OwlTail

Cover image of Nyanserat med Barakat

Nyanserat med Barakat

En podcast om rasism och sånt. I den här podden kommer vi att fördjupa oss i frågor som berör rasism och diskriminering.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast has few episodes.

This means there isn't enough episodes to provide the most popular episodes. Here's the rankings of the current episodes anyway, we recommend you to revisit when there's more episodes!

Podcast cover

Är vi programmerade för att bli rasister? feat. Karim Jebari del 1

Hur skapas rasistiska fördomar om människor? Varför kan personer som aldrig träffar svarta människor, och bara ser stereotyper på TV, odla rasistiska fördomar? Jag pratar med Karim Jebari, som är forskare på Institutet för framtidsstudier.  Vi pratar om psykologin bakom rasism. Karim berättar om "implicit bias", alltså omedvetna fördomar, och varför människor som jobbar med att anställa folk måste vara medvetna om det här.

34mins

28 Mar 2021

Rank #1

Podcast cover

R-ordet: Är det möjligt att prata om "ras" i Sverige?

I det här avsnittet träffar jag Seher Yilmaz, ansvarig för Sverigespegling och Employer branding på SVT, och pratar om "ras", representation och normbrytande efternamn.  När Seher var ordförande i Rättviseförmedlingen var hon ute i offentligheten och pratade om det besvärliga begreppet ras. Det ledde till att hon fick motta alltifrån regelrätta hot till anklagelser om att själv vara rasist.  Hur är det egentligen att prata om R-ordet i Sverige idag och varför är det viktigt att göra det? Seher lotsar oss igenom ett infekterat debattlandskap och hjälper oss även att navigera kring andra svåra begrepp som mångfald och representation.   Lägg till podcasten i din app och tipsa dina vänner!    

41mins

17 Mar 2021

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Walking While Black: Om att bli rasprofilerad med Cátia Fernandes

Det är en varm sommardag och Cátia Fernandes promenerar hem och njuter av solen. Plötsligt blir hon stoppad av polisen. Det visar sig att en vit kvinna har förföljt henne och ringt 114 14. Kvinnan menar att hennes son har blivit rånad av en (sic) "färgad man med långa rastaflätor" och bestämmer sig därför för att skugga Cátia.  Det tycks inte spela någon roll att Cátia identifierar sig som kvinna och bär twists, inte dreadlocks. Cátia anses passa in på signalementet.  "Jag ser ut som en kvinna, inte som en man" utbrister Cátia gråtandes. I USA pratar man sen länge om att svarta människor stoppas just för att man rasifieras som svarta. Fenomenet kallas för "walking while black".  Det här sker även i Sverige. Hör Cátias berättelse. Avsnittet är på engelska!        

42mins

3 Jul 2020

Rank #3

Podcast cover

Antisvart rasism i Kina feat. Lovette Jallow

I det här avsnittet undersöker jag hur svarta människor stigmatiseras som virusbärare i Kina. Tillsammans med profilerade aktivisten Lovette Jallow fördjupar vi oss i hur den antisvarta rasismen har intensifierats i Coronavirusets spår. Den här gången med fokus på vad som utspelar sig i Kina.  Lovette Jallow, föreläsare och författare, hjälper oss att bena ut begreppet ”antisvart rasism” och förklarar varför svarta kroppar blir utsatta för rasism i Guangzhou. Med ansats i Corona placeras antisvart rasism i ett större perspektiv. Den här podden kommer att fortsätta att belysa samspelet mellan Corona och rasism. Vilka drabbas extra hårt av viruset, och varför är det så? Lägg till podcasten i din app, och tipsa dina vänner!

25mins

12 May 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Corona och rasism: Antiasiatisk rasism i pandemins kölvatten

Jag undersöker hur antiasiatisk rasism har blossat upp ännu mer under Corona-pandemin. Jiang Millington, som jobbar på Teskedsorden och är moderator i Facebook-gruppen #jagärhär, berättar om hur hon har mötts av stereotyper och fördomar mot asiater. Tobias Hübinette, som är forskare på Karlstads universitet, berättar om hur de här stereotyperna har skapats och återskapats genom historien. Och varför de har kommit tillbaka. Den här podden kommer att fortsätta att belysa samspelet mellan Corona och rasism. Vilka drabbas extra hårt av viruset, och varför är det så? Lägg till podcasten i din app, och tipsa dina vänner.

24mins

22 Apr 2020

Rank #5