OwlTail

Cover image of Fundamentalt, om pengar!

Fundamentalt, om pengar!

Vi borde våga prata mer om pengar. I Fundamentalt intervjuar Fundlers rådgivningschef Jacob Liebermann och journalisten Anna Hegestrand kända profiler om pengar och ekonomiska val. Anna och Jacob pratar öppet med sina gäster om slösbeteenden, investeringar och privatekonomi som en fundamental del av livet. Vi visar att det varken är tidskrävande eller svårt att ta hand om sina pengar och sätta dem i arbete. Tvärtom är det både enkelt och viktigt att göra smarta investeringar genom medvetna val. Inspiration, underhållning och hög igenkänningsfaktor utlovas. Varje vecka besvarar vi lyssnarfrågor och har du en fråga om dina pengar, maila till fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram @fundlerapp

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

19 - Kändiskrögaren ser ljus i mörkret

Kändiskrögaren Johan Jureskog är tillbaka för berätta om hur coronakrisen påverkar honom och hans hårt drabbade verksamheter. Med blödande ekonomi och varslad personal är restaurangbranschen en av de hittills värst drabbade av krisen. Johan går just nu igenom sitt livs största utmaning i karriären. För honom är inställningen allt. Att hitta ljusglimtarna i mörkret och vända problem till möjligheter. Ett inspirerande och peppande samtal i en dyster tid. Veckans mailfråga kommer från en tjej som vill få hjälp med att investera 200 000 kronor på börsen. Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

43mins

25 Mar 2020

Rank #1

Podcast cover

3 - Denise Rudberg

Veckans avsnitt av Fundamentalt gästas av författaren Denise Rudberg. Hon berättar för Anna och Jacob om sin fantastiska bostadskarriär och om hur hon och maken delar upp ekonomin hemma. Denise berättar också om hur hon förvaltar pengarna från de miljontals böcker hon sålt och vilka budgetmål hon satt upp för sig själv. Mailfrågan kommer den här veckan från en lyssnare som vill få ut maximalt av sin löneförrhandling.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

47mins

11 Dec 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

22 - Margaux Dietz

Den här veckan gästas Anna och Jacob av influencern Margaux Dietz. Ett lite speciellt avsnitt eftersom Margaux och Jacob både har barn och arbetar tillsammans. Hon delar med sig av hur hennes yrke påverkas av coronapandemin och om hur hon tänker kring sparande och pengar som drivkraft. Margauxs väg till influencertoppen har varit spikrak. Hon berättar om vad hon har behövt offra och om den ständiga jakten på bra innehåll till sina kanaler. Veckans mailfråga handlar om "fyra hinkar-principen" och för en gångs skull får Anna leka expert.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

37mins

15 Apr 2020

Rank #3

Podcast cover

8 - Anitha Clemence

Influencern och medieprofilen Anitha Clemence (fd Schulman) gästar Fundamentalt och delar med sig av sin syn på pengar. Vi får höra om hennes livs största ekonomiska bakslag och konstanta ångest för pengar. Detta trots att hon har stenkoll på sin ekonomi och har gjort sig en hacka på olika bostadsaffärer. Veckans mailfråga kommer från en 28-årig tjej som vill köpa bostadsrätt.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

35mins

15 Jan 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

2 - Johan Jureskog

Den här veckan gästas Fundamentalt av stjärnkocken Johan Jureskog. Han delar med sig av sin syn på pengar, som till stor del präglas av den klassresa han gjort. Johan berättar bland annat om sin årsinkomst i mångmiljonbelopp och sin fantastiska bostadskarriär. Dessutom berättar Johan varför han inte litar på banken och hellre stoppar pengarna i huvudkudden än i fonder. Jacob får också ett bra tillfälle att läxa upp vår gäst. Veckans mailfråga kommer från en lyssnare som ska bli sambo och vill ha tips på ekonomiska fallgropar.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

50mins

4 Dec 2019

Rank #5

Podcast cover

11 - Michaela Forni

Veckans gäst i Fundamentalt är influencern och entreprenören Michaela Forni. Hon berättar om hur hon och fästmannen Damon förberedde sig ekonomiskt när de väntade sonen Dante och hur mycket pengar hon spenderade på sin graviditet. Michaela avslöjar också att det förekommer en del tjafs om ekonomi hemma och att hon själv ibland gör människor obekväma när hon öppet pratar om pengar. Veckans mailfråga kommer från en tjej som vill ha just tips på hur hon kan börja prata om pengar med sina kompisar utan att det blir stelt. Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

