Cover image of Du verden!
News

Du verden!

Updated 1 day ago

News
Read more

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch, i samarbeid med forlaget Cappelen Damm.

Read more

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch, i samarbeid med forlaget Cappelen Damm.

Cover image of Du verden!

Du verden!

Latest release on Nov 05, 2019

Read more

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch, i samarbeid med forlaget Cappelen Damm.

Rank #1: Live: Norge, verden og atombomben

Podcast cover
Read more
For ett år siden var det International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) som mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. Nylig var ICAN-leder Beatrice Fihn tilbake til Oslo, og deltok i en debatt for å svare på spørsmål som: Hva har skjedd med arbeidet mot atomvåpen siden fredsprisen? Hvilken rolle kan Norge spille i en verden preget av spenning mellom stormakter, fiendtlig retorikk og trusler om atomkrig?
Må vi velge mellom å støtte våre nærmeste allierte i NATO og å slutte opp om FN-traktaten som forbyr atomvåpen, som et flertall av verdens land vedtok i 2017? Og hvilken plass har enkeltpersoner og folkebevegelser i dette bildet? I debatten deltok også eksdiplomat og -politiker Kai Eide, utenrikskomité-medlem Jette Christensen (Ap) og utenrikspolitisk rådgiver Alexander Zlatanos-Ibsen (H). Det hele fant sted 13. november og var i regi av Nobels Fredssenter og ICAN.

Dec 22 2018

1hr

Play

Rank #2: Taxcast: City of London og et edderkoppnett av skatteparadiser

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Bli med til City of London, det britiske finanssenteret i Storbritannia og kjernen i et “edderkoppnett” av beryktede skatteparadiser i de tidligere britiske koloniene. Vil man forstå hvordan kapitalismen fungerer, så er City of London et lurt sted å starte! Skatteparadisene er blitt en sentral del av dagens globale verden og økonomi - på tide å lære mer om hvordan alt henger sammen? Lytt til dette!

Jul 26 2018

40mins

Play

Rank #3: Ep 38: To stormakter på kollisjonskurs, og hva det betyr for lille Norge

Podcast cover
Read more
Land etter land vurderer å utestenge et av Kinas viktigste selskaper, Huawei, fra sin nasjonale kritiske infrastruktur. Også i Norge diskuteres det heftig rundt selskapets rolle i en utbygging av 5G-nettet, noe politiets sikkerhetstjeneste advarer mot. Samtidig er Huaweis finansdirektør arrestert i Canada, etter siktelse i USA. Det har ført til diplomatisk krise mellom USA og Kina, som fra før av er midt i en handelskrig. Konfliktene og spillet mellom de to stormaktene virker altså å tårne seg opp. Hvordan skal et lite land som Norge trø i dette farvannet? Må vi "velge" mellom vår viktigste allierte, og fremtidens kanskje største økonomi og marked? Vi fikk med oss Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, og Henning Kristoffersen, antropolog og Kina-analytiker, i studio. Det ble det debatt av!

Feb 13 2019

32mins

Play

Rank #4: Bonus: Hva er egentlig et digitalt grenseforsvar og hva betyr det for oss?

Podcast cover
Read more
En ny lov for Etterretningstjenesten er på høring, og i den åpnes det for å innføre et «digitalt grenseforsvar». Hva er det? Kort fortalt vil det si at min og din og alle norske borgeres elektroniske kommunikasjon inn og ut av landet kan bli lagret, analysert og brukt for å avdekke trusler mot landet. Hva betyr det for personvernet vårt om dette innføres? Hva betyr det for sikkerheten vår hvis det ikke innføres? Disse spørsmålene og mange flere var tema da forsvarsminister Frank Bakke Jensen møtte professor Olav Lysne (som ledet Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar) til debatt i Oslo nylig. Samtalen var en del av serien "Sikkerhetspolitisk dypdykk", arrangert av Den Norske Atlanterhavskomité og Nobels Fredssenter, og ble ledet av vår egen Christian Borch.

Jan 28 2019

1hr 11mins

Play

Rank #5: Bonus: Hvordan møter vi migrasjonskrisen?

Podcast cover
Read more
Antallet mennesker på flukt i verden er historisk høyt, med 65 millioner, hvorav 25 millioner er flyktninger utenfor eget hjemland. 85 prosent av flyktningene er i utviklingsland. Mange av flyktningsituasjonene er langvarige, og mange er på flukt i årtier. Hvordan kan Norge og det internasjonale samfunnet best møte disse utfordringene? Migrasjonsforsker Jan Paul Brekke leder et panel med FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og generalsekretær for Flyktninghjelpen Jan Egeland. Debatten fant sted på Litteraturhuset i Oslo 28. januar 2018, arrangert av Utenriksdepartementet.

