OwlTail

Cover image of Dealen med bilen

Dealen med bilen

Dealen med bilen är en hyllning till alla er som älskar entusiast-bilar i stort och USA-bilar i synnerhet. Från ett ytterst personligt perspektiv så får ni följa med in i huvudet på Kristoffer Sundlin och Peter Camarstrand, som med svart bälte i onödig information om allt på fyra hjul, gräver ner sig i ämnen som t ex varför alla Corvette-ägare är swingers och varför Gene Winfields soffa luktade kiss. Nya avsnitt ute varje fredag!

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Read more

Dealen med bilen är en hyllning till alla er som älskar entusiast-bilar i stort och USA-bilar i synnerhet. Från ett ytterst personligt perspektiv så får ni följa med in i huvudet på Kristoffer Sundlin och Peter Camarstrand, som med svart bälte i onödig information om allt på fyra hjul, gräver ner sig i ämnen som t ex varför alla Corvette-ägare är swingers och varför Gene Winfields soffa luktade kiss. Nya avsnitt ute varje fredag!

DEALEN MED BILEN #221

Podcast cover
Read more
Avsnitt 221 är här! Krick inleder veckans avsnitt med att tipsa om Car Trek - ett motorprogram på Youtube som oblygt plankat tidiga Top Gear. Sen dyker vi ner i veckans uppdrag, nämligen att hitta den perfekta sommarbilen för 50, 100 och 150.000 kr! Som vanligt så har vi tolkat uppgiften olika så våra lyssnare kommer få många idéer och uppslag. Efter detta så teasar Ponkan om nya Harley-Davidson Pan America och oroar sig för HD’s framtid och image. Sen pratar vi om variationen inom hobbyn, t ex stilar inom stilen. Luddigt. Slutligen rundar vi av med Veckans bil. Denna gång den märkliga plankningen Chrysler Atlantic. För visst är det en Bugatti? Häng med!

Jun 18 2021

58mins

Play

DEALEN MED BILEN #220

Podcast cover
Read more

Avsnitt 220 är här! Krick är på Gotland och har nya bil-polära problem. Ponkan hejar på och fortsätter med Veckans bil. Denna gång den magiska 80-talsikonen Dodge M4S Turbo Interceptor som gjordes känd av filmen The Wraith. Sen fortsätter Krick med ”Jävligt oklart” där han spyr galla över den obegripliga Range Rover Evoque cab. Kort sagt världens dyraste Kiruna-cab. Ponkan presenterar sedan historien om de galet balla kvinnorna Agusta och Adeline som körde från New York till Mexico på varsin Indian redan 1916. Sen kikar vi på världens dyraste bil som Jay Z och Beyonce precis köpte för att dom skulle på picknick. Slutligen blir det ett köptips och lite snack om onödiga prylar. Häng med!

Jun 11 2021

1hr 5mins

Play

DEALEN MED BILEN #219

Podcast cover
Read more

Avsnitt 219 är här! Oj, oj, oj. Krick är bakis och Ponkan har precis blivit stoppad av polisen. Blir ett avsnitt som osar irritation och förlegad USA-patriotism. Vi inleder med att hylla nya Wrangler 4xe men vi kan tyvärr inte avhålla oss ifrån att toksåga själva presskonferensen. Sen fortsätter sågandet. Ponkan dödar Volvo C70 cab och Globen. Blir luddigt. Sen är det dags för Veckans bil. Denna gång tittar Krick på Cheva Nova Spirit of America! Blir ljust och vackert innan Ponkan återigen blir mörk. Nu sågar han alla motorcykeltillverkare för sin brist på fantasi. Vi rundar av med lite snack om att både AC Delco och Edelbrock borde bygga bilar. God bless America. Häng med.

Jun 04 2021

1hr 10mins

Play

DEALEN MED BILEN #218

Podcast cover
Read more

Avsnitt 218 är här! Blir ett gudomligt avsnitt. Krick inleder med att detaljstudera nya Ford Lightning, som vi inte hann med i förra avsnittet. Sen backar Ponkan bandet och berättar om världens första bil. Krick hävdar att det är en cykel. Efter detta så glider vi över i ett filmtips som leder oss in i en Challenger-odyssé. Från filmen Nobody till Vanishing Point, som delvis var en 67 Camaro, och vidare till historien om The Black Ghost. Bilen som satte skräck i Detroit på nätterna. Ponkan fortsätter sen och beskriver de ohyggliga likheterna mellan hoj-åkande och religion. Vi rundar av med att prata om kraften. Muskelbils-kraften alltså. Amen. 

