OwlTail

Cover image of NANDOLEAKS: REAL TALK PODCAST

NANDOLEAKS: REAL TALK PODCAST

Iedereen heeft een verhaal, maar helaas is er niet altijd ruimte om het te vertellen. In de Nandoleaks-podcast Real Talk wordt deze ruimte wel gecreëerd: een ruimte waarin mensen volledig zichzelf kunnen zijn zonder dat er geoordeeld wordt. Welke ruimte dat is? Dat hangt af van de persoon en de situatie, want elk verhaal verdient de juiste plek om verteld te worden.Zoals de naam al zegt: in Real Talk hoor je de echte verhalen. In dit openhartige gesprek draait het niet om succes, maar juist om de weg daarnaartoe. Drijfveren, struggles, hoogte- en dieptepunten: niets blijft onbesproken. Ondanks de soms heftige onderwerpen, staat één ding altijd voorop: positiviteit.Real Talk is een inspirerende podcast, waarin je een eerlijke kijk krijgt in het leven van een artiest. Tot nu toe gaven Kempi, Ismo, Mula B en Josylvio zich al bloot. En wees voorbereid, want dit is slechts het begin!

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Read more

Iedereen heeft een verhaal, maar helaas is er niet altijd ruimte om het te vertellen. In de Nandoleaks-podcast Real Talk wordt deze ruimte wel gecreëerd: een ruimte waarin mensen volledig zichzelf kunnen zijn zonder dat er geoordeeld wordt. Welke ruimte dat is? Dat hangt af van de persoon en de situatie, want elk verhaal verdient de juiste plek om verteld te worden.Zoals de naam al zegt: in Real Talk hoor je de echte verhalen. In dit openhartige gesprek draait het niet om succes, maar juist om de weg daarnaartoe. Drijfveren, struggles, hoogte- en dieptepunten: niets blijft onbesproken. Ondanks de soms heftige onderwerpen, staat één ding altijd voorop: positiviteit.Real Talk is een inspirerende podcast, waarin je een eerlijke kijk krijgt in het leven van een artiest. Tot nu toe gaven Kempi, Ismo, Mula B en Josylvio zich al bloot. En wees voorbereid, want dit is slechts het begin!

30: NANDOLEAKS: REAL TALK MET 3ROBI #29

Podcast cover
Read more
Een interview met 3robi is iets wat je niet vaak zult meemaken. Toch maakte de rapper een uitzondering voor een nieuwe Nandoleaks: Real Talk. In een nieuwe aflevering van Fernando’s podcast vertelt de rapper openhartig over zijn vertrek bij Wilde Westen, zijn nieuwe plannen met zijn eigen label en het opgeven van zijn voetbaldroom. Ook vertelt hij waarom hij niet van de spotlights en interviews houdt en wat het verhaal achter zijn kenmerkende zonnebril is.

BREUK WILDE WESTEN
2019 was een bewogen jaar voor de Amsterdamse rapper. Hij vertrok na jaren bij Wilde Westen, een keuze die veel fans niet begrepen. Over die breuk vertelt de rapper: “Er gebeuren veel dingen en ik ga hier niet natrappen, want ik heb respect voor iedereen. We hebben met elkaar gesproken op een volwassen manier en we zijn er niet uitgekomen.”

Een aantal maanden later kwam er een nieuwe move in zijn carrière en startte 3robi uiteindelijk zijn eigen label Spow Business. De eerste artiest die hij tekende, was zijn broertje Aim waarvan 3robi lange tijd niets afwist van zijn raptalent. “Ik wist niet echt dat hij rapte, maar meerdere mensen uit de buurt vertelden dat hij er wel wat van kon. Toen heb ik het gehoord en zag ik dat hij wel echt talent had. Ik heb ‘m gelijk aan het werk gezet en hij heeft zijn ding gedaan.” De twee broers dropten vorige maand uiteindelijk hun track Je Kan ‘t Krijgen.

DROPPEN, DROPPEN, DROPPEN
3robi legt uit dat hij na zijn vertrek bij Wilde Westen nog helemaal niet wist wat zijn volgende stap zou worden. Gaandeweg besefte de rapper dat hij iets voor zichzelf wilde beginnen. “Ik dacht van: als ik er meer moeite insteek, kan ik het ook zelf allemaal fixen. Ik heb een visie en alles wat ik tot nu heb bereikt, heb ik zelf gedaan. Ook met hulp, maar ik heb het zelf gedaan. Er is in Nederland geen hulp om van ons grotere artiesten te maken. Er is niet echt label die je pakt en gelijk een ster van je wil maken. Het is altijd meer voor henzelf. […] Ik ben nu al jarenlang artiest en ben op zoveel plekken geweest. Ik kan het zelf man.”

De rapper merkt dat hij misschien al veel succesvoller had kunnen zijn dan dat hij al is. Daarom is hij ook van plan om zoveel mogelijk te blijven droppen en met een nieuw album te komen. “Ik heb maar één album uitgebracht in mijn leven en dat was vier jaar geleden. Ik ben nu nog succesvol. Er is iets waardoor ik succesvol ben, dus het kon al veel meer zijn. […] Ik heb maar één album, terwijl mensen in vier jaar tijd al acht albums gedropt. Dat is wel een verschil. […] Ik wil albums maken met veel mensen. Als ik een label achter me heb, gaat dat allemaal niet. Je moet wachten op veel dingen en daar ben ik het allemaal niet mee eens. Ik wil gewoon muziek maken.”

GEVESTIGDE NAAM IN BUITENLAND
3robi bouwde met de jaren mee niet alleen in Nederland een naam voor zichzelf. Ook in landen als Frankrijk en Spanje is hij inmiddels een gevestigde naam. Zo werkte hij al samen met grote namen als Lacrim en Mister You waar hij als jonge jongen naar opkeek. Met die twee artiesten zijn er nog meer collabo’s onderweg. “Er is veel muziek met hen die nog uit gaat komen op hun albums.”
VOETBAL
Wat veel mensen misschien niet weten, is dat 3robi ook zomaar een hele andere carrière had kunnen hebben. De rapper was namelijk een talentvolle voetballer. Via verschillende amateurclubs kwam hij terecht bij FC Volendam waar hij uiteindelijk zelf vertrok door slechte ervaringen. “Mijn teamgenoten en de trainer praatten niet tegen mij. Je scoort een gekke goal en je trainer zegt niks. […] Ik speelde op een gegeven zonder zelfvertrouwen. Die mensen hebben echt schijt aan je, het is gewoon ieder voor zich. Racisme is daar echt groot, het gaat diep. Ik wilde gewoon voetballen en slagen, dus ik hield mijn mond.” De rapper merkte dat het hem niet gegund werd en besloot zijn voetbaldroom te laten varen. “Ik dacht: fuck deze hele shit. Ik kan goed voetballen en ik voetbalde niet goed. Dat klopte gewoon niet.”

ZIEKENHUIS
De rapper vertelde ook over zijn tijd in het ziekenhuis een tijdje terug. Hij werd een week lang opgenomen. Tijdens de onderzoeken kwamen de doktoren erachter dat 3robi verschillende gezondheidsproblemen had. “Ik wil het niet precies zeggen, maar het had te maken met een ongezonde levensstijl.” Een van de redenen die de rapper wel loslaat, is het gebruik van lachgas. Daar is hij nu mee gestopt.

“Ik ben klaar met ballonnen, want ik zie om me heen hoe gevaarlijk het is. Ik had ook luchtbellen die uit mijn longen waren gekomen en twee centimeter naast mijn hart waren. Het is gewoon niet goed. […] Dat spul houdt je wakker en je blijft maar gebruiken. Het is een zombie life.”

“IK HOU NIET VAN INTERVIEWS”
Een interview met 3robi is zeldzaam en uniek. Dat de rapper niet houdt van de spotlights, is dan ook te zien aan de weinige interviews die hij geeft. Daarover legt hij uit: “Ik heb het niet zo met interviews. Ik ben zelf niet zo’n prater en ik hou er niet van dat ik moet letten op wat ik zeg als ik ga praten. Dat mensen het dan uit z’n verband gaan trekken en dat soort dingen. Fuck die shit. Mensen zeggen dat ik het nodig heb, maar ik vind van niet. Ik ben nu ook een grote artiest zonder al die interviews.”

DUNNE LIJN TUSSEN FAN EN HATER
Toch komt met succes ook de fame, waardoor de spotlights sowieso op je gericht staan. Van die aandacht houdt de rapper niet altijd. Hij legt uit dat het voor hem voelt alsof hij zichzelf kwijtraakt. “Natuurlijk ga ik gewoon op de foto als mensen dat na een show willen. Ik vind het ook wel leuk, alleen ik krijg er niet een blij gevoel van ofzo. Ik vind al die dingen niet nodig, ik doe het meer voor de fans en niet voor mezelf.”

De rapper vertelt dat hij in al die jaren heeft geleerd hoe dun de scheiding tussen een fan en een hater is. Zo vertelt hij over een situatie waarin een fan indruk wilde maken en hem met stoere taal aansprak. “Misschien deed hij dat zodat ik hem niet zou vergeten, terwijl ik denk van: broer, wat doe je nou? Ik ben heel grof met dat soort dingen en toen was het: praat niet meer tegen mij, ga loesoe. Dan merk je hoe dun die scheiding is.” 3robi legt uit waarom hij niet altijd blij is met de aandacht die hij krijgt:

“Wij als artiesten hebben veel druk en je wordt overal herkend. Wij moeten daar ook mee leven. Niemand kan verwachten dat ik 24/7 blij ben of ga lachen, want ik heb mijn eigen leven.”

DE ZONNEBRIL
In Real Talk wil Fernando vaak achter de betekenis van specifieke dingen komen. Daarom moest hij natuurlijk voor eens en voor altijd meer te weten komen over het verhaal achter de zonnebril van 3robi. Hoe zit dat nou? “Het begon met mijn eerste tracks. Ik wist niet of ik er goed in was. […] Ik was buiten, deed vervelende dingen en al je vrienden om je heen zeggen dat je gek bent dat je je ogen laat zien. Met al die meningen is die shit begonnen.” De rapper besloot undercover te gaan en dacht er zelfs aan om dat met een bivakmuts te doen. Dat ging uiteindelijk niet door.

“Ik dacht: wat als het wel wat wordt met mijn muziek? Dan is het irritant om shows te geven met een bivakmuts, dus die bril was een middenweg. […] Ik hou niet heel veel van aandacht en het helpt wel als ik dan mijn bril niet op heb. Ik word dan minder herkend […] Alles wat met een camera of met mijn muziek en fans te maken heeft, betekent: bril op. Als ik ergens zit te chillen, heb ik geen bril op.”

Follow:  NandoLeaks.com

May 11 2020

1hr 4mins

Play

29: NANDOLEAKS: REAL TALK MET NAJIB AMHALI #28

Podcast cover
Read more
Najib Amhali is een legend in de Nederlandse comedywereld. De vrolijke cabaretier weet altijd veel mensen in volle zalen een lach op hun gezicht te bezorgen, maar het leven is voor hemzelf niet altijd even vrolijk en funny geweest. In een nieuwe Nandoleaks: Real Talk vertelt Najib openhartig over de alcoholverslaving van zijn vader, zijn eigen drugs- en gokverslaving, jaloezie onder comedians en de gewapende overval die hij in december meemaakte op Curaçao.

