 22 år gammal när han mördas en kall decembernatt, hans kropp styckas och kastas i Nissan. Det bisarra mordet kvarlämnade många frågetecken som polisutredning, rättegångar och domar inte förmådde att räta ut. Familjen Norén känner sig sviken av rättssamhället. Ann Jornéus har gjort dokumentären, där hon följer Agneta och Lennart längs en tio år lång väg till försoning med ett makabert öde.

44mins

21 Jul 2013

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Polisen som rånade en bank

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in. Det är veckan före julafton 2004 då den maskerade rånaren går in på Nordeabanken i Söderhamn. Han lämnar banken med närmare 700 000 kronor, efter att ha hotat personalen med ett pistolliknande föremål. Det blir snabbt ett uppmärksammat rån. Men det tar inte lång tid förrän polisen börjar misstänka att rånaren är en av dem. Bakom rånarluvan gömmer sig Jaan Norrby, en av stans poliser. Kort efter rånet tar han upp jakten på sig själv. Jaan Norrby svek familj, vänner och en hel yrkeskår. Här talar han ut för första gången sedan fängelsetiden. Om sveket, om rånet, om hur allt kunde bli så fel och om hur livet ser ut i dag, 13 år efter bankrånet. Programmet är gjort av Gustaf Wallinder.

36mins

1 Nov 2017

Rank #5

Podcast cover

Min bror rabbinen

Jag trodde att min lillebror Mattias skulle bli trummis i ett rockband - istället blev han ortodoxt religiös och åkte till Israel för att bli rabbin. Hans liv kretsar kring religiösa studier och bön och han har flyttat långt ifrån familj och vänner. Han säger att han vill leva det liv som Gud vill att han ska leva. Jag åkte efter för att ta reda på vad han känner som inte jag känner. Möt min bror rabbinen! En P4 Dokumentär av Anna Bratt, Doris produktion.

34mins

14 Apr 2013

Rank #6

Podcast cover

Empregadan Marta och läkarens dotter

Varje dag möter biståndsläkaren Staffan Bergström döende barn vid sjukhuset i Maputo. Men när hans egna lilla dotter blir svårt sjuk ser han inte det. Då griper istället hans hushållerska Marta in. Marta får till slut sin arbetsgivare Staffan att ta den lilla livlösa flickan till sjukhuset där han själv arbetar. Det blir stor uppståndelse då läkarens dotter bärs in, livlös. Hur svårt sjuk är Anna? Varför har inte hennes pappa läkaren sett allvaret i hennes tillstånd? Och vad är det som gör att empregadan Marta, den lugna och trygga med de mjuka händerna, vågar övertala Staffan att åka in till sjukhuset? Händelsen sitter fortfarande djupt rotad i familjen Bergström. För den sköra tråden som skiljer liv från död har flätat biståndsfamiljen samman med empregadan Martas familj. Men hur betalar man tillbaka för ett räddat liv?Reporter Karin Persson.

30mins

21 Dec 2015

Rank #7

Podcast cover

Säkerhetskontrollen

Pablo Acosta har satt sig tillrätta på flyget hem till Stockholm när något händer. Säkerhetsvakter kommer in i planet, tar tag i honom och leder ut honom. Vad är det som händer? "In i planet kommer fyra väktare. Jag tänkte vad är det som pågår?", säger Pablo. Säkerhetsvakterna är där för att hämta Pablo och en man till. Utan att berätta varför. Men snart börjar Pablo ana vad det beror på. Programmet är gjort av Sofia Pappa.