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og støttes av Stiftelsen Fritt Ord.

Feb 08 2019

1hr 36mins

Play

Rank #6: Ep 37: Et splittet Venezuela, og et Venezuela som splitter Norge

Podcast cover
Read more
Det er kaos i Venezuela, og selv hvem som er landets reelle president er ikke så lett å si. Kan den unge Juan Guaidó virkelig klare å vippe Maduro av tronen? Og hvordan oppstod egentlig den verste humanitære katastrofen på den vestlige halvkule i moderne tid? Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen og norsk-venezulaner Maylem Lauvstad forklarer hva som står på spill og hva som kan bli veien videre. I tillegg prøver vi å rydde i vår egen venezulanske splittelse: For hvorfor blir det alltid krangling når Venezuela er tema i norsk debatt? Hvorfor ser vi alltid på Latin-Amerika med ideologiske briller? Og er Klassekampens Venezuela-dekning til å stole på? Mari Eifring, utenrikssjef i Klassekampen, møter Høyres stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise til debatt.

Jan 31 2019

49mins

Play

Rank #7: Live: Verden sett fra Moskva

Podcast cover
Read more
Hvordan ser verden ut fra Kreml, og hva kan det si oss om hvorfor russiske myndigheter handler som de gjør - på hjemmebane og på verdensscenen? Ja, hvordan skal vi forstå vår store nabo i øst for tiden, og hvorfor er det viktig? Dette var tema for en samtale som fant sted i regi av Polyteknisk forening i Oslo 20.november, med tittelen “Verden sett fra Moskva”. Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Håvard Bækken, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS)svarte på spørsmål om russisk historie, selvforståelse og verdenssyn. Og om Putin, da.

Dec 06 2018

1hr 4mins

Play

Rank #8: Ep 35: Et Etiopia som overrasker alle, og hvordan bli smartere enn en ape

Podcast cover
Read more
Er du lei av dårlige nyheter i feeden? Verden er ikke bare klimakrise, atomopprustning og krig, det går også bedre enn før - for eksempel i Etiopia akkurat nå! Vi diskuterer den rivende politiske utviklingen i Afrikas nest mest folkerike land, hvor et undertrykkende regime er erstattet av en reformvennlig statsminister med en kvinnesterk regjering. Kan utviklingen vare?, spør vi, og professor Kjetil Tronvoll fra Bjørknes Høyskole og seniorforsker Lovise Aalen fra Chr. Michelsen Institute (CMI)svarer. Dessuten, syns du at du har hørt litt lite om det som skjer i Etiopia? Hører du generelt for lite om at ting også går godt i verden? En nylig undersøkelse viser at nordmenn gjør det dårligere enn sjimpanser på spørsmål om viktige globale framskritt. Vi diskuterer hvorfor det er sånn, og hva som kan gjøres med det, med journalistikkprofessor Kristin Skare-Orgeret fra OsloMet og Beathe Øgård, leder av Studenters og Akademikernes Hjelpefond (SAIH).

Dec 01 2018

40mins

Play

Rank #9: Bonus: Akademikerstjerna Paul Collier om økonomi, bistand og "the bottom billion"

Podcast cover
Read more
Paul Collier, professor i økonomi og offentlig politikk ved Universitetet i Oxford, gjestet nylig økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Briten er spesielt kjent for boka "The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It", som diskuterer og kritiserer bistanden til fattige land. I Stavanger deltok Collier i en debatt med økonomiprofessor ved Universitetet i Bergen, Rune Jansen Hagen, tidligere utviklingsminister og nå generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, og fagdirektør i Norad, Lars Loe. Spørsmålet de tok for seg er rett og slett: "Hva er god bistandsøkonomi?"

Nov 22 2018

1hr 1min

Play

Rank #10: Ep 34: Brexit means Brexit! Men hva med EØS?

Podcast cover
Read more
Storbritannia og EU er enige! Eller er de egentlig det? Og i så fall, om hva? Vi lar NTNU-professor og Brexit-ekspert Kristian Steinnes forklare hva de mye omtalte 585 sidene betyr. Og det er ikke aktuelt for Senterpartiet å gå inn i en ny regjering der EØS-avtalen er fredet, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, og tar debatten med EØS-tilhenger og fagforeningskjempe Leif Sande fra et Arbeiderpartiet som sliter med å bli enig med seg selv.