VADER
Al op een jonge leeftijd zag Najib hoe zijn vader ziek werd en daardoor moest stoppen met werken. Zijn vader raakte depressief en begon steeds meer alcohol te drinken. “De verslaving zit een beetje in de genen bij de familie van mijn vaders kant, ook mijn opa gokte. Je ziet je vader dan dronken worden en dan wil je zeggen van: ‘Hey pa, doe rustig.’ Je bent dan nog een jaar of zestien en dan is het vooral in mijn cultuur niet gebruikelijk om je vader tegen te spreken.” De vader van Najib overleed in de jaren negentig aan een hartaanval en het was voor de comedian moeilijk om dat een plekje te geven.

UITLAATKLEP
Door de cultuur waarin hij opgroeide, was het moeilijk om over zijn gevoel te praten en emoties te tonen. Gelukkig kon hij het podium gebruiken als uitlaatklep.

“Toen mijn vader overleed, moest ik huilen en zei mijn oom: ‘Niet huilen. We zijn mannen en we moeten niet huilen.’ Ik snapte er niks van. Ik moest het een plek geven en op een gegeven moment begon ik erover te praten in mijn show en het werd een soort therapie.”
JALOEZIE
Najib vertelt dat hij het entertainen van mensen van zijn vader erfde. “Mijn vader was een gangmaker, dat is waar ik het talent van heb.” Dat Najib uiteindelijk veel naam maakte en een legend werd in de Nederlandse cabaretierwereld, is niets nieuws. Toch was de weg naar succes niet altijd even makkelijk. Met succes ontstond meer druk en daarbij ook vaak kritiek die hij niet begreep. Hij vertelt dat hij als lid van de Comedytrain veel jaloezie meemaakte als het ging over de shows van caberetiers met een niet-Nederlandse achtergrond.

“De feedback die we kregen op onze shows, was helemaal geen feedback. Het was gewoon zo van: fuck, waarom sta jij daar wel en waarom lachen ze keihard om jouw grappen? […] Van alle comedians die ik ken, kan ik op één hand tellen wie mij altijd geluk wenst.”

VERSLAVINGEN
Ook zijn verslavingen bespreekt Najib uitgebreid. Door zijn drukke lifestyle en veel stress raakte hij een lange tijd verslaafd aan alcohol en cocaïne. Die verslaving werd op een gegeven moment zo heftig dat het van een zakje per week naar vier zakjes per dag ging. “Ik ben wel eens vier dagen lang wakker gebleven door de coke.” Maar het bleef niet alleen bij drugs en alcohol: “Naast het snuiven, zat ik midden in de nacht ook online te gokken. […] Op een gegeven moment heb ik die knop omgezet en ik wil niet meer terug naar die periode. Lager kon ik niet zinken. Ik heb gejankt en gedacht van: ik kom er niet meer uit. Ik zag dat ik niks meer deed met mijn kinderen en dacht: wat ben ik voor een waardeloze vader en echtgenoot?” Inmiddels is Najib clean en geeft hij toe wat daarvoor nodig was: “Ik ontkende alles en dat is het eerste wat je moet doen als je beter wilt worden: bekennen.”

Najib Amhali komt met show vanwege 25-jarig jubileum

Najib Amhali komt komend seizoen met een speciale show ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als cabaretier. De voorstelling gaat 25 jaar live! heten. Dat meldt Amhali in RealTalk van FunX-dj Fernando Halman.

Tegenover Halman is Najib openhartig over de druk en rivaliteit in de Nederlandse comedyscene. Daarnaast vertelt Amhali over zijn verslavingen. ,,Het zit een beetje in de genen bij de familie van mijn vaders kant: mijn vader was alcoholist en mijn opa gokte. Je ziet je vader dan dronken worden. Maar je bent een jaar of zestien en dan is het vooral in mijn cultuur niet gebruikelijk om je vader tegen te spreken.”

Door die cultuur waarin hij opgroeide, was het moeilijk om over zijn gevoel te praten en emoties te tonen. Gelukkig kon hij het podium gebruiken als uitlaatklep, ook toen zijn vader overleed. ,,Ik moest huilen, maar mijn oom zei: we zijn mannen en we moeten niet huilen. Ik snapte er niks van. Ik moest het een plek geven: op een gegeven moment begon ik erover te praten in mijn show en het werd een soort therapie.”

Amhali lijkt meer op zijn vader dan hij eerst durfde toe te geven. ,,Mijn vader was een gangmaker, dat is waar ik het talent van heb.”

Meer op www.NandoLeaks.com

Mar 22 2020

1hr 18mins

Play

28: NANDOLEAKS: REAL TALK MET MOCROMANIAC VS MANI #27

Podcast cover
Read more
Het is weer tijd voor een brand new Nandoleaks: Real Talk. Deze keer met de man die altijd de keihardste bars en punchlines weet te deliveren. Mani staat er bekend om niet veel interviews te geven. Toch is hij in deze aflevering van Fernando's podcast openhartig over zijn criminele jeugd, de vieze kant van de rapgame, zijn 9-jarige dochtertje en hoe zijn artiestennaam veranderde van MocroManiac naar Mani.

BEGINNINGS
Mani groeide op in de Bijlmer en kwam rond zijn veertiende al vast te zitten. Het was een periode waarin hij niet aan zijn toekomst dacht en vooral met de dag leefde. Ook school nam hij niet serieus, het ging dan ook meer om zijn vrienden, de straat en overleven. Hij volgde het criminele pad, maar kreeg door rap kreeg uiteindelijk een nieuw doel in zijn leven.

"We waren jongens zonder een doelstelling. [...] Buiten was het jagen op wat je thuis niet hebt. Het waren criminele zaken die verder konden gaan, maar toen ik in de rapgame kwam, werd ik rustiger. [...] Anders zou ik nu wat anders doen, maar ik reken nog steeds niet helemaal op rap. Wel leidde rap mij af van al de rest dat op mij af kon komen."
TROTSE MOCRO

In de rapgame begon Mani onder de artiestennaam MocroManiac. Hij vertelt dat hij nooit een artiestennaam had totdat hij in een van zijn tracks rapte dat hij een 'Mocro maniac' is. Dat bleef hangen en zo werd MocroManic uiteindelijk zijn artiestennaam. Vooral het woord Mocro moest er volgens Mani in."Ik ben opgegroeid met Anti's en Suri's. Als ik Mani zou heten toen ik net in de rapgame kwam, zou je nooit de Marokkaan in me zien. Voordat ik MocroManiac was en iemand mij naar mijn afkomst vroeg, geloofden zij echt niet dat ik Marokkaan ben." Dat komt volgens de rapper omdat hij uit de Bijlmer komt en anders praat. "Ik heb mezelf zo genoemd, zodat je het me niet hoeft te vragen. [...] Ik ben wel een trotse Mocro, begrijp je?"

RAPGAME 

In de rapscene kent Mani zijn mooie maar ook moeilijke momenten. Het is volgens hem een moeilijke wereld en hij noemt het dan ook mooi, maar tegelijkertijd vies. De rapper legt uit:

"Sinds ik begon te rappen, heb ik nog nooit zoveel haat gekregen. Er is veel jaloezie in de rapgame. Je moet je mannetje staan als een soldaat, het is niet alleen maar leuk. De straat luistert niet naar rock & roll, maar naar rap, dus de straat kijkt mee. Het zit vol met verrassingen. Er is weinig eerlijkheid in deze game. Dat is volgens mij het grootste probleem. Iedereen is bang voor zijn positie, ik ben iemand die dat nooit is geweest, omdat ik weet wat ik kan."


STRUCTUUR EN INDEPENDENT

Maar er zijn natuurlijk ook mooie dingen en momenten in de rapwereld. Voor Mani was dat vorig jaar toen hij eindelijk zijn langverwachte, eerste soloalbum MANIAC uitbracht. 

"Mensen hebben eigenlijk te lang moeten wachten op dit album. Dat lag aan mij, ik was niet serieus bezig denk ik. [...] Ik had geen structuur en dat gaf Top Notch mij wel voor dit album. Daarna heb ik nog mijn EP Mani uitgebracht onder Top Notch, maar nu ben ik independent. Ik heb nu mijn studio en ik ben bezig met schrijven. Er is een budget, dus ik kan gewoon muziek uitbrengen." 

MEER DAN SUCCES

Het afgelopen jaar was een succesvol en consistent jaar voor Mani met een album, een EP en verschillende singles. Toch is hij nog niet tevreden en die ontevredenheid heeft niet alleen met zijn muziekcarrière te maken. "Ik ben deels succesvol, maar nog niet helemaal. Wanneer ik genoeg money heb en met mijn dochter kan zijn wanneer ik wil, ben ik dat pas."  Door struggles met de moeder van zijn dochtertje, kan hij haar helaas niet zien wanneer hij wil. "Dat zou ik vaker willen, dat we dan samen dingen kunnen doen. Dat zijn van die dingen, waardoor ik niet superblij kan zijn. Maar het komt goed, daarom blijf ik altijd strijden. Ik ben niet van het opgeven."


GEWELD

Mani had het ook nog over de jongere rappers van nu en de manier waarop zij succesvol worden. Mani: "Je ziet nu jongens met rap en positieve dingen money maken. Vroeger kon dat alleen met kilo's verkopen. Wat dat betreft gaat het nu wel beter, maar dat zal nooit alle problemen oplossen." Met problemen bedoelt de rapper het geweld dat de laatste tijd vaak gebruikt wordt onder jonge rappers. 

"Rap is misschien een reden dat criminaliteit bestaat. Het draait tegenwoordig om: kijk wat ik heb. Maar je vergeet dat er ook mensen zijn die niks hebben en willen wat jij hebt. Zo iemand gaat je kantelen. Je mag 'm jaloers noemen of een hater, maar hij denkt gewoon: fuck you, ik wil m'n fucking brood. Als jij de hele dag voor leeuwen met vlees gaat zwaaien, komen ze je halen. Wij mensen zijn ook animals. Ik keur die dingen af, maar begrijp hoe ze gebeuren."

Jan 08 2020

55mins

Play

27: NANDOLEAKS: REAL TALK MET ANNA NOOSHIN #26

Podcast cover
Read more
Anna Nooshin: “Ik ben heel lang verdrietig geweest om het beeld dat mensen van mij hebben”

 In een nieuwe Nandoleaks spreekt Fernando Halman met één van ‘s lands hardst werkende vrouwen in de business, namelijk creatieve duizendpoot Anna Nooshin. Met bijna een miljoen volgers op Instagram, haar eigen succesvolle YouTube-kanaal, grote presentatieklussen voor televisie en een eigen kledinglijn gaat Anna eigenlijk ontzettend goed. Maar met Fernando praat ze ook over haar zoektocht naar rust en betekenisvoller werk, en haar band met haar vader. “Nu hij is overleden merk ik dat ik zo erg op hem lijk, en dat is best heftig.”

