OwlTail

Cover image of Läkarpodden

Läkarpodden

I Läkarpodden får vi de senaste rönen inom medicin och sjukvård. Dr Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby reder ut begreppen, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på era frågor. "Jag har ett specialintresse för sjukdomar", säger Tilde de Paula Eby. "Mikael är alltid uppdaterad" Tilde de Paula har ett speciellt intresse för sjukdomar och har drömt om att göra den här podden med Dr Mikael i ett års tid. - Mikael är rak och alltid uppdaterad med den senaste forskningen. Precis en sådan läkare jag uppskattar att ha privat, någon som säger; "så här är det". Podden kommer rymma sorgliga, roliga och dråpliga historier som bygger på egna erfarenheter eller historier från Dr Mikaels år som läkare. Varje tisdag kommer ett nytt avsnitt av Läkarpodden. Ni kan skicka in era frågor till oss på: lakarpodden@poddagency.com Inga ämnen är för små eller för stora, det finns ingenting som podden inte kommer att kunna ta upp. Ni kan också komma med förslag och önska ämnen som ni vill att Tilde och Mikael tar upp.Läkarpodden produceras av Poddagency See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Läkarpodden - # 55. Huskurer

I tusentals år har människor använt sig av egna kurer, hemmagjorda mediciner och behandlingar att förebygga, bota och lindra olika åkommor. En stor mängd av dessa huskurer går sedan i arv i generationer. Men vilka funkar faktiskt? Vilka rötter, brygder, behandlingar med åratal av vittnesskildringar på att de faktiskt har effekt kan den moderna vården och vetenskapen styrka? Dr Mikael och Tilde går till botten med flera av dom vanligaste huskurerna, och några av svaren överraskar! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

46mins

18 Sep 2017

Rank #1

Podcast cover

Läkarpodden - # 28. Fibromyalgi, kroniskt smärttillstånd

Vi pratar om kroniska smärttillstånd i allmänhet och Fibromyalgi i synnerhet. Tusentals drabbade, missförstås och får många gånger lida i flera år innan man får en diagnos. Behandling och lindring finns, men börjar många gånger med en acceptans hos såväl patient, som vårdgivare, anhöriga och samhälle. . Forskning och ökad kunskap har kommit en bra bit på väg, men fortfarande finns många frågetecken kring vilka som drabbas, orsak och utlösande faktorer. Tilde och Dr Mikael lägger stort fokus på den enorma psykiska påfrestning det innebär med ett kroniskt smärttillstånd. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

37mins

13 Dec 2016

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Läkarpodden - # 19. Ätstörningar

Idag handlar det om ätstörningar. Ca 750.000 människor lider av någon slags ätstörning i Sverige, och det har ökat de senaste åren. Majoriteten av de drabbade är unga, och kvinnor. Det finns flera utlösande faktorer och bakomliggande orsaker och behandlingen tar tid. Dr Mikael och Tilde pratar om allt från riskgrupper, varningssignaler till svårigheter som anhörig. Dessutom har Tilde ett öppenhjärtigt samtal med Bianca Ingrosso som delar med sig av hennes egna kamp mot sjukdomen bulimi. Som vanligt svarar vi även på lyssnarnas frågor. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

1hr

10 Oct 2016

Rank #3

Podcast cover

Läkarpodden - # 80. Cannabis

Det handlar om cannabis! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

33mins

20 Aug 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Läkarpodden - # 44. Fötter

Våra fötter utsätts för en ordentlig tyngd varje dag. Hundratals ton faktiskt! Då är det viktigt att vi tar hand om dom och gör vad vi kan för att förebygga över- och felbelastning. Vi pratar om vikten av skor och fothälsa och alla olika slags besvär. Hälsporre, Hallux Valgus, hälsenan, fotsvamp och mycket annat. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

36mins

1 May 2017

Rank #5

Podcast cover

Läkarpodden - # 68. Tarmfloran

Det handlar om vår tarmflora! Vi har ca ett kilo av olika bakterier i tarmarna och mycket tyder på att balansen av bakterier i våra tarmar styr mycket av vår totala hälsa.Balansen i tarmar och mage påverkas självklart av vår kost, och av läkemedel men då vi är lika som människor sett till vårt DNA, skiljer vi oss väldigt mycket i tarmflora. Dr Mikael och Tilde pratar om hur obalans i mage och tarm kan påverka även den psykiska hälsan, hur man forskar kring att transplantera bajs, och hur man försöker komma fram till hur en välmående tarmflora ska se ut. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

33mins

26 Dec 2017

Rank #6

Podcast cover

Läkarpodden - # 72. Mat- och sovklocka

Det handlar om vår inre klocka, om hur den biologiska klockan och dygnrytmen både styr och påverkar vår relation till sömn, mat och mående. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

39mins

2 Apr 2018

Rank #7

Podcast cover

Läkarpodden - # 107. Willis Ekboms sjukdomRestless legs)

Det handlar om Willis Ekboms sjukdom (Restless legs). See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