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord. Takk til begge!

Nov 15 2018

31mins

Play

Rank #11: Norge – Donald Trumps bestevenn

Podcast cover
Read more
Mens land og ledere verden over har fått gjennomgå av Donald Trump helt siden tiltredelsen, virker det nesten som om forholdet mellom USA og Norge er bedre enn noensinne. Er det egentlig en bra ting? Og betyr det at Erna og Ine er utenrikspolitiske genier - eller er de bare naive og ettergivende? Vi tok debatten live foran et fullstappet Skatten på Tøyen i Oslo med AUDUN HALVORSEN, statssekretær i UD (H), ANNIKEN HUITFELDT, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Ap), KATE HANSEN BUNDT, generalsekretær Den Norske Atlanterhavskomité og ANDERS ROMARHEIM, Institutt for forsvarsstudier.

Du verden! produseres i samarbeid med forlaget Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Nov 05 2018

49mins

Play

Rank #12: TaxCast: Skatt - Verdens mest verdifulle ressurs

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Hvordan kan et av verdens mest ressursrike land, også være et av verdens fattigste? Den demokratiske republikken Kongo for eksempel, har gull, diamanter, olje, mineraler. Likevel er kongolesere blant de fattigste i verden. "Mange folk klager over at de må betale skatt, men you guys have no idea hvordan det er å leve i en statsløs situasjon - det er forferdelig!", sier den kongolesiske forskeren Aloys Tegera i denne episoden av Taxcast - som elsker skatt. Sammen med den kenyanske professoren Attiya Waris og forsker Morten Bøås ved NUPI forklarer han: Hva er sammenhengen mellom skatt og utvikling? Hør på denne, og hvis du vil lære mer, kom på to-dagerskonferanse om skatt og statsbygning i sårbare stater på NUPI i Oslo 7-9. november.

Nov 03 2018

23mins

Play

Rank #13: Ep 33: Bolsonaros Brasil og regnskogmilliardene

Podcast cover
Read more
I fjor tok vold livet av 64 000 brasilianere. Er det da så rart at de har valgt en mann som vil tilbake til militærdiktaturets dager? Jair Bolsonaro er Brasils nye president, og sammen med forskerne Benedicte Bull (UiO) og Einar Braathen (OsloMet) forsøker vi å forstå hva slags Brasil han vil skape. Og vi spør om valget av Bolsonaro gjør at vi bør passe bedre på regnskogmilliardene våre – til han som fant opp Amazonasfondet, Lars Løvold, og han som deler ut pengene, statssekretær Sveinung Rotevatn (V). Christian Borch og Stig Arild Pettersen loser deg gjennom denne episoden av Du verden!

Du verden! produseres i samarbeid med forlaget Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Nov 01 2018

54mins

Play

Rank #14: Live: Skjebnehøst for Donald Trump

Podcast cover
Read more
Live fra Du verdens relaunch på Tøyen i Oslo 9.oktober: Hvem faller først - Trump eller "Mannen"? Begge deler virker hele tiden like nært, men akk så fjernt. Spesialetterforsker Robert Muellers nett snører seg stadig tettere rundt presidenten og hans nærmeste, men Trumps mann Brett Kavanaugh ble etter mye bråk høyesterettsdommer og økonomien går så det suser. Er det likevel en reell sjanse for at Demokratene får flertall i Representantenes hus ved mellomvalget 6. november? Og blir det riksrett da? Vi fikk med oss noen av landets beste USA-eksperter på scenen: Hilmar Mjelde, postdoktor Universitetet i Bergen, Hallvard Notaker, historiker og forfatter av "Amerikansk valgkamp", Heidi Taksdal Skjeseth, journalist i Dagsavisen og forfatter av "LØGN: Hvorfor Trump lyver, og hva det gjør med oss", og Vårin Alme, statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

Du verden! produseres i samarbeid med forlaget Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Oct 27 2018

45mins

Play

Rank #15: Taxcast: Spania, Finanskrisa Og Frankensteins Monster

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Det er gått ti år siden finanskrisen rammet Europa hardt. Millioner av spanjoler tok til gatene i protest mot arbeidsløshet, korrupsjon og innstrammingspolitikk. Hvilken rolle spilte skatteparadisene i finanskrisen, og hva gjorde krisen med tilliten til demokratiet? Dette og mer i årets første episode av TaxCast.

