OwlTail

Cover image of FotbollsArena Radiosporten

FotbollsArena Radiosporten

Radiosportens fotbollspodd med Richard Henriksson.Ansvarig utgivare: Markus Boger

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

VM-special: Arenan om Sveriges premiärmatch

Richard Henriksson, Johanna Frisk och Susanna Andrén diskuterar och analyserar Sveriges första VM-match mot Chile. Madelen Janogy är den stora hjälten, är det givet att hon nu spelar nästa match från start? Varför körde Sverige fast i den första halvleken? Borde USA ha visat barmhärtighet mot stackars Thailand? Och så utser Richard och Johanna vilket lag och vilken spelare de är mest imponerade av i VM:s första gruppspelsomgång.

23mins

12 Jun 2019

Rank #1

Podcast cover

Huvudskador och fotbollsdemens

Fotbollsspelare löper mer än tre gånger så stor risk att drabbas och dö av demens jämfört med personer som inte spelar fotboll. Det visar en färsk skotsk studie. I veckans Fotbollsarena Radiosporten gästas vi av landslagsspelaren Elin Rubensson som precis återhämtat sig från karriärens fjärde hjärnskakning. Och tidigare landslagsläkaren Magnus Forssblad ger oss insyn i det arbete som bedrivs för att minska antalet huvudskador inom fotbollen. Dessutom blickar vi tillbaka på helgens dramatiska avgörande i Allsvenskan och Superettan där en av veckans redaktörer befann sig mitt i händelsernas centrum, två dagar i rad.

36mins

4 Nov 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Nilla Fischer: "Jag blir lite smårädd för mig själv"

I veckans avsnitt träffar vi Nilla Fischer, som mot slutet av tiden i Wolfsburg blickar tillbaka på de framgångsrika åren i Tyskland och hur de präglat henne som spelare och person. Dessutom så tar vi oss i #Bollkunskap an de bortaresor som är mest minnesvärda för just ditt lag. Och vänder på steken till den här veckan: vilket bortalag har imponerat mest med sitt följe när din klubb spelat hemmamatch?

38mins

4 Mar 2019

Rank #3

Podcast cover

Fin finsk FotbollsArena-special

Finska herrlandslagets succéartade EM-kval har inspirerat Arenan att ägna hela veckans avsnitt åt vårt östra grannland. Hufvudstadsbladets Jonas von Wendt bevakar finsk fotboll och berättar om att det råder fotbollsfeber i Finland, men att det är dålig tajming med en Olympiastadion vars renovering försenats. Vi kollar statusen på damlandslaget med lagkapten Linda Sällström. Och i #Bollkunskap ger vi oss tusan på att vi kan hitta 75 svenska elitfotbollsspelare med någon slags finsk bakgrund.

40mins

9 Sep 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Turkietspecial: ”Han är en tappad själ inom fotbollen”

Författaren och journalisten Ekim Caglar, expert på turkisk fotboll gästar Arenan och talar bland annat om den forne storspelaren Arda Turan och om Besiktas som Malmö möter på torsdag. I arenan också om bortglömda svenska insatser i det europeiska cupspelet, när Trelleborg slog ut Blackburn, när Örebro blev diskade i Luxemburg och när Brage spelade jämnt med självaste Inter.  I Bollkunskapen vill vi ha fler exempel på svenska lag i Europacuperna, dela med dig av dina minnen på fotboll@sr.se eller på #bollkunskap på Twitter.

39mins

10 Dec 2018

Rank #5

Podcast cover

Busskalas i Arenan

I veckans avsnitt utforskar vi en av de viktigaste platserna i ett fotbollslags vardag. Spelarbussen! Behrang Safari ger oss en guidad tur av Malmö FF:s spelarbuss. Hur det det och ut vem sitter var? Förbundskapten Janne Andersson har suttit på många bussar. Vilka är hans starkaste minnen? Att vara den som rattar bussen kan vara både givande och slitigt. Vittsjös busschaufför Stefan Arnstad berättar om livet på vägarna. Och i #Bollkunskap får såklart ni lyssnare komma med era starkaste bussepisoder.

45mins

21 Jan 2019

Rank #6

Podcast cover

Dekonstruktion av 94-matchen mot Rumänien

När Sverige ska spela viktig kvalmatch mot Rumänien går det inte att komma undan referenserna till VM-kvartsfinalen 1994. Men hur hade den matchen analyserats idag? Susanna och Richard bryter ner 94-klassikern i atomer och kan bland annat presentera fotbolls-Sveriges mest bortglömda bortdömda mål. Hör också om Ravellis redan från början helt perfekta storytelling om hur straffarna räddades samt det latenta ramaskri som fanns kring Brolins fria roll på mittfältet. Och vilken låt önskade Håkan Mild i paus?

