OwlTail

Cover image of Gårdspodden

Gårdspodden

Gårdspoddens Pippi Engstedt besöker gårdar som finns i appen Gårdsbutiker. Vi hälsar på lyckliga djur och människor, lär oss mer om fina råvaror och smakar på god mat.

Popular episodes

All episodes

Read more

Gårdspoddens Pippi Engstedt besöker gårdar som finns i appen Gårdsbutiker. Vi hälsar på lyckliga djur och människor, lär oss mer om fina råvaror och smakar på god mat.

17. Rabarberpodden

Podcast cover
Read more
I den här Gårdspodden som är en slags Rabarberpodd, besöker vi den historiska personen Kalle Källander, som var med och grundade organisationen KRAV och som med föreningen Rehum hittade på den sörmländska Rabarberfestivalen som pågår varje år vecka 21. Vi får en grundkurs i olika sorters rabarber och hur de kan odlas och tillagas. Dessutom får vi veta var den spännande Rabarbertriangeln ligger!

May 23 2015

15mins

Play

16. Gårdsmejeriet Sanda

Podcast cover
Read more
Gårdspodden besöker den här gången Gårdsmejeriet Sanda i Österhaninge söder om Stockholm som familjen Wallin driver. Vi träffar här mamma Inger och dottern Tove som berättar hur arbetslöshet och en svärson gjorde att man bygde och startade gårdsmejeri för ett par år sen. Och sen får vi veta hur ostarna fått sina namn och om osten Kymendö ska stavas med ett eller två m!

May 06 2015

20mins

Play

15. Mandelmassepodden

Podcast cover
Read more
Mandelmassepodden heter det här specialavsnittet av Gårdspodden där vi hälsar på Valdéngårdens mandelmassa i Köping. Här tillverkar Anna och Dennis Valdén mandelmassa och marsipan i en före detta cykelaffär. Deras ekologiska och e-nummerfria mandelmassa blir alltmer populär och för varje år vill kunderna ha mandelmassan alltmer grovmalen. Och Dennis är en äkta semmelexpert - han äter ett 50-tal semlor varje säsong.

Apr 09 2015

16mins

Play

14. Warbro Kvarn

Podcast cover
Read more

Gårdspodden besöker den här gången sörmländska Warbro Kvarn som odlar och förädlar ursprungsgrödor.
Här träffar vi Kerstin Björklund som berättar om varför dinkel, emmer och andra kulturspannmål är så goda och nyttiga.
Sen får vi höra hur det kom sig att Kerstin, maken Thomas och ett par släktingar till startade kvarnen för ett tiotal år sen.

Nov 06 2014

25mins

Play

13. By:fiket

Podcast cover
Read more

Vad låter godast; Upplands- eller Skånemackan?
Gårdspodden hälsar den här gången på LRF:s nya kafé By:fiket på Kungsholmen i Stockholm. Här är tanken att det endast ska finnas råvaror från svenska bönder, mycket närodlat och i säsong. I By:fiket träffar vi kocken Carina Brydling som tillsammans med sin syster Ulrika är ansvariga för kafémenyn. Dessutom hörs LRF:s VD och koncernchef Anders Källström om bakgrunden till kafékonceptet och om hur en Ångermanlandsmacka kan smaka.

Sep 03 2014

Play

12. Ormebackens gårdshandel

Podcast cover
Read more
I detta avsnitt av Gårdspodden hälsar vi på västgötska Ormebackens gårdshandel mellan Skövde och Hjo. Här odlar Marcus Dahlkvist egentligen fler grönsakssorter än han borde - om det skulle vara rationellt. Men hans passion är odling och då blev det 40-50 sorters ekologiska grönsaker, som förutom att de säljs i gårdsbutiken även finns att få tillagade hos Restaurang Glädje i Skövde. Hör mer om samarbetet i podden, där Marcus också ger tips på hur hans grönsaker kan lagas hemma.

Aug 28 2014

20mins

Play

11. Stafsäters gårdsglass

Podcast cover
Read more

I den här Gårdspodden hälsar vi en varm sommardag på östgötska Stafsäters gårdsglass söder om Linköping.
Här gör Maria Ekman glass på mjölk från kossor som bor i en lada 50 meter bort och som smaksätts med
till exempel rabarber och mynta från granngårdarna. I ladan där gårdsglassen görs, experimenteras det också
med smaker som brynt smör-glass och glass med olivoljesmak. Hör dessutom hur det kom sig att Maria som
jobbade på HM i New York blev glassmakerska i Östergötland.