Zoektocht naar verzadiging

Na een jaar waarin ze zowel haar stiefvader als biologische vader verloor, en ze altijd gefocust is geweest op meer en beter, probeert Anna nu dingen te doen met een visie voor de lange termijn. Want ook al lijkt ze alles te hebben, met een succesvolle carrière, een hechte band met haar familie en een bruiloft in het verschiet, toch is ze ook nog steeds zoekende. “Ik kan wel tien toffe klussen hebben gedaan dit jaar, maar ik zal altijd het lijstje hebben die ik meeneem voor het volgende jaar. En als die niet afgevinkt is, dan geeft me dat een onrustig gevoel.”   De 33-jarige influencer is onverzadigbaar en zou willen dat ze met een tevreden gevoel wakker zou worden. Die tevredenheid probeert ze te zoeken in betekenisvoller werk. Op dit moment is ze bij BNNVARA te zien in de vierdelige documentairereeks ‘Mooier Wordt Het Niet’ waarin Anna op zoek gaat naar de rol die schoonheid in onze samenleving speelt. “Als ik terugkijk op die docu-serie dan voelt het alsof het een soort purpose is, wat ik nog niet bij al mijn projecten heb gehad.” 

Verdriet om imago

De ruimte om zichzelf van haar persoonlijke kant te laten zien, heeft Anna niet altijd bij haar commerciële werk. “Ik ben heel lang verdrietig geweest over het beeld dat mensen van mij hebben. Ik heb wel boeken geschreven, die heel persoonlijk zijn, maar dat was heel vroeg in mijn carrière.” Daarna heeft Anna heel bewust het pad gekozen van YouTube, RTL Boulevard, Expeditie Robinson en Holland Next Topmodel. Nu de documentaireserie op televisie is verschenen, krijgt Anna veel berichtjes van mensen die het tof vinden dat ze zichzelf ook van een andere kant laat zien. “Mensen hebben zo’n beeld van mij wat niet altijd klopt, maar wat ik ze ook niet kwalijk kan nemen omdat ik ook mede verantwoordelijk ben geweest voor de creatie van dat beeld.”  En dat heeft alles te maken met de drive die Anna al van jongs af aan heeft. De motivatie om hard te werken, leerde ze als kind al toen ze met haar ouders vanuit Iran naar Nederland vluchtte en zij moest zorgen voor haar jongere zusje Aïda. “Ik weet niet beter dan dat ik er iets harder voor moet werken dan iemand die misschien wel andere middelen had gehad.” Ze heeft altijd moeten werken voor haar geld, en daar is ze haar moeder heel dankbaar voor. “Zij heeft mij echt de beste opvoeding gegeven die er is. Ik had het voor geen goud willen missen.” Openhartig over vaderDe liefde die Anna voor haar familie voelt is daarom ongekend groot. Haar moeder is naar eigen zeggen Anna’s hele wereld en op de bank van haar moeder komt ze tot rust. “Bij mijn familie kan ik volledig alle verwachtingen gaan. Daar kan ik volledig mijzelf zijn, zonder dat iets van mij wil of verwacht.” Ook de keuken van haar moeder is de favoriete plek van Anna en haar vrienden. Die chillen daar zelfs als Anna er niet bij is.  De band met haar moeder en zusje is heel goed, maar met haar biologische vader heeft ze altijd een moeizame relatie gehad. Anna vertelt openhartig aan Fernando dat ze altijd hard was als ze over hem praatte, en dat ze niets met hem had. Maar na het overlijden van haar vader, in maart van dit jaar, merkt Anna dat ze veel meer op hem lijkt dan ze in eerste instantie dacht. “Dat streven naar altijd alles willen, een ultieme romanticus zijn, je geluk halen uit het geluk van anderen, dat heb ik van mijn vader.” Ondanks het gemis van een vaderfiguur in Anna’s leven, heeft ze het haar vader inmiddels wel vergeven. “Ik word er niet meer verdrietig van en ben niet meer zo boos op hem.” Hoewel ze niet meer de kans heeft gehad om hem dit te vertellen, voelt Anna de aanwezigheid van haar vader heel sterk. “Ik denk nu zoveel meer aan hem dan toen hij er nog was, en ook veel positiever.” Mocro MaffiaMet haar succes als presentatrice, komen ook de aanvragen binnen voor rolletjes in films. Zo was ze deze zomer te zien in de Hollywoodfilm Men In Black: International en ook in Nederland hebben regisseurs interesse in haar. Maar die heeft ze tot nu toe allemaal afgewezen omdat ze niet durft te acteren. Maar voor Mocro Maffia wil ze wel een uitzondering maken. “Morco Maffia is het enige dat me echt tof lijkt, daar zou ik mijn angst wel opzij voor durven zetten.”  Volgens haar is de serie heel goed gemaakt en support ze graag een platform waar jonge acteurs in zitten met een diverse achtergrond. Self madeZelf is ze zich ook bewust van de rol die zij speelt in de beeldvorming op tv. “Toen ik met tv begon had ik eigenlijk niemand die op mij lijkt. Er zijn gewoon niet zoveel vrouwen met een andere achtergrond, en dat is nog steeds zo in het televisielandschap.” Zij brengt daar eigenhandig verandering in en kan gelukkig af en toe trots zijn op zichzelf. “Ik geef mijzelf echt niet elke dag een schouderklopje, maar soms doe ik een tof project en dan zeg ik tegen mijn verloofde [Nassim Zeta, red.] ‘wow, best wel vet dat ik dit heb gedaan’.” Haar moeder en zusje spelen daar een belangrijke rol in. “Ik had besloten dat ik voor hen wilde zorgen en als dat je motivatie is, dan kan het niet mislukken.”

Dec 20 2019

54mins

Play

26: NANDOLEAKS: REAL TALK MET SEVN ALIAS #25

Podcast cover
Read more
Sevn Alias heeft veel te vertellen en dat laat hij het liefst horen via zijn muziek. De rapper is namelijk niet echt een prater en houdt dan ook niet van interviews. Voor Fernando maakte hij een uitzondering door tegenover hem plaats te nemen voor een Nandoleaks: Real Talk. In het openhartige gesprek vertelt de rapper over zijn jeugd, emotionele momenten, zijn kinderwens en zijn muziek, waaronder een nieuw buitenlands project.

KICKBOKSEN

Wat je misschien nog niet wist, is dat Sevns eerste droom niet was om rapper te worden, maar kickbokser. In het kickboksen kon hij namelijk zijn energie kwijt als hij weer eens leip werd van struggles op school. Dat leren was namelijk niet echt zijn ding. Al snel besloot hij daarom voor muziek te gaan en toen ontplofte zijn carrière zo snel, dat hij amper tijd had om te beseffen wat hem overkwam. "Ik denk dat ik pas sinds een jaar besef wat voor impact ik heb op de game." Onlangs heeft Sevn het kickboksen weer opgepakt. "Ik denk dat dat me wel cool houdt."


EMOTIONEEL

Sevn geeft toe dat hij geen makkelijke prater is. "Ik denk dat ik dat van mijn pa heb, misschien spreken we elkaar nu al twee maanden niet." Toch probeert hij zich steeds vaker open te stellen en te praten over shit die hem dwars zit. 

Op zijn laatste album Twenty Four Sevn 4 doet hij dat ook. Daarop staat één track die voor hem extra bijzonder is: Sévaio. Daarin rapt hij over persoonlijke dingen die hij lang heeft weggestopt, zoals de drugsverslaving van zijn oma. "Ik was in tranen aan het schrijven." Toen hij het nummer aan zijn moeder en tante liet horen, was dat een emotioneel moment. "Ze moesten huilen en ik ook elke keer als ik het afspeel. Dan is het alsof ik alles opnieuw beleef."

ENGELSTALIG 

Van Sevn hebben we nu een aantal dikke Nederlandstalige albums gehoord, maar binnenkort komt er een Engelstalig project aan. "Ik vind Engels in rap toffer klinken dan Nederlands. En ik denk dat ik nu op een punt zit dat ik het goed onder controle heb." Hij vertelt dat hij een paar toffe internationale collabs heeft klaarliggen. Met welke Engelse rappers hij in het vervolg nog in de studio hoopt te duiken? "J Hus sowieso. En Stormzy en Skepta."


KINDERWENS

Tijdens de Real Talk zijn er naast muziek nog twee dingen waar Sevn gelijk een lach van op zijn gezicht krijgt: zijn kleine broertje en het idee om ooit vader te worden. "Ik wil graag kinderen! Maar alles op zijn tijd. Ik heb geen vrouw, dus dat gaat 'm nog even niet worden!" 