27mins

22 Apr 2018

Rank #8

Podcast cover

I huvudet på en hjärnkirurg

Ulrika Sandvik har som jobb att borra och såga i skallar och skära i hjärnor. Hon är hjärnkirurg, eller neurokirurg som det egentligen heter, på Karolinska sjukhuset. Att ha som vardag att ibland operera patienter i 5-6 timmar och att inte kunna ha en riktigt dålig dag på jobbet, hur är det? Jag kan egentligen inte se varför det ska vara så märkvärdigt jämfört med något annat, säger Ulrika. Samtidigt berättar hon hur hon kan drömma om att hon bränner blödande blodkärl, för att få stopp på dem. Och att hon ibland börjar 7 på morgonen och kommer hem 23, för att hon har som hon säger "ett kontrakt med den hon opererar" och vill se patienten vid uppvaknandet. I den här dokumentären av Lena Nordlund får vi följa Ulrika på jobbet och också vara med om en hjärnoperation, där en 73-årig kvinna ska få en stor tumör bortopererad från en känslig del av hjärnan, precis innanför vänstra tinningen. Reporter Lena Nordlundlena.nordlund@sverigesradio.se

34mins

30 Jun 2013

Rank #9

Podcast cover

Julias värld

Julia Andersson är 20 år. Hon drömmer om att gifta sig med sin kille Hampus, om studentfesten hon ska ha i vår, och om att åka själv till Stockholm och hälsa på storasyster Emmy. Eftersom hon har downs syndrom kommer Julia aldrig riktigt bli vuxen i omvärldens ögon. Hon gillar målarböcker och Carola, och vuxenliv för henne är att bo på ett gruppboende.

42mins

28 Nov 2010

Rank #10

Podcast cover

Mordet på oljemiljonären i Fagersta

Thomas driver ett framgångsrikt företag i oljebranschen som omsätter hundratals miljoner kronor. En kväll blir han brutalt mördad utanför sin mammas hus. Varför? Svaret på gåtan är värre än alla anat. Här berättar Marianne, mamma till den mördade företagaren Thomas, om mordet 2009 som skakade byn, Fagersta och hela Sverige. Om sorgen efter sin son, oron över barnbarnet - arvtagaren - och sorgen över att se hur familjens livsverk dras ned i en konkurs. Programmet är gjort 2019 av Monica Elfström. Slutmix Nabaz Moheden.

33mins

23 Oct 2019

Rank #11

Podcast cover

Den dubbla förbannelsen

En dokumentär om att leva med albinism i Afrika. Få saker väcker så starka reaktioner som vit hud på en svart människas kropp. På landsbygden i Tanzania i östra Afrika är många vidskepliga och ofta ses albinos inte som människor utan som spöken och gengångare. I den här dokumentären träffar du bland andra 14-årige Severin som bor på ett barnhem för barn med albinism. Många barn i Tanzania som saknar pigment överges nämligen av sina föräldrar. Albinism är en ärftlig genetisk defekt och den är mer än tio gånger så vanlig i Tanzania som i Sverige. 2007 och 2008 exploderade fördomarna och mer än sextio personer med albinism mördades. Bakom de flesta av morden låg traditionella medicinmän på jakt efter albino-kroppsdelar att använda i tillverkningen av magiska mediciner. Mordvågen har ebbat ut, men fördomarna finns kvar och tusentals albinos lever fortfarande i skräck om att mördas eller attackeras. Under Afrikas brännande sol blir den vita, känsliga huden en dubbel förbannelse. De allra flesta personerna med albinism får nämligen tidigt hudcancer och dör innan de fyllt 30. P4 Dokumentär Korrespondenterna handlar om den dubbla förbannelsen att ha albinism i Afrika. I dokumentären möter vi bland annat en traditionell medicinman - representant för den yrkesgrupp som anklagas för att ligga bakom morden. Vi möter också personer med albinism som överlevde attackerna och alla de som kämpar för att fördomarna ska försvinna. En dokumentär av Marcus Hansson

38mins

17 Jul 2011

Rank #12

Podcast cover

- Vi har skolan hemma

Det var när äldste sonen Lukas skulle börja på dagis som mamma Jenny och pappa Nicklas kände hur fel det var. Lukas ville inte bli lämnad och de ville inte lämna. Sen flöt det bara på och när Lukas markerade att han inte ville gå i skolan så började familjen fundera på att hemundervisa honom, och så blev det. Idag är Lukas tio år och har fått två bröder, ingen av dem har satt sin fot i skolan. Det här är ett val som familjen ständigt får förklara för nyfikna och provocerade medmänniskor. Efter sommaren 2011 kommer de inte längre att kunna välja att hemundervisa barnen i Sverige, det sätter den nya skollagen stopp för. Därför har familjen bestämt sig för att sälja sitt hus och flytta till Åland, där råder finsk lag och hemundervisning är tillåtet. Malin Marcko besöker familjen i deras lilla husvagn som de bor i medan de letar efter ett hus att bo i till hösten.

