OwlTail

Cover image of Brainstorm

Brainstorm

Brainstorm er Videnskab.dks podcast om hjerneforskning, der gør dig klogere på din og andres hjerner.Og før du, kære potentielle lytter, får tunge ørelåg og tænker på hvide kitler og kemiske forbindelser, så må vi bare sige, at hjernen er meget mere end det.I Brainstorm undersøger vi den menneskelige bevidsthed, placebo-effekten, drømmesøvn, hjernevask, stress, kærlighed og meget andet.Det hele foregår i studiet hos dine to værter, Jais og Asbjørn, som hver uge går i kødet på den menneskelige hjerne og de fremmeste forskere. Altså, billedligt talt.Vores fornemmeste opgave er at gøre dig klogere, mens du føler dig underholdt og i godt selskab.Har du ris eller ros, så skriv gerne til jbk@videnskab.dkVenlig hilsenJais og Asbjørn

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

S1 Ep22: Nærdødsoplevelser: Hvorfor lever bevidstheden, når kroppen er ved at dø?

Omgivet af hvidt lys. En tunnel. At svæve over sig selv, mens lægerne febrilsk prøver at genoplive den livløse krop. Gensynet med morfar, der længe har været død. Følelsen af absolut kærlighed. Klip. Øjne, der langsomt åbner til synet af læger, som puster luft ud mellem læberne, mens de kigger lettet på hinanden. Døden forsvandt, men hvad skete der? Hvor er lyset, tunnelen og morfar? Den slags beskrivelser af nærdødsoplevelser findes der mange af, men hvordan kan hjernen være bevidst, når den er ved at dø? Hvad er forklaringen på de velkendte beskrivelser af hvidt lys og følelsen af at svæve over sin egen krop? Og hvorfor har hjerneforskningen så svært ved at undersøge nærdødsoplevelser? Alt det og meget andet undersøger Jais og Asbjørn i denne udgave af Brainstorm. Medvirkende:  Christian Hassager, overlæge på Rigshospitalet og professor i kritiske sygdomme ved Københavns Universitet Albert Gjedde, professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet Morten Storm Overgaard, professor ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

29mins

1 Jul 2019

Rank #1

Podcast cover

S1 Ep29: Stress #2: Derfor bliver vi stressede i det moderne samfund

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Stress, Stress, Stress. Det lille ord på seks bogstaver er allestedsnærværende: det bliver brugt på arbejdspladser, når nyheden om endnu en kollega, der er ‘gået ned med stress’, skal meldes ud. Det optræder på Christiansborg, når politikere nedsætter et panel, der skal løse tidens store samfundsproblem: stress. Og ordet dukker op på uddannelser, når studerende bliver sygemeldt fra studiet på grund af stress. Men hvorfor kan arbejdet, studiet eller privatlivet udløse stress? Hvordan kan stress føre til depression og angst? Og er der strukturer i samfundet, som gør folk stressede? Det og meget andet får du svar på i denne episode af Brainstorm, hvor du møder Mathilde Elisa Vendelholt, der har været sygemeldt fra sit studie på grund af stress og stressrelateret angst, og du møder professor Bobby Zachariae, der er én af dansk stressforsknings ‘grand old men’. Medvirkende: Bobby Zachariae, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og på Aarhus Universitetshospital Mathilde Elisa Vendelholt, studerende på Roskilde Universitet Rikke Simone Jørgensen, journalist på Videnskab.dk Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her. Vært: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

25mins

2 Sep 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

S1 Ep13: Sådan kommer du godt igennem en hjernerystelse

Dette er ‘Brainstorm’, Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - sponsoreret af Lundbeckfonden Crash! Bang! Lyden af metal, der rammer asfalten. Anders Høeg Lammers væltede på cyklen, slog hovedet direkte ned i vejen, og fik en hjernerystelse, der i flere måneder gav ham hovedpine, koncentrationsbesvær og en overvældende følelse af træthed. Og Anders er ikke alene; cirka 20.000 dansker får hvert år en hjernerystelse, der er den hyppigste hovedskade i Danmark. Men hvordan kommer man sig bedst over en hjernerystelse? Skal man isolere sig i et mørk rum? Skal man holde sig fra skærme? Og hvornår skal man tage tilbage på arbejde? De og mange andre spørgsmål besvarer bogen ‘Hjernerystelse - kom godt igennem’, der bygger på en gennemgang af forskningen på området. Bogen er blandt andre skrevet af overlæge og klinisk professor Troels Wesenberg Kjær, og Jais tager i denne episode af Brainstorm forbi Troels, og får en masse forskningsbaserede råd til hvordan man bedst kommer igennem en hjernerystelse. Hør også Anders' historie, og hvordan han kom igennem sin hjernerystelse. Medvirkende: Troels Wesenberg Kjær, overlæge ved neurofysiologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, klinisk professor på Københavns Universitet og forfatter til bogen 'Hjernerystelse - kom godt igennem' Ander Høeg Lammers, redaktør på ForskerZonen på Videnskab.dk Vært, produktion og musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch Brainstorm er på Instagram! Find profilen her *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

