OwlTail

Cover image of P3 Soul

P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden.Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Young Jeezy – trapguden

Jeezy la, tillsammans med sin nemesis Gucci Mane, grunden för trap, och visade vägen för en ny generation stjärnor och musikentreprenörer. Det handlar om söderns gettopredikant som med karisma och en smula självförakt utvecklade sin egen gangsterkod, förenklade, bet sig i tungan och bidrog i bara farten till att förändra synen på vad som är en bra rappare med poesi som skrevs i nuet. Young Jeezy skärpte lyssnarens sinnen med både desperation och motivation. Muddy Waters till en åtta-noll-åtta. Yeeeaaah.

1hr 49mins

14 Jul 2019

Rank #1

Podcast cover

Princess Nokia & Khalid

Destiny Frasqueri tog alla sina personligheter, fantasier och sitt verkliga liv, och skapade superalteregon i Harlem. Khalid, aktuell med listtoppande "Free Spirit", påminner om det förgångna i en form som smakar framtid. Princess Nokia (Destiny Frasqueri) är den moderna popikonen i en tid som lockar till kamp, och som törstar efter kvinnliga utmanare. Hennes lika sorgsna som upplyftande väv av afrofuturism, 90-tals influerad hiphop och elektronisk nuyorican soul blir en del av estetiken som bidrar till en ny bild av svart radikalism. I timme två: Vi lever bland traputväxterna, och R&B som svävar i ett genrebefriat universum. Khalid besitter en egensinnig melodikänsla och gränslöshet som skulle göra Bill Withers stolt. Låtar med teman om att inte riktigt passa in berättar om tonårskärlek ur ett könsneutralt perspektiv bortom påtvingad romantik.

1hr 49mins

12 May 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

40 år med P3 Soul: Jay-Z & Beyoncé

Innan de blev musikvärldens mäktigaste par var de två ambitiösa underhållare som på sina respektive håll visade vägen in i det nya millenniet. Beyoncés karriär började i den sista av de stora tjejgrupperna, Destiny's Child, som överträffade allas drömmar med hits som "Survivor", "Jumpin',Jumpin' och "No,No,No". 2003 tog hon klivet mot en solokarriär och har inte sett tillbaka sen dess. Idag står är hon vår starkast lysande popstjärna med en förmåga att förvandla livets nyckfullheter till Grammyvinnande alster. Biggie levde fortfarande när Jay-Z rappade om sorg, ånger, rädsla och uppgivenhet på 1996 års debutalbum "Reasonable Doubt". Genom åren kom den avlidne gigantens ande att vägleda Jigga som plockade upp kronan och satte sig på tronen som kungen av New York. I veckans poddspecial får du de bästa bitarna från Mats tidiga möten med Beyoncé och Jay-Z.

57mins

20 Jun 2018

Rank #3

Podcast cover

2020 del 5 – Afrobeats, UK drill & brexitblues

Det första avsnittet om den exploderande UK-scenen i skuggan av brexit. Ett kluster av stilar och genreskärvor formar det lika svängiga som sorgsna ljudspåret till en oviss framtid. Samtidigt som öriket sluter sig expanderar musiken på ett sätt som aldrig förr. En rejäl afrikansk injektion har fått de senaste decenniernas brittiska genrer att mutera och utvecklas till något som påverkar omvärlden. Nya artister poppar upp varje dag. Någonstans finns kanske vår tids Fela Kuti. Programmet inkluderar möten med bland andra Kojo Funds, AJ Tracey, Jorja Smith, Not3s, Mabel, Paigey Cakey, Yxng Bane, Eliza, Goldie, Krept and Konan, Section Boyz, Sade, Donae'O, Kirby Forest och Stylo G. Helhetsgreppet på UK-scenen fortsätter nästa vecka med bl.a. Little Simz, IAMDDB, Maleek Berry, Mr Eazi och Loyle Carner.