36mins

5 Feb 2020

Rank #6

Podcast cover

7 - Tuva Palm

I avsnitt sju av Fundamentalt gästas Anna och Jacob av styrelseproffset och finanskvinnan Tuva Palm. Hon berättar om sin enkla barndom, resan från att leva på existensminimum till att idag ha det gott ställt och varfrför hon tycker pensionspar är så sexigt. Tuva berättar också om sin nylanserade aktiefond "She invest" och ger sin syn på varför jämställdhet är lukrativt. Veckans mailfråga kommer från en kille som vill börja spara för att förbereda för nästa steg i livet, träffa tjej och bilda familj.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

37mins

8 Jan 2020

Rank #7

Podcast cover

9 - Viktor Frisk

Veckans avsnitt av Fundamentalt gästas av influencern och artisten Viktor Frisk. Han får sig en välförtjänt applåd av Anna och Jacob när han berättar om sina smarta investeringar. Viktor avslöjar också sina nya karriärsplaner samt öppnar upp sig om hur hans adhd och bipolaritet kan slå hårt mot privatekonomin. Veckans lyssnarfråga kommer från en kille som ska köpa sitt livs första bil. Ska han betala kontant eller ta ett lån?Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seLäs mer om Fundler www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

38mins

22 Jan 2020

Rank #8

Podcast cover

4 - Bathina Philipson

Den här veckan gästas Fundamentalt av tv-personligheten Bathina Philipson. Hon berättar om sin uppväxt under enkla förhållanden och det liv i överklassen hon lever idag. Hur erfarenheterna från dessa skilda världar präglar hennes relation till pengar, konsumtion och investeringar. Anna, som gillar märkesväskor, får lära sig vilka modehus som är säkra klipp och Jacob talar om varför man ska välja fonder framför akter. Veckans mailfråga handlar om hur vi bäst kan investera en större summa pengar.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

51mins

18 Dec 2019

Rank #9

Podcast cover

10 - Andra Farhad

Veckans avsnitt av Fundamentalt gästas av entreprenören Andra Farhad, som driver företaget Börshajen vars mål är att hjälpa människor att skaffa sig ett fuck off-kapital. Andra var själv 21 år gammal när hon blev miljonär och i veckans avsnitt berättar hon om hur intresset för börsen och smarta investeringar föddes. Jacob och Andra hamnar i diskussion om aktier vs fonder och Anna får privata investeringstips av de två experterna. Veckans mailfråga kommer från en 18-årig tjej som vill veta mer om hur hon kommer igång med ett sparande till sina framtidsdrömmar.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

37mins

29 Jan 2020

Rank #10

Podcast cover

18 - Jan Emanuel

Veckans gäst i Fundamentalt gästas av politikern och entreprenören Jan Emanuel Johansson. Han delar med sig av resan från en enkel barndom där han hamnade snett i tonåren till den både framgångsrika och förmögen affärsman han är idag. Jan Emanuel berättar om sin månatliga burn rate, vad han har för relation till sin ekonomi och hur stor drivkraft pengarna är. Veckans mailfråga kommer från en tjej som precis fått sitt första jobb och nu undrar hur hon ska sätta sina extra slantar i arbete.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

44mins

18 Mar 2020

Rank #11

Podcast cover

6 - Niklas Ekstedt

I årets första avsnitt av Fundamentalt gästas Anna och Jacob av stjärnkocken Niklas Ekstedt. För 20 år sedan startade Niklas sin första restaurang i Helsingborg och idag, flera restauranger senare, har han tagit emot många priser. "Ekstedt" på Humlegårdsgatan i Stockholm har en stjärna och Niklas berättar om sin strävan efter ännu en. Veckans mailfråga kommer från en tjej som ska gifta sig och undrar om det är snålt att låta gästerna betala för festen.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

40mins

1 Jan 2020

Rank #12

Podcast cover

5 - Andreas Weise

Avsnitt fem av Fundamentalt gästas av artisten Andreas Weise som berättar om resan från att nästan gå i personlig konkurs till att ha stenkoll på sin ekonomi. Andreas delar med sig av sina onödiga vardagsköp och hur han och sambon hanterar privatekonomin. Vi pratar också konsumtionshets och om Andreas känslor när Kronofogden ringde på dörren. Veckans mailfråga kommer från en tjej som har en snål pojkvän och vill ha vägledning. Dumpa, tycker Anna! Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

39mins

25 Dec 2019

Rank #13

Podcast cover

13 - Malin Berghagen

Malin Berghagen gästar Anna och Jacob och pratar om sin syn på pengar och vad de har för betydelse. Efter en skilsmässa stod Malin helt tomhänt och fick därifrån börja bygga upp en ekonomiskt stabil grund. Hon kallar sig levnadskonstnär och anser att det måste finnas fler valutor än bara pengar. Vi får också höra om Malins ekonomiska resonemang när hon följde sin dröm och flyttade till Mallorca. Veckans mailfråga kommer från en lyssnare som är nyseparerad och som undrar hur mycket hon vågar belåna sig till sitt nya boende.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

