OwlTail

Cover image of Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat
Education

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat

Updated 17 days ago

Education
Read more

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

Read more

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

Best weekly hand curated episodes for learning

Cover image of Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat

Latest release on Dec 29, 2020

Best weekly hand curated episodes for learning

The Best Episodes Ranked Using User Listens

Updated by OwlTail 17 days ago

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Rank #1: Avsnitt 259 - Anno Corona 2020, del 2

Podcast cover
Read more

För sista gången detta skitår är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta ett skolår alla sent kommer att glömma. I detta fragmentiska avsnitt bjuds det på återblickar som handlar om långa poddar, det fria valet, en död kyckling, onödiga skoltrender, splinternet, bästa tekniska prylarna, innovationer, robotlärare, Google-nytt, spelifiering, lösenord och kortkommandon. Förutom detta gör Patrik Landström ett inspel. Trots ett annorlunda år är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Dec 29 2020

56mins

Play

Rank #2: Avsnitt 258 - Anno Corona 2020, del 1

Podcast cover
Read more

För näst sista gången detta skitår är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta ett skolår alla sent kommer att glömma. I detta fragmentiska avsnitt bjuds det på återblickar som handlar om Whamaggedon, virus, mass-sms, breakout rooms, håglöshet, distansundervisning, friskolor, skärmtid, Google-trender, Elon Musk, appar och tjänster. Trots ett annorlunda år är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

What Child Is This - Jaime Dibbens Exzel Music Publishing (freemusicpublicdomain.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Dec 22 2020

44mins

Play

Similar Podcasts

Skolsverige

Skolverket

Skolministeriet

Utvecklingspodden - kittlande samtal om skolutveckling

Didaktorn

Lärarpodden

Lärarrummet

Jag vill vara en lärare som...

Anna och Philips lärarpodcast

Anpassa Skolan

Lärarpodden Ryggen Fri

Akademiska kvarten

Digitalsamtal

Superskolan

Språklärarpodden

Rank #3: Avsnitt 257 - Kulörta kulor i kanten

Podcast cover
Read more

I det 257:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ännu ett skolfokuserat samtal. Denna gång bjuds det på en blandad kompott av återblickar och tekniktips. Först tittar de tillbaka 200 avsnitt och ställer sig frågan: Vad ger man en digital lärare i julklapp? En del är fortfarande aktuellt, en del visar dock på att det hänt en hel del sen det begav sig. Förövrigt behandlas Lumin PDF, Google Sites, Jamboard, matte-appar, gratis ordmoln, The Swedish tipspromenad och galet mycket bilder. Det mesta är sig, som du kanske förstår, sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Dec 15 2020

33mins

Play

Rank #4: Avsnitt 256 - Skolspanardilemmat

Podcast cover
Read more

För 100 avsnitt sedan sippade de båda pedagogerna i en sommarvarm berså. Nu när vintervädret ligger som en blöt grå filt över vardagen är de dock tillbaka i studion för avsnitt 256. Samtalet utgår denna gång ifrån filmen The Social Dilemma och kanske är det så att de båda tvingas omvärdera sin syn på mobilens roll i klassrummet. Förutom detta följer de tomten i år igen, saknar Youtube Rewind, stadsvandrar digitalt samt tipsar om några mer eller mindre användbara verktyg som kan underlätta de sista veckorna innan jul. Som vanligt landar de i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Dec 08 2020

37mins

Play

Most Popular Podcasts

The Joe Rogan Experience

TED Talks Daily

The Tim Ferriss Show

The Daily

Stuff You Should Know

Oprah's SuperSoul Conversations

Armchair Expert with Dax Shepard

Rank #5: Avsnitt 255 - Internetdagarna 2020

Podcast cover
Read more

Avsnitt 255 handlar om att de båda pedagogerna varit på digital konferens. En av Internetdagarna sammanfattas och utvärderas. Det blir Darling och hennes robotar,  Internetstiftelsen, Statens medieråd, forskar-Heinz, Nutley med sin skärmtid, Chatfields bokhylla, husdjurs-fika, lösenordskola, Heath och The Woz. Förutom detta några digitala tips med kartfokus. Det mesta är sig likt i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Dec 01 2020