Meer Real Talks ? www.nandoleaks.com

Dec 13 2019

1hr 16mins

Play

25: NANDOLEAKS: REAL TALK MET MARCO BORSATO #24

Podcast cover
Read more
MARCO BORSATO OPENHARTIG OVER CARRIERE IN REAL TALK

Marco Borsato geeft groots interview in lege Ziggo Dome 
 Fernando Halman van de Nandoleaks Podcast heeft Marco Borsato weten te strikken voor een groots interview op een emotionele plek voor de zanger: de Ziggo Dome. Als eerste Nederlandse artiest mocht Marco de poptempel openen en middenin die zaal spreekt Fernando de succesvolste Nederlandse artiesten allertijden.  Fernando: “Marco Borsato raakte me echt tijdens ons gesprek. Als muzikant maar vooral als mens.” Toen de presentator eind 2018 de Popprijs won, vertelde hij in een radiointerview op NPO Radio 1 dat Marco Borsato hoog op zijn wensenlijstje stond. Marco kreeg hier lucht van, en beloofde Fernando dat ze elkaar snel zouden spreken.  De zanger blijkt een man van zijn woord want een ruim een half jaar later zitten de twee tegenover elkaar voor een Real Talk.  Dat de zanger ruim een uur de tijd vrijmaakte voor dit openhartige gesprek was voor Marco heel logisch. Tegen Fernando: “Jij bent een inspirerende vent. Ik houd van jouw energie. Jij bent voor heel veel mensen een nieuwe generatie presentatoren die ten eerste goed ingelezen is in de materie, maar ook het enthousiasme meeneemt. Dat is iets wat navolging mag hebben.”   In het gesprek dat daarop volgt, doet Marco Borsato een boekje open over zijn succes, de bijzondere vriendschap met Ali B en de donkerste dagen van zijn leven.  In een leeg Ziggo Dome ontvangt Fernando Halman de grootste artiest van Nederland allertijden. Marco Borsato weet al bijna dertig jaar tienduizenden mensen tegelijkertijd te ontroeren met zijn stem en warme persoonlijkheid.  Fernando en Marco vinden elkaar in hun gedeelde enthousiasme voor het leven en dat levert deze openhartige Real Talk op. De zanger doet een boekje open over zijn succes, de bijzondere vriendschap met Ali B en de donkerste dagen van zijn leven.  “Mijn moeder heeft altijd gezegd dat het succes van gisteren niet een vrijbrief is voor de dag van morgen.”  Van verlegen jochie naar grote sterDat Marco Borsato de grootste poppodia en stadions zou uitverkopen, had hij als verlegen jongetje nooit gedacht. Met een diploma als chef-kok op zak, was hij voorbestemd om een restaurant te openen. Maar dat liep net wat anders. “Als kind had ik niet de droom om artiest of bekend te worden. Het is mij eigenlijk overkomen.”   Maar toen hij de ene talentenshow na de andere won, begon Marco in te zien dat hij een talent had waarmee hij mensen kon ontroeren. “Dat maakte mij nieuwsgierig. En die nieuwsgierigheid won het van de angst.” De zanger wilde uitzoeken of mensen toevallig geraakt werden door zijn stem, of dat er meer achter zat.  Succes als grootste monsterInmiddels weten we allemaal hoe dat verhaal is afgelopen. Alle Nederlandse platen die Marco Borsato in de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt, veranderden in goud of platina albums. “Ik had de plaat nog niet opgehangen of de volgende was al de overtreffende trap van de plaat daarvoor.” En dat deed iets met de gunfactor van de zanger. Hoe blij hij er ook mee was, hij noemde op een gegeven moment liever niet meer dat een plaat platina was. “Er ontstond een sentiment van heb je hem weer met zijn gouden en platina platen. En dan wordt je succes jouw eigen grootste monster.” Opnieuw beginnenMarco heeft door de jaren heen een betrouwbaar team om zich heen opgebouwd. Eén van die mensen is John Ewbank, de man die precies weet hoe hij Marco’s gevoelens en ervaringen kan vertalen naar een liedje. Zonder hem had Marco Borsato dit vak naar eigen zeggen niet kunnen uitoefenen. De twee zijn al dertig jaar een onafscheidelijk duo in de muziekindustrie en zo creëerde John de muzikale identiteit van Marco.  Niet alleen John, maar ook het zonnige karakter van de zanger heeft ervoor gezorgd dat hij altijd relevant is gebleven. Want ook Marco heeft tegengeslagen in zijn carrière gekend. Aan Fernando vertelt hij over één van de donkerste dagen in zijn leven, toen zijn artiestenbureau The Entertainment Group in 2009 failliet werd verklaard. “Ik moest na het faillissement naar huis rijden om aan mijn vrouw (Leontien Borsato, red.) te vertellen dat alles wat ik had gespaard weg was.” Tot zijn grootste verbazing reageerde Leontien niet boos, maar juist opgewekt. Ze wilde het namelijk vieren met de grootste fles champagne die ze hadden. “We beginnen gewoon weer opnieuw, zei ze.” Dat blijkt een belangrijk moment voor Marco. “Uiteindelijk gaat het erom hoe jij besluit naar de wereld te kijken. Hoe dramatisch iets ook is.”  Dat optimisme is niet alleen aanstekelijk voor zijn fans, maar heeft de zanger ook zakelijk veel gebracht. Toen de cd-verkoop kelderde, bedacht Marco om een plaat op DVD uit te brengen. “Dat is natuurlijk niet de oplossing voor het probleem, maar dat was op dat moment iets baanbrekends en leverde uiteindelijk een première in bioscoop Tuschinski op.”“Ali B vertrouw ik met mijn leven”Eén van de hoogtepunten uit Marco’s carrière was de (onverwachte) samenwerking met Ali B. De twee leerden elkaar kennen tijdens een evenement van War Child waar Ali een dood moment in de show spontaan opving met heel veel humor.  Het was een gouden greep om de rapper te vragen voor een remix van Nooit meer een morgen dat uitmondde in de lancering van Ali’s carrière als artiest en programmamaker. Nog steeds zijn de twee succesvolle mannen goede vrienden.  Marco: “Ik vind de loyaliteit die Ali tot op de dag van vandaag toont naar mij toe, echt bewonderenswaardig. Daar kunnen mensen een voorbeeld aan nemen. Vriendschap wordt makkelijk gezegd in dit vak maar echte vriendschap is vaak ver te zoeken. En dit is een man die ik vertrouw met mijn leven, bij wijze van spreken.”Vier het levenAan het einde van het gesprek wil Fernando graag kwijt over de inspiratie die Marco voor veel mensen is. Fernando: “Jij bent een voorbeeld voor velen van wat je carrière zou kunnen zijn en hoe je als mens kan zijn. Jij helpt mensen altijd, je bent altijd nederig.”   En ondanks al het succes is Marco nog steeds niet klaar met ontwikkelen. Hij weet inmiddels als geen ander hoe hij zichzelf kan blijven uitdagen.  “Zoek altijd naar waar het leven voor jou over gaat. Durf doelen te stellen. Durf ambitie uit te spreken en het vlaggetje ergens te prikken. Niet te ver zodat je je stukbijt op die ambitie, en dichtbij genoeg om het haalbaar te maken. Vier vervolgens dat succes en prik dan je stokje verder.”  Dromen over Ziggo Dome Dus zelfs Marco Borsato stopt niet met dromen. Volgend jaar zit hij dertig jaar in het vak. Hoe hij dat gaat vieren, daar wil hij nog niet veel over kwijt. Maar op de vraag wat zijn volgende grote droom is, kijkt hij om zich heen in de lege Ziggo Dome. “Volgend jaar zit ik dertig jaar in het vak. Als ik hier terugkom, ben jij er dan ook?” Fernando: “Sowieso.”

Ben je op zoek naar nieuwe muziek? Volg De NandoLeaks Playlist op Spotify :
https://open.spotify.com/user/nandole...

⇨ Wil je al nieuwe NandoLeaks Podcasts volgen en op de hoogte worden gehouden? Abonneer dan hier:
http://bit.ly/2JBAUoO
⇨Check Hier de Nieuwste Muziek Releases: http://www.nandoleaks.com/
⇩ Kijk hier onder voor meer Fernando Vibes! ⇩
-
Voor alle nieuwtjes volg me op:
↪ Twitter: https://twitter.com/NandoLeaks
↪ Instagram: http://bit.ly/1WJwVIt @FernandoFunX & @NandoLeaks
↪ Snapchat: fernandofunx en TikTok : Fernandofunx

Producent: NandoLeaks
Locatie: Ziggo Dome
Camera : Martino Madiksan 
Camera, Audio & Video Edit: Idriss Rouchiche

Dec 03 2019

1hr 15mins

Play

24: NANDOLEAKS: REAL TALK MET RICO VERHOEVEN #23

Podcast cover
Read more
Het is weer tijd voor een brand new Nandoleaks: Real Talk. Deze keer met kickboxing champ Rico Verhoeven. Rico vertelt Fernando, onder andere, over zijn eerste tegenstander, zijn moeilijke band met zijn ouders, het opkomende gevecht met Badr Hari én hij vertelt of er een nieuwe match gaat komen tussen Jamal Ben Saddik en hij. 

EERSTE TEGENSTANDER 

Rico vertelt over zijn eerste wedstrijd op zestienjarige leeftijd. Die ging last minute niet door tegen zijn 21-jarige tegenstander, maar de organisatie fixte een nieuwe tegenstander van 24 jaar oud. Er was alleen nog een kleine verrassing voor Rico want zijn tegenstander bleek uiteindelijk 28 jaar te zijn. “Ik hoorde letterlijk in de ring pas dat hij zo oud was. […] Ik won die wedstrijd in de tweede ronde op knockout. Dat was de kickoffvan alles wat ik daarna gedaan heb.” 

SACRIFICES

Rico heeft verre van een ideale jeugd gehad. Met zijn moeder had hij een slechte band door haar alcohol- en drugsverslaving. Hij vertelt aan Fernando: “Uit negatieve dingen moet je iets positiefs halen. Je moet die focus houden, want anders zak je weg. Die ervaring met mijn moeder heeft me gebracht waar ik nu ben, want daardoor heb ik een bepaalde mindsetgekregen.” De beste kickbokser worden: dat werd Rico’s grote doel. Als hij daar iets voor op moest geven, deed hij dat: “Ik ben goed in wat ik doe, omdat het voor mij een obsessie is om de allerbeste te willen zijn. Ik doe en laat hier alles voor. Dat is voor mij de sleutel tot het succes waar ik nu ben.” 

MOEIZAME RELATIE MET ZIJN VADER

Door alle opofferingen heeft hij mensen vaak moeten teleurstellen, zelfs zijn eigen vader. Rico werd in zijn vroege jaren getraind door zijn vader die er altijd bij was tijdens wedstrijden. Uiteindelijk moest Rico keuzes maken en voor zichzelf kiezen. Zo wilde hij een professioneel team om zich heen toen hij voor het eerst kampioen kon worden. Daarvoor kreeg hij twee tickets en hotelkamers voor een verzorger en een trainer vergoed. 

“Ik wilde gewoon een professioneel team om me heen. Mijn vader was altijd bij me, maar ik leerde niks meer van hem tijdens zijn trainingen. Hij was belangrijk voor me als vader, maar hij wilde heel graag belangrijk gevonden worden als trainer.”

GESPREK

Wat volgde was een gesprek waarin Rico de situatie probeerde uit te leggen aan zijn vader en vroeg of hij alles zelf kon betalen. Rico gaf aan dat hij later zou terugbetalen, maar het gesprek ging niet zoals gehoopt. Rico’s vader voelde zich in de steek gelaten. “Dat was denk ik het aller-moeilijkste gesprek dat ik ooit in mijn leven gevoerd heb. […] Ik hoopte dat ie het zou begrijpen, maar dat was dus niet zo.” Zijn vader wilde even met rustgelaten worden en dat deed Rico uiteindelijk ook, maar zijn vader zocht geen contact meer met hem op. 

“Ik werd voor de eerste keer kampioen zonder dat mijn vader erbij was. […] Ik vind het heel jammer hoe dat gelopen is tussen ons. […] Uiteindelijk zijn we weer samengekomen en hebben we erover gesproken. Later snapte hij het ook.”

HERINNERINGEN 

Wanneer Fernando naar Rico’s band met zijn vader vraagt voordat zij ruzie kregen, reageerde een duidelijk geëmotioneerde Rico: “Toen ik jong was gingen we altijd ‘samen op avontuur’, zoals wij dat noemden. Op vakantie gingen we samen op het scootertje ergens naartoe en shit opzoeken om te doen. Gewoon samen. Dat was bijzonder, want dat was ons moment samen.” 

BADR HARI

Op 21 december 2019 staat de grote match tegen Badr Hari op de agenda. In de persconferentie liet Badr weten dat hij wil laten zien dat Rico niet de beste is en dat hij ‘m gaat pakken. Daarop reageert Rico: “Graag, laat het maar zien. Maar je bent niet de eerste en niet de laatste die dit zegt. Ze zeiden allemaal dat ze mij knock-out zouden slaan. Totdat ik mijn handschoenen aanheb en tegenover je sta. Dan wordt het ineens een stuk lastiger.”

