OwlTail

Cover image of  Beroendepodden

Beroendepodden

I beroendepodden pratar vi om ALLA sorters beroende, missbruk, medberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. Vi lära oss mer om beroendesjukdomen. Vi får följa fantastiska människor som tagit sig ur ett beroende, missbruk, medberoende och höra hur dom har gjort för att ta sig ur och tillfriskna. Vi pratar om psykisk ohälsa, depression, utbrändhet, ångest och självmord. Vi pratar om sexuella, fysiska och psykiska övergrepp. Vi pratar om ALLT. Följ mig och alla mina fantastiska gäster.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Carina Bång - är du anhörig till någon med beroendeproblematik?

I avsnitt 39 pratar jag med beteendevetaren ,CRAFT-terapeuten och författaren Carina Bång. Carina har sen många år tillbaka engagerad sig i de anhörigas situation. Vad gör man om man är anhörig till någon med beroendeproblematik? Vi pratar extra mycket om hur man ska göra om man har barn som fastnar i missbruk. Men framförallt vad det finns för hjälp för den som är anhörig. Ofta glömmer man bort sig själv när man lever nära någon med beroendeproblematik. Vad finns det för hjälp att få?

48mins

12 Jul 2017

Rank #1

Podcast cover

Janique Icka Svedberg - Blod, droger och Rock´n´Roll / Recovery Coach

Avsnitt: 110Gäst: Janique Icka SvedbergÄmne: Blod, droger och Rock´n´Roll / Recovery CoachI dagens avsnitt har jag med mig Janique Svedberg Vi känner henne från den tiden hon var med i bandet Kid Creole and the coconuts, vi har även sett henne i Swedish housewife of New york. Blod, droger och Rock´n´Roll är namnet på Janique's Självbiografi, där hon skriver naket och ärligt om hur hennes liv har sett ut. Men bakom det glamorösa kändislivet så har år av ångest, smärta och missbruk funnits. Allt började då hon var 11 år och hennes mor tog livet av sig. Janique tog på sig skulden för mammans självmord och straxt därefter så började hennes självskadebeteende. 25 år gammal var hon fast i ett tungt tablettmissbruk. Alkohol, droger, tabletter och att skada sig själv blev hennes vardag. Idag lever Janique nykter och drogfri sedan snart 13 år tillbaka och jobbar som recovery coach.Ha en god lyssning.

1hr 14mins

15 May 2020

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Emma - Sex Och Kärleksberoende

Avsnitt:77Gäst: Emma 20 årÄmne: Sex och kärleksberoende och vuxet barn till en mor med psykisk ohälsa.När Emma växte upp utsattes hon tidigt för våld, psykiska och sexuella övergrepp. I skolan blev Emma utsatt för mobbing och övergrepp, till och med i hemmet utsattes hon, där hon borde fått vara trygg. Hon växte upp med sin syster, far och mor. Fadern beskriver hon som bra men väldigt frånvarande, då han alltid jobbade medans modern led av psykisk ohälsa och var väldigt instabil. Emma utsattes för sexuella övergrepp av sin moder. Till råga på allt så fick Emma ta hand om sin mor när hon inte kunde ta hand om sig själv. Redan som 7 åring minns Emma att hon och en vän började kolla på porr på nätet och då även våldsporr, redan då trodde hon att det var så det skulle gå till. Emma upplever sig ha mått dåligt mer eller mindre hela sitt liv i bland annat depression, ångest, PTSD, anorexia och hon har även fått diagnos bipolär. När Emma kom i kontakt med sex för första gången, så var det inte så att hon älskade det, men något hände och hon kände att hon kunde kontrollera sina känslor med sex. Det som innan var så jobbigt blev lite lättare. Sexberoende går att jämföra med alkoholberoende. I början krävs inte så mycket men eftersom det är en progressiv sjukdom så vill man efter ett tag bara ha mer. Helt plötsligt kretsade allt kring sex och kärlek, eller vad hon trodde var kärlek. Emma blev besatt av jakten på sin nästa "fix". Men efter varje gång hon hade haft sex så kom ångesten tillbaka och hon var tvungen att hitta nya sexkickar. Hon träffade även väldigt våldsamma, män som misshandlade henne. Många gånger visste hon att mannen hon skulle träffa var så pass våldsam att det skulle kunde vara en fara för hennes liv, men trots detta så gick hon ändå dit för att ha sex. Drogen (i detta fallet sex) var starkare än allt annat. Det gick såpass långt att Emma ville ta livet av sig och blev hospitaliserad. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi ta del av Emmas historia, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Sedan några månader tillbaka har Emma levt i tillfrisknande från sitt sex och kärleksberoende tack vara en 12 stegsgemenskap.

