OwlTail

Cover image of Smaklöken: Odling och mat

Smaklöken: Odling och mat

Välkomna till Weibulls podd Smaklöken. Vi pratar om allt som finns i trädgården. Vi vill inspirera och skapa lust till att odla. Programledare och producent är Tomas Tränkner

Popular episodes

All episodes

Read more

Välkomna till Weibulls podd Smaklöken. Vi pratar om allt som finns i trädgården. Vi vill inspirera och skapa lust till att odla. Programledare och producent är Tomas Tränkner

Så får du din gräsmatta grönare

Podcast cover
Read more

En grön och frodig gräsmatta får solljus, näring och kärlek. Det menar experten Joel Bråthén som i detta avsnitt ger massor av tips på hur du lyckas med din gräsmatta. Vi pratar om vattning, gödsling och hur du klipper din gräsmatta. Du får tips på olika sorters gräsfröer för stödsådd, hur du bäst anlägger en ny gräsmatta och hur du får bort ogräs och mossa.   Oavsett om det är sommar, höst, vinter eller vår så finns det något du kan göra för att din gräsmatta skall må bra och bli fin. 

Njut av din gräsmatta och läs mer på www.weibulls.com 

Jun 15 2022

27mins

Play

Bästa jorden till din trädgård

Podcast cover
Read more

Vi pratar om den livgivande jorden. Jorden förankrar växter, binder syre och ger vatten och näring. Emil Hillve och Joel Bråthén är jordexperter på Weibulls och de ger god råd om jord. Vilken jord skall jag välja? Hur länge räcker näringen? Vad betyder kravmärkt jord?

Apr 22 2022

30mins

Play

Från frö till bukett

Podcast cover
Read more

Emma Svejd i Kimstad är en blomsterälskande trädgårdsnörd som drömmer om en egen blomsterbod i trädgården till Villa Strömsdalen🌸. Vi pratar om att hur du får frön att bli till vackra buketter och vilka blommor som är enklast att börja med. Du får dessutom tips på hur du kan ta fina bilder på dina blommor och buketter. Följ Emma på Instagram @villastromsdalenflora

Apr 20 2022

32mins

Play

Rundvandring i Emelies nya park

Podcast cover
Read more

Vi går runt i Emelies park som är under uppbyggnad. Vi tar en närmare titt på fliset och barkduken och vad som finns och kommer att finnas i parken. Emelie berättar sina knep för att hinna med allt och sin vision för vad parken skall bli.

Apr 30 2021

21mins

Play

Att anlägga en park - Emelie Lagervall

Podcast cover
Read more

Emelie Lagervall håller på att anlägga en park i sin trädgård. -Det skall hända mycket i parken med gångytor, blommor och träd. Emelie berättar hur hon planerade parken, varför hon  valde flis och barkduk och värdet av en trädgårdsarkitekt.

Apr 23 2021

21mins

Play

Den varma november - frönyheter - fåglar - amaryllis

Podcast cover
Read more

Den rekordvarma hösten sätter sina spår i trädgården. Vi pratar om läget i en Zon2 trädgård. Det handlar om fågelmat, vad som fortfarande går att skörda, amaryllis, frönyheter och mycket annat. Gäst är Emelie Lagerwall.

Missa inte Weibulls Black Weekend den 26-30 november. 

Nov 26 2020

22mins

Play

Senhöst i trädgården - fröer och lökar

Podcast cover
Read more

Trädgården går in i vintervila. Men så kom värmen i november. Vad händer i Emelie Lagervalls trädgård? Går det fortfarande att skörda växter? Svaren får du i detta avsnitt. Emelie berättar om vad som händer i trädgården och att höstplantera vitlök och höstså chilli. 

Nov 12 2020

18mins

Play

Höst i trädgården och allt du inte behöver göra

Podcast cover
Read more

Det är höst i trädgården. Löven faller till marken och växter vissnar. Det är lockande att städa undan allt visset. Men behöver man göra det? Pia Jonsson berättar om sin filosofi, att miljötänket får styra och låta naturen göra jobbet. 

Oct 22 2020

19mins

Play

Pias trädgårdsoas på Östgötaslätten

Podcast cover
Read more

Hos Pia Jonsson har trädgården blivit en grön oas på den vida Östgöta slätten. Det blivit en djungel av växter och gamla saker. Hon älskar trädgård mer än allt annat, en trädgård som inte är tuktad. Det skall vara ett samarbete mellan människan och trädgården - där naturen har sista ordet. Pia vill skapa ett trädgårsdsnarnia med fantasi, saga och spänning runt hörnet.

