OwlTail

Cover image of Supertanker

Supertanker

Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion.Vært: Carsten Ortmann.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Supertanker: Vi bliver overvåget - og pengene vælter ind

Langt de fleste af os er på Facebook. Og bruger Google til at søge på internettet. Firmanavnet er sågar blevet til et verbum - at google er noget, vi alle gør. Og det har længe været kendt, at både de to tech-giganter og en række andre digitale tjenester høster vores personlige data og sælger dem videre til både annoncører og andre, langt mere dubiøse, foretagender. "En forretningsmodel - og en kæmpeindtjening - baseret på salg af menneskers fremtid", sådan formulerer den amerikanske filosof, Shoshana Zuboff, det i sin nye bog "Surveillance Capitalism" (Overvågningskapitalisme). Og Zuboff er ikke fru-hvem-som-helst - hendes betydning og vigtighed er blevet sammenlignet med tænkere som Karl Marx og Thomas Pikkety.Medvirkende: Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS. Christian Wiese Svanberg, databeskyttelseschef i Rigspolitiet, tidl. Datatilsynet. Vært: Carsten Ortmann.

55mins

18 Mar 2019

Rank #1

Podcast cover

Supertanker: Først med det sidste... og vigtige?

De er utroværdige, måske decideret løgnagtige. Nogle er for venstresnoede, andre for højredrejede. Mange er sensationsprægede og forhastede. Eller højpandede og københavnerfokuserede. Det handler om medierne, som mange har en mening om - hvad enten det er tv, radio, aviser eller netnyheder.De bliver ofte beskyldt for at piske en stemning op, hvor det måske havde været bedre at mane til besindighed. For skal vi nødvendigvis høre om alle præsident Trumps tweets? Eller Paludans optrædener? Eller når fodboldfans slås? Og hvordan bliver de historier overhovedet fortalt på en etisk forsvarlig måde? En ny programserie på DR1, 'Ryd Forsiden', forsøger at fortælle om arbejdet bag kameraerne, mikrofonerne og tastaturerne. Om tankerne bag de historier, der får topprioritet. Og Supertanker tænker med.Medvirkende:Rune Lykkeberg, Chefredaktør, Dagbladet Information.Vincent F. Hendricks, filosof, professor ved CIBS (Center for Information og Boble Studier), Københavns Universitet.Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

56mins

9 Dec 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Supertanker: Stress og jag over ... ingenting

Stress bliver ofte kaldt vor tids folkesygdom. Folk falder som fluer på arbejdspladserne, især dem med meget kontorarbejde og opgaver, der ikke nødvendigvis munder ud i konkrete produkter. Åbne kontorlandskaber, en stadig strøm af emails, møder i én uendelighed og nye smarte it-systemer, som skal spare tid, men som ikke virker og derfor bliver endnu en stressfaktor fremfor en hjælp. Pseudoarbejde er den slags opgaver blevet kaldt. Og det kan jo virke paradoksalt, at mange af os bruger utroligt meget tid og energi på noget, som ikke fører til noget og i værste fald ender med en sygemelding. Medvirkende:Lisbeth Fruensgaard, Stressekspert og forfatter.Anders Fogh Jensen, filosof og forstander på Vestjyllands Højskole.Vært: Carsten Ortmann.

56mins

13 May 2019

Rank #3

Podcast cover

Supertanker: Hurra for manden, der opfandt naturen

Den 14. september 2019 er det Alexander von Humboldts 250 års fødselsdag, ham der var bror til Wilhelm von Humboldt, grundlæggeren af universitetet i Berlin. Alexander von Humboldt var en banebrydende naturvidenskabsmand - faktisk vil nogen beskrive ham som manden, der opfandt den moderne opfattelse af naturen, som vi kender den i dag. Før Darwin var Humboldt bl.a. den første, der målte lufttemperaturer i forskellige højder og derved fandt frem til, at natur i Sydamerika er forbundet med natur i Asien og Afrika. Han var også den første, der påviste, at jordens økosystem er ét stort hele, og at hvis man rokker ved én del af det, så påvirker det alle de andre.Der er altså god grund til, at vi i Supertanker fejrer manden, der opfandt naturen.Medvirkende:Kristine Kjørup Rasmussen, post.doc i biologi på Københavns Universitet, grundlægger af websitet, Grøn. Jesper Lundsfryd Rasmussen, Ekstern Lektor i filosofi, Syddansk Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