58mins

11 Feb 2019

Rank #3

Podcast cover

Tove Höglund Nykter Alkoholist Och Arbetsnarkoman

Avsnitt 54 med Tove Höglund. Ett avsnitt om hur lätt det är att byta drog. Tove lyckades för 12,5 år sedan sluta missbruka alkohol och benso och hon började jobba med sig själv i ett 12 stegsprogram. Efter några år så hade hon träffat sin nuvarande man och dom fick barn tillsammans. Karriären tog fart och livet lekte. Det ingen annan såg och inte äns Tove själv förstod var att hon var påväg in i ett nytt missbruk. Hon hade börjat prestations knarka. Ju mer hon presterade på jobbet ju mer beröm hon fick ju mer pengar hon tjänade ju mer ville hon ha. Plötsligt så jobbade hon dygnet runt 7 dagar i veckan. Utåt sett så var familjen väldigt framgångsrika men bakom dörrarna började Tove må mer och mer dåligt. Hon hade sedan många år tillbaka slutat jobba med sig själv i 12 stegsprogrammet och la nu istället ner all sin tid på jobbet. Med sitt andra barn var hon inte mammaledig en dag utan redan efter några dygn så stod hon i en fin klänning på en gala och förstod inte alls hur sjuk hon egentligen var. Tills den dagen hon total kraschade och inte kom upp ur sängen på ett halvår.

56mins

12 Mar 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Yvette - Tillfrisknande alkoholist/shoppingberoende

Avsnitt: 108 Gäst: YvetteÄmne : Tillfrisknande alkoholist/shoppingberoendeYvette växte upp i ett hem där pappan var alkoholist och tablettmissbrukare och med en medberoende mamma. Hon minns hur hon hittade pappas gömmor av alkohol och att hon hällde ut spriten, hon trodde att hon aldrig skulle bli som honom.Men ändå var det någonting som hände när hon drack första gången, hon älskade känslan från ruset. Hon hade alltid en känsla av en inre rastlöshet men när hon drack så blev det lugnt på insidan. Yvette blev mamma tidigt i livet och hade en trygg relation och en ordnad ekonomi, familjen flyttade utomlands och Yvette hade ett liv som många drömmer om. Men trots det så kröp hennes inre rastlöshet på och hon började sakta men säkert ta till alkoholen för att känna lugn och tillfredsställelse. I perioder försökte hon sluta dricka, men hon föll hela tiden tillbaka. Drickandet blev mer och mer destruktivt, men en dag för lite mer än 11 år sedan lyckades hon till slut sluta dricka. Hand i hand med hennes drickande har alltid shopping funnits och den dagen som hon slutade dricka, så tog istället shoppingen över. Hon belånade lägenheten och hon tog snabba smålån för att kunna shoppa. Till slut hade hon trots sin goda inkomst kört ekonomin i botten. Detta medförde att hon fick sälja lägenheten för att kunna överleva. För ca 1,5 år sedan slog Yvette sin botten med shoppandet och i dag ser livet annorlunda ut, hon ser ljuset i tunneln och om 4-5 år är hon skuldfri. Idag fyller hon sitt liv med andra saker än alkohol och shopping. Lyssna på hela hennes historia här i Beroendepodden.

1hr 28mins

16 Apr 2020

Rank #5

Podcast cover

Cornelia Jonsson - Tvångssyndrom (OCD)

Cornelia Jonsson har i större delen av sitt liv lidit av tvångssyndrom (Obsessive Compulsive Disorder = OCD)vilket innefattar tvångstankar eller tvångshandlingar. Tvångshandlingar är det mest typiska och är vanligen lätt igenkännbara. För Cornelia började det i tidig ålder med att hon fick tinnitus som aldrig släppte och bara blev värre och värre med åren. Tvångstankarna och/eller handlingarna skall förekomma minst en timme per dag, eller upplevas som väldigt påfrestande, eller medföra att personen fungerar sämre i vardagslivet, för att diagnosen skall kunna ställas. Det är vanligt med flera olika typer av tvångstankar/tvångshandlingar hos en och samma person. Förmågan att själv inse det orimliga i tvånget varierar mellan olika individer. Debut sker vanligen under barn- eller ungdomen. Samsjuklighet med andra psykiatriska tillstånd är att förvänta. Kroniskt förlopp är vanligt, liksom samtidig förekomst av ångesttillstånd, personlighetsavvikelser och depression. Cornelias problematik har begränsat hela hennes liv under väldigt många år. Ett tag så isolerade hon sig själv helt och led av djup ångest och depression, hade självmordstankar och ville avsluta sitt liv. Men någonsin i mörkret och med rätt psykolog så såg hon ett ljus och började kämpa för att överleva och att kunna leva med den sjukdom som hon har.