35mins

10 Jul 2011

Rank #13

Podcast cover

Den försvunne stridspiloten, del 1/2

Hösten 1957 kraschlandar ett polskt stridsflygplan på en åker i Halland. Piloten - en ung polsk avhoppare - klarar sig mirakulöst nog oskadd. Men vem var han och var finns han nu? Kraschlandningen var slutet på ett av de mest sensationella flyktförsöken från andra sida järnridån.  Direkt efter landningen begär piloten politisk asyl och genast utbryter diplomatiska diskussioner på hög nivå.  Men där slutar spåren efter honom. Vad hände med piloten sedan? Följ med i jakten på den försvunna stridspiloten! P4-Dokumentären är gjord av Henrik Martinell, P4 Halland. henrik.martinell@sverigesradio.se

38mins

11 May 2018

Rank #14

Podcast cover

Min morfar dog på Titanic

Vad hände 31-årige Mauritz Ådahl från Blekinge natten då Titanic sjönk? Barnbarnet Hjördis Olsson har sökt sanningen om sin morfars öde i många år, en morfar ingen ville tala om. I april 1912 går Mauritz Ådahl ombord på Titanic. Den 31-årige snickaren från Blekinge drömmer om att tjäna pengar i Amerika för att kunna bygga ett hus till sin familj. Men hans resa går från dröm till mardröm när Titanic mitt i natten kolliderar med ett isberg. Hoppas allt går mig väl och jag snart kan komma hem till mina älsklingar, mitt allt på jorden skriver Mauritz dagen innan Titanics avfärd i ett brev som han skickar hem till sin fru Emelie och sina två små döttrar. I fem dagar hinner Mauritz vara ombord på Titanic innan katastrofen inträffar. I P4 dokumentären Morfar dog på Titanic hör vi hans barnbarn Hjördis Olsson berätta om morfadern hon aldrig fick träffa och vars öde ingen i familjen talade om. En morfar vars öde på Titanic hon fått veta mer om i vuxen ålder, tack vare Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm. Dokumentären är gjord 2018 av Rebecka Gyllin. rebecka.gyllin@sverigesradio.se

36mins

8 Jun 2018

Rank #15

Podcast cover

- Jag är den moderna grottkvinnan.

- Om jag inte skulle ta hänsyn till mina instinkter och uppleva vildlivet, skulle jag nog bli psykiskt sjuk. Kanske till och med dö. Det säger Maninna Råland som upp till sex månader om året bor i en grotta hon själv grävt ur för hand och inrett på eget sätt. Att somliga har ett slags längtan till ett annat liv och väljer utanförskapet, kanske kan ses som underligt eller som en frisk reaktion på ett allt sjukare samhälle. Maninna struntar i vilket - för hon är aldrig så lycklig och lugn som i grottan. Hon uppskattar kontraster; kontrasterna mellan glitter och glamour och att ta av sig klackarna, tvätta av sig sminket och landa i sin älskade grotta. - Bara för att man bor i en håla, behöver man ju inte se ut som ett troll, som Maninna säger. Hon har prövat på det mesta; från att vara lyxhustru, skeppare och nattklubbssångerska till det hon kallar Svenssonliv. Numera är hon förtidspensionär och keramiker. Hennes nackskador, ryggbesvär och en bindvävssjukdom, gör att många saker blir omöjliga eller går henne förbi. Hon vet att varje sommar kan vara den sista rörliga i den hemliga, gotländska och mycket svårfunna grottan. I vissa perioder ligger hon raklång i veckor och har ont. Vad är det som driver henne att bo i en grotta i oländig terräng trots böket att komma dit och utsattheten det innebär? Hur ser Maninna på smärta? Vad händer inom henne efter att hon levt eremitliv i några veckor? Blir det aldrig ensamt? Hur ser grottvardagen ut? Hur bor hon resten av året? Och varför ligger det ett dött rådjur i bilen?

