OwlTail

Cover image of Teaterprogrammet

Teaterprogrammet

Anneli Dufva intervjuar scenkonstprofiler i Sverige.Ansvarig utgivare: Doreen Kanter

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

Möt Sofia Helin, skådespelare!

Sofia Helin är född 1972 i Örebro och uppvuxen i Linköping. Hon studerade på universitetet i Lund innan hon gick först Calle Flygares teaterskola och sedan Teaterhögskolan i Stockholm 1998-2001. Sofia Helin har arbetat med scenteater på Stockholms Stadsteater, på Riksteatern och på Dramaten. Hon har gjort film: med Maria Blom som regissör: Masjävlar, Nina Frisk, där hon spelade titelrollen. Hon har setts som Cecilia, i Arn (regi: Peter Flinth) och hon var med i Fyra nyanser av brunt (av Killinggänget i regi av Tomas Alfredson). Men det stora genombrottet kom med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron, det har blivit inte mindre än fyra säsonger av denna dansk-svenska produktion och 2017 kunde hon ses i den tyska TV-serien Under samma himmel. Sofia Helin sommarpratade i P1 år 2014 och hon har varit programledare på SVT för TV-serien 30 liv i veckan, som handlade om psykisk ohälsa och om självmord.

43mins

9 Jul 2018

Rank #1

Podcast cover

Möt Rickard Günther, regissör och en av Teater Galeasens grundare!

Just nu aktuell som regissör till "Utan personligt ansvar", en dramatisering av Lena Anderssons roman på Teater Brunnsgatan Fyra. Rickard Günther är teaterregissör, född 1961 i Wasa i Finland. Han är autodidakt och började sin konstnärliga bana som gatuakrobat redan som tonåring och var sedan med och grundade Teater Galeasen, där han debuterade som regissör 1984 med Största möjliga tystnad (av ensemblen och Rickard Günther). Han var sedan Teater Galeasens konstnärliga ledare under många år och gjorde många både omtalade och banbrytande uppsättningar bland annat Lars Noréns Sakrament 1987. Rickard Günther har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern och i både Finland och i Italien. Totalt har det blivit över sextio uppsättningar. 1996 fick han Guldmasken för bästa teaterregi och 2005 Svenska Dagbladets Thaliapris för Prinsessdramer av Elfriede Jelinek, på Teater Galeasen och i en TV-version, samt Jag är min egen fru, Doug Wrights monolog på Stockholms Stadsteater.

39mins

30 Jun 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Möt Natalie Ringler, regissör!

Född 1973 i Spånga i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Krakow och på Dramatiska Institutet i Stockholm och har frilansat som regissör sedan 2001. Natalie Ringler har bland annat jobbat på Dramaten, Folkteatern i Göteborg, Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern och Stockholms Stadsteater. Hon har regisserat i Warszawa och gjort flera uppsättningar på Teater Galeasen i Stockholm. En uppsättningarna på Teater Galeasen är Vår klass 2013 av Tadeusz Slobodzianek, 2013. En uppsättning som beskrivits som en avTeater Galeasens största framgångar någonsin. Vår klass gjordes också i en radioversion för Radioteatern i P1 2015. Natalie Ringler fick Medeapriset år 2014.  Senaste uppsättningen signerad Natalie Ringler var Utopier av Erik Uddenberg på Folkteatern i Gävleborg.

41mins

29 Jun 2018

Rank #3

Podcast cover

Möt Tobias Theorell, regissör och skådespelare!

Född 1969 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1992-1995. Efter Teaterhögskolan kom han till Unga Klara i Stockholm, där han var med i en rad av Suzanne Ostens uppsättningar och även debuterade som regissör med Livet en dröm av Pedro Calderón 2003. Tobias Theorell har sedan dess regisserat flitigt bland annat på Stockholms Stadsteater, Malmö Dramatiska teater, Göteborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater, och han har satt upp allt ifrån Gotthold Ephraim Lessings Emilia Galotti till Anton Tjechov, Peter Weiss, Lars Norén, Harold Pinter och Stephen Sondheims musikal Sommarnattens leende. Han har också regisserat en hel del opera: på Norrlandsoperan, Stockholmsoperan och nu senast på Folkoperan i Stockholm den kritikerrosade Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som Salieri.  Han har också arbetat som regissör i Tyskland och i Sydafrika. Som skådespelare har Tobias Theorell medverkat i en del filmer också, t ex tre av Suzanne Ostens.