Oct 08 2020

31mins

Play

Att ha en biodling i sin trädgård

Podcast cover
Read more

På Huvudsta Trädgård i Stockholm finns fem bikupor. Elin Aronsen Beis berättar varför hon har biodling. Är det svårt? Ger det någon honung? Tar det mycket tid? Svaren får du i detta avsnitt. 

Sep 24 2020

8mins

Play

När tre odlingsentusiaster möts på Huvudsta Trädgård

Podcast cover
Read more

De ha alla satsat på täckodling. Två av dem startade sin trädgård i år. Vi hälsar på hos Elin Aronsen Beis på Huvudsta Trädgård tillsammans med Emelie Lagervall (Sjöstugans Trädgård) och Andreas (Skärgårdsodlarna). Hur har det gått? Vad växer? Vad äter insekterna upp? Vilka lärdomar har de fått? Vi vandrar runt i trädgården och observerar allt som hänt och pratar odling. 

Sep 17 2020

40mins

Play

Så gick det för skärgårdsodlarna

Podcast cover
Read more

Vi besöker skärgårdsodlarna Paula och Andreas som satsade på täckodling på en ö utanför Stockholm. Vi besöker odlingarna och pratar om vad som växer bra, vilka deras utmaningar och höjdpunkter varit under våren och sommaren. Välkommen hem till Paula och Andreas trädgård. 

Sep 03 2020

44mins

Play

Läget i trädgården den 20 augusti

Podcast cover
Read more

Vi återkommer till Emelie Lagervall och hennes trädgård. Hur har trädgården påverkas sommarens väder? Vad har vuxit så det knakar och vad har inte vuxit? Vi pratar om sallad, frukter, gräsmatta, solrosor, insekter, sniglar och mycket annat.

Aug 20 2020

24mins

Play

Så odlar du på ett hållbart sätt

Podcast cover
Read more

Lena Vikmång berättar hur du kan odla mer hållbart. Att odla hållbart handlar mycket om att tänka ekologiskt, men det är också social och ekonomisk hållbarhet. Du får bra tips på hur du enkelt odla mer hållbart. 

Jun 18 2020

18mins

Play

Så jobbar Weibulls med hållbarhet

Podcast cover
Read more

Hur kan Weibulls vara en kraft för en hållbar utveckling och till en grönare värld? Det berättar Lena Vikmång i dagens avsnitt. Lena är hållbarhetschef på Econova. Vi pratar också om varumärkeslöftet och patoset att vi lånar jorden av våra barn. 

Jun 14 2020

22mins

Play

Ett möte med kungen av täckodling - Börje Remstam

Podcast cover
Read more

Börje Remstam anses av många vara den som introducerade täckodling i Sverige. Han har i över 40 år odlat jord. Hans bästa vänner i jorden är daggmaskarna. Vi pratar om täckodlandets konst - vad som händer med jorden, vad som händer med växterna och vad som händer med den som odlar. Inspelningen gjordes i Linköpings Trädgårdsförening den 16 maj, 2020. 

May 21 2020

38mins

Play

Frodig grönska, frost och lyssnarfrågor

Podcast cover
Read more

Vi hälsar på hos Emelie Lagervall och titta på all frodig grönska i hennes odlingstält. Sallader och kål frodas i tältet. Utomhus har däremot frosten gått hårt åt tomater. Emelie besvarar lyssnarfrågor om sniglar, köldknäppar, purjolök och mycket annat.

May 14 2020

35mins

Play

Läget i trädgårdssverige den 7 maj 2020

Podcast cover
Read more

Först var våren varm, sen blev det kallt och sen kom det regn. Hur mår våra trädgårdar just nu? Vad är det som händer i Emelie Lagervalls odlingstält? Blir det några päron i år? Svaren får du i detta avsnitt som spelades in den 6 maj, 2020. 

May 07 2020

20mins

Play

Så går det för skärgårdsodlarna i slutet av april

Podcast cover
Read more

Skärgårdsodlarna Paula och Andreas berättar hur det går för deras dröm åtta veckor senare - att bli självförsörjande på grönsaker på sin skärgårdsö. Hur långt har de kommit? Vad använde de för material till täckodlingen? Har de energin kvar efter att fått ut all jord till ön? Svaren får du i detta avsnitt som spelades in den 29 april, 2020. 

Apr 30 2020

25mins

Play

Huvudsta Trädgård - visionen som blev verklig

Podcast cover
Read more

Hon såg en vackert belägen gräsplätt i centrala Stockholm och tänkte, här kan det bli en trädgård. Sagt och gjort för Elin Aronsen Beis. Det blev Huvudsta Trädgård, utan budget och utan stor tidsinsats. Elin ville göra något lokalt där hon bor, där cirkulärt och hållbart var nyckelord. Lyssna på hennes berättelse. 

@huvudstatradgard www.foodloopz.se 

Apr 22 2020

28mins

Play