37mins

6 Nov 2011

Rank #16

Podcast cover

Maranatarörelsen och Vaggerydsfallet

På 60-talet slår den frireligiösa Maranatarörelsen ner som en bomb i Sverige. Med tungotal, badhusdop och förbön via telefonsvarare. Men kulmen nås när en 13-årig pojke från Vaggeryd plötsligt dör. Man anordnar dop i badhus och när SVT direktsänder ett väckelsemöte väcker det så starka reaktioner att Socialstyrelsen vill barnförbjuda Maranatas gudstjänster. Rörelsens förgrundsfigur Donald Bergagård berättar om storhetsåren på 1960-talet. Maj Jansson och Björne Erixon delar med sig av sina erfarenheter som deltagare. Och Mats Fransson minns sin bortgångne lekkamrat. Programmet är gjort av Henrik Svensson och produktionsbolaget Rundfunk. P4dokumentar@sverigesradio.se.

42mins

15 Apr 2016

Rank #17

Podcast cover

När Fäbodjäntan kom till Skattungbyn

I maj 1978 rullade ett filmteam in med sina kameror och mikrofoner i lilla Skattungbyn utanför Orsa i Dalarna. Under några intensiva veckor skulle de spela in en kulturfilm. Ja, det var i alla fall vad teamet sa till de invånare som frågade. Men i sådana fall får filmen Fäbodjäntan anses vara en något annorlunda kulturskildring. I dokumentären om Fäbodjäntan berättar Martin Eriksson på P4 Dalarna historien bakom det som brukar beskrivas som den svenska filmhistoriens största kultrulle någonsin. - Jag fick höra så många berättelser om Fäbodjäntan när jag växte upp, och ju mer jag fick höra när jag började gräva, desto mer intresserad blev jag, säger Martin, som i sin dokumentär fokuserar på vad som hände när filmteamet kom till Skattungbyn och Orsa. - Historierna om Fäbodjäntan är många, och de lever kvar än idag. I vissa fall är det ett känsligt ämne.

37mins

26 May 2013

Rank #18

Podcast cover

Reine var fast i Salabrandens eldhav

Det är sommar och Reine Ullén kör timmer i skogen. Plötsligt överrumplas han och hans kollega av eld och fallande träd. Salabranden i Västmanland stormar fram och Reine tvingas kämpa för sitt liv. Det är när Reine och hans kollega Robban har skiftbyte i timmerkörningen som elden överrumplar dem. Träden rasade över vägen och eldstormen slukar allt i sin väg. Mitt i detta eldinferno fångas båda som i en råttfälla då fallande träd brinner och spärrar vägen. Reine snubblar och ser sin artbetskamrat försvinna in i röken. I två och en halv timme ligger Reine mitt i ett eldhav. Hans kropp kokar och på SOS inspelade band hör man hur han desperat ropar efter hjälp. Han känner att han inte har långt kvar och han ringer sin fru för att såga adjö. - Det fanns inget mer att göra,  berättar Reine Ullén. Reporter Johan Thorén

38mins

25 Jul 2015

Rank #19

Podcast cover

Tjockdräkten

Lina Bengtsson från Våxtorp i Halland vet hur det känns att växa upp med en kropp som är större än andras. Från att varit liten och rund, och glad i mat på ett relativt normalt sätt, växte hennes problem med vikten stadigt när hon utvecklade en hemlig, skamfylld vana: att smygäta. - Maten blev min smärtlindring, berättar hon.

31mins

5 Dec 2010

Rank #20