42mins

11 Nov 2019

Rank #7

Podcast cover

Arenan är med när debutanten gör sig VM-klar

Julia Zigiotti Olme laddar på hemmaplan de sista dagarna innan det svenska VM-laget åker till Frankrike och Arenan bjöds in för ett snack vid moderklubbens bollplan. För några år sedan var men en blåbärsnation där landslagsspelarna festade mer än man tränade. Nu gör Skottland VM-debut och det mycket tack vare tidigare förbundskapten Anna Signeul. I veckans #Bollkunskap frågar vi efter spelare som gått från att vara matchhjältar, bara för att nästa match bli förpassade till bänken.

41mins

3 Jun 2019

Rank #8

Podcast cover

Videodomare i VM - kan det vara något?

På torsdag väntas FIFA klubba igenom beslutet att det blir videodomare i sommarens VM-slutspel. Vad tycker de svenska landslagsspelarna om det? Hedvig Lindahl är positiv och tycker att det ska vara samma förutsättningar på dam- som på herrsidan. Caroline Seger är mer negativ och undrar om domarna är redo för att det ska fungera.  Och Peter Gerhardsson önskar att det ska bli bättre än för herrarna i Ryssland förra sommaren. Dessutom pratar vi med Jenny Palmqvist som varit med och utbildat de många inblandade domarna.

31mins

11 Mar 2019

Rank #9

Podcast cover

VM-special: Efter USA – och om åttondelsfinalerna

I dagens VM-avsnitt diskuterar vi Gerhardssons oväntade startelva, hyllar Linda Sembrandt och sågar nya offsideregeln. Och så tittar vi med hjälp av Johanna Frisk fram emot Sverige-Kanada och övriga åttondelsfinaler.

17mins

21 Jun 2019

Rank #10

Podcast cover

Arenans stora VM-special: Hur ska det gå för Sverige?

Med mindre än två veckor kvar till mästerskapspremiären fortsätter FotbollsArenans genomgång av VM-grupperna med hjälp av Sportbladets Frida Fagerlund. Hur starka är regerande mästarna USA, vad är rimlig målsättning för Sverige och varför är Kamerun ett lag som man direkt tar till sitt hjärta? Både Frida och Richard avkrävs sina tips om vilket lag som blir världsmästare och så avslöjas hur man som fotbollsexpert hittar obskyra matcher för att på bästa vis kunna läsa på inför ett mästerskap.  I #Bollkunskap redovisas lyssnarnas bästa förslag på missa mål-gester.

48mins

27 May 2019

Rank #11

Podcast cover

Per Bolund mot väggen: Vilket är favoritlaget?

Ny partieldare för ett riksdagsparti i helgen det betyder förstås att Arenan bussar nyfiken reporter på Miljöpartiets Per Bolund för att kolla hans lagsympatier. Alexander Lundholm har som vanligt fått i uppgift att kolla fotbollsintresset med nyvald partiledare och den här gången utmanas Per Bolund i klubbkunskap av sin företrädare! Europapoddens Caroline Salzinger gästar Arenan och berättar inför valet till EU-parlamentet vilka kandidater runt om i Europa som har fotbollskoppling. Och i #Bollkunskap vill vi ha er hjälp att lista vilka fotbollsspelare som kan skryta med att vara sin nations mest kända person i världen. Är Zlatan mer berömd än ABBA? Bräcker Cristiano Ronaldo verkligen Vasco da Gama? Redaktörer: Richard Henriksson och Andreas Matz

46mins

6 May 2019

Rank #12

Podcast cover

Påskpoddsspecialavsnitt i Fotbollsarena Radiosporten

I veckans Fotbollsarena bjuds det på smakprov ur en buffé av fotbollsdokumentärer från Sveriges Radio. Bland annat ska vi höra om det osannolika besöket när storklubben Manchester United kom till lilla Laxå. Dessutom hör vi om Sveriges meste landslagsspelare på herrsidan, den omtvistade vattendelaren Anders Svensson. Dessutom får vi följa Haidar Hajdari från Husby vars tid som fotbollsspelare börjar att rinna ut då hans sista chans dyker upp. Ett provspel för amerikanska Los Angeles Galaxy. Vill ni höra dokumentärerna i sin helhet? Klicka då på följande länkar: När Laxå IF skulle möta Manchester United Älskade, hatade Anders Svensson Haidar gräver guld i USA

