OwlTail

Cover image of Tidsånd

Tidsånd

Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Tidsånd: Ro i sindet i den digitale tidsalder - 30. dec 2019

Over alt omkring os glimter, bipper og ryster reklamer, telefoner og computere for at fange vores opmærksomhed. Samtidig henter vi apps eller sætter lås på telefonen, for at begrænse brugen, og få lidt af den ro og fred, som efterhånden er klodens mest efterspurgte ressource. Digitaliseringen tilbyder det ene produkt efter det andet som skal gøre tilværelsen lettere, men kommer til at gøre det stik modsatte. En forfatter analyserer i en ny bog fænomenet, og så kommer en forsker i munkekultur i studiet, og fortæller om, hvordan det blev mode ved det franske hof i 1700-tallet at gå i kloster og leve i askese. Fænomenet er altså ikke nyt. Men hvorfor hungrer vi sådan efter balance og fred. Og hvad sker der med hjernen når vi mediterer eller beder - det kommer en hjerneforsker og svarer på.Vært: Mikkel Frey Damgaard.(Sendt første gang 31. oktober).

56mins

30 Dec 2019

Rank #1

Podcast cover

Tidsånd: Musik og genforening - 24. okt 2019

I denne uge åbner en meget rost udstilling på Gl. Strand om Leonard Cohen. Udstillingen har været i Montreal og New York, og København er således det eneste sted i Europa, den kan opleves. Vi taler med Klaus Lynggaard om det spirituelle menneske, som Cohen fremstiller i sit værk. Danske L.O.C. har udgivet en ny sang som hedder "Ny religion" og ham får vi også besøg af. Sidst skal vi tale om 100 året for genforeningen.Vært: Mikkel Frey Damgaard.

57mins

24 Oct 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Tidsånd: Murens fald - 7. nov 2019

9. november er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt. I denne uge kigger vi på de historiske omstændigheder for Berlinmuren og dens fald. Den kolde krig forandrede vores liv, og vi skal også på besøg i Statens atombunker Regan Vest, før digteren Søren Ulrik Thomsen kommer ind og taler om de politiske ideologiers endeligt med kommunismens kollaps. Vært: Mikkel Frey Damgaard.

56mins

7 Nov 2019

Rank #3

Podcast cover

Tidsånd: Højskole og ny bog om livet mellem frygt og håb - 14. nov 2019

Højskolerne fylder 175 år! Bertel Haarder lægger vejen forbi studiet og fortæller historien og giver sit bud på, hvilken rolle højskolerne skal spille i fremtiden. I en ny bog tæller 18 tekster af verdenskendte forfattere og tænkere, som skriver om livet i en tid, hvor frygten for klimakatastrofe, flygtningestrømme og politisk polarisering dominerer overskrifterne. Er der håb? - bliver de spurgt. Svaret er ja og vi taler med en af redaktørerne af bogen, og taler med en teolog om hvilken rolle religionen spiller i krisetider.Vært: Mikkel Frey Damgaard.(Sendt første gang 14. november 2019).

54mins

14 Nov 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Tidsånd: Om ondskab og ære - 1. jan 2020

Dommedag nu, Coppolas filmklassiker fra 1979, udkommer endnu engang og i en ny version, og vi bruger anledningen til at dykke ned i det litterære forlæg for bogen, nemlig "Mørkets Hjerte" af Joseph Conrad.Det handler om begivenhederne i Congo omkring forrige århundrede skifte, hvor en massiv rovdrift på råmaterialer førte til bestialske metoder. Vi undersøger hvad der skete i Congo, og forsøger at blive klogere på hvordan det kunne ske. Og så ser vi nærmere på hvordan vi håndterer ærekrænkelser i en moderne verden. Engang kunne man udfordre til duel, hvis man følte sig trådt for nært; men hvad gør man i dag?Vært: Mikkel Frey Damgaard.(Sendt første gang 5. december 2019).

57mins

1 Jan 2020

Rank #5

Podcast cover

Tidsånd: Antisemitisme og syndebukke - 28. nov 2019

På 81-året for krystalnatten blev flere jødiske gravstæder skændet og der blev begået hærværk mod adskillige jøders bopæl. I tidsånd ser vi nærmere på antisemitismen i historisk og litterær kontekst, og undersøger syndebukbegrebet - både historisk og psykologisk.Vært: Mikkel Frey Damgaard.

57mins

28 Nov 2019

Rank #6

Podcast cover

Tidsånd: Mit livs legende - 21. nov 2019

Johannes Jørgensen var Georg Brandes discipel, indtil tvivlen på mennesket og troen på Gud tog over i sådan en grad, at han konverterede og blev katolik. Hans erindringsværk 'Mit livs legende' er et hovedværk i dansk litteratur, som både fortæller den personlige fortælling og beretter om det store skisma i dansk åndsliv. En af kræfterne bag en ny udgivelse af værket, Henrik Wivel er på besøg hos vært Christoffer Emil Bruun, der også taler med Ahmed Akkari og Deniz Serinci, som med bogen 'Med nye øjne' peger på, hvordan muslimer kan forstå islam på en moderne og demokratisk måde.

57mins

21 Nov 2019

Rank #7

Podcast cover

Tidsånd: Julens toneklang - 19. dec 2019

Sangeren Jonas Pedersen og musikeren Henrik Marstal taler om jul, kristendom og julemusik. Vært Christoffer Emil Bruun taler også med teologen Ole Jensen, der er aktuel med en erindringsroman og som tilbage i 1970'erne forudså, at det moderne menneskes adfærd var en trussel for Skaberværket.

