Cover image of Forældreintra
Society & Culture
Personal Journals

Forældreintra

Updated 5 days ago

Society & Culture
Personal Journals
Read more

Hver lørdag formiddag diskuterer vi evigt aktuelle emner såsom skideballer, deleforældre, digitaliserede børn og tvangsbade til blufærdige teenagere. Der er altid børn i studiet, og de må gerne afbryde, især eksperterne.

Read more

Hver lørdag formiddag diskuterer vi evigt aktuelle emner såsom skideballer, deleforældre, digitaliserede børn og tvangsbade til blufærdige teenagere. Der er altid børn i studiet, og de må gerne afbryde, især eksperterne.

Cover image of Forældreintra

Forældreintra

Latest release on Oct 24, 2019

The Best Episodes Ranked Using User Listens

Updated by OwlTail 5 days ago

Rank #1: Mit barn tager ikke stoffer

Podcast cover
Read more

Hvad går der gennem de unges hoveder når de tager stoffer som MDMA og kokain eller ryger hash? Og hvad gør forældrene når de har en mistanke, men ikke kan få et klart svar? Det ved dagens gæster alt om for de har prøvet det selv. Gæster er Julius Mygind Mühlhausen, Magnus Trampe Broch, Stine Trampe Broch og Lise Mühlhausen.

Mar 16 2019

55mins

Play

Rank #2: Børns hjerner

Podcast cover
Read more

Hvorfor har vi overhovedet en hjerne og hvem er chefen for den? Og hvorfor er det rart at bande og så kedeligt at gå i skole? Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i Forældreintra, hvor du med fordel kan tage dit barn med i lytningen. Gæster er videnskabsjournalist Charlotte Koldbye og specialiseret i hjerneforskning Ann E Knudsen.

Mar 09 2019

55mins

Play

Rank #3: De kræsne børn

Podcast cover
Read more

Måltidet er forbundet med mange følelser og derfor er kræsenhed et problem. Men hvad nu hvis man så på kræsenhed på en helt andet måde og i stedet roste børnene for at have en stærk og selvstændig smag og blev på sin egen tallerken? Gæster er professor Karen Wistoft DPU, mor til kræsen dreng Monica Jørgensen og familieterapeut Rikke Jensen fra Livsstilshuset i Århus.

Dec 15 2018

55mins

Play

Rank #4: Mobilforbud eller ej?

Podcast cover
Read more

Flere skoler er blevet mobilfrie for at skabe mere ro og opmærksomhed i skolerne. Og det er da en meget god ide for så kan vores børn lære noget og komme hinanden mere ved. Der er dog delte meninger om den sag, for helt enkelt er det selvfølgelig ikke. I studiet er Aida Tepe Mathsson på 11 år med sin mobiltelefon, Eva Fog digital praktiker med sin mobiltelefon og på telefon er Jakob Bonde Nielsen formand for de danske skoleelever samt Mette Witt Hagensen, formand for Foreningen Skole og Forældre.

Oct 07 2017

55mins

Play

Rank #5: De fraværende gymnasieelever

Podcast cover
Read more

De nye og strammere fraværsregler har fået gymnasieeleverne op af stolene i protest mod ensretning og manglende tillid. De ansvarlige politikere mener det er helt naturligt at lære, at komme til tiden og vil gerne kunne sammenligne fravær på tværs af gymnasier. Er det et udtryk for en forkælet ungdomsgeneration eller at præstationssamfundet er gået amok? Gæster er lokalformand for DGS i Storkøbenhavn Oliver Feldvoss, politiker Laura Linddal fra LA og professor Noemi Katznelson DPU.

Dec 08 2018

55mins

Play

Rank #6: Far er den bedste i verden

Podcast cover
Read more

Ny undersøgelse viser, at fædre bruger idag dobbelt så meget tid med deres børn som de gjorde for tyve år siden, hvor de gik mere på arbejde og toilet. Er det en kulturel revolution, der udspiller sig og hvordan ser den nye tids fædre i så fald ud? Gæster er Bjarke Oxlund, teamleder i Center for menneskerettigheder, Jesper Lohse landsformand Foreningen Far, Jan Rose Skaksen samt Professor og psykolog Per Schultz Jørgensen.