55mins

8 May 2018

Rank #6

Podcast cover

Jesseca Eriksson - psykisk ohälsa/PMS/beroende

Avsnitt: 90. Gäst: Jesseca ErikssonÄmne: Psykisk ohälsa/PMS och beroende. Plötsligt blir allting svart, det är som att någon drar ner rullgardinen, jag vill bara gråta, isolera mig, försvinna. Den känslomässiga smärtan är fruktansvärd. Jag går in i en djup depression, känner mig utbränd. Självkänslan förvinner helt och allt jag innan tyckte var kul är inte längre kul. Känslan håller i sig en vecka ibland upp till 2 veckor, VARJE månad, för att sen försvinna och då kan jag se ljuset igen, livet kommer tillbaka. Ja vi pratar om PMS/PMDS. Vi är många kvinnor som lever med det och många av oss är inte ens medvetna om att det är det vi lever med. Livet går från att vara bra till att vara fruktansvärt, för en del av oss går det så pass långt så att vi får självmordstankar under denna period. Jag skulle vilja kallad det för en hormonell psykisk ohälsa som återkommer varje månad. Ångest, oro och katastroftankar. Men hur är det att leva som tillfrisknande beroende när man även har PMS? Jesseca och jag pratar om detta bortglömda ämne idag och hur det är för oss att leva med PMS.2009 blev hon nykter och drogfri efter många år av djupt missbruk MEN vid några tillfällen har hon tagit korta återfall och detta alltid varit i samband med hennes PMS.

1hr 11mins

12 Aug 2019

Rank #7

Podcast cover

Daniel Sundvall Tillfrisknande Beroende

I avsnitt 60 gästas podden av Daniel Sundvall som idag lever som tillfrisknande beroende sen 1,5 år tillbaka. Daniel visar att ingeting är omöjligt. Jag blir alltid lika inspirerad och rörd när jag träffar dessa människor som gjort en helomvändning. Daniels resa började i 13 års ålder när han kom i kontakt med alkoholen och i samma veva kom våldet in i bilden. Daniel har en bakgrund med ett tungt drogmissbruk, yrkeskriminell och våld.Våldet var en central del av hans liv och vi pratar en hel del kring det i dagens avsnitt. Vi får höra om hur det var, vad som hände och hur det nu är.

1hr 2mins

10 Jun 2018

Rank #8

Podcast cover

Marit Strand Pettersen - vänsterpartiet, Missbruk, Beroende, kriminalietet

I avsnitt 26 gästas podden av Marit Strand Pettersen från vänsterpartiet. Marit brinner lite extra för frågor som berör missbruksvården. Men dagens avsnitt handlar inte om politik utan om hennes egen resa. Hon berättar om sitt liv som kriminell, narkoman och om åren bakom galler och om livet som hemlös. Marit har varit nykter och drogfri i många år nu och har sedan länge tillbaka jobbat som Alkohol och drogterapeut. Idag jobbar hon med det och politik.

1hr 18mins

22 Mar 2017

Rank #9

Podcast cover

Christoffer Nettelbladt - Porrberoende

Avsnitt: 95 Gäst: Christoffer NettelbladtÄmne: PorrberoendeI dagens avsnitt pratar jag med Christoffer om porrberoende där han även delar med sig av sin historia. Han lever sedan flera år tillbaka som tillfrisknande porrberoende. Första gången han kom i kontakt med porr var han inte mer än 7 år. Några år senare var han fast i både dataspel och porrberoende. Christoffer berättar om sin uppväxt med en mor som var bipolär och som hade mer än 30 depressioner under hans uppväxt och en frånvarande far pga. jobb. Redan i tidig ålder kände han ett behov av att fly och dämpa sitt känsloliv och det var där som porren och dataspelandet kom in i bilden. Det blev ett sätt att stänga av och fly, men porren och dataspelandet tog över hans liv och det blev tillslut ohållbart. Trots att han sa till sig själv, om och om igen att han skulle sluta, så föll han ändå tillbaka hela tiden. Idag har christoffer varit porrfri i 4 år och jobbar som recovery coach för människor med sex och porrberoende.

