OwlTail

Cover image of Radiopsykologen

Radiopsykologen

Psykologen Lasse Övling möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Jag sover för att slippa känna

Det är som en ständig oro, berättar Emma, 21. Hon får hjärtklappning, kallsvettas och är fylld av katastroftankar. Det enda som funkar är att sova - och ändå är hon nästan alltid trött. Emma lärde sig tidigt att stänga av sina känslor. Hemma hos henne fanns det i perioder ingen som lagade middag, som frågade hur skolan varit eller som sade godnatt på kvällen. Ofta var hon ensam flera dagar i sträck. - Jag berättade inte för någon hur jag hade det, säger Emma. Jag ville vara lojal mot mamma. Men det hade sitt pris. Idag övar sig Emma i det lilla. Genom att berätta för sin sambo att hon är ledsen, istället för att stänga in sig och sova. Men hur ska hon orka ta tag i de stora känslorna när redan de små stegen gör henne totalt utmattad?

28mins

7 Feb 2019

Rank #1

Podcast cover

Borde jag gjort mer?

- Jag misslyckades med det allra viktigaste, att hjälpa mitt barn att vilja leva, säger Ann-Sofi vars vuxne son tog sitt liv för fem år sen. Sen dess är varje dag präglad av plågsamma tankar. Sonen var 42 år när han gick bort. Han hade haft det besvärligt under lång tid och Ann-Sofie försökte hjälpa honom på bästa sätt. Men hur mycket hon skulle gå lägga sig i och hur mycket hon skulle lämna honom i fred var ett ständigt dilemma. Och nu sitter Ann-Sofi fast i känslan att hon borde ha lyssnat mer på sin oro och gjort mera. Hur ska hon få frid?

28mins

30 Aug 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Rädd att känna

Charlotta, 29, har svårt att släppa kontrollen. Ända sen hon var liten har hon dämpat känslor med mat och annat. Nu vill hon ha hjälp att kunna stanna i sina känslor - både de bra och de dåliga. - Jag har ett extremt kontrollbehov och tycker inte om okända saker, säger Charlotta. Då känner jag att jag måste dämpa det för att hålla känslorna under kontrollerade former. Nu börjar Charlotta inse att hon måste släppa på kontrollen och våga känna efter. För vad har hon egentligen att vara rädd för?

28mins

3 Oct 2019

Rank #3

Podcast cover

Pappa och jag

När Marcus var nitton förlorade han sin pappa. Sorgen var inget man pratade om i familjen. Marcus bar allt inom sig men nu behöver han prata. Om kärleken, saknaden - och det dåliga samvetet. Samma dag som Marcus tog studenten dog hans pappa i cancer. Strax innan hade han sagt till sin far i telefon att han inte hade tid att prata.    Vi får ta det i morgon, sa jag. Men då var det för sent, berättar Marcus. Ju äldre Marcus blir desto mer tänker han på sin pappa. På hur lika de var, på gott och ont.  Och på att han aldrig pratat med sin mamma och sina syskon om hur det var, när det hände. - Pappa finns liksom i min kropp, säger Marcus. Jag kommer inte vidare om jag inte får prata öppet om allt jag bär inom mig. Men hur ska han närma sig familjen? Går det att öppna de stängda dörrarna?

28mins

25 Oct 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Det enda viktiga är att prestera

När prestationsångesten slår till blir Matilda, 28, helt paralyserad. Pulsen stiger, hon får svårt att andas. Det enda hon tänker på är att göra bra ifrån sig men istället blir det ofta tvärtom. - Jag vill så gärna bli omtyckt, berättar Matilda. Det gör att jag alltid måste prestera på topp. Särskilt när någon förväntar sig något av mig, då vill jag inte göra den människan besviken. I familjen fick Matilda alltid höra att hon var för känslig. Hon fick mycket kärlek men var samtidigt osäker på hur mycket hon kunde visa av sig själv innan de andra tröttnade Nu vill hon bli av med spåren detta satt hos henne. Men hur?

