OwlTail

Cover image of De Dag

De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuwsReageren? Mail dedag@radio1.nl

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

#567 - Waarom de WHO China te vriend wil houden

De wereldgezondheidsorganisatie is de laatste tijd onder vuur komen te liggen. Volgens de Amerikaanse president Trump houdt de VN-organisatie China de hand boven het hoofd, terwijl dat land de risico's van corona aanvankelijk wegmoffelde. En Trump is niet de enige met kritiek: ook Japan vindt dat de WHO de oren te veel laat hangen naar de Chinese overheid en Australië heeft om een onafhankelijk onderzoek gevraagd.In deze aflevering De Dag vertelt NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink waar die kritiek vandaan komt. Er zijn volgens hem strategische overwegingen om de lijnen met China open te houden, maar er is ook wel een en ander aan te merken op WHO-chef Tedros. Verder verklaart de kritiek op de WHO na virusuitbraken in het verleden mogelijk waarom er gehandeld wordt zoals nu gebeurt.

21mins

21 Apr 2020

Rank #1

Podcast cover

#569 - Ondernemers in het nauw: 'Steeds meer kappers knippen zwart'

Hoe langer de intelligente lockdown duurt, hoe zwaarder ondernemers het krijgen én, zo vertelt kapster Angela Hermus uit Almere in De Dag, hoe meer van hen clandestien werk verrichten. Ze ziet hoe kappers de coronamaatregelen naast zich neer leggen en bij mensen thuis gaan knippen, met alle gezondheidsgrisico's van dien. Nu het kabinet besloten heeft om de meeste coronamaatregelen tot 20 mei te verlengen komen meer ondernemers financieel in de problemen. De roep om versoepeling van de maatregelen wordt luider en de vraag die steeds vaker hardop gesteld wordt is of het kabinet wel voldoende oog heeft voor de economische gevolgen van de maatregelen. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland vindt dat de economie niet voldoende wordt meegewogen en legt uit hoe de maatregelen wat hem betreft nu al versoepeld kunnen worden. Hij denkt onder meer aan het isoleren van kwetsbare groepen, zodat andere groepen meer ruimte kunnen krijgen. Ook pleit Vonhoff in De Dag voor een aparte commissie van economen en ondernemers die naast de virologen van het Outbreak Management Team het kabinet kunnen adviseren.

20mins

23 Apr 2020

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#566 - Wat we kunnen leren van vorige economische rampen

Het IMF voorspelt dat de coronacrisis zal leiden tot de grootste economische krimp sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De jaren van de Grote Depressie dus, die vooraf gingen aan de tweede wereldoorlog. De vergelijking met de jaren rondom de oorlog hoor je vaker. Politici schuwen de oorlogsmetaforen in hun coronatoespraken niet, maar ook economen en commentatoren wijzen in economisch opzicht op historische parallellen.In podcast De Dag bekijken we op welke manier die vergelijking klopt en ook waar hij mank loopt. Hoogleraar sociale en economische geschiedenis Bas van Bavel vertelt met welke economische rampen uit het verleden deze tijd (beter) vergelijkbaar is en welke lessen uit de geschiedenis ons zouden kunnen helpen. Hoofdeconoom van de Rabobank Menno Middeldorp bespreekt de actuele situatie en hoe de 'wederopbouw' eruit zou kunnen zien.

21mins

20 Apr 2020

Rank #3

Podcast cover

#570 - Corona-viroloog: kwestie van tijd tot de volgende uitbraak

Vijf maanden na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China weten we nog steeds niet precies wat de oorsprong is. Maar wetenschappers nemen aan dat het virus oorspronkelijk op een vleermuis zat en waarschijnlijk op een voedselmarkt in Wuhan naar een mens is overgesprongen, mogelijk via een schubdier. Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de risico's van dit soort virussen én ook van die zogenoemde 'wet markets' in vooral Zuidoost-Azië. De roep om die permanent te verbieden wordt dan ook steeds luider. In De Dag spreekt viroloog Raoul de Groot, corona-onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht, over de 'wolk aan virussen' die zich in met name vleermuizen verzamelen. We hebben de afgelopen jaren al meerdere uitbraken gezien en volgens hem is de frequentie waarmee alleen al coronavirussen overspringen dermate hoog dat je kunt voorspellen dat het in de toekomst opnieuw fout zal gaan.

