OwlTail

Cover image of Forskarpodden  – en podd från Uppsala universitet

Forskarpodden – en podd från Uppsala universitet

Forskarpodden lyssnar du på samtal om aktuell, spännande och viktig forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Vad forskar de om? Och hur kan forskningen bidra till att lösa samhällsproblem?

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

#59 Hur avslöjar man en konspirationsteori?

Konspirationsteorier har blivit allt vanligare i världen och man förundras över att människor verkligen kan tro på vissa av dessa teorier. Varje större kris har dessutom blivit grogrund för uppkomsten av nya konspirationsteorier. Idéhistoriker Andreas Önnerfors, vid Uppsala universitet, forskar om att förstå hur dessa teorier uppkommer och hur man kan avslöja en konspirationsteori.

38mins

28 Apr 2021

Rank #1

Podcast cover

#58 Framtidens diabetesbehandling

I år är det 100 år sedan insulinet upptäcktes vilket innebar att diabetes inte längre ledde till en säker död utan kunde behandlas. Idag ökar antalet diabetiker i hela världen och det pågår forskning om nya framtida behandlingsformer. Kanske kommer sjukdomen en dag att kunna botas, berättar Per-Ola Carlsson, professor i medicinsk cellbiologi och föreståndare vid Uppsala diabetescentrum.

26mins

15 Apr 2021

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#57 Supermaterial formar dagens solceller

Intresset för solceller växer snabbt i världen och en anledning är att dom blivit mycket effektivare – och billigare, på senare år. Vid Uppsala universitet finns en av få svenska forskare som tillhör världseliten när det gäller solcellsforskning; Marika Edoff, som forskar på tunnfilmssolceller och som innehaft världsrekordet flera gånger när det gäller att nå högsta verkningsgrad för solceller.

34mins

30 Mar 2021

Rank #3

Podcast cover

#56 Ledarskap i klassrummet

Dålig studiero är ett stort problem i svenska skolor och det påverkar förstås både trivseln och skolprestationerna. Men det finns metoder, baserade på forskning, som skapar större trygghet i klassrummet och bättre relationer mellan lärare och elever. Allra bäst funkar det om lärare och skolpersonal samarbetar. Det berättar Martin Karlberg, forskare vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, som har skrivit en bok om ledarskap i klassrummet. 

28mins

18 Mar 2021

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#55 Biodiversity makes us more resilient

Biodiversity is declining globally. Why is it so important, in the forest and for humans? Can it protect us from the effects of climate change? What can be done at a political level to preserve biodiversity? Malgorzata Blicharska, Associate Professor at the Department of Earth Sciences at Uppsala University, is a participant in the TV series "The Age of Nature". She explains that the more species and the more stable and complex the ecosystem is, the more resilient it is against environmental pressures – such as climate change. This episode is in English.

13mins

3 Mar 2021

Rank #5

Podcast cover

#54 Så används AI i arbetslivet

AI och Machine learning används alltmer i organisationer och företag som ett stöd för att fatta beslut. Vad är det som krävs för att AI verkligen ska öka värdet och den ekonomiska nyttan? Hur är det att arbeta i ett team där minst en av medlemmarna är en AI-enhet och inte mänsklig? Och hur påverkas vårt framtida arbetsliv av det här? Darek Haftor och Sandra Bergman, forskare i informatik och media, berättar.

34mins

16 Dec 2020

Rank #6

Podcast cover

#53 Uppsala Immigration Lab ger nya perspektiv

I Sverige väntar stora pensionsavgångar inom dom närmsta åren, samtidigt som många av våra invandrare står utan jobb, trots flera år i landet. Hur går den ekvationen ihop? Vilka möjligheter finns på arbetsmarknaden om man vågar tänka nytt? Om migration, samhälle, invandring och arbetsmarknad, forskar Olof Åslund, föreståndare för det nystartade Immigration Lab vid Uppsala universitet.

35mins

2 Dec 2020

Rank #7

Podcast cover

#52 Mom2B-appen ska identifiera kvinnor i riskzon

Förlossningsdepression drabbar ungefär tolv procent av alla mammor i Sverige. Men det finns effektiva behandlingar, det gäller bara att kunna identifiera vilka kvinnor som riskerar att drabbas. Forskaren och läkaren Alkistis Skalkidou och hennes forskarteam vid Uppsala universitet, har därför utvecklat en app Mom2B-appen till hjälp med detta.

34mins

18 Nov 2020

Rank #8

Podcast cover

#51 Covid-19 och immunsystemet

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar sjukdomen covid-19 är redan ett av världens mest utforskade virus. Mia Phillipson, professor i fysiologi, har varit med och byggt upp biobanker för att få svar på viktiga frågor: Hur vet man vilka som blir svårast sjuka, hur fungerar immuniteten och är det så att vissa individer har ett starkare skydd mot viruset? Vanligtvis forskar hon om det friska immunsystemet.

31mins

4 Nov 2020

Rank #9

Podcast cover

#50 Läsningen minskar bland unga

Barns och ungdomar läser allt mindre och svenska skolbarns läsförmåga har sjunkit sedan 1970-talet, visar en aktuell rapport. Vad beror det här på och vad kan man göra åt det? Forskaren Anna Nordlund berättar om hur man kan stimulera barns språkförmåga och läsintresse. Hon pratar också om Selma Lagerlöf, som redan på sin tid kämpade för att öka läsandet i Sverige.

33mins

21 Oct 2020

Rank #10