29mins

28 Nov 2019

Rank #5

Podcast cover

Känna lite extra

Louise, 31, är bra på att hålla folk på gott humör. Hon löser andras problem och skapar rolig stämning. Men var tar hon själv vägen? Louise är en känslig person som snabbt känner av stämningar och energier. Samtidigt som hon behöver sortera alla intryck fixar hon ständigt för att alla runtomkring ska må bra. Men det kostar på att vara den där sköna och härliga tjejen. Dels blir hon trött, dels tappar hon bort vem hon själv är bakom den glada ytan. - Som en gråsvart ånga. Så känns det i bröstet när det blir för mycket, säger Louise.

29mins

24 Oct 2019

Rank #6

Podcast cover

Så fort jag blir ensam mår jag dåligt

Therese, 41, växte upp i en familj utan ord. Stumheten har präglat henne hela livet och idag har hon svårt att skapa nära, fungerande relationer som ger kraft. - Utifrån ser allt normalt ut, berättar Therese. Jag är framåt, glad, jobbar heltid och är aldrig sjukskriven. Men så fort jag kommer hem mår jag jättedåligt. Therese har känt av sin ångest ända sen hon var liten och försökt hitta vägar att hålla den borta. Först var det genom mat och hetsätning, men som vuxen har alkohol blivit hennes sätt att dämpa känslorna på. Det är inte hållbart i längden, det vet hon. Men vad ska hon göra istället? Detta är säsongens sista program. Vi tar jullov och återkommer i slutet av januari. Men fram tills dess - lyssna på alla tidigare avsnitt i Sveriges Radio Play.

25mins

19 Dec 2019

Rank #7

Podcast cover

Vardag utan glädje

Alice har svårt att känna glädje i vardagen. Den känns meningslös och tom. Hon både vaknar och somnar fylld av tankar på problem. Ofta känner hon sig ledsen. Varför känns vardagslycka så långt borta? Alice har haft mycket roligt i livet. Fester, studier, resor, kompisar. Men nu är hon trettio och inget är lika spännande längre. Istället är det mest problem som ska lösas och hon känner sig aldrig riktigt glad och tillfreds. - Jag fastnar ofta i negativa tankar. Vilket stort bolån jag har, vad ska jag hitta på i livet, hur ska det gå för världen? säger Alice. Även som barn oroade sig Alice mycket för framtiden. Men samtidigt var livet roligt eftersom allt var nytt och outforskat.  - Jag har nog växt upp med för höga förväntningar på vad livet ska vara. Vardagslivet är så mycket tommare än jag föreställde mig när jag var yngre, säger Alice.

28mins

1 Nov 2018

Rank #8

Podcast cover

Jag skäms för mina bröst

När Ursula var ung opererade hon sina bröst. Men den förhöjda självkänslan hon hoppades på infann sig aldrig, bara skam. Idag är hon 60 och har fortfarande inte slutat skämmas för vad hon har gjort. Ursula har ett bra liv och är lyckligt gift. Hon vet att brösten bara är yta och att hon borde sluta bry sig om dem. Ändå kan hon inte bli kvitt känslan av skam och gömmer sig i stora kläder för att dölja brösten. - Det känns som att andra dömer mig för att jag har gjort det här, säger Ursula. I samtalet med Radiopsykologen får Ursula chans att fundera över var skammen egentligen har sina rötter. Och hon hamnar någon helt annanstans än hon först trodde

29mins

19 Sep 2019

Rank #9

Podcast cover

Aldrig riktigt nära

Linda känner obehag när någon kommer för nära. Hon vet faktiskt inte om hon någonsin har haft en nära relation. Hur lär man sig att kliva fram istället för att backa undan? - Det kommer inte naturligt för mig att vara nära någon och att visa djupa sidor av mig själv. Jag blir väldigt obekväm av det, säger Linda. Hon har en känsla av att hon inte är värd närhet eftersom hon tvivlar på att hon har tillräckligt att ge. En mening, som hon ofta fick höra som barn ekar i hennes huvud: du vill bara ha och ha men ger inget tillbaka. Som vuxen har Linda blivit bra på att ha distanserade relationer men känner en allt större sorg över att det aldrig blir mer. Så hur öppnar man sig för närhet?