56mins

9 Sep 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Supertanker: Ekstremisterne slår til

I 2017 var der flere terrorangreb i USA, som kunne tilskrives højreekstremisme, end der var angreb af venstreradikale og islamister tilsammen. Og den tendens er ikke begrænset til USA. Yderligtgående, og sommetider ekstreme, politisk ideologiske bevægelser vinder også frem i Europa, Sydamerika og Asien - bl.a. med folk som Orban, Erdogan og Maduro i spidsen. Tendensen er en del af en polariseret politisk virkelighed, hvor fronterne bliver trukket hårdt op, og hvor brug af vold ikke ligger fjernt - heller ikke på venstrefløjen. Det er typisk mennesker, der føler sig marginaliserede, kørt ud på et sidespor og holdt nede af en elite, som de er stærkt uenige med. Nu kan det være nok, og vi er klar til at gå i kamp for vores synspunkter.Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab, AU. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, AU. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.(Sendt første gang 18. februar).

55mins

18 Feb 2019

Rank #5

Podcast cover

Supertanker: Jordan B. Peterson - den faderfigur, vi har savnet?

"12 regler for livet - en modvægt til kaos" er den lokkende titel på en bestseller, som har fået enorm opmærksomhed over hele verden og på You Tube, Facebook osv. Manden bag er den canadiske psykolog og kulturkritiker Jordan B. Peterson, som er blevet udråbt til en faderfigur, som (især) de unge mænd har savnet, og som "har fået [deres] liv på ret køl". Men han bliver også beskrevet som reaktionær og farlig, fordi han er ved at vælte ligestilling og anden positiv historisk udvikling omkuld inden for f.eks. køn og race. "Lock up your sons" opfordrer kritikere, med henvisning til Petersons dårlige indflydelse på især unge mænd. Supertanker undersøger Petersons udsagn og ikke mindst hvorfor han har fået den gennemslagskraft, han har.Medvirkende: Ole Bjerg, lektor i Økonomi og Filosofi på CBS. Marie Vejrup Nielsen, lektor i Religionsvidenskab, Aarhus Universitet. Vært: Carsten Ortmann.(Sendt første gang 4. marts).

55mins

4 Mar 2019

Rank #6

Podcast cover

Supertanker: At lede efter god ledelse

Hvornår bliver man en god leder? Og hvornår oplever medarbejderne god ledelse? Det er i virkeligheden de spørgsmål, vi skal stille - frem for: Hvad er en god leder?Ledelse kan være mange ting. Det kan være de machiavelliske principper om "del og hersk" og "det er bedre at være frygtet end elsket. Men det kan også være at lede sammen med sine medarbejdere - både i betydningen "at lede efter de rigtige muligheder og løsninger" og i betydningen "at chefen leder os i en retning, der er god for os alle sammen". Og hvad skal der så til for at være sådan en leder? Og sådan en medarbejder? En ny bog undersøger ledelsens fortræffeligheder og skyggesider - både for lederen selv og for medarbejderne. Og Supertanker tager filosofien i brug for at lede efter de rigtige spørgsmål at stille til og om ledelsen.Medvirkende: Henrik Villumsen, International Executive Coach, Executive mentor og forfatter. Pia Lauritzen, filosof, Chefudvikler og grundlægger af Qvest. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