Mar 14 2018

26mins

Play

Rank #16: Taxcast: Gabriel Zucman og ulikhetsmaskinen

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Bli med til Sør-Afrika – landet med den største økonomiske ulikheten i verden. Møt norsk offentlighets ulikhetsekspert Kalle Moene og ikke minst kjendisøkonomen Gabriel Zucman - en av verdens fremste eksperter på skatteparadiser. Han forteller at skatteparadisene fungerer som en maskin som stadig speeder opp ulikheten i verden. Skal vi bli kvitt ulikhet, må vi kvitte oss med skatteparadisene, mener han, og kommer med en klar advarsel til dagens politikere: Vi må radikalt endre det finansielle systemet vi har i dag, ellers kan reaksjonære og antidemokratiske krefter bruke ulikheten og den misnøyen det fører til, til å nøre opp om proteksjonisme, hat og fremmedfrykt. Lær om alt dette og enda litt til, i denne episoden av Taxcast.

Nov 29 2017

28mins

Play

Rank #17: Ep 25: Veivalg? Hvilke veivalg?

Podcast cover
Read more
Det er ikke ofte det kommer en egen stortingsmelding om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, men fredag 21. april lanserte altså regjeringen meldingen ”Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.” Den skal ta for seg hva Norge bør gjøre i en mer uforutsigbar og utrygg verden. -Jeg trodde printeren hadde konka, for jeg fikk ikke ut et eneste veivalg, sier professor Kåre Martinsen Dahl om meldingen. Han møter statssekretær Marit Berger Røsland til debatt.

Apr 28 2017

28mins

Play

Rank #18: TaxCast: Kleptokrati, hykleri og Vestens finansindustri

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] I denne episoden får du et innblikk i kleptokratenes verden!

Kleptokrati – et styre av tyver – er stater der lederne misbruker makta og raner statskassa for verdier. Men for at kleptokratene skal komme unna med det, er de avhengige av å gjemme penga trygt i utlandet. En verden av finansielt hemmelighold og skatteparadiser er derfor kleptokratenes beste venn.

Samtidig som store summer sendes inn i Afrika som bistand, strømmer langt større summer ut. Og hvor havner de? I byer som London, New York og Sveits. Denne kapitalflukten er kanskje den største utfordringen for utvikling i Afrika.

Vi har snakket med:

Eva Joly, norsk-fransk, korrupsjonsjeger og folkevalgt i EU-parlamentet for De Grønne

Jason Sharman, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Cambridge, og en av verdens ledende forskere på skatteparadiser

Johan Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, en menneskerettighetsorganisasjon som ønsker økt oppmerksomhet om utviklingsspørsmål i Afrika.

Foto:
Philippa McKinlay Flickr/Creative Commons (https://www.flickr.com/)

Musikk:
Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music)
Bibi Tanga and the Selenites (http://freemusicarchive.org/search/?quicksearch=bibi+tanga)

Apr 12 2017

31mins

Play

Rank #19: Bonus: Sikkerhetspolitisk dypdykk med Børge Brende

Podcast cover
Read more
Halvannet døgn etter valget av Donald Trump til ny president i USA tar Christian Borch et sikkerhetspolitisk dypdykk med utenriksminister Børge Brende og spør "hvordan forandrer dette Norges sikkerhetspolitiske prioriteringer?" Brende er kanskje mindre bekymret for Trump enn han tidligere har gitt uttrykk for, men mener handelsavtaler som TTIP nå "blir lagt i fryseboksen en stund". Utenriksministeren blir også spurt om hva han er mest stolt over i sine tre år på Victoria Terrasse, og svarer med en hel smørbrødliste. Arrangør er Den norske atlanterhavskomité og Nobels fredssenter.

Nov 10 2016

1hr

Play

Rank #20: Ep16: Valgvake-vorspiel: Hvem bestemmer i USA?

Podcast cover
Read more
Vi gjør oss klare til valgvaken 8. november, og er på plass i New York, der vi spør: Er løpet kjørt for Donald Trump? Hvor mye makt har egentlig den amerikanske presidenten? Og hva skjer med det ekstremt viktige kongressvalget? I studio i Oslo har Christian Borch med seg Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, fra Trondheim har vi med Henrik Østensen Heldahl, kommentator på Amerikanskpolitikk.no og programleder på Ampolcast, og røsten av Stig Arild Pettersen kommer hele veien fra Brooklyn, New York. Husk Du verden!-valgvaken på Kulturhuset i Oslo 8. november kl. 18!

Nov 01 2016

43mins

Play

Gravøl: Hvorfor skal Norge sitte i FNs sikkerhetsråd?