Jan 03 2019

54mins

Play

Rank #7: Det Store Børnebedrag

Podcast cover
Read more

Antallet af såkaldte hjemmepassere er støt stigende, dvs. forældre, der vælger at passe deres børn hjemme i stedet for at sende dem i vuggestuer, der lider af personalemangel og mangel på nærvær. Catja Møller Jessen er hjemmepasser som en konsekvens af sin tid som pædagogmedhjælper, hvor hun oplevede at personalet decideret løj overfor forældrene for at opretholde glansbilledet af børnenes ve og vel. I dagens program debatterer vi både tavshedskultur og børns tilknytningsbehov og hvor slemt det mon står til i de danske daginstitutioner. Øvrige deltagere er desuden: Mette Carendi, cand. mag i psykologi og aktuel med bogen 'Tænd for forbindelsen - forstå tilknytningens kunst'. Og Mie Wedsgaard Storm, der også er hjemmegående mor og står bag den digitale debatgruppe Kulturkritisk Forum. Og lektor på DPU Grethe Kragh-Müller, som har forsket i børns trivsel i daginstitutioner. Og Andreas Rasch-Andersen, forsknings-og udviklingschef på VIA, der varetager pædagoguddannelser.

Sep 14 2019

55mins

Play

Rank #8: De sammenbragte familier

Podcast cover
Read more

En sammenbragt familie er ikke en kerne-familie, men hvad er det så? Og hvorfor virker det som om det er sværere at være bonusmor end bonusfar? Det handler dagens forældreintra om. Gæster psykolog Sia holm, bonusmor Ea Fehmerling og psykolog John Halse.

Jan 12 2019

55mins

Play

Rank #9: Er dit barn særligt sensitiv?

Podcast cover
Read more

Alle børn er sensitive, men nogle er det i særlig grad. Det har den norske prinsesse Märtha Louise skrevet en bog om "Født sensitiv" sammen med Elisabeth Nordeng. Hør hvordan det er at vokse op som særligt sensitiv prinsesse og bliv klogere på, hvilke særlige kendetegn de sensitive børn har og hvordan man lever med karaktertrækket også som voksen.

Gæster: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Feb 07 2019

54mins

Play

Rank #10: Vuggestueliv

Podcast cover
Read more

Danmark er det land i verden, hvor flest afleverer deres 0-2 årige børn i en vuggestue og håber på det bedste. Men er der omsorg og personale nok? Og får børnene den tilknytning, de har brug for i deres udvikling som mennesker? Det spørger vi forsker og forfatter til bogen "Vuggestueliv, omsorg, følelser og relationer" Thomas Gitz-Johansen og professor Charlotte Ringsmose om i dagens Forældreintra.

Feb 02 2019

55mins

Play

Rank #11: 10 påstande om folkeskolen

Podcast cover
Read more

Folkeskolen har stået for skud de seneste par år, ikke mindst på grund af skolereformen og det er svært som forældre at vide hvad der er rigtigt. Er læringsmålene gået amok, flygter lærerne fra folkeskolen og er privatskolerne bedre? er der for mange elever i klasserne og er skoledagen for lang? Vi forsøger at give nogle svar i dagens Forældreintra. Gæster er formand for foreningen Skole og Forældre Rasmus Edelberg, konsulent i Verdens bedste danske skole Casper Rongsted og folkeskolelærer og blogger Abelone Hornum.

Jan 19 2019

55mins

Play

Rank #12: Den tomme rede

Podcast cover
Read more

Børnene flytter hjemmefra og forældrene - især mødrene - får "Empty nest" syndrom og er i krise. For hvad er nu meningen med livet når forældrerollen forandrer sig og hvilken relation skal man have til sit voksne barn? Det og meget mere bliver vi klogere på med Felix der flytter hjemmefra idag og psykologerne Frej Prahl og Heidi Agerkvist.

Aug 10 2019

55mins

Play

Rank #13: Leg og lær med de bedste

Podcast cover
Read more

Børnene har altid vidst det og Lego ved det også: Vi lærer bedst gennem leg. I skolen er der mest fokus på test og læringsmål og mindre på leg og eksperimenter - og de voksne kan slet ikke finde ud af at lege. Det taler vi om med Kasper Koed, head of Lego school og Helle Marie Skovbjerg, Danmarks første professor i Leg.

Mar 02 2019

55mins

Play

Rank #14: Drop opdragelsen eller hva?