48mins

Play

Rank #6: Avsnitt 254 - Fel fokus nödvändigt

Podcast cover
Read more

I det svåra 254:e avsnittet ligger fokus på det faktum att det just nu känns som att man inom skolans värld måste lägga just fokus på fel saker och att det faktiskt är nödvändigt att det är så. I detta, mer än vanligt, avslappnade avsnitt pratar de båda pedagogerna känslor när de försöker beskriva hur det känns just nu. Avsnittet handlar också om att hålla i, hålla ut och att hålla humöret uppe. Dock bjuds det inte enbart på filosofiska funderingar utan även lite tips och nyheter från den digitala skolvärlden. Det mesta är sig dock likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Nov 24 2020

41mins

Play

Rank #7: Avsnitt 253 - Pedagogiska myter - och vad vi kan lära oss av dem

Podcast cover
Read more

I det 253:e avsnittet bjuder de båda pedagogerna på nyheter och tips med digital prägel. Det blir bland annat begränsad Google-lagring,  processorer,  AI på sociala medier, *.new, Google Earth-projekt, digitala möten och länge leve Jeaopardy. Förutom detta blir det lite mytbryt då de tar sig an några mer eller mindre populära skolmyter. 10000-regeln, Braingym, inlärningspyramiden och olika lärstilar är några av de myter som tas upp. Förutom att slå hål på dem försöker de ta med sig något vi kan ha nytta av i skolan. Som, vanligt blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Nov 17 2020

50mins

Play

Rank #8: Avsnitt 252 - Genvägar

Podcast cover
Read more

I vanlig ordning är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ett samtal med skolfokus. Denna vecka handlar det om saker som inte förändrar världen men ändå tål att tänkas på. De hinner även med att snacka Google i olika former. För den nyfikna kan jag avslöja att det bland annat handlar om Google Keeps död, Meet, Youtube Studio och en dos Google-magi. Huvudtemat denna vecka är dock genvägar. Är det bra eller dåligt att gå den enkla vägen i skolan? Är det rent av ett måste att ibland ta genvägen? Frågor finns det gott om och de bjuder även på några svar för den som lyssnar. Även denna vecka är sig det mesta sig likt. det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Nov 10 2020

49mins

Play

Rank #9: Avsnitt 251 - Konspirationsteorier

Podcast cover
Read more

De båda pedagogerna är tillbaka i studion för ett avsnitt präglat av misstro och förnekelse. Veckans fokus ligger på konspirationsteorier och hur det påverkar skolans värld. Vad är konspirationsteorier? Hur upptäcker man konspirationsteorier? Hur jobbar man med konspirationsteorier i skolan? Det snackas QAnon, Red pill och klimatförnekare. Förutom detta bjuds det en daglig dos av nyheter och tips där det bland annat handlar om förbättringar i Loom, Svenska.se, Mixkit och små URL-justeringar. Det mesta är sig likt i detta det 251:a avsnittet. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

Nov 03 2020

34mins

Play

Rank #10: Avsnitt 250 - Mitterminsomdöme

Podcast cover
Read more

Att fylla 250 verkar gå de båda Skolspanarna förbi. Istället blir det ett mitterminsomdöme där de båda pedagogerna gör det de allra helst av allt gör. Nämligen tipsar om digitala verktyg som i bästa fall kan funka i skolan. De utgår från en 35 verktyg lång lista och väljer ut de saker de i bästa fall har testat eller iaf kan tänka sig testa. Det blir Tagx, Invole.me, Panopto, MonkeyLearn, Koute. Storilo och mycket mycket annat som de knappt kan uttala. Den här gången är allt som det en gång alltid varit. Det blir ett samtal som skola, digitalisering och lite annat. 

Oct 27 2020

44mins

Play