May 28 2021

1hr

Play

DEALEN MED BILEN #217

Podcast cover
Read more

Avsnitt 217 är här! Krick har köpt en ny bil men skäms för att berätta. Dessutom var han tvungen att inleda ett krig med den. Ponkan lättar upp mörkret med ett uppdrag där vi ska slå ihop två bilmärken till ett och skapa magi! Helt enkelt det perfekta bil-äktenskapet. Sen tittar vi på Club Style och vad som kännetecknar hojarna och kläderna. Efter detta så minns vi Ford F150 Lightning och tittar på de gamla modellerna innan vi analyserar reklamfilmen för den nya elektriska Lightning-pickisen. Är det möjligen så att Ford har castat en amerikansk Greta Thunberg? Vi rundar av med att prata om attityd och varför det är så viktigt. Häng med!

May 21 2021

1hr 7mins

Play

DEALEN MED BILEN #216

Podcast cover
Read more

Avsnitt 216 är här! Krick har återigen trampat i klaveret men räddar upp det genom att skapa ett nytt segment med namnet ”Här var det upptaget!”. Blir en granskning av den ytterst meningslösa Ford Five Hundred. Sen tar vi oss ann den angenäma uppgiften i att skapa nya Big-5 drömmar. Självklart överraskar inte Ponkan och sneglar lite mer åt motorcykel-hållet. Men det blir även husbilar, muskelbilar och en inlåst Leif Tufvesson i källaren. Sen bygger vi varsin Prerunner Truck innan Ponkan tittar på dom sjukaste hojarna i hela världen. Vi rundar av med att prata om att storleken faktiskt har betydelse. Häng med!

May 14 2021

1hr 3mins

Play

DEALEN MED BILEN #215

Podcast cover
Read more

Avsnitt 215 är här! Håll i hatten. I det här avsnittet ska vi fånga drömmen! Först blir det ett filmtips och en hyllning till gamla ting. Sen dyker Ponkan ner i Chevrolets knasiga historia innan Krick fattar ännu ett impulsivt beslut och säljer landstället på Gotland utan plan eller strategi. Efter detta slaktar Ponkan en majoritet av alla 60-åriga bikers. Blir smutsigt men sant. Sen är det dags för Kricks fånga-drömmen-skola. Eller hur du förverkligar åtminstone något innan du dör. Vi fortsätter och belyser "raggar-fantasi" innan vi dyker ner i veckans bil. Denna gång 75-76 års Cadillac Mirage. Helt enkelt en lite mer flärdfull El Camino. Blir ett vackert avsnitt. Carpe Diem.

May 07 2021

59mins

Play

DEALEN MED BILEN #214

Podcast cover
Read more

Avsnitt 214 är här! Krick inleder med en extremt detaljerad spaning om varför vi fått våra olika intressen. Ponkan är inte jätte-imponerad och presenterar istället tankar kring vilken kändis som personifierar olika bilar bäst. Sen kommer vi igång ordentligt med Veckans bil. Denna gång den udda fågeln i form av en Mach 1:a som nyttjades av polisen i Japan. Vi fortsätter i sann polis-anda och tittar på Kawasaki KZ1000 California Highway Patrol. Hojen alla trodde var en Harley. Sen blir det ett nedslag i bil-logotyper och bil-romantik. Slutligen så avlivar vi myten kring 1969 års Charger Daytonas enorma bakvinge. Blir ett fullproppat avsnitt. Häng med!

Apr 30 2021

1hr 2mins

Play

DEALEN MED BILEN #213

Podcast cover
Read more

Avsnitt 213 är här! Ponkan släpper bomben. Han har köpt en elbil. När Krick har hämtat sig så tittar vi på varför Jänkarna har modeller medans resten av världen har klasser. Luddigt? Det kommer klarna. Efter detta kikar Ponkan på vad man ska hitta på när man laddar. Detta föranleder Kricks spaning om framtidens mobila kontor innan vi berättar om veckans bil. Denna gång Sbarro’s sinnessjuka Cadillac TAG Function Car! Sen tittar Ponkan på hur hojarna ska klara sig i ett självkörande samhälle. Vi rundar av med ett nytt segment där vi byter karosser på fula bilar av samma märke och slutligen dyker vi ner i Mopars underbara färger mellan 69-73. Häng med!

Apr 23 2021

1hr 23mins

Play

DEALEN MED BILEN #212

Podcast cover
Read more

Avsnitt 212 är här! Krick är ur balans efter en morgon-incident med en vidrig rödhårig man på Odenplan. Men lugnet infinner sig när Krick får möjlighet att spy galla över hemska svenska bensinstationer och hylla vackra amerikanska Art Deco-mackar. Sen blir det lite nyheter från MG och GMC Hummer innan Ponkan kikar på dom vackraste motorcykel-vägarna i världen! Svår res-abstinens utlovas. Efter detta tittar vi närmare på det briljanta projektet från Blain’s Bodyshop med gammal front på ny pickis. Betydligt krångligare än det ser ut och vindrutan är hemsk. Men ändå. Slutligen rundar vi av med tankar kring dörr-ljud. Häng med!