16mins

24 Apr 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#565 - Tussenstand: de wetenschap versus corona 

Veel mensen zien de komst van een vaccin tegen corona als dé oplossing voor de crisis die de pandemie wereldwijd veroorzaakt. Aan zo'n vaccin, dat besmettingen moet voorkomen, wordt dan ook met man en macht gewerkt: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden er momenteel ongeveer 70 coronavaccins ontwikkeld, waarvan er acht veelbelovend uitzien. Daarnaast zijn er talloze onderzoeken naar bestaande geneesmiddelen die mogelijk kunnen helpen om tegen het virus te vechten als iemand besmet is geraakt.In De Dag een update van hoe ver de wetenschap inmiddels gevorderd is. Viroloog Hanneke Schuitemaker van farmaceutisch bedrijf Janssen Vaccines uit Leiden weet alles over de ontwikkeling van de vaccins. Zij leidt het team van één van die acht veelbelovende onderzoeken en houdt ondertussen zo goed mogelijk in de gaten welke vorderingen er elders in de wereld worden gemaakt. Mark de Boer, internist-infectioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, onderzoekt sinds februari samen met een grote groep deskundigen de ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen die mogelijk kunnen helpen bij de bestrijding van corona. Naast het veelbesproken malariamiddel hydroxycholoroquine, waar president Trump vol op inzet, zijn er volgens hem meer middelen interessant om te bestuderen.

22mins

17 Apr 2020

Rank #5

Podcast cover

#568 - Wat weten we nu meer over corona en kinderen? De dilemma's van ouders

Hoewel veel mensen opgelucht zijn dat de basisscholen na de meivakantie weer gedeeltelijk opengaan, blijven er veel vragen over kinderen en corona. Hoe zit het met de besmettelijkheid van kinderen, wat weten we wel en wat weten we niet en de vraag na gisteravond is: wat weten we nu méér dan een paar weken geleden?In De Dag loopt redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink de onderzoeken langs die bekend zijn en die ook niet zo gedetailleerd aan bod kwamen tijdens de persconferentie van premier Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM. Ouders van kinderen zijn van meet af aan zeer verdeeld over de vraag of het verstandig is om scholen te openen. Volgens Lobke Vlaming van het informatiepunt Ouders en Onderwijs, dat de belangen van ouders met schoolgaande kinderen behartigt, zijn ouders dat ook nog steeds. Met name mensen die zelf een kwetsbare gezondheid hebben of kinderen hebben met een zwakkere gezondheid hebben veel vragen. 'Bijvoorbeeld of zij gedwongen kunnen worden om straks hun kinderen naar school te brengen,' aldus Vlaming.

21mins

22 Apr 2020

Rank #6

Podcast cover

#577 - Amphia Ziekenhuis: nog jaren meer IC-bedden nodig

Het aantal bedden op intensive care-afdelingen in Nederland moet structureel omhoog. Hoewel het aantal patiënten dat met een corona-infectie wordt opgenomen op de IC afneemt, blijven er ook op langere termijn meer bedden nodig. Dat zegt het hoofd van de intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda, Merijn Kant, in De Dag. Er is volgens hem een serieuze investering in de zorg nodig en er moet zo snel mogelijk meer IC-personeel opgeleid worden.De verwachting is dat er de komende jaren nog coronapatiënten moeten worden behandeld op IC's.  Veel IC-medewerkers hoopten dat na deze extreem drukke periode het aantal IC-bedden weer geleidelijk teruggeschroefd kon worden tot het niveau van voor de coronauitbraak. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Kant bij wie overigens gisteren is vastgesteld dat hij zelf besmet is met het coronavirus. Hij spreekt van een nieuwe groep patiënten die ook op langere termijn IC-zorg nodig zal hebben en met de huidige capaciteit van IC-personeel is dat niet te bemannen.

16mins

5 May 2020

Rank #7

Podcast cover

#578 - Vakantieman, waar kan ik heen?