Jul 29 2014

24mins

Play

10. Rådmansö bageributik

Podcast cover
Read more

Den här gången hälsar Gårdspodden på Rådmansö bageributik i Södersvik i Roslagen.
I en före detta ICA-butik öppnade för ett par år sen bagaren (och före detta läraren!)
Kristofer Dethorey med sin fru Lena och svägerska Jane stenugnsbageri med café.
Vi får både veta vad hemligheten är bakom bageriets populära kardemummabullar
och varför korven från Lågarö gård som finns på cafémackorna smakar så gott!

Jul 07 2014

22mins

Play

9. Idholmens gård

Podcast cover
Read more

Gårdspodden besöker den här gången Idholmens gård på ön Finnhamn i Stockholms skärgård.
Här driver Martina Högberg jordbruk med Angus-kor, odlingar och ekologiska hönor som åker husvagn.
Martina, som inte alls är uppväxt på en gård, blev bonde bland annat för att hon gillade punkbandet Ebba Grön!

Jun 25 2014

27mins

Play

8. Taverna Brillo

Podcast cover
Read more
Den här Gårdspodden besöker Stureplan i Stockholm, där Taverna Brillo bjuder in gårdsbutiker och matproducenter till projektet “7 årstider - 9 regioner”. Initiativtagaren Pelle Sturén berättar om projektets bakgrund, de olika medverkande områdena och om magiska möten mellan kroggäster och matproducenter.

Jun 04 2014

31mins

Play

7. Hornuddens trädgård

Podcast cover
Read more

Trettio meter från Mälaren ligger Hornuddens trädgård med gårdsbutik, krog och kafé.
Här träffar Gårdspodden ägarna Karin och Mats Sjöstedt och får reda på vilken av deras många tomatsorter som smakar mest och varför den gör det!

Jun 20 2013

26mins

Play

6. Rabarberfestivalen

Podcast cover
Read more
Den här Gårdspodden handlar om den årliga Rabarberfestivalen i Sörmland. Festival-aktören Maria Printz, som driver Printz bageri, berättar allt om festivalen och om varför rabarber är en råvara som har allt.

Jun 11 2013

18mins

Play

5. Boställets vedugnsbageri

Podcast cover
Read more

I en stor lada mitt på Östgötaslätten ligger ett nybyggt vedugnsbageri.
I detta avsnitt besöker vi Boställets vedugnsbageri med café nordväst om Linköping. Här bakar Karin Lorin bröd och bullar och odlar dessutom en del sparris. Hör mer om konsten att elda i en vedugn och hur man byter jobb från Jordbruksdepartementet till bagare.

May 08 2013

18mins

Play

4. Lokala Affären

Podcast cover
Read more
Denna gång hälsar Gårdspoddens Pippi Engstedt på "Lokala affären" i Askersund i södra Närke - mitt på torget granne med en stor ICA-butik. Här startade Gustaf Söderfeldt för ett halvår sen affären som säljer produkter och livsmedel från traktens bönder och gårdar. Förutom lokala grönsaker och kött hittar man här även lokala chips, läsk och kalvdans.

Apr 30 2013

15mins

Play

3. Hejtorps gårdsmejeri

Podcast cover
Read more
Nu besöker Gårdspoddens Pippi Engstedt Hejtorps gårdsmejeri i Östergötland. Här bor och verkar Kristina Carlsson med familj som gör en lång rad olika ostar, smör och glass av mjölken från gårdens getter. Det bästa med jobbet tycker Kristina är att vara med hela vägen från det växande gräset, fodret till de färdiga ostarna.

Apr 17 2013

30mins

Play

2. Sanda hönseri

Podcast cover
Read more
I det här avsnittet hälsar Pippi Engstedt på glada hönor och tuppar på KRAV-märkta och ekologiska Sanda hönseri. Hönseriet ligger i Österhaninge söder om Stockholm och drivs av Anna-Lena Karlsson och Peter Jonsson. Vi får bland annat veta varför lyxkrogar vill ha de minsta äggen och hur det kom sig att tuppen fick namnet Smirnoff!

Mar 29 2013

23mins

Play

1. Kårstaby

Podcast cover
Read more

Vi besöker Camilla Boquist och Bengt Meder på deras lantbruk i Kårstaby som ligger i Vallentuna norr om Stockholm. På gården som heter Prästgården har de bland annat fåruppfödning och odlar spelt. Följ med och klappa nyfödda lamm, hälsa på vallhunden Gin och få reda på varför spelt eller dinkel är så nyttigt.

Ladda hem appen Gårdsbutiker på App Store!

Mar 19 2013

31mins

Play