Apr 16 2021

1hr 9mins

Play

DEALEN MED BILEN #211

Podcast cover
Read more

Avsnitt 211 är här! Elmia har passerat obemärkt för oss, men nu är ändå våren här. Ponkan inleder med att titta på de bästa bil-namnen från olika länder. Japsarna är näst bäst efter USA medans Italien ligger i botten. Efter detta kikar Krick på ”Coverup Engeneering” dvs när man sätter ett nytt emblem på ett gammalt. Luddigt? Ni kommer fatta. Sen berättar Ponkan om den mest vansinniga tävlingen i världen, nämligen Isle of Man. Krick fortsätter och berättar om bilmärket som just nu är till salu, Falcon Motorsports. Billigare än man kan tro och kanske det perfekta pensions-projektet. Sen rundar vi av med hoj-säkerhet, USA-doft och Jeep J20. Häng med!

Apr 09 2021

1hr 3mins

Play

DEALEN MED BILEN #210

Podcast cover
Read more
Avsnitt 210 är här! Krick och Ponkan poddar från bilen och påsk-hänger i garaget i Vallentuna. Krick inleder med att prata om Eiffeltornet i Las Vegas som en metafor för vad som är äkta och vad som är fejk. Dödskonstigt tycker Ponkan och fortsätter med att prata om extravaganta afrikanska likkistor. Sen är det dags för veckans bil. Denna gång kombin vi aldrig fick, nämligen Pontiac Firebird Type K. Efter detta kikar vi på dem mest ikoniska film-hojarna och därefter bilar som utseendemässigt skulle passa som kombis. Slutligen rundar vi av denna långfredag på ett heligt och filosofiskt sätt. Vi har nämligen hittat meningen med livet. Häng med!

Apr 02 2021

1hr 6mins

Play

DEALEN MED BILEN #209

Podcast cover
Read more
Avsnitt 209 är här och vi är därmed inne på vårt femte podd-år! Krick inleder med en udda nyhet från New York. Dock svävar vi iväg i Manhattan minnen och hur vi ska anställa en indier till Krick Towns taxi-service. Sen blir det 80-tals snack från Ponkan. Eller närmare bestämt 1986 och den ikoniska BMW HPN Paris-Dakar. Är kanske hojarnas hoj. Efter detta bjuder Krick på ett obegripligt segment. Nämligen historien om ”Kilroy was here”. Sen blir det Först till kvarn i form av en 87:a Olds Cutlass 442. Ponkan följer upp med obegripliga bil-trender som dött ut.  Slutligen blir det Veckans bil. Denna gång Chrysler New Yorker! Häng med!

Mar 26 2021

1hr 9mins

Play

DEALEN MED BILEN #208

Podcast cover
Read more

Avsnitt 208 är här! Krick har haft en fullsmetad bil-vecka med inköp av en Crown Victoria väntkorv plus en Pucko i form av ännu en liten bil. Detta får Ponkan att avslöja en av sina framtida bilar, nämligen en F100 paneltruck. Perfekt för motorcykeltransporter. Krick har andra planer för Ponkan och presenterar idén om hur han ska köpa 5 magiska fordon istället för en sömnig Kia Sorento. Sen presenterar Ponkan veckans bil. Denna gång den sinnessjuka Plymouth Roadrunner Rapid Transit. Krick svimmar. Sen blir det snack om filmbilar - och speciellt Mustangen i The Thomas Crown Affair. Slutligen rundar vi av med historien om Honda CB750. Häng med! 

Mar 19 2021

1hr 13mins

Play

DEALEN MED BILEN #207

Podcast cover
Read more
Avsnitt 207 är här! Krick är försenad och andfådd. Dessutom har han ångest eftersom han återigen har hamnat i ett bilvakuum. Det är nämligen hög tid att köpa en väntkorv eftersom Jeepen åker till Laxå nu. Sen är det dags att designa den optimala muskelbilen. Blir kanske det vackraste vi någonsin skapat. Efter detta är det dags för lite lyssnarbrev. Först ut blir det ett ytterst delikat uppdrag för bilskrynklarna när vi ska rädda eller döda en 64 Impala SS. Sen får vi fria händer att skapa det perfekta utseendet på en 32:a Roadster. Just det! Nånstans där i mitten berättar Ponkan även om ikonen Kawasaki KLR650 som USMC konverterade till diesel. Ruskigt coolt. Häng med!