Hoewel 'blijf thuis' al weken het credo is en op vakantie gaan door alle reisbeperkingen en coronamaatregelen een moeilijk verhaal lijkt te worden, zijn Nederlanders massaal vakantieplannen voor de zomer aan het maken. De vraag naar vakantiehuisjes en andere accommodaties in Nederland is enorm, blijkt uit een belronde van De Dag. En nu verschillende landen hun maatregelen versoepelen en ook afspraken over toerisme beginnen te maken, hopen mensen toch nog naar het  buitenland te kunnen. Wat zijn de opties als je deze zomer wil proberen om er even tussenuit te gaan? Frank Oostdam, voorzitter van de koepel van reisorganisaties ANVR, zet op een rij wat de mogelijkheden voor reizen binnen Europa zijn. En Geert Dijks, directeur van Hiswa Recron, de belangenorganisatie van watersport- en recreatiebedrijven in Nederland, schetst de opties in Nederland.

21mins

6 May 2020

Rank #8

Podcast cover

#581 - Lezen in lockdown

Het is een opmerkelijke paradox: nu er door corona meer tijd is om te lezen, en er ook meer gelezen wordt, heeft de boekenbranche het moeilijk. Boekhandels kampen met gigantische omzetdalingen en zien vooral Bol.com profiteren van de leeshonger. Schrijvers zien hun oplages verlaagd worden. En uitgevers zitten met ingewikkelde logistieke dilemma's vanwege de vele uitgestelde titels en de 'tsunami aan coronaboeken' die er aan zit te komen. In podcast De Dag vertelt Joost Nijsen van uitgeverij Podium wat dit voor zijn uitgeverij betekent. De situatie zal hem ertoe dwingen selectiever uit te gaan geven, zegt hij.Van schrijfster Jente Posthuma verschijnt deze maand haar tweede roman. Het zal voor haar de komende maanden lastig worden om iets te verdienen met publieke optredens. Maar, zegt ze, 'Ik ben altijd al blut geweest, er verandert eigenlijk weinig.'En bij boekverkoper Broese hebben ze ook spannende weken beleefd. Maar bedrijfsleider Grietje Braaksma ziet dat juist nu het belang van de boekverkoper meer zichtbaar wordt.

20mins

11 May 2020

Rank #9

Podcast cover

#576 - Spanning in Spanje en Italië over versoepeling lockdown

Spanje en Italië, de twee landen in Europa die vanwege corona het diepst hebben ingegrepen in het leven van hun burgers, laten de teugels eindelijk ietsje vieren. In Spanje mag iedereen sinds dit weekend onder voorwaarden weer even naar buiten en Italië gaat vanaf vandaag wat van het slot. Hoe ziet dat sprankje hoop eruit? Correspondent Rop Zoutberg vertelt in podcast De Dag over de spanning en verdeeldheid die nu in Spanje voelbaar zijn. Het was voor de regering volgens hem makkelijker om de Spanjaarden in huis op te sluiten dan dat het nu is om het slot er weer af te halen. Mensen zijn angstig, zijn verdeeld over de maatregelen en hebben minder vertrouwen in de regering en in elkaar. In Italië heerst ook nog veel angst, vertelt Isaac van Aggelen, die  samen met zijn Italiaanse vrouw en twee kinderen in Cerveteri woont, even ten noordwesten van Rome. Ook in Italië zijn er nog veel regels en hoopt iedereen dat de herwonnen vrijheid tot excessen leidt. Isaac zelf heeft vandaag in ieder geval een topdag: hij heeft voor het eerst weer kunnen hardlopen en wordt hopelijk vanavond door zijn schoonmoeder getrakteerd op gamba's.

22mins

4 May 2020

Rank #10

Podcast cover

#571 - Corona en de kroon

De koning heeft in de coronacrisis een verbindende rol. Daarmee geeft hij invulling aan de taak die hij als de zijne ziet, het verbinden van de samenleving. Koninklijk Huis-verslaggever Jozephine Trehy van de NOS vertelt over de momenten dat de koning zichtbaar was tijdens de coronacrisis, én wat er achter de schermen gebeurt.Journalist Jutta Chorus schreef een boek over de regeerperiode van prinses Beatrix. Zij vertelt in de podcast over de momenten in haar regeerperiode waar zij de samenleving troost en verbinding probeerde te bieden. Ook gaat Chorus in op de publieke rol van Wilhelmina en Juliana in respectievelijk de oorlogsjaren en de watersnoodramp.