Podcast cover
Read more
Snart skal det avgjøres om Norge får et sete i FNs sikkerhetsråd fra 2021 til 2022. Hva vil vi der? Er det i det norske folks interesse? Hvordan skal vi forholde oss til de store globale konfliktene? Tør vi stemme mot Kinas kjerneinteresser? Og hva kan vi gjøre for verden som Canada og Irland ikke kan gjøre like godt eller bedre? På Du verden!-gravøl 21. oktober samlet vi et fantastisk panel til debatt om nettopp dette:
JENS FRØLICH HOLTE - statssekretær i Utenriksdepartementet
OLE JACOB SENDING - forskningsdirektør NUPI
KAI EIDE - profilert eks-diplomat og ambassadør
TOVE BJØRGAAS - utenriksjournalist i NRK, og programleder i podkasten "Krig og fred"
Samtalen ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen.
Du verden! arrangerte gravøl for å markere at vi legger mikrofonen på hylla for godt. Masse godt innhold blir imidlertid liggende i feeden, så det er bare å gå tilbake i tid og kose seg!
Du verden! støttes av Fritt Ord.

Nov 05 2019

39mins

Play

Gravøl! Hvordan har det gått med debatten om norsk utenrikspolitikk?

Podcast cover
Read more
Du verden! legger mikrofonen på hylla for godt, og feiret med utenrikspolitisk gravøl på Kulturhuset i Oslo 21. oktober. I den første debatten denne kvelden plukket vi opp Du verdens "raison d'etre", nemlig debatten om norsk utenrikspolitikk. Har vi lykkes med å skape mer debatt? Har det spredt seg? Eller er debatten like konform, servil og konsensuspreget som den alltid har vært?
Gjester:
IVER NEUMANN - guru på norsk utenrikspolitikk (og instituttdirektør NOVA)
ANNE HEGE SIMONSEN - medieforsker OsloMet
TOVE BJØRGAAS - utenriksjournalist i NRK, og programleder i podkasten "Krig og fred".
GUNNAR ZACHRISEN - ansvarlig redaktør i Bistandsaktuelt
Debatten ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen.

Oct 28 2019

42mins

Play

Gjeldsbrevet: Utlån uten risiko - når IMF redder deg uansett

Podcast cover
Read more
(Betalt innhold): Når stater er i store betalingsvansker kan IMF komme til unnsetning med lån, men hvordan påvirker IMF-lånene hverdagen til folk flest? Og hva gjør egentlig hyppigheten av slike bailouts med ansvarligheten til långivere? I denne episoden av Gjeldsbrevet, som er organisasjonens SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk sin podcast, hører du intervjuer med eksperter fra IMF, FN og Jubilee Debt Campaign UK.

Aug 06 2019

21mins

Play

TaxCast: The Battle of The Brexiteers

Podcast cover
Read more
(Betalt innhold): Blir post-brexit Storbritannia et sosialdemokratisk paradis, eller bare et skatteparadis? I denne episoden av Tax Justice Norge sin podcast møter du to Brexiteers, altså de som ønsker at Storbritannia skal forlate EU, men de to har helt forskjellige visjoner for hvordan landet skal se ut etterpå. Shanker Singham er blitt kalt “The brain behind Brexit”, og sies å ha stor innflytelse på Brexit-tilhengerne i Det konservative partiet. Han kjemper nå for at et Brexit skal bety at Storbritannia skal bli et slags fyrtårn for frihandel og mindre regulering og skatter. For Grace Blakeley er et slikt Storbritannia mer et mareritt. Hun kjemper for "Lexit", et Left Exit fra EU, et Brexit som tar avstand fra det hun mener er en exit-kampanje drevet av fremmedfrykt, men der Brexit kan bli en restart for mer sosialisme og mer grønn politikk. I tillegg forklarer forsker Øyvind Bratberg den særegne britiske mentaliteten, som kanskje kan hjelpe oss å forstå hvorfor britene gjorde som de gjorde.