JAMAL BEN SADDIK

Tenslotte vraagt Fernando nog om Jamal Ben Saddik. De twee stonden twee jaar geleden in de ring en toen won Rico. Een nieuwe match zit er op dit moment nog lang niet in voor Rico na hun laatste gevecht. “Hij heeft zijn kans verziekt, dus hij moet achterin de rij aansluiten. Nu zijn de big boys aan zet en dat zijn Badr en ik. Wij zijn de mannen waar het uiteindelijk om draait en iedereen wil deze wedstrijd zien.”

ONTWIJKEN?

Fernando geeft aan dat het naar buitenwereld toe kan lijken alsof Rico Ben Saddik probeert te ontwijken. Daar is Rico het niet mee eens en komt terug op alle ophef die voor de wedstrijd was ontstaan:

“Ik ontwijk niemand. Waarom zou ik ‘m ontwijken? Deze man lag te slapen in een hoekje aan het einde van de vijfde ronde. Ik mag deze man gewoon niet. Op het moment dat jij in een staredown in iemands gezicht spuugt, ben je respectloos en echt een slecht persoon. Uiteindelijk zegt hij in de media dat ik iets zei wat ik nooit zou zeggen. Deze man heeft kanker gehad en overwonnen, dus in mijn ogen ben je al een winnaar. […] En dan zegt hij dat ik daar iets over zei tijdens die staredown en dat hij daarom in mijn gezicht spuugde. Sorry, maar iedere persoon die mij kent, weet dat ik zoiets nooit zou zeggen. Als jij dat zegt om jouw gedrag goed te praten, ben je oprecht een slecht persoon.”
Volg NandoLeaks & Fernando op Instagram: http://bit.ly/1WJwVIt
OOK OP SPOTIFY EN ITUNES DE NANDOLEAKS PODCAST REAL TALK: https://spoti.fi/2Eet1VY

Oct 28 2019

1hr 19mins

Play

23: NANDOLEAKS: REAL TALK MET CHIVV #22

Podcast cover
Read more
Ja, je kent 'm wel. Chivv is op dit moment een van de meest spraakmakende rappers in de game. Met zijn diepe teksten, laat hij steeds vaker een andere kant van zichzelf zien. In een nieuwe aflevering van Nandoleaks: Real Talk met FunX-dj Fernando vertelt hij, onder andere, over zijn jeugd in de Bijlmer, hoe hij op straat hosselde, zijn switch naar de muziek en hoe zijn teksten uiteindelijk steeds dieper werden.

Volg NandoLeaks & Fernando op Instagram: http://bit.ly/1WJwVIt
OOK OP SPOTIFY EN ITUNES DE NANDOLEAKS PODCAST REAL TALK: https://spoti.fi/2Eet1VY

Ben je op zoek naar nieuwe muziek? Volg De NandoLeaks Playlist op Spotify :

https://open.spotify.com/user/nandole...
BIJLMER

Chivv groeide op in de Bijlmer en zag daar als kleine jongen allerlei gekke shit gebeuren. Ook hij bewandelde uiteindelijk het slechte pad en gaf zijn voetbaldroom vroeg op. “Op mijn dertiende was ik al gestopt met voetbal en vanaf mijn vijftiende was ik op straat. Gewoon mad shit man en ik ben er niet trots op.” 


TAKE OFF

In de periode dat de rapper hosselde verdiende hij op jonge leeftijd al veel geld. Zoveel dat hij op zijn achttiende zelfs al grond kocht in Suriname. Maar op de achtergrond was hij ook bezig met muziek. Latifah was zijn buurmeisje en had een studio waar hij zijn eerste track opnam. “Ik heb haar daar altijd voor bedankt. Latifah is de reden waarom ik rapper ben geworden.”  Uiteindelijk begon hij beetje bij beetje bekender te worden en klopte Top Notch opeens aan. Dat was dan ook het moment dat hij stopte met het straatleven. Chivv: "Vanaf dat moment was het een take off en heb ik alles achter me gelaten."


STRAATMUZIEK

Inmiddels is Chivv uitgegroeid tot een veelzijdige rapper die van alle markten thuis is. Van commerciële clubmuziek begint hij nu steeds vaker over te gaan naar diepere straatmuziek. Hoe die drang ontstond? Chivv:

Hoe meer je in de industrie zit, hoe meer je jezelf blijft ontwikkelen. Dan begin je ook andere soorten muziek uit te proberen. Op een gegeven moment had ik die vibe gewoon. […] Heel moeilijk was het niet voor me, want straatmuziek is waar ik vandaan kom. Ik kan mezelf best makkelijk openstellen.” 


FRUSTRATIES

Dat hij daar geen moeite mee heeft is terug te horen op zijn nieuwe album. De rapper laat in zijn track 2 Borden, 1 Tafel al zijn frustraties eruit. “Op die track heb ik zoveel persoonlijke informatie losgelaten dat ik dacht: hoe ga ik de rest van het album invullen? Dat was wel een dingetje. […] Al mijn frustraties staan op die track.”


NIETS TE KLAGEN, MAAR...

Chivv geeft aan dat het in zijn leven nu meer dan goed gaat en dat hij niets te klagen heeft. Maar dat is voor hem niet meteen een reden om daarover muziek te maken.

"Tuurlijk kan ik blije songs maken, maar de shit die ik heb meegemaakt is niet altijd leuk. […] Ik maak pokoes over hoe ik me voel en op dat moment voel ik me zo. "Ik heb veel shit meegemaakt, daarom neem ik je liever mee op de route naar hier. Luister eerst naar wat ik heb meegemaakt, voordat ik je ga geven waar ik nu ben."

Volg NandoLeaks & Fernando op Instagram: http://bit.ly/1WJwVIt
OOK OP SPOTIFY EN ITUNES DE NANDOLEAKS PODCAST REAL TALK: https://spoti.fi/2Eet1VY

Ben je op zoek naar nieuwe muziek? Volg De NandoLeaks Playlist op Spotify :

https://open.spotify.com/user/nandole...

⇨ Bedankt voor het abonneren! https://www.youtube.com/channel/UC4yH...
⇨Check Hier de Nieuwste Muziek: http://www.nandoleaks.com/
⇩ Kijk hier onder voor meer Fernando Vibes! ⇩
-
Voor alle nieuwtjes volg me op:
↪ Twitter: https://twitter.com/NandoLeaks
↪ Instagram: http://bit.ly/1WJwVIt FernandoFunX & @NandoLeaks
↪ Snapchat: fernandofunx

Camera/edit : Martino Madiksan & Yuron
Audio: Idriss Rouchiche

Oct 13 2019

1hr 4mins

Play

22: NANDOLEAKS: REAL TALK MET JAIRZINHO #21

Podcast cover
Read more
Voor Jairzinho is Rotterdam Airlines net als zijn kindje. In 2009 richtte de rapper samen met zijn broertje het label op en vanaf dat punt is de rest geschiedenis. Rotterdam Airlines kent veel successen, maar dat ging zeker niet zonder moeilijkheden. In de nieuwe Real Talk vertelt Jairzinho over zijn label, het vertrek van Sevn Alias en het opbouwen van succes in de industrie.


HET BEGIN

"Ik kom uit een tijd waar je rapte omdat je het leuk vond, niet omdat er iets mee verdiend zou worden." Zo beschrijft Jairzinho het begin van zijn carriére. De Rotterdamse rapper deelde altijd al een passie voor muziek en sloot zich daarom op jonge leeftijd aan bij een Surinaamse band. "Ik was vroeger veel bezig met voetballen en ging daarna in een Surinaamse band. Ik had heel veel interesse in muziek, ik hield ervan. Ik ben begonnen als drummer, maar eindstand zag ik dat je echt zanger moest zijn. Het was interessanter dan een drummer. Dus ik dacht: 'Weet je wat? Ik word zanger, man.'", legt de artiest uit aan Fernando. Jairzinho vertelt dat hij vijftien jaar geleden werd geboekt door de mensen waarvan het huidige Rotterdam Airlines-pand was. Hij mocht daar een optreden geven en als hij nu terugdenkt, vindt hij dat heel tof. "Nu is het van ons."


VAN MUZIEK NAAR THEATER EN TERUG

Daar bleef het daarna wel bij. Na het bandje raakte Jairzinho gefascineerd door theater en dat ging heel lang heel goed. Hij toerde op een gegeven moment door heel Nederland, België en ging zelfs naar Atlanta voor een productie. "Ik was popping, ik ga niet voor je liegen", zegt de rapper zelf over deze periode. Later verloor hij daar interesse in en stapte hij over naar 'de block'. De passie voor muziek is echter nooit vervaagd en toen hij merkte dat er eindelijk brood mee te verdienen viel, ruilde hij de streetlife in voor muziek en kwam Rotterdam Airlines tot leven.


SEVN ALIAS

Sevn Alias was één van de eerste artiesten die Jairzinho en zijn broer onder hun hoede namen. Zij hebben Sevn ontdekt toen hij nog jong was. "Ik was op vakantie en mijn broertje stuurde me een bericht met: 'Yo, check deze jongen'. Ik had een tune en die liet ik remixen door andere artiesten en we hebben hem [Sevn] ook een remix laten doen. Toen hebben we hem er gelijk bijgenomen." Jairzinho en zijn broertje Luciano hadden Rotterdam Airlines toen wel al opgericht, maar het was toen nog niet helemaal een label. Toen Sevn meer bekendheid kreeg, gold dat ook voor het label, waardoor zij meer artiesten tekenden en uiteindelijk groot werden. In 2017 kondigde Sevn echter aan dat hij wegging bij het label. Jairzinho had gehoopt dat de samenwerking nog langer zou duren, maar is aan de andere kant ook enorm trots op de rapper.

"Niets gebeurt voor niets. Het is blijkbaar het moment geweest dat hij een stap heeft kunnen maken in zijn carrière, omdat hij daar stabiel genoeg voor was. Ik ben sowieso trots en blij voor die jongen met de dingen die hij nu doet. Maar als ik eerlijk ben, had ik hem er veel liever bij gehad."


WERKEN, WERKEN, WERKEN

Het leven gaat natuurlijk verder en dat gold ook voor Jairzinho. Het vertrek van Sevn was moeilijk, maar het label pakte het weer op en ging goed verder. Artiesten als Kevin en Chip Charlez zaten er al en die groeide met Rotterdam Airlines mee. Young Ellens sloot zich later ook bij de lange lijst met artiesten aan. Rotterdam Airlines doet het tegenwoordig dus heel goed en er zit nog alleen maar meer aan te komen. "We zitten eraan te denken om twee Amerikaanse artiesten te signen, ik heb twee clipjes in Amerika geschoten, ik heb zelf nog een paar Engelse tunes in de stash. [...] Ik ben nu weer in de office op grind mode." Want business gaat goed, maar kan uiteraard altijd beter. Jairzinho weet waar hij mee bezig is, dus stress heeft hij niet. Hij heeft veel geleerd van de rapgame en vertelt dat het om niets meer gaat dan hard werken.

"Je moet geen haast hebben en je moet het vooral niet alleen voor het geld doen. Hou het honderd, dat is het belangrijkst. Werk hard, ga niet te vroeg uitklokken. Je moet wallen onder je ogen zien en echt werken, werken, werken. Hoe meer je erin zet, hoe meer je eruit haalt. Je kan zelfs zonder talent iets forceren."