18mins

27 Apr 2020

Rank #11

Podcast cover

#579 - Eindelijk gaan we testen, testen, testen

De versoepeling van de coronamaatregelen gaan alleen door als het kán. Een belangrijke voorwaarde is dat we veel meer gaan testen en contactonderzoeken uitvoeren. Dat zeiden premier Rutte en minister De Jonge gisteren tijdens de persconferentie waar zij het tijdspad voor de komende tijd presenteerden. Volgens critici loopt Nederland achter de feiten aan: andere landen begonnen al veel eerder met op grote schaal testen. Welke tests zijn er, wat vertellen die ons, waarom kunnen we er nu opeens wel veel meer van uitvoeren en hoe helpen ze corona in te dammen? En dan dat contactonderzoek: hoe gaat dat in zn werk, en waarom gaat daar nu zoveel aandacht naar uit?In De Dag praat arts en journalist Sophie Broersen van het vakblad Medisch Contact ons bij over alles rondom testen. En Putri Hintaran van de GGD Regio Utrecht vertelt hoe contactonderzoeken werken en of de GGD'en klaar zijn voor de stroom aan onderzoeken die er komende tijd aan zitten te komen.

21mins

7 May 2020

Rank #12

Podcast cover

#573 - Helpt of hindert corona de klimaatdoelen?

Eind dit jaar moet de CO2-uitstoot aanzienlijk lager zijn. De corona-crisis zorgt voor een tijdelijke dip in de uitstoot, maar of die winst verzilverd kan worden is nog niet zeker. In de podcast De Dag vertelt Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving wat er tot nu toe bekend is over de klimaat- en milieueffecten van de coronacrisis, en welke factoren van invloed zijn op het al dan niet halen van de klimaatdoelen dit jaar.Sanne Akerboom is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij vertelt in de podcast wat er nodig is om de tijdelijke winst te verzilveren en van doelstelling naar beleid te komen, en van beleid tot wet- en regelgeving.

26mins

29 Apr 2020

Rank #13

Podcast cover

#575 - Huizenkopers aarzelen tijdens de coronacrisis

Wat moet je als potentiële huiskoper, nu het land in de coronacrisis zit? Is het een goed moment om te kopen, nu de hypotheekrente nog laag is? Of kun je beter even wachten, in de hoop op dalende prijzen? Huizenmarkt-econoom bij de Rabobank Carola de Groot vertelt erover in de podcast De Dag.En hopelijk-ooit-huiseigenaar Marrit vertelt in de podcast waarom zij staat te popelen om een huis te kopen - maar in de huidige markt toch nog maar even wacht.

22mins

1 May 2020

Rank #14

Podcast cover

#587 - De nieuwe frontlinie: big data

Het kabinet komt met een data-systeem om de verspreiding van het coronavirus in Nederland sneller tegen te gaan. Dat zogenoemde 'dashboard' gaat alle corona-gegevens verzamelen om vervolgens sneller en preciezer maatregelen te kunnen nemen. In plaats van alleen achteruit te kijken door het aantal doden en besmettingen te tellen en registreren, proberen we ze met data te voorkomen.Welke rol spelen big data en technologie in de strijd tegen corona? Welke data kunnen helpen om levens te redden? Hoe zorg je ervoor dat je persoonlijke gezondheidsgegevens veilig gebruikt worden?In podcast De Dag vertelt Merijn Doggen van het RTL tech-platform Bright over de grote stappen die sommige landen al maken in de manier waarop big data en kunstmatige intelligentie worden gebruikt om uitbraken te voorspellen en in te dammen. Peter-Bram 't Hoen, hoogleraar Bioinformatica aan het Radboudumc, benadrukt dat om big data te laten werken voor gezondheid er één ding heel belangrijk: vertrouwen. Hij werkt daarom aan een groots opgezet nieuw systeem dat complexe datastudies in ziekenhuizen mogelijk maakt, zonder inzicht te krijgen in data op persoonsniveau.