56mins

19 Dec 2019

Rank #8

Podcast cover

Tidsånd - 24. maj 2020

Samfundssind rimer på sameksistens, men hvor gode er vi til at leve med hinandens tro? I anledning af Eid ser vi nærmere på muslimernes højtid. Gæster: Svend Løbner, journalist, tidl præst; Line Mansour, skoleafdelingsleder; Naveed Baig, imam.Vært: Paula Larrain.

54mins

24 May 2020

Rank #9

Podcast cover

Tidsånd - 8. mar 2020

To af rødstrømpebevægelsens teologer kigger tilbage på, hvordan feministisk teologi har præget de sidste 50 år. Bogaktuelle Pia Søltoft fortæller om sin yndlingsbog Kjerlighedens Gjerninger af Søren Kierkegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.

54mins

8 Mar 2020

Rank #10

Podcast cover

Tidsånd - 1. mar 2020

Skal man blive ved med at støtte religiøse børnehaver? Og er Folkekirken virkeligt så harmløs, at den risikerer at gøre kristendommen ligegyldig? Det er nogle af de spørgsmål vi drøfter i Tidsånd. Gæster: Henrik Højlund, valgmenighedspræst, Charlotte Dyremose, sognepræst.Vært: Paula Larrain.

55mins

1 Mar 2020

Rank #11

Podcast cover

Tidsånd - 23. feb 2020

Tidens store åndelige emner bliver vendt af generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen og professor i teologi ved Københavns Universitet, Niels Henrik Gregersen. Apostlen Paulus kaster nyt perspektiv på identitetspolitik. Vært: Christoffer Emil Bruun.

54mins

23 Feb 2020

Rank #12

Podcast cover

Tidsånd - 9. feb 2020

Er tvangsfjernelser og overvågning tegn på faldende tillid til både mennesker og samfund? Tidsånd bringer verden ind i troen og troen ind i verden, denne gang med sognepræsterne, Marie Høgh og Lars Gustav Lindhardt.Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

55mins

9 Feb 2020

Rank #13

Podcast cover

Tidsånd - 2. feb 2020

Hvem taler på kirkens vegne og ville Monty Python få lov til at lave Life of Brian i dag? Vi taler troen ind i verden og verden ind i troen med sognepræst Sarah Auken og leder i Menighedsfakultetet, Thomas Bjerg Mikkelsen.Vært: Paula Larrain.

55mins

2 Feb 2020

Rank #14

Podcast cover

Tidsånd - 26. jan 2020

Imam Naveed Baig og domprovst Anders Gadegaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun. Sammen ser de nærmere på troen i verden og verden i troen.

54mins

26 Jan 2020

Rank #15

Podcast cover

Tidsånd - 19. jan 2020

Danskerne bliver syge af druk og unge skærer sig selv til med skønhedsoperationer for at passe ind i tidens idealer. Hvad har troens folk at sige til det?Ledende sognepræst Birgitte Kvist Møller og overrabbiner Jair Melchior giver deres bud.Vært: Paula Larrain.

55mins

19 Jan 2020

Rank #16

Podcast cover

Tidsånd - 12. jan 2020

Christoffer Emil Bruun tager tidens puls og taler om åndens liv i selskab med Isabella Arendt, formand for Kristendemokraterne og Niels Jørgen Cappelørn, teolog og Kirkegaard-ekspert.

54mins

12 Jan 2020

Rank #17

Podcast cover

Tidsånd: Moral og erotik - 9. jan 2020

Denne uges Tidsånd kaster et blik på det saftige middelalderværk, Dekameron, og hvordan vi forholder os til moral, når samfundet kommer under pres. Desuden kigger vi nærmere på, hvilken rolle pornografien har spillet i historien og hvem der har bestemt, hvor grænsen for erotisk materiale har gået. Til slut går vi tæt på en helt særlig musikalsk skikkelse: Mørkets mester, der muligvis er ved at lukke lyset ind, nemlig Nick Cave.Vært: Mikkel Frey Damgaard.(Sendt første gang 17. oktober 2019).

56mins

9 Jan 2020

Rank #18

Podcast cover

Tidsånd: Valhalla - 10. okt 2019

I denne uge spørger Tidsånd, hvorfor den nordiske mytologi er så populær? I dag får den stort opsatte spillefilm Valhalla premiere. Den er instrueret af Fenar Ahmad og bygger på Peter Madsen og Henning Kures tegneserie fra 1979. Tidsånd får besøg af instruktør Fenar Ahmad og Peter Madsen, samt tre andre gæster og går tæt på den nordiske mytologi. Hvad ved vi, og hvad ved vi ikke? Og hvor vide er rammerne for fortolkning? Vært: Mikkel Frey Damgaard.

57mins

10 Oct 2019

Rank #19

Podcast cover

Tidsånd: Det okkulte - 19. sep 2019

I dag skal vi tæt på det enormt skønne, det uendeligt gode, undersøge det sande og alt, alt, alt for tæt på det perverse, elendige, ulykkelige og uhyggelige. Vi skal også helt tæt på det skjulte - som faktisk også har en anden entomologisk betydning og historie - og det er, det okkulte. Vært er Mikkel Frey Damgaard.

55mins

19 Sep 2019

Rank #20