Aug 01 2019

1hr 6mins

Play

21: NANDOLEAKS: REAL TALK MET ADJE #20

Podcast cover
Read more
Het is weer tijd voor een brand new NandoLeaks: Real Talk! Deze keer met niemand minder dan een legend in de Nederlandse hiphop scene: Adje. In zijn gesprek met Fernando Halman vertelt hij over het opgroeien in de Bijlmer, zijn band met zijn broers Hef en Crooks en hoe hij fully voor de muziek kon gaan.

NANDOLEAKS YOUTUBE: https://bit.ly/2p9ncye
BIJLMER

Adje groeide op in de Bijlmer en vertelt aan Fernando hoe dat voor hem was. Zijn persoonlijkheid en karakter zijn gevormd door het leven in de Bijlmerse straten. Vooral de aparte thuissituatie zorgde ervoor dat Adje veel op straat leefde. Zijn vader was doordeweeks thuis bij zijn moeder, maar in het weekend bij zijn andere vrouw in Rotterdam. “Sowieso is dat al een rare wereld om in te leven, maar als je dan de deur uitgaat wordt het nog veel gekker. Dan ben je in de binnenstraat tussen de junkies, killers en whatever er nog rondloopt in de Bijlmer.” 

"CROOKS HEEFT HET ME OOK EEN KEER GEZEGD: 'OM TE FUNCTIONEREN, MOET IK JULLIE BEIDEN HEBBEN'."

HEF EN CROOKS

De andere vrouw van zijn vader is de moeder van Adje’s broers Hef en Crooks. Hun vader nam Hef wel eens mee naar Amsterdam en liet hem dan bij Adje achter. De twee waren meteen close. Adje: “Ik herinner me dat ik me er echt op verheugde op het zien van me broertje, want ik was alleen thuis. Hef is in dat opzicht heel belangrijk voor me. Vooral in die fase.” 

Adje had contact met Hef totdat Hef drie jaar was. Van de een op de andere dag stopte het contact en zagen de twee broers elkaar zo’n tien jaar niet meer.  Een aantal jaar later kreeg hun vader nog een zoon: Crooks. Dat verslechterde het contact uiteindelijk nog meer. 

“Toen Crooks geboren werd toen was het contact helemaal klaar. […] Ik denk dat het toen genoeg was voor mijn moeder.” 
BESEFMOMENT 

Adje vertelt hoe hij zich op zijn zesentwintigste realiseerde dat hij alles al gedaan had in het leven. “Ik heb gewerkt op Schiphol, ik ben kapper geweest, ik heb verzekeringen en drugs verkocht, gefraudeerd. Al die dingen hebben me niet gelukkig gemaakt, omdat ik muziek wou maken.” Zijn zesentwintigste levensjaar was voor Adje het jaar nul waarin hij besefte dat hij te veel liep te kutten in het leven. Alles moest beter. “Toen kwam die realisatie van: je doet niet met je leven wat je ermee moet doen. […] Pas toen ik verhuisde uit Noord en ging wonen op IJburg, heb ik ook alle mensen en alles wat daar was achter me gelaten om opnieuw te starten.” “Boyz in de hood heeft een goed platform geboden voor ons alle drie, maar Hef en ik hebben er het meeste uitgehaald”,

"BOYS IN DE HOOD HEEFT EEN GOED PLATFORM GEBODEN VOOR ONS ALLE DRIE, MAAR HEF EN IK HEBBEN ER HET MEESTE UITGEHAALD."
Het leven op straat was niets meer voor Adje, maar het zorgde er wel voor dat hij verder kon bouwen aan zijn carrière. Door de money die hij maakte kon hij eindelijk een studiootje bouwen en betalen voor zijn eigen clips. Zowel hij als Hef gebruikten de money van de streets om er iets positiefs mee te doen en vol voor de muziek te gaan. “Dat was wat nodig was voor ons om de muziek in te kunnen. We hadden niet het gevoel dat mensen iets voor ons zouden doen.” 


BOYZ IN DE HOOD VOL. 2?

In 2008 kwamen de drie broers met hun keiharde mixtape Boyz in de hood vol. 1. Of er nog hoop is voor een tweede mixtape van de boys? Adje wil niets liever dan iets terugdoen voor zijn broertje Crooks. “Boyz in de hood heeft een goed platform geboden voor ons alle drie, maar Hef en ik hebben er het meeste uitgehaald”, vertelt Adje. “Ik wil nu dat het anders is. Deel 1 was met drie broers, maar gefocust op Hef. Nu moet het gefocust op Crooks zijn.” 

Adje legt uit dat Crooks met zijn skills en lyrics in de top 5 van de rap scene hoort. Hij schuift de schuld bij zichzelf en Hef voor het feit dat dat nog niet gelukt is. “Dat komt denk ik doordat Hef en ik egoïstisch zijn geweest. Hef is gegaan voor zijn carrière en ik ben nog veel verder erger gegaan voor de mijne. […] Crooks heeft het me ook een keer gezegd: ‘Om te functioneren moet ik jullie beiden hebben’.” Gelukkig is er tussen de broers geen beef of spanning. Het is only a matter of time.

Jul 03 2019

1hr 15mins

Play

20: NANDOLEAKS: REAL TALK MET YOUNG ELLENS #19

Podcast cover
Read more
Young Ellens is terug van weggeweest. Hij zat 3 maanden vast in de gevangenis en is nu klaar om real te zijn met Fernando Halman. In een nieuwe NandoLeaks: Real Talk podcast vertelt hij openhartig over, onder andere, zijn tijd behind bars, de moeilijke band met zijn moeder en de artist life


WANTED 

Young Ellens vertelt dat hij via zijn advocaat al twee, drie dagen eerder wist dat hij gezocht werd door de politie. “We hadden een afspraak gemaakt om mezelf te gaan melden, maar ik was er nog niet klaar voor. Dus ze kwamen bij mijn show staan. Er stonden honderd agenten buiten en toen wist ik al hoe laat het was. Het ene moment ben je aan het optreden en het andere moment moet je mee.” 

In september wordt de rapper berecht, waardoor hij tijdens deze Real Talk nog niet te veel kan vertellen over de zaak. De tijd in de gevangenis was uiteindelijk een goede wake up call voor hem.

“Ik heb veel stilgestaan bij wat ik nu heb en dat ik daar echt dankbaar voor moet zijn.”


VOETBALTALENT

Zijn eerste droom was niet rapper, maar voetballer worden. Aan talent geen gebrek, zo kwam Young Ellens bij FC Omniworld terecht (nu Almere City FC). Uiteindelijk koos hij toch voor een ander pad: “Ik begon opeens jointjes te roken, had geen zin. Ik had talent, maar ik kreeg de smaak te pakken van een raampje ingooien of een gestolen scooter rijden.”


MAMS

Een ander onderwerp dat veel besproken wordt, is de band met zijn moeder. Een band die niet altijd even goed was. Voetbal was een goed excuus om zijn bad boy-praktijken te verbergen voor zijn moeder. “Mijn mams dacht dat ik aan het voetballen was, terwijl ik bandana's aan het stelen was ofzo. […] Ik was vroeger altijd boos op mijn moeder. Er woonde een jongen bij mij in de flat die alles kreeg. Hij had een Playstation en ik moest vijf maanden wachten.” 

De band met zijn vader was ook niet goed. “Mijn pa kwam af en toe langs op mijn verjaardag. […] Voor de rest is hij er nooit geweest. Ik heb wel af en toe met hem gesproken, maar het ging eigenlijk nergens over. Hij is op een gegeven moment drugs gaan gebruiken en daar is hij ook aan overleden.”

Ook over zijn tijd in de gevangenis wordt veel gesproken. De rapper twijfelde bij aankomst of hij goed ontvangen zou worden. Je weet wel: hij heeft fame, dus misschien gaan mensen haten. Gelukkig was dat niet het geval en stond altijd alles voor hem klaar. “Ik kwam binnen en ik kreeg gelijk love.” 

Zijn beste mattie? De waterkoker. “Ik had geen magnetron in mijn cel, dus dit was mijn kookplaat. […] Broer, ik heb shoarma alles met dit gegeten, geloof mij.” Ook aan andere dingen geen gebrek, zoals blikjes drinken en chocolade. “Ik had de Albert Heijn daar. […] Je wordt met de dag creatiever.” 

"Ik moet minder drinken en minder ballonnen en hasj gebruiken."

NIEUWE WEG

Na alle moeilijke periodes die hij gekend heeft, is hij blij met de nieuwe weg die hij insloeg. Muziek werd uiteindelijk zijn redmiddel. “Ik kom van een lange weg, dus dit is een soort achievement voor mij. […] Ik kan vrij zijn zonder gezocht te worden. Zodra je gaat stelen, moet je altijd achterom kijken.” Ook na alle problemen die zijn moeder met hem meemaakte, is hij nu trots om een andere kant van zichzelf te showen.

“Het is ook mooi naar je moeder toe. Mijn moeder vindt het geweldig en nu ziet ze opeens dat deze jongen er een andere draai aan heeft gegeven.”


WORK ETHIC

Ook met alle shows die hij heeft, beseft Young Ellens steeds meer dat hij energie moet besparen en professioneler moet zijn. “Ik heb binnen na kunnen denken over dat ik minder moet drinken en minder ballonnen en hasj moet gebruiken. […] Je gaat naar een club toe en moet mensen entertainen. Alles moet netjes zijn. Niet dat je daarna backstage helemaal wappie bent. Dat mag gewoon niet man.”


Jun 15 2019

1hr 3mins

Play

19: NANDOLEAKS: REAL TALK MET GLENNIS GRACE #18

Podcast cover
Read more

May 15 2019

1hr 15mins

Play

18: NANDOLEAKS: REAL TALK MET DOPEBWOY #17

Podcast cover
Read more

Forever Lit: het is de naam van zijn nieuwe album én de status die hij gewoon heeft. Rappen, produceren en veel hits maken, hij kan het allemaal. Het gaat natuurlijk over de enige echte Dopebwoy. In een nieuwe aflevering van Nandoleaks: Real Talk met FunX-dj Fernando vertelt hij over zijn ervaringen in de scene, teleurstellingen en zijn grootste voorbeelden. 

BUITENLAND

Met zijn grote hit Santo Domingo brengt hij ons al naar de Dominicaanse Republiek. Behalve viben op het Caribische eiland, performt Dopebwoy ook regelmatig in het buitenland. Zelf klinkt Dopey een beetje verbaasd: “Ik had niet gedacht dat die tracks buiten Nederland zouden aanslaan. Het is best wel raar. Het is niet dat ik Frans of Duits rap. Het is gewoon Nederlands en ze voelen dat. Dat heeft me echt laten zien dat niets onmogelijk is.”

DRAKE

Als Fernando hem vraagt welke show hij het meest memorabel vindt, zegt Dopey meteen: “Met Drake, man. Ik zeg je eerlijk, ik ben nog nooit zenuwachtig geweest. Dat was ik daar ook niet, maar ik dacht wel van: ‘stel dat’.” Pas toen hij thuis was en allerlei berichtjes en video’s toegestuurd kreeg, realiseerde hij zich wat er die avond was gebeurd. “Toen besefte ik pas dat ik in een uitverkocht Ziggo Dome stond. Op Drakes podium. Dat is gewoon ziek.”

