OwlTail

Cover image of Dagens story

Dagens story

Ett ämne, en kvart, sex dagar i veckan. Svenska Dagbladets nyhetspodd – med några av Sveriges kunnigaste journalister. Dagens story från SvD ger dig djup och perspektiv på de viktigaste nyhetshändelserna just nu.Nytt avsnitt varje vardagsmorgon – och så “Tv-kollen” på lördagar.

Popular episodes

All episodes

Read more

Ett ämne, en kvart, sex dagar i veckan. Svenska Dagbladets nyhetspodd – med några av Sveriges kunnigaste journalister. Dagens story från SvD ger dig djup och perspektiv på de viktigaste nyhetshändelserna just nu.Nytt avsnitt varje vardagsmorgon – och så “Tv-kollen” på lördagar.

REPRIS: Så blev försvarets tolkskola ett elitnätverk för näringslivet

Podcast cover
Read more
De lärde sig ryska på Försvarets egen elitutbildning, och tjänade sedan miljarder på att bygga Rysslands första banker och fondbolag. Men nu har kriget satt stopp för svenskarnas ryssaffärer.
På en kvart får du veta hur svenska försvarsmaktens tolkskola blev navet i ett elitnätverk som dominerat näringslivet i 30 år. Med Sophia Sinclair och Joel Dahlberg, reportrar på SvD Näringsliv. Repris från 19 april 2022.

Jul 14 2022

16mins

Play

Så använder militären delfiner i krig

Podcast cover
Read more
Specialtränade delfiner vaktar en rysk flottbas i Svarta havet. Men Ryssland är inte ensamma om att dressera djur till att hitta inkräktare eller attackera fiender.
På en kvart får du veta hur djur används i krig och varför det svenska försvaret gav upp sitt sälprojekt.
Med SvD:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Jul 12 2022

14mins

Play

Hur jobbig är vitboken för SD?

Podcast cover
Read more
I en nysläppt vitbok ska Sverigedemokraterna syna sin egen historia i sömmarna. Vad finns egentligen i partiets bagage och vad innebär det för SD idag? På en kvart får du veta hur jobbigt det är för Sverigedemokraterna att göra upp med sitt förflutna. Med Erik Hedtjärn, politikchef på Svenska Dagbladet.

Jul 11 2022

14mins

Play

Hur säker är rätten till abort i Europa?

Podcast cover
Read more
Anti-abortrörelsen har fått ny vind i seglen efter Högsta domstolens beslut i USA. Kan det slå tillbaka mot kvinnors rättigheter här i Europa? På en kvart får du veta hur amerikanska pengar hamnar i fickorna på europeiska abortmotståndare – och hur underjordiska nätverk hjälper kvinnor att göra abort i EU.
Med SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Kuchler.

Jul 10 2022

15mins

Play

Vad blir brittisk politik utan Boris Johnson?

Podcast cover
Read more
Efter tre år är festen slut. Boris Johnsons avgår som premiärminister i Storbritannien – ett uppdrag som har kantats av skandaler.

På en kvart får du veta hur någon annans sexskandal kunde vara det som fällde BoJO till sist – och vem som nu kan komma att ta över rodret.

Med SvD:s Europakorrespondent Teresa Küchler.

Jul 07 2022

15mins

Play

EXTRA: Knivmord mitt i Almedalen – vad händer nu?

Podcast cover
Read more
Under Almedalsveckan i Visby igår blev Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR, knivmördad på öppen gata.

Ett brutalt mord – mitt bland ditresta politiker och Almedalsbesökare.
Hur kunde det ske? Och vad händer med Almedalsveckan nu?

Med SvD:s politikreportrar Karin Thurfjell och Erik Nilsson.