43mins

22 Jun 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Möt Lindy Larsson: skådespelare, sångare och musikalartist!

Lindy Larsson är just nu aktuell både som spelledaren i Pippin på Malmö opera och i Roma Armee i regi av Yael Ronen på Maxim Gorki Theater i Berlin. Lindy Larsson är skådespelare, dansare, musikalartist född 1974 i Ljuder (i Småland), uppvuxen i Småland och i Jämtland. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och på Balettakademien i Göteborg. Under åren har han jobbat på Malmö Opera, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Dansens Hus och på Maxim Gorki Teater i Berlin där han medverkar i Roma Armee i regi av Yael Ronen. Han fick sitt genombrott i Colin Nutleys film Änglagård- tredje gången gillt i rollen som pastorsadjunkten Kristoffer. Lindy Larsson har gjort en rad stora musikalroller bland annat konferenciern i Cabaret på Malmö Opera. Där är han också är aktuell just nu i musikalen Pippin, som Ronny Danielsson regisserat. Han har jobbat med regissörer som Charlotte Engelkes, Birgitta Egerbladh och Linus Tunström. 2010 fick han Kvällspostens Thaliapris för sin insats i Carmen, i regi av Kajsa Giertz. Också sjunger han i Lindy och Bon Bon Band. Lars Ring skrev om bandet i Svenska Dagbladet 2016 när de spelat på Dramaten: Lindy Larsson är en scenisk turbin. Han alstrar energi, känslor och kättja som var det helt självklart. Han personifierar ordet karismatisk. Lindy Larsson är skådespelaren som kastar sig mellan genrer. Lindy Larsson kan sjunga opera, dansa flamenco och besjäla en Disneylåt.

29mins

27 Apr 2018

Rank #5

Podcast cover

Möt Marie Richardson, skådespelare!

Marie Richardson är en folkkär och mycket hårt arbetande skådespelare, känd för många både för sina roller på Dramaten, hos Ingmar Bergman och på film och i tv senast i SVT:s serie Innan vi dör. Marie Richardson är född 1959 i Ljusdal. Hon är utbildad först på Skara skolscen, sedan på Teaterhögskolan i Stockholm eller Scenskolan, som den hette då - 1982-85. Hon kom sedan direkt till Dramaten och där har hon blivit kvar, även om hon också har också jobbat på Stockholms Stadsteater och även gjort lite privatteater; tex Dirty Dancing på China och Macbeth med Mikael Persbrandt på Maximteatern. Hon har spelat allt: klassiker både antika dramer och Shakespeare, Tjechov, Molière, men också Strindberg, Ibsen, Arthur Miller. Hon har jobbat med regissörer som Bergman, Peter Oskarson, Tommy Berggren, Mattias Andersson och nu senast med Alexander Mörck Eidem i både Swede Hollow och Häxorna på Dramaten. Hon har gjort massor med film och tv det handlar om över 50 produktioner och många har sett henne i Skärgårdsdoktorn eller filmerna med Johan Falk, men också i Bergmans Den goda viljan och Larmar och gör sig till eller nu senast i tv-serien Innan vi dör på SVT. Och hon hade en mycket omtalad roll i Stanley Kubricks film Eyes wide shut 1999. Hon har fått en Amanda i Norge deras finaste filmpris - för Telegrafisten och Silverbjörnen i Berlin för Björn Runges Om jag vänder mig om.

29mins

20 Apr 2018

Rank #6

Podcast cover

Möt Mattias Brunn: skådespelare, dramatiker och regissör och dessutom en av tre konstnärliga ledare för Folkteatern i Gävleborg

Han har gjort det till sin egen livsuppgift, kan man säga, att skildra hbtq-relaterade frågor och, inte minst, hatbrott på teatern. Mattias Brunn är född 1976 i Stockholm. Utbildad på Teaterstudion, Kulturama och Skara skolscen. Han har jobbat på Riksteatern, Regionteatern Väst, Uppsala Stadsteater, Dalateatern, Borås Stadsteater, Backateatern och inte minst Stockholms Stadsteater Skärholmen. Mattias Brunn har också undervisat på STDH i normkritiskt tänkande och drev under flera år Projekt ID på regionteater Väst. Han fick ett sorts genombrott med din egen pjäs Efter Fredrik, en monolog som han framförde själv. Han dramatiserade Johan Hiltons reportagebok No tears for Queers, om hatbrott, och var sedan med i uppsättningen som skådespelare. Mattias Brunn skrev Männen med rosa triangel, baserad på Heinz Hegers bok om att vara homosexuell i koncentrationsläger där han också var med som skådespelare en föreställning som blev mycket uppmärksammad då den fick avbrytas efter hot från publiken. Förra året gjorde han Landet inuti tillsammans med Joakim Rindå, Viktor Wigardt och Mårten Andersson om att vara gay på landsbygden. Just nu är han en av tre som varit med och bearbetat Nils Gredebys översättning av Kushners Angels in America för den uppsättning som Farnaz Arbabi regisserat på Dramaten. Mattias Brunn är också aktuell på scen i Moises Kaufmans The Laramie Project som spelas på Stockholms Stadsteaters scen i Skärholmen i regi av Carolina Frände även det en pjäs om hatbrott.

