OwlTail

Cover image of 24 Spørgsmål til professoren

24 Spørgsmål til professoren

I 24 Spørgsmål til Professoren inviterer videnskabsjournalist, ph.d. Lone Frank hver uge en dansk forsker i studiet til samtale og videnskabelig debat, der går helt til kanten.Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Ekstra: Corona – Flagermusens hemmelighed

Coronavirus og flagermus er noget nær den perfekte kombination for at sende infektioner fra art til art – og mennesker.   »Langt de fleste af vores infektionssygdomme er kommet fra dyr,« siger Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet. Vi skal forstå nøjagtig, hvordan nye virus udvikles fra dyr til dyr, for at kunne forhindre nye zoonoser. Hør, hvorfor netop coronavirus er så dygtig til at foretage springet, og hvorfor lige præcis flagermusen er den ideelle coronavirus-fabrik.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

23mins

30 Mar 2020

Rank #1

Podcast cover

Ekstra: Corona – Halløj i risikosamfundet

Nationalfølelse og globalisme tørner frontalt sammen under coronakrisen. Rystelsen kan rykke ved vores måde at tænke ansvarlighed og fællesskab, siger sociolog Anders Blok fra Københavns Universitet. Han ser virus som et prisme, der stiller skarpt på forskellene mellem samfundstyper. For er det de autoritære, de liberale eller velfærdsstaten, som vil klare sig bedst igennem? I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt. See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

18 Mar 2020

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Ekstra – Corona: Big Data – Big Brother?

Corona-krisen kan få danskerne til at forlange mere overvågning eller det modsatte. »Det er grundlæggende en diskussion om frihed overfor sikkerhed,« siger Sune Lehmann Jørgensen, professor ved DTU.  Teledata vil være guld for epidemiologernes modeller for smittespredning, men kan de sættes i spil uden at invadere vores privatliv?  I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

24mins

6 Apr 2020

Rank #3

Podcast cover

Ekstra: Epidemier former vores historie

Syndefaldet var overgangen til landbruget, og derfra gik det stadig mere galt. »Den største risiko med corona er, at vi for hurtigt glemmer alvoren og ikke er på vagt næste gang,« siger arkæolog Jeanette Varberg.  Hør om pesten, som måske skabte bondestenalderens »tabte årtusind«, og om, hvordan kopper erobrede den nye verden for spanierne. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

24mins

20 Apr 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Ekstra: Corona forever?

Forskere holder vejret, mens de afventer, hvordan immunsystemet forholder sig til den nye virus. »Hvis virus muterer uheldigt, er ingen immune i anden bølge,« siger immunolog og professor ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.  Verden venter på en vaccine, men vil den blive ved at virke mod en foranderlig virus?  I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

28mins

2 Apr 2020

Rank #5

Podcast cover

Følelsernes kultur og familiers hemmeligheder

Historiker Karen Vallgårda kortlægger, hvordan vores følelser og tabuer forandrer sig gennem tiden: Den sindssyge tante var familiens hemmelighed for 100 år siden, fordi hun satte en plet på »arvematerialet«. I dag handler vores ømme tæer om vold og misbrug, fordi de er udtryk for tab af personlig kontrol. Vores indre verden formes af kulturen, og følelser har deres egen historiske udvikling. I dag dyrker vi lykken og kalder 1800-tallets noble melankoli for depression.    Historiker Karen Vallgårda giver en indføring i følelseshistorie, som er et nyt felt på vej frem.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

43mins

14 Feb 2020

Rank #6

Podcast cover

Ekstra: Corona – Intensiv prioritering?

Corona-epidemien er situationen, alle sundhedssystemer frygter: »Vi er vant til at vurdere behandlingen af den enkelte patient, men ikke til at skulle prioritere blandt dem,« siger intensiv overlæge Morten Steensen.  I både USA og Storbritannien udsteder myndighederne nu faste guidelines for, hvem der får adgang til intensiv behandling under corona-epidemien, men herhjemme ligger vurderingen hos lægerne.  I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

25mins

25 Mar 2020

Rank #7

Podcast cover

Ekstra: Corona giver klimaet åndenød

Økonomiske kriser har altid fået CO2-udledningen til at stige. Bliver det anderledes denne gang? »Allerede udledte drivhusgasser bliver i atmosfæren i op til 700 år,« siger klimaforsker Sebastian Mernild.  Og den CO2-udledning vi lige nu sparer ved nedlukning af flytrafik og industriproduktion, overgås af vores ekstra brug af streaming og internet. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

23mins

7 Apr 2020

Rank #8

Podcast cover

Ekstra: Corona – Spreder selv WHO unødig panik?