Mar 12 2021

1hr 29mins

Play

DEALEN MED BILEN #206

Podcast cover
Read more

Avsnitt 206 är här! Blir en ofrivilligt stökig inledning då Ponkan helt glömt bort vilken dag det är. Krick är nyss hemkommen från Järvsö och bjuder på sitt bästa Lill-Babs minne. Sen drar vi igång denna veckas dröm-bygge. Nämligen varsinn SUV utan begränsningar. Dom blir förvånansvärt lika varandra. Efter detta tittar Krick på gamla fina modellnamn som skulle passa utmärkt på dagens bilar. Buick Enclave borde ju så klart heta Centurion och RAM 1500 måste ju addera Javelin. Sen kikar Ponkan på det sinnessjuka monstret KTM 950 Rally som till slut förbjöds att tävla. Slutligen så har sekt-vanen fåt en container-kompis i form av en 85:a Dodge pickis. Kanske nåt för någon av våra lyssnare? Häng med!

Mar 05 2021

1hr 4mins

Play

DEALEN MED BILEN #205

Podcast cover
Read more

Avsnitt 205 är här! Krick har en ny idé. Men den skjuts i sank. Istället vill Ponkan dyka ner i förra veckans uppdrag - att bygga en modern GT-vagn och fritt använda delar från alla tänkbara bilar. Blir Corvette-chassin men sen missuppfattar Krick så klart och fortsätter genom att berätta om det makalösa 70:a Trans Am bygget som slog SEMA med häpnad eftersom det byggdes utomhus. Sen tittar Ponkan närmare på den ikoniska 50-åriga Harley-Davidson XR-750. Efter detta så är det åter dags för ett bilskrynklarbrev. Denna vecka sätter vi tänderna i vilka fälgar man ska ha på en Lincoln Town Car från 1994. Blir löjligt samstämmiga. Häng med!

Feb 26 2021

1hr 17mins

Play

DEALEN MED BILEN #204

Podcast cover
Read more

Avsnitt 204 är här! Ponkan kokar eftersom han precis raderat hela hårddisken. Krick försöker få honom på bättre humör genom att köpa en sekt-van, presentera en ny andlig ledare och sen dra ett par usla roliga historier.  Efter detta tittar vi på vad som krävs för att en bil ska bli en kultklassiker och sen blir det veckans bil. Denna gång den ytterst knasiga Gwynn Prix med valnöt- och mink-extravaganza. Ponkan fortsätter med historien om den ikoniska Triumph Bonneville innan Krick svävar iväg i bildesign-psykologi och faktorerna varför ungdomarna älskade Mustang. Allt detta pladder landar i en roast på märkliga Opel. Eller snarare en idé som skulle kunna rädda märket. Innan detta långa avsnitt är slut hinner vi även prata om ett nytt el-bilskoncept. Häng med!

Feb 19 2021

1hr 28mins

Play

DEALEN MED BILEN #203

Podcast cover
Read more

Avsnitt 203 är här! Blir ett väldigt osammanhängande avsnitt utan röd tråd. Först lite uppdateringar gällande Kricks kaos-bil-tankar. Allt från nya vanar till Wagoneer och väntkorvar. Sen hugger Ponkan tag i veckans bil. Denna gång den ryska supersportbilen som inte fanns. Tätt följt av historien om märket ingen mindes fanns, nämligen Saturn. Kanske eftersom det inte förtjänar att minnas? Efter detta blir det virriga snack om indiska världsrekord, tjockisar på hoj, säkerhetstips och varför biltillverkare ska envisas med att släppa teasers. Senast i raden är DeLorean som nu vill få oss att tro att det kommer en ny bil. Häng med!

Feb 12 2021

1hr 5mins

Play

DEALEN MED BILEN #202

Podcast cover
Read more

Avsnitt 202 är här! Vi dyker direkt ner i el-bilsträsket och snackar om dom sjuka GM-nyheterna. Sen även att märkliga Honda hoppar på tåget. Efter detta börjar Krick fundera kring Youtube och dess kanaler vilket leder in oss på ett sidospår där Krick blandas ihop med QAnon shamanen. Snurrigt är bara förnamnet. Ponkan räddar situationen genom lite Tesla och takbox-snack innan han glider över i vansinniga Formula E. Sen tittar vi närmare på Valpen och varför den skulle vara så förbannat smal. Efter detta funderar Krick på varför vi i Sverige inte kan anamma lite mer trafik-tankar från USA. Slutligen presenterar Ponkan dom bästa hoj-filmerna! Häng med!

Feb 05 2021

1hr 12mins

Play