1hr 49mins

8 Sep 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Snoh Aalegra & Mac Miller

Hon kände sig som en främling i sitt eget land. Inte minst musikaliskt. Nu är hon sammanflätad med R&B- och soulvärlden. Länge var det en utopi för en svensk artist att nå in i djupet av den amerikanska soulmusiken. Att sväva bland hjältarna. Snoh Aalegras drömmar förändrade allt. Från lovande barnartist i Sverige till nyskapare på stillahavskusten, som blev vän med Prince och samplad av Drake. Men framför allt har hon trollbundet med sitt filmiska sound som är på väg någon annanstans. I år anländer Snoh med efterlängtad ny musik. I timme två minns vi konfliktfyllde MCn Mac Miller som lämnade oss förra året. Hör Mats Nileskärs intervju med den gitarrspelande, Big L-influerade ordspottaren som med åren fann en egen musikalisk stig. Programmet innehåller partier som tidigare inte sänts.

1hr 49mins

13 Jan 2019

Rank #5

Podcast cover

40 år med P3 Soul: A Tribe Called Quest

När A Tribe Called Quest återförenades kunde ingen förutse vad som skulle hända 2016. Medlemmen Phife Dawgs bortgång och Donald Trumps presidentvalseger. Specialen inleds med Phife Dawgs avskedsord om vad som gjorde bandet unikt. A Tribe Called Quest kom fram som avkopplade chanstagare och räknades som ett alternativ till den rådande hip-hopen. En bit in på 90-talet blev den allmäna åsikten att de var så mycket hip-hop som det bara gick att vara. Comebackplattan We got it from herethank you 4 your service känns på ett märkligt sätt lika mycket här och nu som en nostalgisk hyllning till gruppens banbrytande dagar. Återupplev Mats samtal med Tribes abstrakte poet Q-Tip om beatsen, rimmen och livet.

46mins

18 Jul 2018

Rank #6

Podcast cover

GoldLink & Mick Jenkins

2010-talets superrappare tar oss in i en era av möjligheter. Vissa blir motvilligt något av politiska röster i ett Amerika där många inser att löftet om likaberättigande aldrig kommer att uppfyllas. Chicagos Mick Jenkins har länge använt vatten som metafor för kunskap och sanning, men i låten "Drowning" får det en mer olycksbådande mening när Jenkins - en man med många flyt - upprepar Eric Garners sista ord, och framkallar en besvärjelse. Melodidyrkande GoldLink, den förste stjärnrapparen som klev ur Soulection - fann sig själv i en äventyrslysten fusion av pumpande elektroniska beats, Go-Go, garage, R&B-melodier och rik hiphopsoulinstrumentering. Han började se sin röst som ett slaginstrument, och lärde sig att köra om smärta och förluster till olika former av snabb klubbmusik.

1hr 49mins

24 Mar 2019

Rank #7

Podcast cover

Young Thug – normbrytaren!

Young Thug låter som ett trasigt blåsinstrument som plockades upp ur vattnet efter Katrina. Det är länge sedan vi upplevde en helt oförutsägbar röst. Så uttrycksfull och obegriplig. Thug, från Atlantas fattigaste delar, drar gärna på sig klänning, leoparddräkt, målar naglarna och kallar sina polare lover och babe. I P3 SOUL ger rapmusikens största original och mest bultande hjärta en av sina första längre intervjuer. I timme två: albumaktuella Jill Scott.

1hr 1min

27 Sep 2015

Rank #8

Podcast cover

Så lät 2010-talet, del 6 – Nipsey Hussle & Future

Decenniet som går mot sitt slut var nya Los Angeles samt ljudsvänget från trap som satte sig i allt. Nipsey Hussle fyllde ett tomrum genom att förnya känslan, melodierna och ljudbilden i soulindränkt gangstarap från stillahavskusten. Nipseys barska röst representerade ett Los Angeles som vi hört om sedan 80-talet. Men nu trängde ett ljus av hopp fram ur mörkret. Utomjordingen från Atlanta gjorde kanske det hårdaste avtrycket på 10-talet. Vi pratar om flytet, den stötiga stilen, de kärleksfulla melodierna, cynismen och det märkliga ljudsvänget. Future suddade ut gränsen mellan sluddrande autotune-sång och rap, och influerade alla från Beyoncé till Drake.

1hr 49mins

29 Dec 2019

Rank #9

Podcast cover

J Cole & ASAP Rocky – virtuoserna!