28mins

4 Oct 2018

Rank #10

Podcast cover

Om pappa kunde se mig nu

Gertrud har svårt att hitta ett lugn. Hon byter jobb och bostad ofta men känner sig ändå inte tillfreds. Är det saknaden efter en pappa, som gick bort alldeles för tidigt, som jagar henne? - Jag kan alltid göra lite bättre, tjäna lite mer pengar, göra något som är lite häftigare, säger Gertrud. Jag njuter aldrig av det jag har. Känslan har blivit värre sedan hennes pappa dog i cancer för åtta år sedan. De hade en nära relation och sorgen är fortfarande stark. - Kanske är jag rädd att nöja mig, som pappa gjorde. Han levde inte sin dröm yrkesmässigt och jag vill inte göra samma misstag som han. Gertrud längtar efter att vara nära sin pappa igen och få visa honom allt hon gjort med sitt liv sedan han dog. - Jag känner mig halv utan pappa. Det känns svårt att han inte fick se mig blir vuxen på riktigt.

28mins

13 Dec 2018

Rank #11

Podcast cover

Hur behåller man en vän?

Amanda, 30, tycker att det här med vänskap är svårt. Hon har själv lätt för att prata och ta plats men blir osäker när hon inte får bekräftelse av den andre. Och några nära vänner har hon inte. - Jag har ofta fått höra att jag pratar för mycket och borde hålla mig tillbaka, säger Amanda. Det har gjort att jag dragit mig undan i vänskapsrelationer. Förutom sin pojkvän har Amanda idag nästan inga nära relationer. Hon saknar det, att bara kunna ringa en kompis och fråga om de ska gå ut och äta en kväll. Men hon tycker det är svårt att hitta balansen mellan att själv ta plats och att släppa in andra. Och att visa sina ledsna känslor och inte bara ilskan.

28mins

12 Mar 2020

Rank #12

Podcast cover

24 år och stroke

Beatrice var bara 24 år när hon drabbades av en stroke. På bara några timmar ställdes hela tillvaron på ända. Idag försöker hon förstå hur blir livet nu? Att drabbas av stroke när man är så ung som Beatrice är ovanligt. Hon hade aldrig kunna föreställa sig att det skulle kunna hända henne, som ju just var på väg att ta sig ut i livet. - När jag fattade vad som hänt så blev jag först helt kall. Jag stängde av alla känslor och höll allt inom mig, berättar Beatrice. Men sen insåg jag att jag måste börja våga känna och då blev det lite för mycket som ville ut. Nu är hon mitt i sin rehabilitering men det är fortfarande mycket som hon inte klarar av. Hjärnan orkar bara en bråkdel av vad den tidigare orkade. Så hur gör man då, för att hänga med i livet?

29mins

21 Nov 2019

Rank #13

Podcast cover

Rakt in i hjärtat

Ninas liv består av starka känslor. Hon beskriver det som en ständig berg-och dalbana där allt som sker går rakt in i hjärtat. Men som ensamstående med två barn skulle hon behöva lite mer balans. I säsongens sista Radiopsykologen hör du Nina, 35, som ända sen hon var barn fått återkommande depressioner. För ett par år sen fick hon diagnosen ADHD. Idag ganska medveten om sina egna behov men som förälder till två barn som också har ADHD blir vardagen lite för pressad för att också hinna ta hand om sig själv. - Jag skulle vilja lära mig att inte bli jättearg, jätteledsen eller jätteförhoppningsfull och sen besviken, säger Nina. Nina vet att om hon lyckas balansera sitt eget humör så klarar hon också bättre av utmaningen att hantera barnens. Men hur ska hon få tid till det?

29mins

6 Jun 2019

Rank #14

Podcast cover

Det sitter i huvudet

Marie har haft anorexia sen hon var 13 år. Det är nästan halva hennes liv. Hon har försökt bli frisk, om och om igen, men aldrig fått hjälp med de känslor som finns djupast i henne. - Jag vill kunna äta och känna att det faktiskt smakar gott, säger Marie, 30 år. Slippa alla ångesttankar som kommer så fort jag äter. Hon har flera gånger fått hjälp på ätstörningskliniker. Men så fort hon lyckas gå upp i vikt så ökar ångesten. Och när hon kommer hem igen fastnar hon återigen i samma beteende. - Det sitter ju i huvudet, säger Marie. Jag vet hur man gör för att gå upp i vikt, men inte hur jag ska bli av med tankarna och känslorna som finns under allting.