Apr 17 2019

35mins

Play

Live i Stavanger: Oljelandets klimatroverdighet

Podcast cover
Read more
Rapport etter rapport viser hvor mye det haster å kutte klimagassutslipp hvis vi skal unngå katastrofe. Norge gir mye penger til klimatiltak i andre land, mens våre egne klimagassutslipp har totalt sett økt siden 1990. Kan vi fortsette sånn? Må vi slutte å lete etter mer olje og gass, eller må vi slutte å mase om oljestopp og heller finne andre løsninger? Og har det noe å si hva et lite land som Norge gjør uansett, egentlig? Du verden! tok turen til Stavanger for å by opp til debatt i mars. Vi fikk med oss Sveinung Rotevatn, statssekretær i Klima- og miljødepartementet for Venstre, Hege Haukeland Liadal, stortingsrepresentant i Energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet
og Daria Maria Johansen, ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, og sammen fylte vi Kverulantkatedralen KåKå i Stavanger sentrum.

Apr 13 2019

1hr 19mins

Play

Ep 38: To stormakter på kollisjonskurs, og hva det betyr for lille Norge

Podcast cover
Read more
Land etter land vurderer å utestenge et av Kinas viktigste selskaper, Huawei, fra sin nasjonale kritiske infrastruktur. Også i Norge diskuteres det heftig rundt selskapets rolle i en utbygging av 5G-nettet, noe politiets sikkerhetstjeneste advarer mot. Samtidig er Huaweis finansdirektør arrestert i Canada, etter siktelse i USA. Det har ført til diplomatisk krise mellom USA og Kina, som fra før av er midt i en handelskrig. Konfliktene og spillet mellom de to stormaktene virker altså å tårne seg opp. Hvordan skal et lite land som Norge trø i dette farvannet? Må vi "velge" mellom vår viktigste allierte, og fremtidens kanskje største økonomi og marked? Vi fikk med oss Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, og Henning Kristoffersen, antropolog og Kina-analytiker, i studio. Det ble det debatt av!

Feb 13 2019

32mins

Play

Bonus: Hvordan møter vi migrasjonskrisen?

Podcast cover
Read more
Antallet mennesker på flukt i verden er historisk høyt, med 65 millioner, hvorav 25 millioner er flyktninger utenfor eget hjemland. 85 prosent av flyktningene er i utviklingsland. Mange av flyktningsituasjonene er langvarige, og mange er på flukt i årtier. Hvordan kan Norge og det internasjonale samfunnet best møte disse utfordringene? Migrasjonsforsker Jan Paul Brekke leder et panel med FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og generalsekretær for Flyktninghjelpen Jan Egeland. Debatten fant sted på Litteraturhuset i Oslo 28. januar 2018, arrangert av Utenriksdepartementet.

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og støttes av Stiftelsen Fritt Ord.

Feb 08 2019

1hr 36mins

Play

Ep 37: Et splittet Venezuela, og et Venezuela som splitter Norge

Podcast cover
Read more
Det er kaos i Venezuela, og selv hvem som er landets reelle president er ikke så lett å si. Kan den unge Juan Guaidó virkelig klare å vippe Maduro av tronen? Og hvordan oppstod egentlig den verste humanitære katastrofen på den vestlige halvkule i moderne tid? Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen og norsk-venezulaner Maylem Lauvstad forklarer hva som står på spill og hva som kan bli veien videre. I tillegg prøver vi å rydde i vår egen venezulanske splittelse: For hvorfor blir det alltid krangling når Venezuela er tema i norsk debatt? Hvorfor ser vi alltid på Latin-Amerika med ideologiske briller? Og er Klassekampens Venezuela-dekning til å stole på? Mari Eifring, utenrikssjef i Klassekampen, møter Høyres stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise til debatt.

Jan 31 2019

49mins

Play

Bonus: Hva er egentlig et digitalt grenseforsvar og hva betyr det for oss?

Podcast cover
Read more
En ny lov for Etterretningstjenesten er på høring, og i den åpnes det for å innføre et «digitalt grenseforsvar». Hva er det? Kort fortalt vil det si at min og din og alle norske borgeres elektroniske kommunikasjon inn og ut av landet kan bli lagret, analysert og brukt for å avdekke trusler mot landet. Hva betyr det for personvernet vårt om dette innføres? Hva betyr det for sikkerheten vår hvis det ikke innføres? Disse spørsmålene og mange flere var tema da forsvarsminister Frank Bakke Jensen møtte professor Olav Lysne (som ledet Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar) til debatt i Oslo nylig. Samtalen var en del av serien "Sikkerhetspolitisk dypdykk", arrangert av Den Norske Atlanterhavskomité og Nobels Fredssenter, og ble ledet av vår egen Christian Borch.

Jan 28 2019

1hr 11mins

Play

Ep 36: Svensk riksdag!