Det handlar om återträffar. Mats Nileskär möter Cole respektive Rocky för andra gången. Sedan sist har båda rappat sig till den absoluta toppen. J Cole tömmer sitt hjärta i ett Amerika efter Ferguson och Baltimore, medan ASAP Rocky tar språnget ut i det okända genom psykedeliska trippen At.long.last.asap.

49mins

4 Oct 2015

Rank #10

Podcast cover

40 år med P3 Soul: Aaliyah

Den 25 augusti 2001 omkom Aaliyah i en flygkrasch i Bahamas. Endast 22 år gammal hade hon redan varit med och skapat ramverket för framtidens högteknologiska soul. Tillsammans med en ung generation R&B-sångerskor gjorde hon och producenten Timbaland musiken till något mer modernt och elektroniskt i mitten på 90-talet. I veckans poddspecial från 2001 hör du en av Aaliyahs allra sista intervjuer som sändes dagen efter hennes tragiska bortgång.

44mins

22 Aug 2018

Rank #11

Podcast cover

40 år med P3 Soul: D'Angelo

I dagens snabbt snurrande värld finns det få som D'Angelo. Efter tre oantastliga album förblir han soulmusikens Messias. När Mats och D'Angelo möttes 1999 stod det redan klart att predikantsonen från Virginia hade blåst nytt liv i den förstenade soulgenren. Hans andra album "Voodoo" skulle komma att bli en kreativ såväl som kommersiell succé men följdes av en lång kamp mot den egna ångesten. Det skulle komma att dröja flera år innan "D" var redo att ge sig in i studion igen. I December 2014 kom så äntligen "Black Messias" och vi kunde andas ut. D'Angelo var tillbaka. På riktigt. I veckans poddspecial hör du mannen som var på väg att bli ett varnande exempel men som lyckades förlösa sina egna inre demoner och ännu en gång ta oss tillbaka till framtiden.

1hr 15mins

13 Jun 2018

Rank #12

Podcast cover

MF Doom – mannen bakom metallmasken

Masken stirrar på oss från en svart specialdesignad flygväska med kraftigt lås och järnbeslag. En mask som utstrålar kyla och sorg där den ligger bredvid en flaska champagne. Senaste versionen av återfödelsens lösansikte är gjord efter en förlaga i filmen Gladiator. Första gången som jag såg Daniel Dumiles riktiga ansikte var 1997. Då fanns det ingen grym järnmask. Bara en strumpa som han drog över huvudet när han dök upp inkognito på spelningar i New York. Daniel hade precis börjat att förvandlas till vetenskapsmannen MF Doom. Full av revanschlust, kanske också hämndbegär, blev KMD-rapparen en av hiphopens ikoner och mytomspunna innovatörer med ett flyt och ett språk som talade till oss på en annan frekvens. Ett okontrollerat, smutsigt flöde av ord. En refrängbefriad inre monolog som maler på i all evighet till schizofrena, märkligt melodiösa beats och montage från gamla filmer och TV-program. Gå vilse i en av hiphopens sorgligaste och mest fantasieggande historier.

1hr 49mins

6 Jan 2019

Rank #13

Podcast cover

Mac Miller 1992-2018

Mac Miller har gått bort endast 26 år gammal. Med anledning av hans plötsliga bortgång släpper vi Mats intervju med rapparen från 2012. Gratislåtar på nätet och mixtapehits gav honom tidigt en mångmiljonpublik och fick hans debutalbum Blue Slide Park att gå direkt in på förstaplatsen i USA, utan att något stort skivbolag var involverat. Macmania var ett faktum.

54mins

10 Sep 2018

Rank #14

Podcast cover

D'Angelo och 20-års jubilerande "Voodoo"

Det finns inga oantastliga album 20 år efter utgivning. Eller? Vem har nuddat vid D'Angelos "Voodoo"? Debuten "Brown sugar" var trots sin originalitet enklare att imitera, och blev blåkopian för soulmusiken under senare hälften av 90-talet. Men "Voodoo" var och förblir något annat. Det mystiska mästerverket där Virginiasonen orädd grävde sig in i kärnan, skalade av och mejslade fram febrig funk ur utdragna jams. Andeväsen nedkallades av en tungomålstalande artist som både förlöste sina egna demoner och en förstenad genre. Vid mötet hade D'Angelo och Mats Nileskär tvillingtornen i ryggen och ett sekelskifte ackompanjerat av nervöst ryckiga beats framför sig.