Jul 07 2022

15mins

Play

Så djup är SAS nya avgrundskris

Podcast cover
Read more
Först utlyste piloterna strejk - och dagen efter ansökte SAS om rekonstruktion och konkursskydd i USA. Flygbolaget som krisat så många gånger genom åren står inför ett nytt ödesläge. På en kvart får du vad som krävs för att SAS ska överleva, och hur resenärerna drabbas under tiden. Med SvD Näringslivs reporter Tomas Augustsson.

Jul 05 2022

14mins

Play

Hur oroliga ska vi vara för fler masskjutningar?

Podcast cover
Read more
Tre döda och fyra skadade i Köpenhamn i söndags. Och under midsommarhelgen – två döda och 21 skadade i Oslo. Två blodiga masskjutningar i våra grannhuvudstäder på kort tid. Vad betyder det här?
På en kvart får du veta hur det kommer sig att Sverige varit relativt förskonat från masskjutningar, trots att skjutvapenvåldet samtidigt nått nya rekordnivåer.

Jul 04 2022

12mins

Play

Kommer vi välja med plånboken i höst?

Podcast cover
Read more
Riksbanken har höjt styrräntan till en nivå vi inte sett på 22 år. Hushållens ekonomi får nu allt mer tyngd i politiken, när priset på el, bränsle och mat skjuter i höjden. I det franska valet fick plånboksfrågorna stor betydelse. Hur speglades det i resultatet och går det att dra några paralleller till Sverige?

På en kvart får du veta om vi går mot ett plånboksval i höst och vilka som i så fall jublar över det. Med SvD:s politikreporter Erik Nilsson och Fanny Härgestam, journalist med fokus på fransk politik.

Jul 03 2022

15mins

Play

Vad händer med USA när aborträtten försvinner?

Podcast cover
Read more
50 år av aborträtt i USA är över, och Högsta domstolens historiska beslut har redan fått stora konsekvenser. På en kvart får du veta vad det här kommer betyda för landet som redan är djupt splittrat. Med SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman.

Jun 30 2022

15mins

Play

Dags att skaffa en långsiktig plan för värmen

Podcast cover
Read more
De kommer allt tidigare, och blir allt kraftigare - värmeböljorna över Europa. Enligt meteorologerna är det här bara början på en framtid där klimatförändringarna slagit igenom.
På en kvart får du veta varför värmeböljorna i Europa kommer tidigare på året, och varför det är värmerekorden i Arktis, och den snabba skandinaviska uppvärmningen, vi verkligen borde oroa oss för.

Med Therese Bergstedt, vetenskapsreporter på Svenska Dagbladet.

Jun 29 2022

15mins

Play

Kan konflikten om Kaliningrad leda till krig?

Podcast cover
Read more
En rysk krutdurk, bara 30 mil från Sverige och mitt i EU. Beskedet om att Litauen stoppar ryska varor från att fraktas på tågen till och från Kaliningrad har fått Ryssland att se rött.

På en kvart får du veta hur en liten smörgås inklämd mellan Polen och Litauen kan va så känslig punkt för Ryssland, och hur lilla Litauen vågar vara så stor i käften mot Ryssland.

Med SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler, och SvD:s tysklandskorrespondent Tomas Lundin.

Jun 28 2022

14mins

Play

Svenska kriminella vill åt vapnen från Ukraina

Podcast cover
Read more
Kriget i Ukraina har fått flera länder att solidariskt skicka vapen till landet. Men nu varnar både tullen och polisen för att vapnen kan hamna i händerna på svenska kriminella.
På en kvart får du veta hur smuggelvägarna in i Sverige ser ut och om Ukraina kommer att bli det nya Balkan.
Med SvD:s granskande reportrar Jani Sallinen och Mathias Ståhle.

Jun 27 2022

15mins

Play

VALSPECIAL: Om vården är så viktig varför blir den sämre?