29mins

4 Apr 2019

Rank #15

Podcast cover

Ett sår som aldrig läker

När Isak var 9 månader gammal orkade hans mamma inte leva längre. Hon tog sitt liv. Ibland är sorgen extra stark och det känns som om hela livet rämnar. Men hur saknar man någon som man inte ens minns? Det går perioder utan att han tänker på sin mamma. Men så händer något som gör att alla känslor kommer upp till ytan. T ex när en kärleksrelation tog slut. Det blir som en dubbel sorg.  -Jag har så lätt att känna mig bortvald, övergiven och ensam, säger Isak. Jag vet inte om det är min mamma jag i botten saknar eller om det mer handlar om idén om en mamma.  Men han vet att han ibland vill krypa ihop till en liten boll och bli tröstad och struken över håret. Hur ska Isak kunna läka sitt sår?

28mins

27 Sep 2018

Rank #16

Podcast cover

Aldrig stanna upp

Elin, 35, har allt men blir ändå aldrig nöjd. Så fort hon klarat av en sak, så kommer nästa utmaning som hon kastar sig över. Men att stanna upp och uppskatta det hon redan har, det gör hon aldrig. - Jag har alltid känt det som att jag ligger ett steg efter, berättar Elin. Som om jag alltid kommer på andra plats. Elin växte upp med en tvillingsyster, som var en trygghet men också en ständig konkurrent. De hade en mamma som drack och en pappa som var kärleksfull och rättvis, men som dog för ett par år sen. Nu gnager frågan i Elin hur länge ska hon orka rusa?

29mins

23 May 2019

Rank #17

Podcast cover

Jag har gett upp hoppet om familj och barn

Sofie är 43 år och börjar inse att hon förmodligen inte kommer få en familj med egna barn. Nu är hon rädd att behöva leva livet ensam. Sofie har nyligen separerat från en relation där de försökte få barn utan att lyckas. Hon önskar så att hon ska få ett bra liv även utan barn men har svårt att övertyga sig själv om det. - Det känns väldigt tomt, säger Sofie. Att inte få älska någon villkorslöst och få känna ett band till någon. Nu vill Sofie hitta ett sätt att kunna sörja det som inte blev utan att för den skull tappa hoppet om framtiden.

28mins

5 Mar 2020

Rank #18

Podcast cover

Hänga som en spratteldocka

För åtta år sen var Nina med om något som ställde livet på ända. Sen dess har hon kämpat för att få ordning på kaoset. Men hur länge kan man hålla tillbaka starka känslor? - Jag har alltid varit en kämpe, berättar Nina, 49. Jag har kämpat för min bror, min mamma och min pappa. Men nästan aldrig för mig själv.  Nu har krafterna tagit slut. Nina säger att hon känner sig som en spratteldocka, där ingen håller i trådarna. - Egentligen är jag en människa med mycket känslor men jag har blivit mer och mer som ett rakt streck. Jag känner inget längre. Men när jag andas långsamt kommer känslorna tillbaka. Det är både härligt och skrämmande. Hör säsongens första Radiopsykologen, med nya radiopsykologen Lasse Övling!

29mins

31 Jan 2019

Rank #19

Podcast cover

Jag saknar min mamma 

När Annika var 15 år hittade hon sin mamma död, i sängen. Då förändrades hennes liv. Från att ha varit en utagerande tonåring blev hon en som höll det mesta inom sig. Idag kämpar Annika, 28, med sitt självförtroende. Med att få dagen att gå och vardagen att kännas meningsfull. Hon beskriver sig själv som en blyg person som behöver mycket stöd i livet. - Jag kan inte förstå att jag varit en tonåring som gapade och skrek, snodde cigaretter och pengar, säger hon.   När Annikas mamma dog förlorade hon den person som stod henne närmast. Nu har hon sin syster, som hon delar mycket med. Men sorgen finns där inuti henne, väl gömd. Hur ska hon våga släppa fram den och med vem?

28mins

2 May 2019

Rank #20