OwlTail

Cover image of Kulturális Extázis

Kulturális Extázis

Szórakoztató elmélkedések a kultúráról.

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

Késsel jöttek, nem virággal - A Manson család története

1969 forró nyarán egy kicsit hamarabb ért véget a hatvanas évek, mint az várható volt. A Flower Power mozgalom vértócsába fulladt, amikor a Manson-család hippijei 2 nap leforgása alatt brutális gyilkoságokkal sokkolták az Angyalok városát és vele az egész világot. Ez az epizód az ő történetüket meséli el.

20mins

15 Jul 2022

Rank #1

Podcast cover

Könnyek az esőben - Szárnyas fejvadász 40

Idén 40 éve, hogy a Szárnyas fejvadász a mozikba került az Egyesült Államokban. Igazából nekem ennyi elég, hogy erről a filmről műsort csináljak. Remélem nektek is az lesz.

28mins

8 Jul 2022

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

A méret a lényeg - Zerkó, Attila törpéje könyvkritika

Az idei Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a boltok polcaira Cserna-Szabó András Zerkó, Attila törpéje című regénye. Egy történelmi regény, ami annyira alulnézetből meséli el a Kr. u. V század világpolitikai eseményeit, hogy egy berber törpét választott hősének. Akinek ráadásul hatalmas fallosza van, ami ugyanannyira áldás neki, mint amennyire átok. A Római Birodalom ezer darabra esik szét, miközben mi jól szórakozunk. A tanulság? Óvakodj a törpétől! Már ha teljhatalmú uralkodó vagy. Ha nem, akkor csak bulizz vele egy jót!

28mins

24 Jun 2022

Rank #3

Podcast cover

Erő szak Phd - 50 éves a Mechanikus narancs

50. születésnapját ünnepli Stanley Kubrick mesterműve (persze melyik nem az?), a Mechanikus narancs. Újra megnéztem és megvizsgáltam, hogy kiállta-e az idő próbáját, amennyiben az idő próbája az, hogy egyszerre stílusos, vicces, és vérfagyasztó látleletét adja az autokrata államnak, a bennünk ágaskodó erőszaknak, és az egyénnek, aki mindezekkel élet-halál harcot vív. Jó szórakozást nektek, csirió!

29mins

17 Jun 2022

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Nincs esküvő, öt temetés - Antigoné a Radnótiban

A budapesti Radnóti Színház műsorra tűzte Szophoklész Antigoné című megagiga klasszikusát, a görög tragédia egyik iskolapéldáját, az Antigonét. A fiatal tehetség, Porogi Dorka rendező állította színpadra a darabot igazán erős színészgárdával. Lesz itt minden, mi szem-szájnak splendid: véres nászágy és temetetlen halott, igazság és féligazságok, tekintély és erkölcs. A Kulturális Extázis podcast első színházkritikája nem is szólhatna klasszikusabb drámáról. Gyertek velünk, mert szügyig vérben gázolva már nem számít, hogy előre vagy hátra.

30mins

4 Jun 2022

Rank #5

Podcast cover

Vadak, üresek, átkozottak - Larry Clark: Kölykök retrospektív adás

1995-ben az akkor már befutott szociofotós, Larry Clark egy egész Amerikát hasba rúgó filmet rakott le az asztalra, ami a 90-es években New Yorkban kallódó fiatalok egy hétköznapját mutatta be. A film írója, a 18 éves Harmony Korine belülről ismerte ezt a vad, nyers és ismeretlen világot, így tudta korábban soha nem tapasztalt hitelességgel beszámolni a generációja életéről. A szex, az erőszak és a drogok háromszögében bolyongó fiatalok meséje bejárta a világot és új mércét állított fel a radikális művészfilmek között. Ebben az adásban Larry Clark Kölyök című filmjét idézem fel nektek.

33mins

27 May 2022

Rank #6

Podcast cover

Mindenki szem a láncban - A Besúgó sorozat kritikája

Véget ért A Besúgó című sorozat az HBO Maxon. Megnéztem egyben a 8 részt és most elmondom nektek, hogy mit éreztem előtte, alatta és utána.

22mins

20 May 2022

Rank #7

Podcast cover

A démoni erő - Hieronymus Bosch kiállítás Budapesten

A budapesti Szépművészeti Múzeumban látható április 20. és július 19. között a "Hieronymus Bosch. Menny és pokol között" című kiállítás. Bosch az emberi bűnök és tévelygések festője, akinek mai szemmel is meghökkentő, furcsa kreatúrái a mai napig adnak tanakodnivalót az átlagos kultúrafogyasztónak és művészettörténésznek egyaránt. A mai műsor Bosch jelentőségének a bemutatása és a kiállítás kritikája is. Démonűzésre fel!P.S. A repülő halon lovagló pár egy részlet Bosch Szent Antal megkísértése című triptichonjáról.

26mins

13 May 2022

Rank #8

Podcast cover

Szia uram, Rembrandt érdekel? - A világ legnagyobb műkincsrablása

1990 március 18-án nem sokkal éjfél után két rendőrnek öltözött férfi csengetett be a velencei palazzo mintájára épített Isabella Stewart Gardner Museum-ba, ami Boston város és a világ egyik leghíresebb művészeti magángyűjteményét őrzi. Előző este zajlott a város legnagyobb fesztiválja, a St Patrick's Day Parade, így még hallani lehetett az utcákon a hazatérő ünneplők részeg dalolását. A múzeumban aznap este Richard Abbot nevű fiatalember volt szolgálatban egy másik társával. Rossz döntések sorozataként végül beengedte a két férfit az épületbe, így megpecsételte a gyűjtemény 13 felbecsülhetetlen darabjának sorsát. Az alkotások azóta nyoma veszett, a múzeum 10 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az epizódban körüljárjuk, hogy ki, miért és főleg milyen műkincseket lopott el ezen a végzetes éjszakán. Tartsatok velünk!

24mins

6 May 2022

Rank #9

Podcast cover

Vágyaink valóra válnak - A budapesti Art deco kiállítás margójára

Élménybeszámoló a Magyar Nemzeti Galériában rendezett "Art Deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek" című kiállításról.

27mins

29 Apr 2022

Rank #10