56mins

26 Aug 2019

Rank #7

Podcast cover

Supertanker: Når et barn skifter køn

Når et barn kommer til verden, vil de nybagte forældre med den største selvfølgelighed fortælle omverdenen, at "Det blev en pige!" eller "Det blev en dreng!" - og så indrette sig derefter.For vores viden om - og opfattelse af barnets køn, er afgørende for farven på tøjet, legetøjet, navnet osv. Men ikke alle mennesker føler sig som det køn, de fik tildelt ved fødslen, baseret på deres anatomi. I DR1 dokumentaren "Jeg vil ikke være en pige, mor" kan man møde tre børn, som alle har identitet som et andet køn end deres biologiske, og som derfor ønsker at skifte køn. Men er et barn i stand til at vide og beslutte dét? Og hvad nu hvis de fortryder? Der er et stort ansvar og mange svære overvejelser forbundet med at sætte en behandling i gang, men ikke desto mindre er antallet af børn, og voksne, der ønsker hjælp til kønsskifte, stigende. Medvirkende: Line Bøgelund-Bock, sygeplejerske, mor til Marcus (født Ida Marie).Rikke Pristed, klinisk psykolog og sexolog.Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

56mins

25 Nov 2019

Rank #8

Podcast cover

Supertanker: Lad os alle håbe!

Der er mange ydre faktorer, der kan give anledning til bekymring om verdens og menneskehedens fremtid. F.eks. klimaforandringer, stigende ulighed, demokratiforfald, ekstremisme, terrorisme, digital overvågning osv. osv. Og så kan det være svært at få øje på håbet. Men håbet er der. Årsag og konsekvens kan dog somme tider være svære at skille ad, og vores indre liv og vores færden i verden bliver naturligvis påvirket af de ydre faktorer. Og samtidig bliver den ydre verdens turbulens også påvirket af den måde, vi ER og AGERER i den, indefra, fx med præstationsiver, optimeringsbestræbelser, omstillingsparathed etc. Det indre og ydre påvirker hinanden; en slags usund spiral. I en ny bog fortæller 18 filosoffer og forfattere om deres tanker og analyser af vores væren mellem frygt og håb.Medvirkende: Emilie Sindbjerg Duelund, teologistuderende, Aarhus Universitet. Bjørg Tulinius, forfatter & journalist ved Kristeligt Dagblad. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.(Sendt første gang 18. november 2019).

56mins

18 Nov 2019

Rank #9

Podcast cover

Supertanker: En barndom i krig

Oleg på 10 år bor i en lille landsby sammen med sin bedstemor, tæt på krigen i det sydlige Ukraine. Jævnligt hører de kanontorden. Somme tider må de gå i kælderen. Andre gange er det lyden af maskingeværer, der blander sig i legen på marken tæt ved deres hus. "Olegs Krig" er titlen på en dokumentarfilm af den danske instruktør Simon Lereng Wilmont - en film som var med i opløbet til en Oscarnominering. Den handler om en barndom, hvor krig og utryghed er normalen - ligesom den har været det for mange af de flygtningebørn, der er kommet til Danmark. Supertanker ser på, hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med.Medvirkende:Simon Lereng Wilmont, filminstruktør.Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen Kritik af Krigens Fornuft (2016).Vært: Carsten Ortmann.(Sendt første gang 4. februar).

56mins

4 Feb 2019

Rank #10

Podcast cover

Supertanker: 10, 20, 30 ... Godt Nyt Årti!

Et årti er forbi, og vi har taget hul på et nyt. Og hvad er så det så, et årti? En dekade. En æra. Vi inddeler vores historie i årtier. Både i kalenderen og i vores liv. Det giver overblik. Det afgrænser. Men måske sker det på bekostning af processer, der fortsætter hen over årti-skellet. Måske bliver fortiden og fremtiden, når vi ser dem gennem en årtiet-der-gik-optik, alt for låste i de historier, vi fortæller om dem. 2010'erne var årtiet, der stod på ryggen af finanskrisen, og årtiet hvor klimadiskussion for alvor fik fat. Der var også digitaliseringen og SoMe. ... sidenhen overvågning og algoritmestyring, der begyndte at føles mere problematisk end problemløsende. #MeToo og LGBTQ+ blev en del af langt fleres vokabular og accept, Kina og Rusland trådte til, dér hvor USA gerne vil melde sig ud, og vores demokrati-opfattelse kom under voldsom beskydning. Det kan man gøre sig mange supertanker om.Medvirkende: Jørn Erslev Andersen, litterat og lektor i Æstetik og Kultur, Aarhus Universitet. Anders Fogh Jensen, filosof. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