DOWN TO EARTH

Ondanks al zijn successen blijft Dopebwoy met beide benen op de grond. “Volgens mezelf ben ik geen super artiest. Ik ben gewoon een normale jongen. Ik begon als producer en producers zijn anders dan de meeste artiesten, zeg maar.” Door de steeds enthousiastere reacties van fans merkt hij een bepaalde stijging in zijn populariteit.

Aan die fame moet hij nog steeds een beetje wennen, vertelt hij aan Fernando. “Ik hou gewoon van muziek maken. Die fame-dingen enzo, daar let ik echt niet op. Ik moet daar wel op gaan letten.” Hoe groot hij uiteindelijk nog gaat worden maakt niets uit. Dopey blijft real.

"Dat ik bekend ben, betekent niet dat ik gelijk anders moet doen tegenover de rest. Ik ga niet ineens uit de hoogte doen, omdat ik op dit moment lit ben. Dat gaat nergens over.”

VOORBEELDEN

Maar wie zijn Dopebwoys grootste voorbeelden eigenlijk? Hij benoemt zijn brada KaliBwoy en zijn vader. Zelf heeft hij die tijden niet meegemaakt, maar zijn vader was ook een legend in de game. “M’n pa is DJ Flash. Ik heb die tijd niet meegemaakt, maar ik hoor van heel veel mensen dat hij echt iets heeft betekend voor de club scene in Nederland.”

De muziek van Dopebwoy waar we nu van genieten is uiteindelijk helemaal te danken aan zijn vader. “Hij hoorde mijn muziek thuis en zei: ‘Dit is het niet man. Die Trap-dingen zijn wel leuk, maar wat bereik je er echt mee?’” De tips van zijn vader waren heel belangrijk: “Als ik niet naar m’n pa had geluisterd, deed ik nu geen shows.”

PLANGA VAN CARTIER

Het scheelde weinig of zijn grote hit Cartier was niet eens uitgekomen. Ja, je leest het goed. “Ik voelde het niet gelijk, omdat het over een bril ging en ik had die bril zelf niet eens”, lacht Dopebwoy. Doordat zijn vrienden overtuigd waren, besliste Dopebwoy de track een kans te geven. Stel je voor dat je nu “Planga van Cartier, pla-planga van Cartier” niet mee kon zingen. Kan toch niet? “Nu is Cartier wat het is, maar ik kon het ook geskipt hebben”, legt Dopebwoy uit. “Ik voelde het in het begin niet gelijk. Ik ben het gaan voelen.”

De weg naar succes is geen makkelijke, ook niet voor Dopebwoy. “Ik heb veel gezeik gehad in de tijd dat ik bubbling maakte. Ze zagen mij niet als rapper. Ze zagen mij als een softe rapper, omdat ik club shit deed. Nu maakt de hele scene club shit.” Het gaat zelfs zo ver dat rappers die Dopebwoy nu een featuring vragen, eerst niet eens naar zijn muziek omkeken.

“Nu sturen zij mij doffe bubbling pokoes en denk ik: ik wil niet eens op je shit.”

TELEURSTELLINGEN

Succes kent vaak twee kanten. Van buitenaf lijkt de levensstijl van hedendaagse rappers een grote party lifestyle te zijn. Aan Fernando vertelt Dopebwoy de andere kant van dat leventje: “Ze zien de rest niet – hoe mensen om je heen veranderen of hoe je ineens een voorbeeld wordt. Ik kom uit een duistere plek als producer, hoe kan ik ineens een voorbeeld zijn voor mensen? Ik hou niet eens van mensen.”

Een hard statement, maar wel eentje dat Dopey kan verklaren, omdat bepaalde familieleden hem teleurstelden in het verleden. “Als ik geen Dopebwoy was, zou Jordan nooit die love krijgen. In families heb je altijd die neefjes waar niet naar omgekeken wordt en ik had gewoon het gevoel dat ik dat neefje was. Nu ben je ineens lit en is iedereen opeens familie.” Het succes zorgde helaas ook voor verloren vriendschappen. 

“Mannen hebben onderling een soort code met elkaar. Bepaalde dingen kan je niet tegen elkaar zeggen. Als die dingen toch gezegd worden, ben ik zo van: klaar.”

INTERNATIONALE SAMENWERKINGEN

Op 3 mei kwam uiteindelijk zijn nieuwe album Forever Lit uit. Op dit album kunnen we de track Santo Domingo horen met de Britse rapper Yxng Bane. Ook de track Niet Alsof nam hij op met een buitenlandse artiest, namelijk de Franse rapper MHD. Maar kunnen we in de toekomst nog meer internationale collabs verwachten? Sowieso! Er komen veel grote dingen aan. Denk aan collabs met de Amerikaanse zanger Jeremih en de Franse artiesten Aya Nakamura en DJ Snake. Over die laatste zegt Dopebwoy: “Hij komt uit een andere league, dus alles moet kloppen.” Eén ding is zeker: van Dopebwoy gaan we nog veel horen in de toekomst!

May 13 2019

58mins

Play

17: NANDOLEAKS : REAL TALK MET NIENKE PLAS #16

Podcast cover
Read more

Presenteren, zingen, uitverkochte theatershows en vooral heel veel shinen. Doe het haar maar na. Maar even serieus, is er iets wat Nienke Plas niet kan? In een nieuwe Real Talk met FunX-dj Fernando vertelt ze over haar weg naar succes. Van het hebben van faalangst tot gekke baantjes en van gepest worden tot aan de gouden formule met haar vriend en manager Resley Stjeward. 

FAALANGST 

Het succes kwam Nienke niet aanwaaien. Ze groeide van onzeker meisje uit tot succesvol YouTuber. "Telkens zag ik het voor me in mijn stoutste dromen, maar je moet het ook wel doen", legt ze uit. "Ik vond het te eng om die deur open te trekken." Met alle ervaring die ze inmiddels heeft opgedaan, leert Nienke steeds beter om te gaan met haar feelings. "Ik realiseer me dat het maar een gevoel is. Je hart stopt er niet mee ofzo." 

"Ik nam een vriendin mee en we lulden iedereen zo'n dildo van 25 euro mee."

HET GEKSTE BAANTJE

Aan Fernando vertelt Nienke over de baantjes die ze had voordat ze de stap naar YouTube écht maakte. Zo werkte ze onder andere in de sales en als receptiemedewerkster. Toch was ze daar al snel op uitgekeken. "Diep van binnen wist ik: dit is niet voor jou." Haar raarste baantje? In de sales bij een sekswinkel. Ja, je leest het goed! "Ik was zo goed dat de eigenaar van de winkel zei: 'Jij moet sowieso mee naar de Kamasutrabeurs, want we hebben daar een stand.' Ik nam een vriendin mee en we lulden iedereen zo'n dildo van 25 euro mee."

VRIEND EN MANAGER

In Real Talk vertelt Nienke ook over hoe zij haar vriend Resley leerde kennen in een Amsterdamse club. Jaren later is hij, behalve haar vriend, inmiddels ook haar manager. Een uitdaging voor hun relatie. Nienke praat over het lekkere gevoel van thuiskomen na het werken. Iets wat vaak onmogelijk is, omdat Nienke en Resley vaak samen thuis werken. "Het moet ook wel bij je passen. Je moet wel beste vrienden zijn met je partner", legt Nienke uit aan Fernando. "Met elkaar werken is another level aan intensief met elkaar durven te zijn."

May 11 2019

1hr

Play

16: REAL TALK PODCAST: TAJ, TJ & TARYLL JACKSON TELL THEIR MICHAEL JACKSON STORY

Podcast cover
Read more

TAJ, TJ & TARYLL JACKSON TELL THEIR MICHAEL JACKSON STORY

Apr 28 2019

54mins

Play

15: NANDOLEAKS : REAL TALK MET DÉFANO HOLWIJN #15

Podcast cover
Read more

Mar 10 2019

1hr 13mins

Play

14: NANDOLEAKS : REAL TALK MET JANDINO ASPORAAT #14

Podcast cover
Read more

Jandino Asporaat heeft er spijt van dat hij in mei 2007 ja zei tegen de Lama’s. Dat vertelt de komiek, die momenteel in de bioscopen een grote hit heeft met Bon Bini Holland 2, in een openhartige Real Talk podcast van FunX-dj Fernando Halman.

„Ik had toen net een prijs gewonnen met Cameretten en mijn toenmalige manager zei: ’Dat moet je doen’”, vertelt Asporaat. „Ik deed het alleen maar omdat hij het zei en voor de money. Maar ik was geen match. Ik was er helemaal nog niet klaar voor; voor improvisatie moet je je lekker jezelf voelen. Ik deed het alleen maar om andere mensen te pleasen.” 

Wat is Real Talk?

Iedereen heeft een verhaal, maar helaas is er niet altijd ruimte om het te vertellen. In de Nandoleaks-podcast Real Talk wordt deze ruimte wel gecreëerd: een ruimte waarin mensen volledig zichzelf kunnen zijn zonder dat er geoordeeld wordt. Welke ruimte dat is? Dat hangt af van de persoon en de situatie, want elk verhaal verdient de juiste plek om verteld te worden.

Zoals de naam al zegt: in Real Talk hoor je de echte verhalen. In dit openhartige gesprek draait het niet om succes, maar juist om de weg daarnaartoe. Drijfveren, struggles, hoogte- en dieptepunten: niets blijft onbesproken. Ondanks de soms heftige onderwerpen, staat één ding altijd voorop: positiviteit. 

Real Talk is een inspirerende podcast, waarin je een eerlijke kijk krijgt in het leven van een artiest. Tot nu toe gaven Kempi, Ismo, Mula B en Josylvio zich al bloot. En wees voorbereid, want dit is slechts het begin!

Mar 05 2019

1hr 23mins

Play

13: NANDOLEAKS : REAL TALK MET JAMAL BEN SADDIK #13

Podcast cover
Read more

Jamal ben Saddik heeft zijn zinnen maar op een ding gezet: hij wil ooit kampioen worden. Maar hij bewandelt geen makkelijk pad. De Marokkaans-Belgische vechter overwon twee keer kanker en maakte een heftig auto-ongeluk mee. Het zijn gebeurtenissen die een diepe indruk op hem hebben gemaakt, maar zijn vechterslust is er niet minder op geworden. Fernando sprak met de vechter voor Real Talk over zijn winnersmentaliteit en de donkerste periodes uit zijn leven.

STRIJD TEGEN KANKER

In 2012 kreeg Ben Saddik voor de eerste keer te horen dat hij kanker had. Een moeilijk moment dat voor altijd in zijn geheugen geschrift staat. Hij had vlak voor zijn vakantie in Marokko een paar onderzoeken laten doen en kreeg terwijl hij op het Marokkaanse strand lag te horen dat hij snel moest terugkomen. "Ik wist meteen dat het niet goed zat." Een aantal zenuwslopende uren volgden en toen hij eenmaal tegenover de arts zat, kreeg hij het slechte nieuws te horen. Zijn eerste gedachte? "Ik ga dood. Hoe kan dit mij overkomen?"