38mins

19 Feb 2020

Rank #14

Podcast cover

15 - Farbror Fri

Avsnitt 15 av Fundamentalt gästas av Oskar och Maribel Lindberg, mer kända under namnet "Farbror Fri". De satte upp målet att bli ekonomiskt fria inom 12 år, men nådde det på halva tiden. Oskar och Maribel har skrivit boken "Ut ur ekorrhjulet" där de berättar om sin resa och livet idag. Anna och Jacob är naturligtvis nyfikna på hur ett ekonomiskt fritt liv kan se ut kopplat till en budget på 20 000 kronor i månaden. Veckans mailfråga kommer från en tjej som undrar om hon ska spara pengar på banken, i fonder eller aktier. Vi vill också be om ursäkt för att försnacket den här veckan har lite sämre ljudkvalitet. Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

46mins

4 Mar 2020

Rank #15

Podcast cover

12 - Sandra "Framtidsfeministen" Bourbon

Den här veckan gästas Jacob och Anna av Sandra Bourbon som driver Framtidsfeministen. Sandra brinner för jämställt sparande och har ett mål att genom medvetna investeringar bli ekonomiskt fri om 10 år. Vad innebär ekonomisk frihet? Är det ens möjligt om man inte tjänar jättemycket pengar? Varför är jämställdhet ekonomiskt lönsamt? Sandra har svar på alla frågor och berättar hur hon är nitisk med sin egen privatekonomi och har koll på hur varenda öre spenderas. Veckans mail kommer från en man som inte nöjer sig med månadssparande utan sparar regelbundet flera gånger i månaden.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

34mins

11 Feb 2020

Rank #16

Podcast cover

17 - BONUSAVSNITT - corona har smittat börsen

Med anledning av det stora börsraset till följd av coronapandemin släpper Fundamentalt ett bonusavsnitt. Fundlers vd Ulf Ahrner gästar återigen Anna och Jacob och ger sin syn på börsläget med sina expertögon. Varför rasar börsen? Är krisen så stor som den verkar? Ska man sälja allt eller sitta still i båten? Är det rent av köpläge? En lyssnare som går i tankar att köpa sin första bostad undrar om hon ska avvakta nu eller finns det chans till klipp?Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

29mins

13 Mar 2020

Rank #17

Podcast cover

14 - Frida Boisen

Avsnitt 14 av Fundamentalt gästas av journalisten och programledaren Frida Boisen. Hon berättar om hur det gick till när hon och hennes man fick köpa sin drömlägenhet trots att det fanns en annan spekulant som bjöd en miljon mer. Frida får hjälp av Jacob i hur hon ska tänka kring sin tjänstepension och Anna trillar nästan av stolen när hon får höra hur mycket Frida sätter av till den varje månad.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

39mins

26 Feb 2020

Rank #18

Podcast cover

21 - Frågespecial

I veckans avsnitt av Fundamentalt svarar vi på lyssnarfrågor om den rådande situationen till följd av coronakrisen. Fundlers vd Ulf Ahrner gästar för att bidra med sin expertis. Är det läge att köpa in sig på börsen snart? Hur påverkas bostadsmarknaden? Vilka branscher drabbas hårdast av den rådande krisen? Vilket är det bästa sättet att spara ihop en stor summa pengar på kort tid? Dessutom, vilket sätt har Anna och Jacobs konsumtionsvanor förändrats den senaste tiden?Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

35mins

8 Apr 2020

Rank #19

Podcast cover

20 - Günther Mårder

Veckans avsnitt av Fundamentalt gästas av Företagarnas vd Günther Mårder. Just nu är han högaktuell som företrädare för 60 000 egenföretagare, många hårt drabbade av coronakrisen. Günther ger sin syn på regeringens stödpaket och delar med sig av sitt tankesätt kring pengar och sparande. Genom en strikt levnadsstandard och ett månadssparande som får Anna och Jacob att häpna, använder Günther nu sitt kapital för att hålla konsumtionen igång. Veckans mailfråga kommer från en kvinna som har frågor om sin icke existerande tjänstepension.Programledare för Fundamentalt är Anna Hegestrand och Jacob Liebermann på uppdrag av Fundler.Redigering: Elin SjödénMaila dina pengafrågor till: fundamentalt@fundler.seFölj Fundler på Facebook och Instagram: @fundlerappLäs mer om Fundler: www.fundler.seSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

47mins

1 Apr 2020

Rank #20