Podcast cover
Read more
129 dager etter valget i Sverige er en regjering fremdeles ikke på plass. Har Sverige blitt uregjerlig? Og hvor kommer denne vanvittige berøringsangsten fra? Vi får svar fra innsiden av Socialdemokraterna, fra statsminister Stefan Löfvens tidligere rådgiver Marika Lindgren Åsbrink, og får noen treffsikre analyser fra Svenska Dagbladets Claes Arvidsson og vår egen Hilde Sandvik fra Broen.xyz. Episoden ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Jan 16 2019

33mins

Play

Live: Norge, verden og atombomben

Podcast cover
Read more
For ett år siden var det International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) som mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. Nylig var ICAN-leder Beatrice Fihn tilbake til Oslo, og deltok i en debatt for å svare på spørsmål som: Hva har skjedd med arbeidet mot atomvåpen siden fredsprisen? Hvilken rolle kan Norge spille i en verden preget av spenning mellom stormakter, fiendtlig retorikk og trusler om atomkrig?
Må vi velge mellom å støtte våre nærmeste allierte i NATO og å slutte opp om FN-traktaten som forbyr atomvåpen, som et flertall av verdens land vedtok i 2017? Og hvilken plass har enkeltpersoner og folkebevegelser i dette bildet? I debatten deltok også eksdiplomat og -politiker Kai Eide, utenrikskomité-medlem Jette Christensen (Ap) og utenrikspolitisk rådgiver Alexander Zlatanos-Ibsen (H). Det hele fant sted 13. november og var i regi av Nobels Fredssenter og ICAN.

Dec 22 2018

1hr

Play

Taxcast: Amazon Is Coming To Town

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold]: Stressa over å måtte rekke å kjøpe julegaver i julestria? Fantastisk at all verdens ting og tang man kan ønske seg kun er et tastetrykk unna og kan leveres på døra dagen etter, da! Nettgiganter som Amazon har gjort hverdagen enklere for mange av oss. Nå står Amazon på trappene til å etablere seg i Sverige, og dermed kunne levere varer ut til Norden i ekspressfart. Men, da må man også spørre: hvor mye makt skal sånne selskaper ha? Og hvordan skal norsk næringsliv møte konkurransen fra slike giganter, som har blitt kritisert for å gi sine ansatte dårlige arbeidsforhold, og som nesten ikke betaler skatt? Hvordan ser egentlig framtidas norske handlegate ut? Taxcast er en podkast av Tax Justice Network Norge, en organisasjon som jobber for global skatterettferd.

Dec 20 2018

29mins

Play

LIVE fra Norad-konferansen: Hvordan "selge" bistand?

Podcast cover
Read more
Vi er LIVE fra Norad-konferansen 2018, der vi spør "Do we tell the right stories about development?"

I panelet:
RICHARD DARLINTON: Kampanjesjef for 25 forskjellige britiske bistands- og utviklingsorganisasjoner; BÅRD VEGAR SOLHJELL: Leder for WWF Norge, og tidligere miljøvernminister; BEATE ØGÅRD: Leder for SAIH; og CAMILLA VIKEN: Leder for UNICEF Norge.
Panelet ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og mottar støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Dec 14 2018

23mins

Play

Live: Verden sett fra Moskva

Podcast cover
Read more
Hvordan ser verden ut fra Kreml, og hva kan det si oss om hvorfor russiske myndigheter handler som de gjør - på hjemmebane og på verdensscenen? Ja, hvordan skal vi forstå vår store nabo i øst for tiden, og hvorfor er det viktig? Dette var tema for en samtale som fant sted i regi av Polyteknisk forening i Oslo 20.november, med tittelen “Verden sett fra Moskva”. Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Håvard Bækken, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS)svarte på spørsmål om russisk historie, selvforståelse og verdenssyn. Og om Putin, da.

Dec 06 2018

1hr 4mins

Play

Gjeldsbrevet: Hva har gjeld med klimaendringene å gjøre?

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Hvorfor skal fattige land måtte låne penger av rike land for å tilpasse seg klimaendringer som stort sett rike land har skapt? I kjølvannet av klimakrisen vokser det fram et mindre synlig problem som potensielt kan undergrave store deler av verdens klim­atiltak: Økende gjeld for fattige land. I denne episoden reiser SLUGs utsendte til Bali, for å møte med Verdensbanken og IMF og snakke om hvordan fattige lands tilpasning til klimaendringene kan finansieres uten at disse landene havner i nye gjeldskriser. Gjeldsbrevet er en podcast fra SLUG, Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, som handler om hvordan gjeld henger sammen med, ja, ca alt.