56mins

7 Jan 2020

Rank #11

Podcast cover

Supertanker: Du bliver et urmenneske under pres

Vi er civiliserede mennesker. Vi har tillært os koder, dannelse og etikette, så vi kan omgås mange mennesker på lidt plads uden at ryge i totterne på hinanden. Vi skændes sjældent om territorium eller føde i den moderne civilisation. Men hvis vi bliver pressede, er situationen en anden. Hvis vi f.eks. pludselig ikke har tag over hovedet eller mad i køleskabet. Hvis nogen pludselig tager en lederrolle på sig, som vi ikke synes de har fortjent eller er kvalificerede til. Eller hvis nogen ikke trækker deres del af læsset. Så dukker urmennesket op i os, og vi bliver sendt ned i evolutionspsykologiens grundmekanismer. Så kan civilisation være civilisation, og etikette og dannelse være lige meget. For så er det den stærkeste, der overlever. DR1-programmerne "Øen - en ny begyndelse" undersøger, hvad der sker, når vi mister alt fra vores moderne samfund - og Supertanker filosoferer over, hvordan psyke og gruppeadfærd udfordres under pres.Medvirkende: Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, deltager på Øen.Mathias Iversen, student på sabbatår, handicaphjælper og pædagogmedhjælper, deltager på Øen.Henrik Høgh Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi, Aarhus Universitet.Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.(Sendt første gang 4. november).

56mins

4 Nov 2019

Rank #12

Podcast cover

Supertanker: "Han tog hans hat og gik hans vej ...

... med hans kone under armen." En tredjedel af de klager, som DR modtager, handler om sprog. Det samme gør sig uden tvivl gældende for andre medier. Mange kan tilsyneladende ikke stave eller lave tegnsætning, kender ikke forskel på ligge og lægge, hans og sin. Ingen ved, hvad en bjørnetjeneste er, eller hvad det vil sige at blive forfordelt. Og æ'er bliver udtalt som a'er i f.eks. ordet kræft.Kort sagt, sproget forfalder. Og er der noget, vi kan hidse os op over, så er det hvis det sprog, vi mener er det rigtige, bliver brugt forkert. Fordi sproget er så stor en del af vores identitet, at vi føler os antastet på vores person, når det skrider.Medvirkende:Martin Kristiansen, sprogredaktør i DR.Tina Thode Hougaard, lektor i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

55mins

7 Oct 2019

Rank #13

Podcast cover

Supertanker: Magiske bøger

Tag en bog ud af reolen. Mærk dens tyngde, bladr lidt i den, kig på omslaget, snus evt. til den. Og når du så sætter dig ned og læser den, så kan du lade dig opsluge af den verden og de karakterer, der gemmer sig på siderne. Du kan også smide den i skraldespanden eller i brændeovnen - for at skabe plads til nye værker i reolen. Om end tanken om at kassere eller brænde bøger formentlig gør ondt langt ind i sjælen på mange mennesker. For den fysiske bog kan noget helt særligt, noget som e-bogen, lydbogen eller filmen ikke kan. Noget som ikke bare befordrer, men også udvider, oplevelsen af den litteratur, som vokser frem af ordene på siderne.Måske får du en bog i julegave...Medvirkende:Carsten Holst, forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune. Tore Rye Andersen, lektor i Litteraturhistorie, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

56mins

23 Dec 2019

Rank #14

Podcast cover

Supertanker: Det' fan'me noget fucking lort!

Han bander som en tyrk! Ok, jeg var ikke klar over at tyrker(e) bandede mere end andre. Han bander som en havnearbejder! Mnjaa, den er måske lidt mere i tråd med virkeligheden. Men vi bander faktisk alle sammen rimeligt meget. Udspyr et hav af gudsbespottende eder eller kalder andre mennesker alle mulige ringeagtende ting. Det er en disciplin, folk som Egon Olsen og Kaptajn Haddock virkelig excellerer i - på den sjove måde. Men kunsten at bande kan også kan antage decideret ubehagelige og grænseoverskridende former. Og der er naturligvis mange såvel filosofiske som psykologiske mekanismer på spil, når vi bander og forbander - mekanismer som Supertanker tager fucking livtag med!Medvirkende: Nanna Kalinka Bjerke, kommunikationsrådgiver, sprogelsker og forfatter til "Den store bandebog". Kasper Porsgaard Nielsen, Ekstern lektor i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet, medlem af Center for Vild Analyse. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