25mins

3 Dec 2019

Rank #8

Podcast cover

Läkarpodden - # 46. Så avslöjar ditt bajs din hälsa

Denna vecka handlar det om hur färg och form på vår avföring kan säga en hel del om hur vi mår. En mängd olika besvär och åkommor kan ge sig till känna genom att vi då och då faktiskt håller koll på hur vårt bajs ser ut.Dr Mikael och Tilde går igenom kostens väg genom matsmältningsprocessen och pratar symptom och behandlingar. Dessutom får vi reda på hur olika undersökningar går till. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

41mins

22 May 2017

Rank #9

Podcast cover

Läkarpodden - # 88. Läkemedel

Det handlar om läkemedel i vår vardag. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

38mins

11 Dec 2018

Rank #10

Podcast cover

Läkarpodden - # 101. Smärtskolan del 2

Det handlar om kronisk smärta! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

34mins

9 Sep 2019

Rank #11

Podcast cover

Läkarpodden - # 69. Träningsvärk

Det handlar om träningsvärk! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

33mins

2 Jan 2018

Rank #12

Podcast cover

Läkarpodden - # 83. Immunförsvaret

Det handlar om kroppens försvar, immunförsvaret! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31mins

1 Oct 2018

Rank #13

Podcast cover

Läkarpodden - # 106. Sköldkörteln 2019

Det handlar om sköldkörteln. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31mins

19 Nov 2019

Rank #14

Podcast cover

Läkarpodden - # 67. Medicinska studier, forskning och Fake News

Det handlar om medicinsk information, olika studier, rapporter, artiklar om nya mediciner eller rön som vi dagligen tar del av i olika flöden och tidningar. Hur ska vi veta vad som faktiskt stämmer, vad vi kan lita på? Hur görs medicinska studier egentligen, och vad betyder dubbel blindtest? Vilka krafter och resurser kan ligga bakom forskning kring olika läkemedel? Dr Mikael och Tilde går igenom hur vi själva kan bli mer medvetna och ifrågasättande kring alla typer av nyhetern som florerar och handlar om hälsa, vård och läkemedel. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

39mins

19 Dec 2017

Rank #15

Podcast cover

Läkarpodden - # 39. Klimakteriet

Vallningar, svettningar, huvudvärk, sömnsvårigheter, håravfall och till och med depression. Det handlar om klimakteriet.Så många som 3 av 4 kvinnor har besvär som påverkar deras vardag. Hjälp och lindring finns att få, men behöver individanpassas. Tilde ställer frågorna och Dr Mikael förklarar psykologiska och fysiologiska effekter och besvär kring övergångsperioden. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

35mins

27 Mar 2017

Rank #16

Podcast cover

Läkarpodden - # 78. Bantningspiller & viktminskning

Det handlar om verkligheten bakom olika bantningspiller, aktiva substanser och om och hur och till vilka det eventuellt fungerar. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

26mins

25 Jun 2018

Rank #17

Podcast cover

Läkarpodden - # 32. PMS/PMDS - gäst Paula "fenjima" Manrique

Det handlar om pms/pmds. Vi gästas av grymma spelexperten, skribenten och tv-profilen Paula "Fenjima" Manrique som öppet och ärligt delar med sig av sin historia med pmds. Ett ofattbart lidande, brustna relationer och ett isolerat liv med djupa svackor av mörker och nedstämdhet. Så många kvinnor har besvär i någon form och många lider i det tysta, känner skam och vet inte vilken hjälp som faktiskt finns att få. Vi hoppas kunna ge hopp, kunskap och förståelse för såväl drabbade som omgivning! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

46mins

31 Jan 2017

Rank #18

Podcast cover

Läkarpodden - # 70. Antibiotikaresistens

Det handlar om antibiotikaresistens! Bland annat WHO anser att den utveckling vi nu står inför är ett av dom största hoten mot mänskligheten! Doktor Mikael och Tilde pratar i detta avsnitt om hur det ser ut i Sverige och globalt med användandet av antibiotika, och orsakerna till att vi använder detta på ett sätt som riskerar att göra antibiotika verkningslöst i framtiden. Vilket ansvar har dom som skriver ut medicin? Vilket ansvar har läkemedelsindustrin? Och vilket ansvar har mänskligheten? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31mins

6 Mar 2018

Rank #19

Podcast cover

Läkarpodden - # 24. Prostatacancer

I november varje år uppmärksammar man prostatacancer, och det gör även Läkarpodden. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige, och trots detta talas det inte mycket om den. Forskningen går framåt för att bland annat förbättra såväl behandling som att förfina tester för upptäckt. Tilde och Dr Mikael gör en omfattande genomgång av prostatacancer, varför den är svår att upptäcka och varför man inte testar alla män efter en bestämd ålder.Hur ser kan symptomen se ut, vilka behandlingar finns det, och vilka bieffekter kan dessa ge.Dr Mikael delar med sig av sina egna tankar och hur han väljer att hantera sin oro. Som vanligt lyssnarfrågor och mycket mer! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

37mins

15 Nov 2016

Rank #20