Flere forskere peger nu på, at COVID-19 har langt lavere dødelighed end antaget. »Det er som om, man ikke tager højde for mørketallene,« siger professor i folkesundhed ved RUC, Lone Simonsen.  Mens medierne viser lastbilkonvojer med lig i Lombardiet, viser statistikken i Italien ingen overdødelighed blandt ældre i forhold til almindelig influenza. Nye modeller prikker til gamle skrækscenarier, og der er mere brug for test af immunitet end test af aktiv smitte. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

22mins

26 Mar 2020

Rank #9

Podcast cover

Ekstra: Corona – »Det er ikke menneskehedens udryddelse«

I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.  Første gang med Else Smith, tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen og infektionsmediciner, Hun advarer imod at køre krisen for højt op. Ingen kan naturligvis forklare, hvordan COVID-19 vil forløbe de næste 24 måneder. Når offentlige institutioner lukker ned, og man lukker grænsen, så kommunikerer vi ifølge Else Smith, at det her er en helt speciel situation, og at det er rigtigt farligt for os alle sammen. Og det er det ikke. Det er ikke menneskehedens udryddelse, vi står foran.  »Men man tager nogle meget drastiske tiltag i forhold til en infektion, som – så vidt vi kender til den – for langt de fleste er fredelig. For de få bliver den til alvorlig sygdom, og der vil også være nogen, der vil dø af den. Det er vi også bekendt med i andre sammenhænge,« siger Else Smith.  See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

22mins

17 Mar 2020

Rank #10

Podcast cover

Ekstra – Corona: Tryghedsnarkomaner

Danskerne går med livrem og seler, når det kommer til sundhedsydelser.  »Sundhedssystemet er en grundpille i velfærdssamfundet, og vi har høje forventninger,« siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg.  Men på den anden side af corona venter et overbebyrdet system, og dem, vi redder fra virus, koster dyrt i livskvalitet for andre patientgrupper.  I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

20mins

8 Apr 2020

Rank #11

Podcast cover

Giv os vilde utopier!

Antropolog Nina Holm Vohnsen udforsker ikke fremmede folkefærd men moderne, superliberalistiske utopier: De har tjent ustyrligt mange hurtige penge, og nu vil de etablere nye samfund, hvor frihed fra bureaukrati, skat og velfærdsstat får kreativiteten til at flyde. Silicon Valleys milliardærer drømmer om flydende øer, opretter reservater kun for kvinder og udvikler planer for kolonier på Mars.  Nina Holm Vohnsen interesserer sig for, hvorfor de liberalistiske utopier typisk mislykkes, men alligevel kaster både teknologi og nye løsninger af globale problemer af sig. See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

42mins

21 Feb 2020

Rank #12

Podcast cover

Ekstra: Corona –Prisen for et liv

Hvad må det koste samfundet og den enkelte at redde menneskeliv under coronakrisen? Er diskussionen forbudt eller i virkeligheden etisk påkrævet? »Til daglig er vi pligtetikere, men i en presset situation bliver vi nytte-etikere,« siger læge og filosof Klemens Kappel.  Vi sætter de forskellige etiske retninger i forhold til coronakrisen og ser på, hvordan indbyggede tankemæssige mekanismer former vores moralske domme. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

31 Mar 2020

Rank #13

Podcast cover

Ekstra: Corona – Hvem er WHO?

Organisationen står som den ypperste sundhedsfaglige autoritet, men er gennemsyret af politik:    »WHO går meget langt for at holde sig gode venner med Kina,« siger lektor i historie ved Aarhus Universitet Niels Brimnes.  Han udfolder organisationens udvikling fra velfærdsstaternes talerør over aktivistisk ven af den tredje verden til lydhør medspiller i det asiatiske århundrede. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

22mins

1 Apr 2020

Rank #14

Podcast cover

Ekstra: Corona-forskning i lyntempo

De internationale forskernetværk udvikler behandlingstiltag fra dag til dag. Også på Rigshospitalet er nye metoder taget i brug.  »Vi er netop begyndt at give covid-patienter blodfortyndende medicin,« fortæller professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet Jens Lundgren.  Han står i orkanens øje og ser blodpropper give de alvorligt syge problemer i lunger, hjerte og hjerne. I lyset af coronapandemien udkommer en række specialudsendelser af podcasten 24 spørgsmål til professoren: Lone Frank taler med videnskabsfolk for at belyse pandemien og dens konsekvenser fra alle vinkler – medicinsk, økonomisk, psykologisk, sociologisk og kulturelt.See omnystudio.com/listener for privacy information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

25mins

16 Apr 2020

Rank #15