20mins

19 May 2020

Rank #15

Podcast cover

#582 - Wat Azië ons leert over een tweede golf

Nu de maatregelen tegen het coronavirus in Europa stap voor stap versoepeld worden neemt het risico op nieuwe uitbraken toe. In Zuid-Korea, China en Japan hebben ze daar al mee te maken en wordt gevreesd voor een mogelijke tweede golf. Wat kunnen we leren van deze landen en hoe voorkomen wij in Europa een tweede golf? De Nederlandse Eva Ruis woont in Zuid-Korea en maakte van dichtbij mee hoe dat land sinds eind januari zeer succesvol de corona-uitbraak heeft aangepakt. Maar nu lijkt er toch opeens een brandhaard. Ruis vertelt wat dat voor de bevolking betekent: terug naar strengere maatregelen. Ook in China is de angst voor een tweede golf van het coronavirus toegenomen nu in de stad Wuhan nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Correspondent Garrie van Pinxteren zet uiteen hoe de Chinese overheid er alles aan doet om de brandhaarden in te dammen.

22mins

12 May 2020

Rank #16

Podcast cover

#583 - Aan huis gekluisterd door versoepeling

De coronamaatregelen worden soepeler, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws. De zogenoemde 'kwetsbare groepen' lopen meer risico op besmetting en moeten zelf maatregelen nemen om beschermd te blijven. Vaak betekent dat meer isolatie dan de afgelopen weken al het geval was. Honderdduizenden mensen die normaal prima functioneren in de samenleving staan aan de kant en voelen zich vergeten. Mensen met een chronische ziekte of een verlaagde weerstand bijvoorbeeld en ook al die zeventigplussers die gewoon thuis wonen en zich fit en vitaal voelen. In De Dag pleiten ouderenbond Anbo en Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, voor een oplossing voor deze groepen. Ze kunnen niet zomaar apart gezet worden, zegt Iederin. De Anbo denkt aan meer testmogelijkheden voor ouderen. Verder vertelt Jennifer Brouwer hoe het is om in deze tijd met MS te leven.

17mins

13 May 2020

Rank #17

Podcast cover

#572 - Ramadan zonder samenzijn

Tijdens de ramadan wordt gevast vanaf het moment dat het licht begint te worden totdat de zon ondergaat. Dat betekent dat in alle vroegte wordt ontbeten en zodra de zon verdwenen is, mag de vasten worden gebroken met de iftar. Normaal een moment om met vrienden en familie samen te eten, maar buiten de huiselijke kring kan dat nu eigenlijk niet. Ook de moskee, normaal een belangrijke ontmoetingsplek, is dicht door de corona-crisis.

19mins

28 Apr 2020

Rank #18

Podcast cover

#588 - 'Niet versoepelen was geen optie'

Zoals verwacht gaan de aangekondigde versoepelingen per 1 juni door. Dat is volgens premier Rutte verantwoord, gezien de cijfers over de corona-epidemie en het laatste advies van het Outbreak Management Team. Maar was niet versoepelen wel een optie? De druk op het kabinet om de economie weer aan te zwengelen liep de afgelopen weken flink op.In De Dag bespreekt parlementair verslaggever Remko Theulings van EenVandaag wat er voorafging aan het besluit om de versoepeling door te zetten. De telefoon van de premier stond volgens Theulings de afgelopen weken roodgloeiend en er is gepolderd als nooit te voren.

16mins

20 May 2020

Rank #19

Podcast cover

#586 - Ook studenten hebben problemen door corona

Een deel van de studenten loopt vertraging op door de coronacrisis. Dat kan komen doordat een scriptie-onderwerp niet meer haalbaar is, bijvoorbeeld omdat onderzoek niet mogelijk is. Of een stage kan niet, of later worden gelopen. Ook is het voor sommige studenten niet mogelijk thuis rustig en gestructureerd te studeren.Daarnaast heeft een deel van de studenten financiële zorgen. Vaak hebben ze een bijbaan in de horeca of andere sectoren die momenteel stilliggen. Langer, en dus meer, lenen is voor de korte termijn een oplossing, maar LSVB-voorzitter Alex Tess Rutten pleit voor een tegemoetkoming voor álle flexwerkers. Ook Lex Bosman, voorzitter van de afdeling Kunst- en Cultuurgeschiedenis van de UvA, pleit voor ruimhartiger steun voor de studenten.

24mins

18 May 2020

Rank #20