1hr 49mins

23 Feb 2020

Rank #15

Podcast cover

Freddie Gibbs – en bandits bekännelser

Veteranen Freddie Gibbs är Skandinavienaktuell med ännu ett knastrigt, blaxplotationdoftande samarbete med Madlib ("Bandana") under bältet. En konfliktfylld thug från havererade stålindustristaden Gary, Indiana är fylld av rapdrömmar bortom de traditionella gatuberättelserna, och ger oss delar av historien om ett USA som fortfarande är oförmöget att hantera sitt främsta dilemma. I programmet möter du även Madlib, Scarface och Tupac Shakur.

1hr 49mins

3 Nov 2019

Rank #16

Podcast cover

Så lät 2010-talet, del 7 – Kendrick Lamar & J. Cole

Ordkonstnärerna levde och frodades i en hiphopvärld där texten betydde allt mindre. En del av dessa blev politiska frontfigurer i en dystopisk tid. Kendrick Lamar levererade mästerverk som definierade paranoian, förvirringen och kampen. I mötet med Mats Nileskär 2013 fördjupade sig Kendrick i färger, drömmar och konflikten mellan gata och andlighet. Deras samtal om 2Pac skulle påverka "To Pimp A Butterfly". Syskonsjälen J. Cole tömde sitt hjärta i ett Amerika efter Ferguson och Baltimore, och la, likt K-dot, ribban högt för vår tids rapvirtuoser.

1hr 50mins

5 Jan 2020

Rank #17

Podcast cover

40 år med P3 Soul: Gangstarr

Trummorna kunde bara vara Premiers. De vackert uppstyckade beatsen, själfullt scratchade refrängerna och det melankoliska blåset. Guru matchade med sitt mogna monotona flyt och berättade helt ärligt om sakernas tillstånd. Det kan tyckas ironiskt att två eldsjälar,en dj från Texas och en rappande domarson från Boston skapade ljudspåret till New York. En hantverksmässig fulländning av hiphop med hjärta och hjärna i skön förening. Gangstarr har alltid varit puristernas val, även om parets hemlighet låg i att inte krampaktigt hålla kvar vid gamla ideal. Veckans poddspecial innehåller allt det bästa från Mats många möten med boom bap-pionjärerna.

1hr 28mins

16 May 2018

Rank #18

Podcast cover

Gwen McCrae – den feministiska funkpredikanten

Det var sångerskor som visste vad de ville, uttryckte vad de kände, och som i sin musik förmedlade styrka, stolthet och själ. Sångerskor som skapade ljudspåret till kampen för upprättelse och mänskliga rättigheter. Fast förankrade i det verkliga livet. Här får du ännu en av populärmusikens sällan berättade historier. Den om Gwen McCrae som själv hade glömt bort låtarna som väckte liv i hennes karriär via sampling och rare groove-dyrkan. Det här är också historien om Miami-soul och diverse märkliga låtöden.

47mins

28 Sep 2014

Rank #19

Podcast cover

Så lät 2010-talet, del 1 – FKA twigs m.fl.

R&B blev konst(igare) under decenniet som nu går mot sitt slut. Det kändes som en rymdresa ut i det okända, eller som uråldrig blues. Gränserna var en gång för alla utplånade, och samtidigt bar det tillbaka till kärnan. Populärmusikens första cyborg, FKA twigs, omdefinierade artistrollen med sin hisnande blandning av musik, konst, dans och mode. Hon är just nu aktuell med sitt självutlämnande och blödande andra album "MAGDALENE", och fungerar som inspiration för mer egensinniga amerikanska artister från R&B-traditionen (Sudan Archives). I avsnittet möter du också bland andra Tinashe, Alessia Cara, Elli Ingram och Kwabs.

1hr 49mins

24 Nov 2019

Rank #20