Jamal accepteerde meteen dat hij de ziekte had en wilde vooral weten hoe hij nu verder kon gaan. De artsen raadden hem aan te stoppen met sport, maar dat was voor hem geen optie: "Ik dacht: goed, ik heb die ziekte. Maar ik was niet van plan te stoppen met de dingen die ik leuk vond." Hij zocht een andere arts voor een tweede opinie en die arts zei hem dat hij wel door kon gaan, maar uit ervaring kon zeggen dat topsport en schildklierkanker moeilijk samengaan.

Omdat Jamal heel graag zijn kinderdroom wilde waarmaken en mee wilde doen aan een groot toernooi in Japan, wilde hij de ingreep die noodzakelijk was uitstellen. Zijn arts ging daar uiteindelijk mee akkoord en Jamal ging verder met trainen. "Het was moeilijk, maar ik heb het aan de kant geschoven en ben begonnen met de voorbereiding." 

DODELIJK ONGELUK

Het tijdelijk parkeren van zijn problemen ging allemaal goed, tot een paar weken voor het toernooi. Hij belandde in een auto-ongeluk met een dodelijk slachtoffer. "Ik reed iemand aan. Dat was gewoon zo erg." Jamal raakte een zestig jarige fietser die door rood reed. 

Jamal werd meegenomen naar het politiebureau en daar werd hem verteld dat de man op slag dood was. "Dat was al erg genoeg, maar ik werd ook nog in de cel gestopt." Jamal kreeg geen slachtofferhulp en moest een nacht in de cel doorbrengen zonder dat hij iemand mocht spreken. Het werden de negen moeilijkste uren uit zijn leven. 

"Ik heb geen oog dichtgedaan en alleen maar zitten nadenken. Ik zat daar maar en ik kon met niemand praten, terwijl ik dat echt nodig had. Ik ben daar echt gek geworden. Ik heb daar gehuild, ik heb negen uur lang niks anders gedaan."

Jamal heeft heel veel over het incident gepraat. Toch heeft hij het zes jaar later nog steeds niet verwerkt. "Mijn familie was er voor mij, maar als je gaat slapen, ben je weer alleen en dan komt alles terug in je hoofd." Jamal kan er nog steeds niet mee dealen, ook al zegt iedereen tegen hem dat het niet zijn schuld is.

"Ik heb het wel gedaan en ik moet ermee kunnen leven."

OPNIEUW KANKER

In 2014 kreeg Jamal opnieuw te maken met kanker. Na wat onderzoeken, belde het ziekenhuis hem op. "Ik dacht: nee alsjeblieft niet, ik kan niet nog zoiets verwerken." Helaas vertelde de arts hem dat de kanker terug was. "Het was zelfs erger, het was uitgezaaid." Jamal moest de volgende dag terugkomen voor een spoedoperatie. Omdat zijn familie op dat moment in Marokko was, besloot hij niemand iets te vertellen.

"Een dag na de ingreep vertelde ik mijn ouders dat ik een kleine ingreep had. Ik heb niet de waarheid verteld. Ik wilde hun rust niet verpesten."

VECHTEN TEGEN BADR

Inmiddels gaat het goed met Jamal. Hij werkt hard om zijn dromen waar te maken. Hij moet en zal kampioen worden: "En ik weet ook zeker dat dat gaat lukken." Een tegenstander die bovenaan zijn lijstje staat is Badr Hari. Hij heeft nog wat met hem recht te zetten: "Hij staat op mijn lijst vanwege zijn grote mond." De Marokkaanse Belg noemt Badr een goede vechter en zelfs zijn voorbeeld in de ring. Buiten de ring zit dat wat anders. 

"Hij heeft te weinig betekent voor de Marokkaanse gemeenschap in Marokko. Hij woont wel daar maar hij heeft niks betekent voor Marokkanen in Marokko. Hij heeft nooit een seminar gegeven of een sportschool bezocht. Het zijn harde woorden, maar het is de waarheid."

Mar 05 2019

1hr 3mins

Play

12: NANDOLEAKS: REAL TALK MET MARIO CASH #12

Podcast cover
Read more

Er wordt veel over Mario Cash geschreven en het is geen geheim dat hij een roerig verleden heeft. Maar wat is het echte verhaal achter Mario Cash? Fernando spreekt hem in Real Talk over zijn jeugd, het leven in de gevangenis en de periode waarin hij besloot dat het tijd was om afscheid te nemen van zijn 'criminele lifestyle'.

PRATEN

Het is bijzonder dat Mario aanschuift bij Fernando, want hij houdt naar eigen zeggen totaal niet van praten. "Daarom weten mensen niet veel over mij." De mensen die hem kennen, zien hem als iemand die altijd leuk en grappig doet, maar het niet over zichzelf wil hebben. Mario legt uit waarom hij dat nu wel doet: "Nu ken ik mezelf wat meer en ik vind ook dat de fans daar recht op hebben. Ze hebben altijd een verkeerd beeld over mij gehad."

Dec 23 2018

59mins

Play

11: NANDOLEAKS: REAL TALK MET YES-R #11

Podcast cover
Read more

"Jammer dat we je nog weinig zien, man!" Het is een vraag die Yes-R echt niet meer aan kan horen. Als je even op zijn Instagram kijkt, kan je zien dat hij allesbehalve stilzit. Een paar weken geleden bracht hij nog On The Road uit, hij doet 120 shows per jaar en is regelmatig op televisie te zien als gast of presentator. Krijgt hij te weinig waardering van de huidige generatie? Of heeft hij daar helemaal geen behoefte aan? Dat en nog veel meer bespreekt Fernando met Yesser in Real Talk.

LEGEND

"Ik ben altijd on top of the game geweest." Voor Yes-R is het frustrerend als mensen denken dat hij gestopt is met muziek maken. Hij hoeft niet altijd erkenning te hebben, maar een beetje waardering zou fijn zijn. "Voor sommigen is mijn muziek jeugdsentiment en ben ik een legend, voor anderen ben ik afgeschreven." De rapper, acteur en presentator geeft toe dat de frustratie soms heeft geleid tot "baggertracks", omdat hij simpelweg wilde voldoen aan bepaalde verwachtingen. 

HUIDIGE GENERATIE

Hoe hij naar de nieuwe generatie rappers kijkt, noemt hij dubbel. Aan de ene kant is hij heel blij dat al het harde werken zich nu eerlijk terugbetaald - in de tijd dat zijn video's miljoenen keren bekeken werden op YouTube, ontving hij daar amper geld voor. "Daar hebben wij eerlijk gezegd ook wel ons steentje aan bijgedragen door hiphop op dat niveau te brengen." Aan de andere kant vind hij ook dat de muziekscene tegenwoordig teveel om business draait.

"Jammer dat het lijkt alsof het grootste gedeelte van de nieuwe generatie een bepaalde klik is die continu alleen maar tracks solo of met elkaar maken. [...] ik zou het tof vinden als scene met elkaar werkt uit liefde voor muziek. soms word er te businesswise naar gekeken." 

BEGIN

Yes-R begon met rappen toen hij 16 jaar was. Hij werd geïnspireerd door Eminem en natuurlijk zijn neef Ali B. Zijn echte doorbraak begon toen hij in de rapformatie D-men zat. Ze hadden grote dromen, maar weinig middelen en kregen meer bekendheid nadat ze begonnen met rappen op gestolen Amerikaanse beats. 

"We hadden alleen de garage van de ouders van Lange Frans om als studio te gebruiken."

WANT HET IS ALI EN YES-R

Op een gegeven moment viel de groep uit elkaar en besloot Yes-R te tekenen bij Spec. Dat was toen nog een minilabel bestaande uit drie werknemers die vanuit een gehuurde woonkamer werkten. In die periode leerde Yes-R heel veel van Ali B: "Zakelijk is 'ie supersterk en hij kan heel goed artiesten begeleiden." 

Na bijna tien jaar, kwam ook een eind aan zijn periode bij Spec. Yes-R wilde meer uitdaging en wilde verder groeien. "Ik kreeg daar niet de middelen om mij meer te ontwikkelen." En veelbesproken breuk waardoor er vanzelfsprekend ook enige onenigheid tussen Yes-R en Ali B ontstond. Maar nu is alles weer koek en ei volgens Yes-R. Mogelijk komt er zelfs weer een samenwerking van de neven uit. Als ze tenminste een plekje in hun superdrukke agenda's kunnen vrijmaken.

"We zijn nog steeds cool met elkaar. Er was een gezonde afstand tussen ons, zodat we het konden laten bezinken." 

KLASSIEKERS

In de tijd bij Spec bracht Yes-R heel wat klassiekers uit. Een (solo)track die hij waarschijnlijk nooit meer kan overtreffen, is toch wel Mijn Pad: "Ik kan niet meer rappen over skeerheid als toen." Het nummer ontstond volgens hem ooit uit hongerigheid om het te maken: "Ik wilde een track waarin ik in 3 coupletten mijn dromen kon vertellen, en mijn pijn en emotie kon uiten." 

Een andere legendarische Yes-R-track is natuurlijk Uit Elkaar. Voor hem een bijzonder nummer, omdat hij met de lovesong al zijn uiteenlopende fans wist te raken. Gillende jonge meisjes én 'gangsters' konden zich in de track herkennen. "Uit Elkaar is geschreven in de puurste vorm. Mijn hart was op dat moment gebroken. Ik had een relatie van drie jaar en we gingen net samenwonen toen het uit ging. Het was best wel heftig. Ik was heel jong en dacht dat mijn wereld verging."

TV & FILM

Naast een rijke muziekcarrière is Yes-R ook vaak in films en televisieprogramma's te zien. Zo presenteert hij bijvoorbeeld al negen seizoen Gek Op Jou, een Zapp-serie waarin hij jonge verliefde tieners aan elkaar koppelt. Yes-R krijgt wel eens kritiek dat hij daardoor niet meer serieus genomen kan worden als rapper. "tachtig procent van de streams die we krijgen zijn kinderen die na school op de telefoon van hun ouders honderd keer hetzelfde liedje luisteren. Dus waarom zou ik niet een jeugdprogramma mogen maken omdat ik het gewoon heel tof vind om met kinderen te werken en een lach op hun gezicht te toveren."

HAAT EN LOVE

Van alle kritiek kijkt Yes-R echter niet meer op. Na zoveel jaren in het vak, is hij wel gewend dat het krijgen van haatcomments part of the deal is. "Voordat ik een clip drop, heb ik al ingecalculeerd wat er gezegd gaat worden in de haatcomments. [...] Maar gelukkig kan het nooit op tegen de liefde die je krijgt." 

"Mensen zijn zo medogeloos en harteloos op social media. Maar weet je wat het mooie is, Famke Louise wordt doodgehaat maar lijkt alsof ze stapje bij stapje de respect heeft opgeëist. dat herken ik ik heb moeten vechten voor respect."

Nov 11 2018

1hr 14mins

Play