23mins

15 Apr 2019

Rank #3

Podcast cover

S1 Ep14: Hvad sker der i hjernen, når man tror på Gud?

Dette er ‘Brainstorm’, Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - sponsoreret af Lundbeckfonden* Fadervor, du som er i hjernen… Eller hvad? For hvad kan hjerne-forskningen sige om tro? Brainstorm er i denne episode taget i kirke, for at blive klogere på, hvad der sker i hjernen, når mennesker tror på Gud. Til at hjælpe sig har Asbjørn og Anette allieret sig med Uffe Schjødt, som er lektor i religionspsykologi ved Aarhus Universitet. Uffe har hjernescannet troende kristne, og undersøgt hvordan hjernen reagerer på bøn. Denne uges Brainstorm kommer også omkring en ganske almindelige hjelm med en noget ualmindelig evne til at fremkalde overnaturlige oplevelser. Sidst i podcasten svarer Uffe Schjødt også på hvilke mennesker, der har den største tilbøjelighed til at få guddommelige oplevelser. Tag med Brainstorm en tur op ad kirkegulvet, og få hjerneforskningens svar på, hvad der sker inde i den religiøse hjerne. Medvirkende: Uffe Schjødt, lektor i religionspsykologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet Værter: Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Anette Lilleøre, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her. *Det er takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm, og Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

14mins

22 Apr 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

S1 Ep20: Søvn-special fra Folkemødet: Sådan sover din hjerne godt om natten

I denne episode hopper Brainstorm i pyjamassen og rejser ind i hjernens soveland, som er alt andet end søvndyssende. Hver nat kører hjernen i pit stop, hvor den bliver renset og får gemt de seneste opdateringer på harddisken, så den er klar til at fræse ud af starthullerne, når det igen bliver morgen. Men hvordan hjælper vi hjernen med at få en god nats søvn? Skal vi droppe skærme, powernaps og alkohol inden sengetid? Hvad sker der i hjernen hos narkolepsi-patienter. Og hvad sker der, når hjernen slukker og sender os ind i drømmeland? Det og meget andet får du svar på i denne Brainstorm søvn-special, der er optaget i Lundbeckfondens telt på årets Folkemøde. Medvirkende:  Birgitte Rahbek Kournum, lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin og klinisk professor i neurofysiologi på Københavns Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

47mins

17 Jun 2019

Rank #5

Podcast cover

S1 Ep36: Porno, alkohol og træning: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver afhængige?

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Det er blevet fredag, du er færdig på jobbet, og på vej hjem smutter du forbi Magasin og shopper lidt. Du skal til fest i aften, men først skal du lige nå en tur i fitness. Til festen drikker du øl, og måske ryger du også en cigaret. I ender på casino, hvor du både taber og vinder ved den enarmet tyveknægt. Klokken bliver mange, og du går hjem i seng.  Hvilket system i hjernen er fællesnævneren i denne fredags-fortælling? Svaret er belønningssystemet - og det er et system, der kan ‘highjackes’ af for eksempel fitness, alkohol og porno, så du udvikler afhængighed. Men hvad sker der i hjernen, når vi bliver afhængige? Er signalstoffet dopamin den store afhængigheds-skurk? Og hvordan bliver man afhængig af træning og porno?  Det og meget andet får du svar på i denne episode, hvor Jais og Asbjørn får besøg af Morten Nørgaard, der er personlig træner og youtuber - Morten tager en test, der afslører, om han er afhængig af træning.  Medvirkende:  Ulrik Gether, leder af Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet Mia Beck Lichtenstein, Psykolog, forskningsleder i Psykiatrien i Region Syddanmark og lektor ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet Casper Schmidt, adjunkt ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet Morten Nørgaard, personlig træner og vært på Videnskab.dk's YouTube-serie ‘Coach' Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her. Mangler du forskningsbaserede råd om kost og træning? Find dem i Videnskab.dk’s YouTube-serie ‘Coach’.  Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