56mins

28 Oct 2019

Rank #15

Podcast cover

Supertanker: Neandertal og mig

Det er os, der er den - homo sapiens! Vi har været med i ca. 200.000 år, og i den tid har vi udviklet og udviklet os frem til dem, vi er, og det vi kan, i dag. Men vi har ikke altid været den eneste menneskeart. For 500.000 år siden var Neandertal her - før os. Men Neandertal blev overhalet indenom af Sapiens og gik til. Eller dvs. vi har alle sammen en lille smule neandertal i os, for de to arter parrede sig faktisk med hinanden. Men vi - sapiens - har været igennem en kognitiv udvikling bestående af kongeriger, skriftsprog, penge og politik. Der har også været en agerbrugsrevolution, en videnskabelig og en industriel revolution. Og den udvikling har hele vejen været præget af biologi og kultur. Det er ikke enten-eller, men både og. For vi er biokulturelle væsener, som en ny bog fortæller, og Supertanker spørger, hvad det betyder, at vi er både-og?Medvirkende:Trine Kellberg Nielsen, phd. i forhistorisk arkæologi, pt. post.doc på Universitetet i Köln og medredaktør på bogen "Menneske, kultur, evolution - et biokulturelt perspektiv". Casper Andersen, lektor i idéhistorie på Aarhus Universitet, også medredaktør på samme bog. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

56mins

19 Aug 2019

Rank #16

Podcast cover

Supertanker: Lost in translation

Det er titlen på en kendt og smuk film om to amerikaneres tilfældige møde på et hotel i Tokyo, hvor de intet fatter af, hvad de lokale siger. Det er ikke os alle der kan læse bøger på japansk, engelsk, spansk eller islandsk. For slet ikke at tale om akkadisk - eller babylonsk ... som er det sprog, verdens ældste helteepos, Gilgamesh, er skrevet på. Heldigvis er der nogen, der kan de forskellige sprog og kan oversætte værkerne for os, der ikke kan. Men oversætterarbejde er ikke lige til. I alle værker, også "almindelige" romaner, digte, drama osv. er der noget med afsender- og modtagerkultur, afsender- og modtagersprog, sprogets beskaffenhed og indhold. Og så skal oversætteren i gang med at træffe valg - vælge til og fra. Medvirkende: Morten Søndergaard, forfatter og oversætter. Sophus Helle, phd. i litteratur, cand. mag i assyriologi, oversætter. Erik Skyum Nielsen, litteraturhistoriker, lektor i Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Vært: Carsten Ortmann.(Sendt første gang 1. april).

55mins

1 Apr 2019

Rank #17

Podcast cover

Supertanker: Er du specialist eller generalist?

Er du typen, der orienterer dig vidt og bredt i verden og de informationer, du modtager om den? Eller foretrækker du at fordybe dig i få emner?Uanset hvad, så er der masser at vælge imellem - f.eks. finansiel usikkerhed, naturkatastrofer, krig og terror. Og så selvfølgelig klimaet, digitaliseringen og den globale ulighed. Blandt meget andet. Og alle de her udfordringer, de popper op i vores feeds - med en hast og en volumen, hvor det kan være svært at følge med. For hvor meget ved vi egentlig om de forskellige udfordringer? Hvad betyder de i vores hverdag? Og hvordan kan vi være med til at lave om på det, vi synes er forkert? Det kalder alt sammen på et nyt dannelsesideal for, hvordan vi er mennesker i det 21. århundredes virvar af information og viden. Medvirkende: Kenneth Mikkelsen, ledelsesrådgiver, foredragsholder og læringsdesigner, Future Shifts. Finn Thorbjørn Hansen, professor i anvendt filosofi, AAU, med speciale i dialogfilosofi og undringens fænomenologi. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

57mins

25 Feb 2020

Rank #18