Podcast cover
Read more
Sjukvården är en av de absolut viktigaste frågorna för oss väljare och för politikerna, om man ska tro dem själva. Men trots att mer pengar än någonsin skjuts till är svensk sjukvård inte länge bäst i klassen. Vad vill egentligen de olika partierna göra åt detta?
Det här är en valspecial från Dagens Story – där vi i sex avsnitt tar oss an de största valfrågorna. Med Fredrik Mellgren, politisk reporter med fokus på vården.

Jun 26 2022

15mins

Play

TV-KOLLEN: Vad streamar Tove och Elias i sommar?

Podcast cover
Read more
Myggbiten, solsvedd och rastlös? TV-kollens Tove Norström och Elias Björkman ger sina bästa streamingtips för lata sommardagar framför tv:n. Det är allt i från en gammal pärla om brittisk överklass till nydanande relationskomedi och coming of middle age-skildring. Producent: Martina Pierrou. Redaktör. Madelaine Levy. Klippen i avsnittet kommer från En förlorad värld, Britbox, Fleabag på Prime Video, Nathan for you på Paramount+, Breeders på HBO Max och Somebody Somewhere på HBO Max.

Jun 25 2022

17mins

Play

VALSPECIAL: Tycker verkligen alla lika om försvaret?

Podcast cover
Read more
Det var en ickefråga i många år och regeringar både till höger och vänster rustade ner. Men sen började björnen i öst åter att röra på sig. Efter Rysslands storskaliga krig är allt förändrat – och försvaret har blivit en valfråga. Men alla tycks ju vara överens. Eller? Vad tycker partierna egentligen olika om?
Det här är en valspecial från Dagens story. I sex avsnitt går vi igenom väljarnas viktigaste frågor. Med SvD:s politikreporter Pär Karlsson.

Jun 22 2022

14mins

Play

Är det nu robotarna tar över?

Podcast cover
Read more
Den kan konversera om sitt känsloliv och reflektera över döden. Men det handlar inte om en människa utan om Googles chatbot Lamda. Nu menar en av ingenjörerna att roboten vaknat till liv och blivit medveten - men kan det verkligen stämma? På en kvart får du veta om robotrevolutionen nu är här och vad det kan innebära för vårt samhälle. Med Henning Eklund, tech-reporter och Kristoffer Leandoer, författare och litteraturkritiker på SvD kultur.

Jun 21 2022

15mins

Play

Så svettigt blir det när Europa måste ransonera elen

Podcast cover
Read more
Sommaren är redan rekordhet på flera håll i Europa. Samtidigt som AC:n är räddningen i många hem varnas det för en global energikris. Flera länder uppmanar sina invånare att snåla med både el och gas.
På en kvart får du veta vad vi har att vänta de närmaste åren och om det kan bli el-ransonering även i Sverige. Med Mikael Törnwall, reporter på SvD Näringsliv.

Jun 20 2022

14mins

Play

Livet bakom den nya järnridån

Podcast cover
Read more
De blir färre och svagare - de kritiska rösterna inifrån Ryssland. Och stränga censurlagar stryper oberoende journalistik. Hur ser vardagen ut i Moskva fyra månader efter invasionen av Ukraina? På en kvart får du veta hur Moskvaborna navigerar i sin nya verklighet. Med Rysslandskorrespondenten Maria Georgieva.

Jun 19 2022

14mins

Play

TV-KOLLEN: Kan Adam Sandler make America great again?

Podcast cover
Read more
“Hustle” är Adam Sandlers kanske mest hyllade rolltolkning någonsin. Vad är det som gör att vi bänkar oss framför en film om basket? Och hur mycket av styrkan ligger i den charmige stjärnans utstrålning?
Tove Norström och Elias Björkman reder ut om det blir den relaterbare miljardären Adam Sandler som lyckas ena USA och reparera bilden av landet.
Producent: Martina Pierrou. Redaktör: Madelaine Levy. Klippen i avsnittet kommer från filmen Hustle på Netflix och filmen Happy Gilmore.

Jun 18 2022

17mins

Play