28mins

13 Apr 2018

Rank #7

Podcast cover

Möt Moa Gammel, skådespelare, regissör och manusförfattare

Moa Gammel, född 1980 i Stockholm, debuterade på scenen på Dramaten när hon var 12 år i Pippi Långstrump och rollen som Annika. Hon var som ung med i flera uppsättningar i radion. Hon har också gjort lite olika saker i livet: varit fotomodell och studerat på Handelshögskolan, t ex. Ett sorts genombrott som skådespelare fick hon i filmen Underbara älskade år 2006 (som Johan Brisinger regisserade). Sammantaget har hon hittills varit med i 40-talet filmer och tv-produktioner: Livet i Fagervik, Vita lögner, Irene Huss, för att nämna några, och framförallt nu senast Jordskott. På scenen har hon bland annat medverkat i Pier Paolo Pasolinis Orgie på Teater Tribunalen och i en experimentell uppsättning av August Strindbergs Paria med Malou von Sievers på Liljevalchs Konsthall. Hon gjorde podden Genier, där hon intervjuade kvinnliga kulturpersoner och den blev sedan också en bok med samma titel. Hon har gjort Ufopodden här på Sveriges Radio, vilken hon står för både manus och regi till.  Och inte minst är Moa Gammel aktuell som både manusförfattare och regissör till en nytolkning av Gertrud, Hjalmar Söderbergs berömda pjäs från 1906. Hon har placerat Gertrud i nutid i Hollywood och den hade premiär i P1 den 1:a april.

29mins

6 Apr 2018

Rank #8

Podcast cover

Möt Paula McManus, skådespelare!

Paula McManus är skådespelare, dramatiker och regissör, född 1968 i Stockholm. Hon är autodidakt och började sin teaterbana hos den fria gruppen Ung utan pung. Hon blev känd för många som programledare i TV, där hon tillsammans med Calle Marthin ledde  programmet Bullen 1998-2003. Parallellt med det jobbade hon på Stockholms Stadsteaters Backstage. Hon var både skådespelare och med i det konstnärliga rådet på teatern. Hon har skrivit pjäser för Teater Västmanland, Dalateatern, Teater Scenario och Ung Scen Öst, inte minst där hon jobbat en hel del de senaste åren. Hon fick bland annat ett väldigt fint mottagande för klassrumsteatern Sexigt på riktigt. Totalt har hon skrivit ett trettontal pjäser. Hon har också gjort det lite speciella projektet Psykakuten en sorts improviserad terapiteater, som bygger på publikens medverkan. Och så har hon gjort en del TV, som Emma åklagare t ex och varit med i filmer som Att göra en pudel, Kopps och Allt flyter. Mycket radio har det också blivit för Paula McManus: Frispel och På minuten i skarven 90- 00-tal, hon var med och gjorde det feministiska humorprogrammet Systrarna år 2012. Hon har medverkat i flera produktioner här ifrån Sveriges Radio Drama t ex Cheferna av Malin Axelsson. Och så har hon sommarpratat, här i P1, år 2003.

28mins

2 Feb 2018

Rank #9

Podcast cover

Möt Anna Bergman, kostymtecknare och scenograf!

Anna Bergman har ett särskilt intresse för historiska kläder, kostymer och arkiv. Hon har bland annat arbetat på Dramaten med Ingmar Bergman. Hon är född 1965 i Göteborg och studerade vid Le Lycée International och sedan design och tillskärning vid Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne i Paris 19831985, samt scenografi vid Dramaten, dit hon kom 1987. Hon började som assistent till scenografen Lennart Mörk och hon gjorde kostym till några av Bergmans sista uppsättningar: Spöksonaten och Gengångare. Hon har skrivit barnboken Krinoliner, korsetter och möss i peruken (2001) och även boken Teaterns kläder: 100 år av dräkter på Dramaten (2008) och hon är representerad vid bland annat Scenkonstmuseet i Stockholm. Tillsammans med Lotta Lewenhaupt är Anna Bergman konstnärlig ledare för Stockholm Costume & Fashion Institute. Sedan starten 2013 jobbar organisationen för att samla, bevara och tillgängliggöra scen- och filmkostymer, men även modeplagg från sent 1800-tal fram till idag. (Det är en ideell förening, med målet att skapa ett kostym- och modemuseum.) Till och med 18:e mars kan man också se utställningen Bergman på modet på Hallwylska museet i Stockholm med exempel på kostymer från Ingmar Bergmans filmer i den befintliga miljön i palatset. En utställning Anna Bergman skapat tillsammans med Nils Harning. Anna är född Jurell, men var gift Bergman under en period och har sedan behållit namnet som artistnamn.

29mins

26 Jan 2018

Rank #10