1hr 10mins

21 Oct 2019

Rank #10

Podcast cover

My Westerdahl - Sockerberoende, Alkoholism, Beroende, Missbruk

Jag pratar med fina My Westerdahl om sockerberoende. När My vägde som mest vägde hon 170 kg och höll på att äta sig till döds. När My var i 20 års åldern sa läkaren till henne att om hon fortsatte som hon gjorde skulle hon vara död inom 2 år. My började gå hos olika dietister redan så tidigt som i 9 års ålder. Men trots all hjälp så fortsatte hon bara äta. Varför kunde hon inte sluta? Vad är sockerberoende?? Lyssna och lär.. My berättar om hur det var , vad som hände och hur det nu är.

1hr 20mins

12 Apr 2017

Rank #11

Podcast cover

Kerstin Lithner - Medberoende. Om att vara mor till 2 söner som dött av sitt heroinmissbruk

I avsnitt 27 pratar jag med fina Kerstin. Kerstin har varit med om något som ingen människa borde få vara med om, hon har förlorat 2 av sina 3 söner pga av sviterna av deras heroinmissbruk. Hur går man vidare? Vilken hjälp fick hennes söner? Vilken hjälp har hon fått? Hur såg deras liv ut? Hon berättar om skammen hon kände, hur hon mörkade för omgivningen om sönernas missbruk. Ingen visste hur det såg ut. Idag vill hon berätta.

1hr 22mins

30 Mar 2017

Rank #12

Podcast cover

Roberth - Beroende och kriminalitet

Avnitt: 107 Gäst: RoberthÄmne : Beroende och kriminalitet- Jag har vid ett flertal tillfällen byggt upp mitt liv för att sen rasera allt och sedan tvingats börja på ruta 1 igen. Det är precis det 5 barnsfadern Roberth har gjort. När allt i livet varit bra med familj och företag, då har han raserat allt och har fått börja om igen. Han fick sitt första barn som 17 åring, han fick sitt första LVM som 19 åring och redan då hade han börjat med Amfetamin och kriminalitet. Större delen av Roberths liv har varit fyllt med både droger och kriminalitet. Han har suttit 4,5 år på Kumla pga. grovt narkotikabrott. Men trots detta, så har Robert vid flera tillfällen lyckats bygga upp framgångsrika företag. I dag lever han, sedan några år tillbaka som tillfrisknande beroende och väljer att hjälpa andra genom att visa att det faktiskt finns en väg ut från ett destruktivt leverne.

1hr 4mins

2 Apr 2020

Rank #13

Podcast cover

Erik Sundby Sexberoende, Porrberoende, Alkoholist, Narkoman -

Jag pratar med Erik Sundby om sexberoende och porrberoende. Erik delar med sig av sitt eget liv som aktiv sex och porrberoende. I dag lever han som nykter alkoholist, narkoman och sex/porrberoende. I dagens avsnitt får vi ta del av hela hans resa och på den tiden han behövde hjälp med sitt sexberoende så visste man knappt vad det var, fanns ingen behandling för det då här i Sverige. Vi pratar om dom 10 typer av sexberoende och mycket annat.Idag jobbar Erik med att behandla och hjälpa andra sex och porrberoende på DBK. Lyssna och lär er mer om vad det egentligen är.

1hr 33mins

22 Feb 2017

Rank #14

Podcast cover

Sabina - Kvinnovåld, Skyddat boende, Missbruk, Dyskfunktionell Uppväxt

I avsnitt 23 pratar jag med fantastiska Sabina. Vi pratar om kvinnovåld, skyddat boende, missbruk och dysfunktionell uppväxt. Sabina är bara 21 år gammal men har hunnit leva ett liv som många människor aldrig kommer i närheten av något som gjort så att hon väldigt tidigt var tvungen att bli vuxen och ta han om sig själv. Hon är uppvuxen otroligt dysfunktionellt och har ett eget missbruk/beroende i ryggsäcken, redan som 18 åring blev hon gravid och fick då sitt första barn.. straxt därefter började fadern till barnet misshandla henne fysiskt och psykist. I dag lever hon på skyddat boende och hjälper andra kvinnor som varit/är i samma situation. Vi får höra hur det var, vad som hände och hur det nu är.