33mins

28 Oct 2019

Rank #6

Podcast cover

S1 Ep16: Gaaab! Din stenalder-hjerne er ligeglad med EU

Dette er ‘Brainstorm’, Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - sponsoreret af Lundbeckfonden* »Interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende grænser og visum.« »Makrotilsyn på EU-plan med det finansielle system og om oprettelse af et europæisk udvalg for systemiske risici.« Sådan lyder titlerne på to love, der for nyligt blev behandlet i Europa-parlamentet, og du kan allerede høre din hjerne skrige 'Gaaab! En podcast, der handler om EU?! Jeg vil hellere høre Mads & Monopolet'. Ja, de danske hjerner siger nej tak til EU, hvilket ses i en lav stemmeprocent og en begrænset mediedækning, og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at vi kun var midt i en valgkamp til Folketinget. Så hvorfor er vores hjerner ligeglade med EU? Du får svaret i denne udgave af Brainstorm.  Medvirkende: Malene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet Claes De Vrees, professor i politisk kommunikation på University of Amsterdam Michael Bang Petersen, professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Henrik Skovlund, lektor i socialpsykologi ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Kontakt: jbk@videnskab.dk Produktion: Anne Sophie Tingsted, Anette Lilleøre og Jais Baggestrøm Koch Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anne Sophie Tingsted, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonen, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm, og Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed

29mins

20 May 2019

Rank #7

Podcast cover

S1 Ep28: Stress #1: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver stressede?

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* En mail tikker ind fra din chef. Du skal holde oplæg for 100 mennesker om fem minutter. Og det havde du glemt. Pludselig, kan du mærke det. Du bliver stresset. Dit hjerte banker. Din hals klør, og du sveder. Selvom du sidder helt stille på kontorstolen, tonser din krop derudaf, og der er intet, du kan gøre for at stoppe den. Men hvad sker der i krop og hjerne, i det øjeblik, vi bliver stressede? Findes der god stress? Og hvorfor har hjernen overhovedet en stressfunktion? Det og meget andet får du svar på i denne episode af Brainstorm. Medvirkende:  Nanna Hurwitz Eller, overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital og klinisk lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her. Værter:  Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

23mins

26 Aug 2019

Rank #8

Podcast cover

S1 Ep38: Hvad sker der i hjernen, når vi taler sammen?

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* De færreste tænker over det, men de fleste mennesker gør det. Dyr gør det på deres egen måde. Brainstorm’s værter gør det i høj grad. Og du, kære lytter, gør det. Og hvad er ‘det’, spørger du. 'Det' er kommunikation ved hjælp af sprog.  Vi snakker sammen, vi skriver til hinanden, og lige nu sørger din hjerne for, at du forstår, hvad der står i denne tekst. Men hvad sker der i hjernen, når vi forstår sprog? Sidder sprog-funktionen i venstre side af hjernen? Og hvorfor er forskere så glade for kedelige ord om ‘her’ og ‘der’? Det og meget andet får du svar på i denne episode, hvor der også kåres en vinder af Brainstorm’s iTunes-konkurrence. Medvirkende:  Roberta Rocca, har lavet ph.d. om sprog og hjernen ved Institut for kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet Mikkel Wallentin, lektor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Links: Det forskningsbaserede 'sprog-atlas', der kobler bestemte ord med aktivitet i hjernen En YouTube-video, der forklarer projektet bag atlasset Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

31mins

11 Nov 2019

Rank #9

Podcast cover

S1 Ep37: Placebo: Sådan aktiverer lægen hjernens eget 'apotek'

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* - »Hej doktor Mølgaard!« - »Jamen, er det ikke min yndlings-patient. Goddag hr. Koch - godt at se dig!« - »Doktor Mølgaard, jeg er simpelthen så forkølet, og jeg har galoperende hovedpine, fordi jeg hele tiden pudser næse - kan du hjælpe mig?!« - »Ej, din stakkel, det lyder virkelig træls! Forkølelsen går snart over, men vi skal have gjort noget ved den hovedpine. Nu skal du høre, hr. Koch: jeg har lige fået en helt ny hovedpinepille hjem, og den er virkelig god. Det er den bedste pille nogensinde!« Læger som doktor Mølgaard kan øge virkningen af en behandling ved hjælp af en helt særlig effekt: placeboeffekten! Og hvorfor kan han det? Det kan han, fordi enkle midler som en god læge-patient-relation og positiv omtale af medicinen, han udskriver, aktiverer placeboeffekten. Effekten er så potent, at patienten formentlig får det bedre, selv hvis doktor Mølgaard udskriver fup-behandling, der bestod af kalk-piller. Men hvordan behandler hjernen sig selv med 'snyd'? Hvad står der på hylderne i hjernens eget 'apotek'? Og er placeboeffekten så kraftig, at den kan erstatte ilt? Det og meget andet får du svar på i denne episode af Brainstorm.  Medvirkende: Lene Vase, professor i neurovidenskabelig psykologi på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Og har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Lyddesign: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

