OwlTail

Cover image of Boekestijn en De Wijk | BNR

Boekestijn en De Wijk | BNR

Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Van Brexit naar Nexit?

Europa na Brexit: op weg naar superstaat of desintegratie? 'Eurofielen' Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken het met 'eurofoob' Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie.See omnystudio.com/listener for privacy information.

37mins

20 Dec 2019

Rank #1

Podcast cover

Italiaanse toestanden

Brussel waarschuwt voor de Italiaanse economie: zware schulden, zwakke banken en de feestbegroting van de populistenregering kunnen ook een probleem worden voor ons. Te gast: Han Dirk Hekking van het Financieele Dagblad.See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

1 Mar 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Het spel om de macht in Brussel

Hoe wordt na de Europese verkiezingen in Brussel de macht verdeeld? Het hogere politiek kwartetten met PG Kroeger van Betrouwbare Bronnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

33mins

24 May 2019

Rank #3

Podcast cover

Brexit in Blessuretijd

De laatste kans voor Londen en Brussel om een chaotische Brexit te voorkomen. Te gast: Europacorrespondent Matt Steinglass van The EconomistSee omnystudio.com/listener for privacy information.

24mins

13 Dec 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

De coup van Boris

Slaagt premier Johnson erin het Britse parlement buitenspel te zetten? En krijgt hij ook Europa op de knieën? Boekestijn en De Wijk voeden de onrust.See omnystudio.com/listener for privacy information.

35mins

30 Aug 2019

Rank #5

Podcast cover

In de achterkamers van de Europese formatie

Na de verkiezingen is het stil geworden vanuit Brussel. Maar het bel, app en vergadercircuit draait overuren. Hoe wordt de macht verdeeld? En wat is het plan voor Europa de komende vijf jaar. Te gast: Europarlementariërs Agnes Jongerius en Jeroen Lenaers.See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

14 Jun 2019

Rank #6

Podcast cover

Europa vs. Corona

Kan Europa het virus verslaan? Of leidt de Coronacrisis tot een nieuwe eurocrisis? Tot nu toe reageren Europese landen ieder op hun eigen manier op de pandemie, en dat brengt grote risicos met zich mee.See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

27 Mar 2020

Rank #7

Podcast cover

'Vertrek VS uit Navo kan VK belangrijkste macht in Europa maken'

Als de Verenigde State besluiten afstand te nemen van de bijstandsverplichting van de Navo, wordt voor Europa het versterken van het militair vermogen alleen maar urgenter. Om weerstand te kunnen bieden aan de Russische vuurkracht op de grond moeten de militaire budgetten fors omhoog, zegt luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif in BNR Boekestijn en De Wijk. Maar bovenal is het voor de Europese tak van de Navo zaak om zuiniger met de beschikbare materieel om te gaan. 'Daar waar je capaciteiten kunt bundelen, moet je dat vooral doen.' Het Congres heeft met het aannemen van een wet mogelijk ternauwernood de Amerikaanse terugtreding uit het bondgenootschap kunnen blokkeren. Toch kan president Donald Trump dinsdag bij zijn State of the Union zomaar besluiten om zich grotendeels te onttrekken aan zijn verantwoordelijkheden jegens zijn trans-Atlantische bondgenoten. En dán kan het Verenigd Koninkrijk de Brexit-averij zomaar compenseren, als het land zich opwerpt als de nieuwe atoom-paraplu, zegt Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies. 'Dat betekent in één klap dat je dé belangrijkste macht in Europa wordt.' See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

2 Feb 2019

Rank #8

Podcast cover

De Iraanse Bom

De grote gok van Trump: Dwingt hij Iran tot onderhandelen of tot de bom? Te gast: Iran-kenner Damon GolrizSee omnystudio.com/listener for privacy information.

37mins

31 May 2019

Rank #9

Podcast cover

2020: De Derde Wereldoorlog

Sorry voor de kerstgedachte maar volgend jaar breekt de Derde Wereldoorlog uit. Dat komt uit het model van Ingo Piepers. Hij promoveerde op de dynamiek van oorlog en vrede, en daaruit blijkt een ijzeren systeem van spanningsopbouw- en ontlading. Dat staat op knappen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

27 Dec 2019

Rank #10

Podcast cover

De trans-Atlantische middelvinger

Te gast: Arend Jan Boekestijn en Rob de WijkSee omnystudio.com/listener for privacy information.

24mins

29 Jun 2018

Rank #11

Podcast cover

Aanslagdreiging in Europa

Lees ook | Terreurverdachten aangehouden in ZoetermeerSee omnystudio.com/listener for privacy information.

37mins

15 Nov 2019

Rank #12

Podcast cover

Brexit-chaos

Chaos in Londen na de Brexit-deal met Brussel. Te gast: BNR-Europaverslaggever Jesse Pinster.See omnystudio.com/listener for privacy information.

14mins

16 Nov 2018

Rank #13

Podcast cover

Lang leve Amerika!

Het Europese vertrouwen in de VS is tot crisisniveau gedaald. De Duitsers hebben inmiddels zelfs meer vertrouwen in China. Hoog tijd voor een onversneden pro-Amerikaanse uitzending van Boekestijn en De Wijk.See omnystudio.com/listener for privacy information.

33mins

15 Feb 2019

Rank #14

Podcast cover

Europa en de Nokia 3310

Hoe blijft Europa autonoom in het conflict tussen China en de VS? Geopolitiek- en telecomadvies in Boekestijn en De Wijk met regeringsadviseur Luuk van Middelaar.See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

28 Jun 2019

Rank #15

Podcast cover

De wraak van Soleimani

Luister ook | Conflict VS-Iran escaleert verder STEM ONS NAAR DE GOUDEN RADIORING! See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

3 Jan 2020

Rank #16

Podcast cover

De Russische ziel

Te gast: Pieter Waterdrinker, schrijver van Tsjaikovskistraat 40, en Rusland-correspondent van de Telegraaf. See omnystudio.com/listener for privacy information.

25mins

15 Jun 2018

Rank #17

Podcast cover

Aan tafel met het Grootkapitaal

In gesprek met topcommissaris Jeroen van der Veer over de macht van multinationals.See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

7 Jun 2019

Rank #18

Podcast cover

Europa, Made in China ©

Onrust in Europa over de groeiende Chinese invloed. Steeds meer infrastructuur en strategische industrieën vallen in Chinese handen. We zijn eigenlijk tien jaar te laat met ingrijpen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

28mins

8 Feb 2019

Rank #19

Podcast cover

De zwakke plek van president Poetin

In Poetins State of the Union vorig jaar: nieuwe kernraketten. Dit jaar: de kinderbijslag. Hubert Smeets van Raam op Rusland over de grootste zorg van de Russische president. En antwoord op de vraag: Is Poetin gelukkig?See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

22 Feb 2019

Rank #20