Dec 04 2018

22mins

Play

Ep 35: Et Etiopia som overrasker alle, og hvordan bli smartere enn en ape

Podcast cover
Read more
Er du lei av dårlige nyheter i feeden? Verden er ikke bare klimakrise, atomopprustning og krig, det går også bedre enn før - for eksempel i Etiopia akkurat nå! Vi diskuterer den rivende politiske utviklingen i Afrikas nest mest folkerike land, hvor et undertrykkende regime er erstattet av en reformvennlig statsminister med en kvinnesterk regjering. Kan utviklingen vare?, spør vi, og professor Kjetil Tronvoll fra Bjørknes Høyskole og seniorforsker Lovise Aalen fra Chr. Michelsen Institute (CMI)svarer. Dessuten, syns du at du har hørt litt lite om det som skjer i Etiopia? Hører du generelt for lite om at ting også går godt i verden? En nylig undersøkelse viser at nordmenn gjør det dårligere enn sjimpanser på spørsmål om viktige globale framskritt. Vi diskuterer hvorfor det er sånn, og hva som kan gjøres med det, med journalistikkprofessor Kristin Skare-Orgeret fra OsloMet og Beathe Øgård, leder av Studenters og Akademikernes Hjelpefond (SAIH).

Dec 01 2018

40mins

Play

Bonus: Akademikerstjerna Paul Collier om økonomi, bistand og "the bottom billion"

Podcast cover
Read more
Paul Collier, professor i økonomi og offentlig politikk ved Universitetet i Oxford, gjestet nylig økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Briten er spesielt kjent for boka "The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It", som diskuterer og kritiserer bistanden til fattige land. I Stavanger deltok Collier i en debatt med økonomiprofessor ved Universitetet i Bergen, Rune Jansen Hagen, tidligere utviklingsminister og nå generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, og fagdirektør i Norad, Lars Loe. Spørsmålet de tok for seg er rett og slett: "Hva er god bistandsøkonomi?"

Nov 22 2018

1hr 1min

Play

Ep 34: Brexit means Brexit! Men hva med EØS?

Podcast cover
Read more
Storbritannia og EU er enige! Eller er de egentlig det? Og i så fall, om hva? Vi lar NTNU-professor og Brexit-ekspert Kristian Steinnes forklare hva de mye omtalte 585 sidene betyr. Og det er ikke aktuelt for Senterpartiet å gå inn i en ny regjering der EØS-avtalen er fredet, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, og tar debatten med EØS-tilhenger og fagforeningskjempe Leif Sande fra et Arbeiderpartiet som sliter med å bli enig med seg selv.

Du verden! produseres i samarbeid med Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord. Takk til begge!

Nov 15 2018

31mins

Play

Norge – Donald Trumps bestevenn

Podcast cover
Read more
Mens land og ledere verden over har fått gjennomgå av Donald Trump helt siden tiltredelsen, virker det nesten som om forholdet mellom USA og Norge er bedre enn noensinne. Er det egentlig en bra ting? Og betyr det at Erna og Ine er utenrikspolitiske genier - eller er de bare naive og ettergivende? Vi tok debatten live foran et fullstappet Skatten på Tøyen i Oslo med AUDUN HALVORSEN, statssekretær i UD (H), ANNIKEN HUITFELDT, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Ap), KATE HANSEN BUNDT, generalsekretær Den Norske Atlanterhavskomité og ANDERS ROMARHEIM, Institutt for forsvarsstudier.

Du verden! produseres i samarbeid med forlaget Cappelen Damm, og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Nov 05 2018

49mins

Play

TaxCast: Skatt - Verdens mest verdifulle ressurs

Podcast cover
Read more
[Betalt innhold] Hvordan kan et av verdens mest ressursrike land, også være et av verdens fattigste? Den demokratiske republikken Kongo for eksempel, har gull, diamanter, olje, mineraler. Likevel er kongolesere blant de fattigste i verden. "Mange folk klager over at de må betale skatt, men you guys have no idea hvordan det er å leve i en statsløs situasjon - det er forferdelig!", sier den kongolesiske forskeren Aloys Tegera i denne episoden av Taxcast - som elsker skatt. Sammen med den kenyanske professoren Attiya Waris og forsker Morten Bøås ved NUPI forklarer han: Hva er sammenhengen mellom skatt og utvikling? Hør på denne, og hvis du vil lære mer, kom på to-dagerskonferanse om skatt og statsbygning i sårbare stater på NUPI i Oslo 7-9. november.

Nov 03 2018

23mins

Play