33mins

4 Nov 2019

Rank #10

Podcast cover

S1 Ep31: Stress #4: Træk vejret, og skru ned for alarmknappen - sådan kan mindfulness behandle stress

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Du har svært ved at holde tankerne samlet. Du har glemt, hvad du skulle i morgen, og du kan faktisk heller ikke huske din kollegas navn. I har ellers siddet ved siden af hinanden i flere år. Åh nej, der kommer også gæster i aften. Du vil meget hellere være alene. Andre mennesker er så udmattende. Hvorfor kræver folk så meget af dig? Hvis du har det sådan, udviser du symptomer på udmattelse, og du lider muligvis af langvarig stress. Men hvad gør man, hvis man vil ud af sin langvarige stress? Hvad er den mest effektive behandling mod stress? Hvis man spørger videnskaben, er et af svarene ‘Mindfulness-baseret stressreduktion’ - også kaldet MBSR.  MBSR har yoga- og meditations-øvelser i centrum, og der findes god evidens for, at teknikken kan reducere stresssymptomer. Men hvordan kan meditation og yoga skrue ned for hjernens stressfunktion? Få svaret i denne episode af Brainstorm, hvor du også hører eksempler på øvelser, der ifølge forskningen kan behandle og forebygge stress. Medvirkende:  Bobby Zachariae, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og på Aarhus Universitetshospital Karen Johanne Pallesen, lektor ved Dansk Center for Mindfulness, der er et selvstændigt center under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Jonas Kristoffer Lindeløv, adjunkt ved Centre for Cognitive Neuroscience på Aalborg Universitet Naja Hulvej Rod, professor og leder af Afdeling for Epidemiologi på Københavns Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

31mins

16 Sep 2019

Rank #11

Podcast cover

S1 Ep39: Historien om Heidi, og hvad der sker i hjernen, når man hører stemmer

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Heidi hørte stemmer i sit hoved, fra hun var syv år gammel. Hun talte med dem, når hun var alene, og stemmerne gav hende gode råd til, hvad hun kunne tale om, når Heidi var sammen med sine skolekammerater. Stemmerne fortalte hende, at hun var sød, og når hun prøvede tøj, roste de hendes udseende. Men da Heidi var midt i 20’erne, skiftede stemmerne karakter, og i stedet for at tale til hende, begyndte de at tale om hende. Stemmerne kritiserede Heidi, og de opfordrede hende til at begå selvmord.  Heidi modtog senere medicin, der fjernede stemmerne, men efter noget tid savnede hun dem så meget, at Heidi droppede medicinen, så hun fik stemmerne tilbage i sit liv.  Men hvad ved forskningen om stemmehøring? Er det kun skizofrene, der hører stemmer? Hvad er forskellen på at have en sang på hjernen og på at høre stemmer? Og kan forskere måle skizofrenes stemmer i en hjernescanner? Skizofreni-forsker Bjørn Ebdrup leverer svarene i denne udgave af Brainstorm, hvor du hører hele Heidis historie. Medvirkende:  Bjørn Ebdrup - forsker i skizofreni, overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup og klinisk lektor ved Københavns Universitet Heidi Wulf - hørte stemmer i over 20 år Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

29mins

18 Nov 2019

Rank #12

Podcast cover

S1 Ep32: Mikrodosering: Kan psykedeliske stoffer behandle og optimere hjernen?