Podcast cover
Read more

Hvad er god og dårlig opdragelse - hvad er for meget og hvad er for lidt? Vi taler om hvordan vi kommer fri af vores egen opdragelse og træder i karakter som den opdrager vi gerne vil være i en tid med både curling, laissez faire og børn der ikke er robuste nok. Gæster er Fie Hørby, Maiken Larsen, Henrik Dahl og Per Schultz Jørgensen

Sep 21 2019

55mins

Play

Rank #15: Nyt fag i folkeskolen: Teknologiforståelse

Podcast cover
Read more

Algoritmerne raser, eleverne efterspørger digital dannelse og dialog med lærere, der ikke er uddannet til opgaven. Måske er det nye fag "teknologiforståelse" løsningen. Gæster er Christine Antorini, direktør for Novo Fondens Life-læringscenter, Lektor hos VIA Mikkel Hjort, adjunkt Jesper Aagaard Århus Universitet og formand for Danske Skoleelever Thea Enevoldsen.

Sep 07 2019

55mins

Play

Rank #16: Nomadefamilien

Podcast cover
Read more

De fleste af os bor et sted, står op nogenlunde samme tid hver morgen og går på arbejde, sender børnene i institution, køber ind og spiser aftensmad og falder i søvn foran skærmen i sofaen om aftenen. I weekende slår vi os løs og så kommer hverdagen igen. Men sådan er det ikke for dagens gæster - en familie på fem - der det sidste år har boet og kørt rundt i en bus. Gæster Storm på 13, Silke på 10, Fjord på 7 og Cecilie og Jesper Felumb Conrad.

Aug 24 2019

55mins

Play

Rank #17: "Problembørn"

Podcast cover
Read more

Man kan kalde dem skoleudfordrede børn eller urolige børn eller diagnosebørn, men de fleste kalder dem slet og ret problembørn - forhåbentlig i situationstegn. For 'problembørn' er ofte helt normale børn, der har det svært i skolen. De trives ikke og antallet vokser. Trivselsundersøgelser viser at der lige nu sidder 70.000 bekymrede forældre rundt om i Danmark som har børn, hvis skoleliv er præget af ensomhed, mangel på venner eller hele dage, hvor undervisningen går hen over hovedet på dem. Det siger lærer og forfatter Maria Baldus, lærer og forfatter, der er aktuel med bogen: 'Når skolen er svær'. I studiet er også Louise, hvis 11-årige søn har store vanskeligheder med at passe ind i folkeskolen. Hvem har ansvaret? Skolen, lærerne eller forældrene? Og hvad kan man helt lavpraktisk gøre for at afhjælpe problemet?

Aug 31 2019

55mins

Play

Rank #18: Den onde stedmor

Podcast cover
Read more

At være stedmor, papmor, bonusmor, reservemor eller ekstramor er måske den sværeste rolle at spille, når det handler om sammenbragte familier. For det er jo ikke sjovt at være jaloux på en 5-årig eller gå rundt og drømme om en ferie UDEN hans børn. Alle gode intentioner kan ende i skyld, skam og dårlig samvittighed. Sammen med psykolog Sia Holm og familierådgiver Janne Førgaard går vi ind i problemets rod, når man som en ny slags mor bliver klemt og presset og føler sig skamfuld over ikke at leve om til egne og andres forventninger. Måske skal vi opfinde et andet ideal end kernefamilien, lyder et råd.

Aug 17 2019

55mins

Play

Rank #19: Dele-jul

Podcast cover
Read more

Julen kan være en både sød og svær tid. I dele-familien bliver alt sat på spidsen for der er mange forventninger og ønsker, som skal gå i opfyldelse juleaften. Men måske det er forældrene der er mest tynget og julen ser helt anderledes ud i børnehøjden? Lyt med når journalist og klumme-skribent Iben Maria Zeuthen og psykolog John Halse deler erfaringer og viden om dele-julen.

Dec 29 2018

55mins

Play

Rank #20: Jul på krisecenter

Podcast cover
Read more

Julen er en sød tid, men også en svær. Ikke alle børn holder jul derhjemme, men på et krisecenter. Hos Danner Stiftelsen bruges julen til at etablere tryghed og normalitet i et børneliv, der ellers er præget af traumer, uforudsigelighed og krise. Gæster Lisbeth Jessen, direktør Danner stiftelsen, psykolog Therese Aas Schultz og Phd. stipendiat Vive Sofie Hentze-Pedersen.

Dec 21 2018

54mins

Play