39mins

22 Apr 2019

Rank #13

Podcast cover

FotbollsArenans stora Pilotavsnitt

I veckans avsnitt bjuder vi in två fotbollstokiga yrkespiloter som berättar om livet i luften med spaningar efter arenor, landslagsflighter och stjärnornas privatjet. Erik Svedberg och Josefin Oskarsson är både fotbollsintresserade och yrkespiloter. Som gäster i Arenans studio svarar de på alla våra nyfikna fotbollsrelaterade frågor. Ett SM-guld med IFK Göteborg, tre a-landskamper, en proffssejour i Ryssland och idag en civil karriär som pilot. Vem är den allsvenska profilen som idag svävar över molnen? I #Bollkunskap är det er tur att berätta om vilka häftiga arenor ni siktat från flygplansfönstret. Och så har Richard sammanställt en enorm lista med uttalat flygrädda fotbollsspelare.

36mins

7 Oct 2019

Rank #14

Podcast cover

Allt värt att veta om Qatar

I förra veckan vann Qatar de Asiatiska Mästerskapen, samtidigt fortsätter diskussioner om det demokratiska läget i landet. Vad är sant om utvecklingen i nästa värdnation för herrarnas fotbolls-VM? Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern Johan-Mattias Sommarström gästar studion och berättar vad som är rätt och riktigt vad gäller landets demokratiska utveckling. Och hur ser Sveriges kopplingar ut till Qatar? Pezhman Pars har varit på plats och följt de Asiatiska Mästerskapen på plats och hjälper oss analysera Qatars oväntade seger i turneringen. I #Bollkunskap går vi igenom alla lyssnarnas exempel på svenskar som slagit rekord i antalet matcher i utländsk klubb.

52mins

4 Feb 2019

Rank #15

Podcast cover

FotbollsArena besöker hockeyladan

Den här veckan släpper Arenan sargen och tar sig an den ädla sporten ishockey. Hur förhåller den sig till fotbollen, vilka fördomar finns mellan sporterna och hur kan de inspireras av varandra? Till vår hjälp har vi i studion Malmö FF:s hockeyintresserade Eric Larsson (TV-puckenmeriter!) och från SHL Djurgårdens forward Henrik Eriksson. Vi försöker ta reda på varför hockeyspelare alltid värmer upp med att spela fotboll. Materialförvaltaren "Pudding" vet förstås vilka som varit bäst genom åren. Och i #Bollkunskap ska vi hitta en förstafemma av fotbollsspelare som inte gjort bort sig på hockeyrinken.

38mins

21 Oct 2019

Rank #16

Podcast cover

Specialavsnitt inför Norge-Sverige

Inför den heta EM-kvalmatchen på Ullevål så bjuds Arenan hem till till tränarlegendaren Egil "Drillo" Olsen. Och så diskuterar vi medias roll i stormen kring Emil Forsbergs avhopp.

39mins

25 Mar 2019

Rank #17

Podcast cover

Väckarklockan i svensk tränarhistoria

Från 1910-talets ifrågasatta autodidakter till nutidens medietränade ledarskapsakademiker - den här veckan tar Arenan en titt på den svenska tränarhistorien. Vi gästas av Robert Svensson, doktor i idrottsvetenskap vid Örebro Universitet, som skrivit avhandlingen "Från träningsoverall till trenchcoat" om den svenska elitfotbollens tränarhistoria på herrsidan. Varför ansågs det "fult" att träna så länge som fram till 50-talet? Varför blev VM 1958 en väckarklocka, och när började man egentligen med mental träning? Det och mycket mer får vi svar på. I #Bollkunskap undrar vi - om du skulle bli fotbollstränare för ett topplag, vilken outfit hade du valt på sidlinjen? Och så följer vi upp förra veckans avsnitt om VAR med att fråga den mest vältalige motståndaren i frågan, Simon Bank, om han tycker att det är rätt att ha videodomare även i damernas VM i sommar.

43mins

18 Mar 2019

Rank #18

Podcast cover

FotbollsArena nyårsspecial: UEFA-cupfinalen 1987

Arenan ringer ut 2018 med ett dyk ner i Radiosportens arkiv. Ur lyssnarnas önskebrunn fiskas den här gången upp UEFA-cupfinalen från 1987, den avgörande matchen mellan Dundee United och IFK Göteborg.

1hr 40mins

31 Dec 2018

Rank #19

Podcast cover

Spoiler Alert - så blir fotbollsåret 2019

Som vanligt erbjuder Arenan i årets sista program public service-information om precis vad som kommer att hända inom fotbollsvärlden nästa år. Allt från VM-framgångar till skador på padelbanan.

41mins

17 Dec 2018

Rank #20