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Tænk, hvis man kunne tage en pille om morgenen og resten af dagen føle sig mere åben og nærværende, end normalt. Idéerne vælter frem på arbejdet, slutningen af bogen skriver sig selv, og penselstrøgene danser over lærredet helt uden selvkritiske kvaler. Nettet flyder over med den slags erfaringer med mikrodosering af psykedeliske stoffer, og det har forskere opdaget. Forsking i psykedeliske stoffer er det ‘hotte’ inden for hjerneforskning, og forskning i mikrodosering er det ‘hotte af det hotte’. Men hvad går mikrodosering egentlig ud på? Hvordan kan det være, at forskere er helt oppe at køre over fænomenet? Og hvorfor er mikrodosering måske bare én kæmpestor omgang placebo?  Det og meget mere får du svar på i denne episode af Brainstorm, hvor du både møder Adrian, der har prøvet at mikrodosere psykedeliske svampe, og to af verdens førende forskere indenfor feltet, David Erritzøe og Gitte Moos Knudsen.  Medvirkende:  David Erritzøe, academic clinical lecturer ved Neuropsychopharmacology Unit på Imperial College i London Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet Adrian, der har prøvet at mikrodosere psykedeliske svampe Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er  den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

34mins

23 Sep 2019

Rank #13

Podcast cover

S1 Ep30: Stress #3: Møder, chefer og work-life-balance - sådan undgår du stress på jobbet

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* »Hej! Jeg vil gerne bestille tid til min årlige arbejdsrelaterede-stress-vaccination.« Sådan lyder det i røret hos den praktiserende læge i en ikke så fjern fremtid, hvor den, der har patentet til verdens første stress-forebyggende behandling, er verdens rigeste person. Men tilbage til en nutid uden mirakelkure - der er én ting, der altid slår medicinsk behandling: forebyggelse!  Men hvordan forebygger man arbejdsrelateret stress? Hvordan kan korte møder og en italiensk 'tomat-metode' mindske stress? Og hvad kan chefen gøre?  Det og meget andet får du svar på i tredje episode af Brainstorm’s miniserie om stress, hvor du også får at vide, hvorfor mennesker, der er meget pligtopfyldende, skal være særligt opmærksomme på stress. Medvirkende: Anders Raastrup Kristensen, ekstern lektor på Copenhagen Business School Tanja Kirkegaard, adjunkt ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Janne Skakon, ekstern lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet Bobby Zachariae, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og på Aarhus Universitetshospital Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Vært: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

21mins

9 Sep 2019

Rank #14

Podcast cover

S1 Ep34: Kunstig intelligens: Sådan 'kopierer' computere din hjerne

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden* Jais og Asbjørn bytter analoge hjerner ud med digitale, i en episode hvor Brainstorm ‘brain’er’ kunstig intelligens. »Hej Siri.« Hej Jais.« »Siri, er du intelligent?« Uanset hvad assistenten i smartphonen selv mener, bliver kunstig intelligenser klogere og klogere, og forskere verden over forsøger at få digitale hjerner til at løse opgaver, som mennesker løser i dag; for eksempel at tale med dig når du ringer til IKEA’s call-center. At køre din bil, når du ikke selv vil. Eller at slå dig i brætspil, når du gerne vil have stryg i en omgang skak. Men hvad har det med hjernen at gøre? Jo, kunstig intelligens bygger på systemer, der er inspireret af den menneskelige hjerne. Sagt med andre ord: forskere 'kopierer' din hjerne, når de laver kunstig intelligens.  Men hvordan laver man menneskehjernen om til matematik? Hvem vinder Brainstorm’s ‘intelligens-battle’, ‘Man vs. machine’? Og bliver hjerneforskere i fremtiden erstattet af robotter? Det og meget andet får du svar på i denne udgave af Brainstorm. Medvirkende:  Ole Winther, professor på DTU COMPUTE og professor MSO ved Biologisk Institut på Københavns Universitet Kasper Støy, professor på IT Universitetet Er du mellem 18 og 31 år, og vil du gerne bidrage til et universitets-speciale om Brainstorm? Hiv fat  i Anette fra Brainstorm-redaktionen på anl@videnskab.dk Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her.  Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

29mins

7 Oct 2019

Rank #15

Podcast cover

S1 Ep23: Besøg hjernens lille riskorn, der styrer døgnrytmen

Jais og Asbjørn tager på chartertur i den danske forskningsverden, og besøger forskere der fremviser deres yndlings-hjerne-sights, og dagens rejseguide er hjerneforsker og koglekirtel-entusiast, Gitte Moos Knudsen. Men hvad er koglekirtlen for noget? Ligner den en grankogle? Og passer det, at sjælen bor i den lille kirtel? Det får du svar på i denne udgave af ‘Brainstorm’s sommer-cruise’, hvor Asbjørn og Jais også anbefaler to gode hjerne-bøger, du kan læse i din ferie. Medvirkende: Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

20mins

22 Jul 2019

Rank #16

Podcast cover

S1 Ep25: Dyk ned i hjernecellernes elektriske, grå-hvide hav

I Brainstorm’s sommerserie tager Jais og Asbjørn på chartertur i den danske forskningsverden, og besøger forskere der fremviser deres yndlings-hjerne-sights, og denne episodes rejseguide er hjerneforsker og nervecelle-feinschemecker, Gitte Moos Knudsen. Gitte svarer blandt andet på, hvordan en hjernecelle ser ud. Hvordan man vedligeholder ‘de små grå’. Og hvordan hjerneceller kan være én meter lange. Udover en masse viden om nerveceller får du også bog-tip, når Jais og Asbjørn anbefaler gode hjerne-bøger, du kan læse i din ferie. Medvirkende:Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter:  Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

23mins

5 Aug 2019

Rank #17

Podcast cover

S1 Ep17: Eksamen på hjernen: Sådan husker du bedst dit pensum

Dette er ‘Brainstorm’, Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - sponsoreret af Lundbeckfonden* »Kære studerende, nu nærmer vi os hastigt eksamensperioden, og du er tilmeldt semestrets obligatoriske eksamener.« Den slags beskeder dumper ind i studie-mail-boksen, hver gang et semester går på hæld, og WTF?! OMG?! 'Hvordan får jeg proppet 2000 siders pensum ind i hovedet inden eksamen?!’, udbryder de studerende, da det går op for dem, at de skal op i makro-anatomi, formue-jura og Foucaults samlede værker. Svaret er terpning, men findes der nogle forskningsbaserede råd, der kan hjælpe hukommelsen lidt på vej? Svaret er ja, og du får dem i denne episode af Brainstorm. Kilder: Thomas Alrik Sørensen, lektor i neuropsykologi og leder af Centre for Cognitive Neuroscience på Aalborg Universitet Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin og klinisk professor i neurofysiologi på Københavns Universitet Camilla Ventzel, jura-studerende på Københavns Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Det er takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm, og Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

30mins

27 May 2019

Rank #18

Podcast cover

S1 Ep26: Mød hjernens 'direktør': Pandelappen styrer din personlighed

I Brainstorm’s sommerserie tager Jais og Asbjørn på charterferie i den danske forskningsverden, og besøger forskere der fremviser deres yndlings hjerne-sights. Denne episodes rejseguide er hjerneforsker og pandelap-ekvilibrist, David Woldbye. Sidder din personlighed i pandelappen, hvordan hjælper præfrontal kortex dig gennem security i lufthavnen, og hvorfor er det en dårlig idé at få skudt en jernstang gennem hovedet, er bare nogle af de spørgsmål, David Woldbye besvarer i denne episode af Brainstorm’s sommercruise. Sidst i episoden anbefaler Asbjørn og Jais en hjerne-tekst om flagermus og en hjerne-podcast om psykologi, du kan tjekke ud i din ferie. Medvirkende:David Woldbye, lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Værter:  Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk Produktion: Jais Baggestrøm Koch Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Brainstorm er sponsoreret af Lundbeckfonden, og det er takket være sponsoratet, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm - Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

27mins

12 Aug 2019

Rank #19

Podcast cover

S1 Ep18: Snydt af din egen hjerne: Du tror mest på fakta, der passer til dine holdninger

Dette er ‘Brainstorm’, Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - sponsoreret af Lundbeckfonden* I denne episode undersøger Brainstorm din hjernes evne til at snyde sig selv, fordi forskning peger på, at vi slet ikke er så objektive, som vi går og tror: vores hjerner fordrejer videnskabelige fakta, så de passer med vores politiske holdninger, hvilket er vigtig viden i en tid præget af valgkampe, hvor vælgere og politikere gerne skulle debattere ud fra samme faktuelle grundlag. Men det gør de bare ikke, og hvordan kan det være? Og hvordan bekæmper vi vores forudindtagede hjerne, så vi kan være objektive, når vi for eksempel læser om ny forskning? Svarene får du i denne episode af Brainstorm. Medvirkende:  Bjørn Gunnar Hallsson, postdoc ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet David Budtz Pedersen, professor MSO ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her Vært: Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dkProduktion: Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre Musik: Jais Baggestrøm Koch Redaktion: Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch *Det er takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden, at Videnskab.dk kan lave Brainstorm, og Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

26mins

3 Jun 2019

Rank #20