1hr 7mins

1 Mar 2017

Rank #15

Podcast cover

Sara Woldu - tillfrisknande narkoman

Avsnitt 50 med Sara Woldu. Från partyprinsessa på Stureplan till heroinist på plattan. Hur kunde det gå så fel? Vi har sätt henne i den omtalade dokumentären Aldrig backa. Men för er som missade dokumentären så delar Sara i dagens avsnitt med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Om hennes fantastiska uppväxt där utåt sätt allt var perfekt. En uppväxt med swimmingpool, dyra fina resor jorden runt, fina kläder. Men bakom den fantastiska fasaden döjlde det sig något annat. Hur partyt på Stureplan kunde sluta med en spruta i armen och om hur hon träffar sin kärlek Gibbe i missbruket och tillsammans med honom ber om hjälp. Hjälp ut från misären. Tillsammans är dom starka. Idag lever dom nyktra och drogria med sin underbara dotter.

1hr 2mins

15 Jan 2018

Rank #16

Podcast cover

Mikael Hägglund - Tillfrisknande Beroende, alkohol & Droger

Avsnitt 65. Gäst: Mikael Hägglund.Ämne: Tillfrisknande beroende - Alkohol och droger.Vad är det som gör så att vissa människor fortsätter missbruka trots att man har tagit en överdos och knappt har överlevt? I dagens avsnitt får vi träffa Mikael som lever nykter och drogfri sen ett år tillbaka. Han delar med sig om hur det var vad som hände och hur det nu är. Vi får höra om relationen till hans fader. Om en liten pojke som bara ville bli sedd, bekräftad och älskad.Något som påverkat hela hans liv och även relationen med sin senaste flickvän som han fick barn med.

1hr 30mins

29 Aug 2018

Rank #17

Podcast cover

Hugo Fransson - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt: 81 Gäst: Hugo Fransson 20 år Ämne: Tillfrisknande alkoholist/narkoman. De flesta som hör begreppet alkoholist eller narkoman, ser nog en äldre man eller kvinna framför sig. Kanske tänker man då på dem man ser på parkbänkarna utanför systembolaget eller på de människor som står på ”plattan”. Men beroendesjukdomen har egentligen ingen ålder eller utseende. Det kan vara vem som helst, ung som gammal, högutbildad, arbetslös, man eller kvinna. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi träffa Hugo som är en fantastisk ung man nyss fyllda 20 år. Hugo som har en otroligt positiv energi runt sig och som idag har en livsglädje som smittar av sig i rummet. Men så såg det inte ut för bara något år sedan. Hugo är uppvuxen dysfunktionellt med en far som hade ett alkoholmissbruk och med en medberoende mor. Under skoltiden blev han mobbad vilket senare ledde till att han själv började mobba andra. Som 13 åring började han missbruka alkohol och när han var 14 år kom narkotikan in i hans liv. Han har alltid haft en känsla av att han inte var som alla andra, han har haft mycket ångest och låg självkänsla. Alkoholen och drogerna fick honom under en period att må bättre. Men som så många gånger förut med alkohol och droger så kom missbruket och det destruktiva livet i kapp honom och konsekvenserna lades på hög. 2017 hamnade han på St. Görans psykiatri på grund av självmordstankar. Men bara någon dag efter att han skrivits ut så var han på drogerna igen. 1a januari 2018 då Hugo nyligen fyllt 18 år så orkade han inte mer, han vände sig då till sin mormor som i sin tur har en syster som varit nykter i mer en 20 år och bad henne om hjälp. Sedan dess har Hugo varit nykter och drogfri. Här på Beroendepodden får ni höra hela hans historia.

1hr 11mins

8 Apr 2019

Rank #18

Podcast cover

Mia Winqvist - Vuxet Barn, Anhörig, Medberoende

Hur är det egentligen att växa upp med en mamma som är psykiskt sjuk, alkoholist och tablettmissbrukare??I avsnitt 42 berättar Mia Winqvist om hur det är att bli lämnad själv i flera dygn när hennes mamma försvinner, Vart är hon? Vad gör hon? Mia får redan som 10 åring ta hand om sina yngre syskon medan mamma försvinner och när mamma väl är hemma så är det Mia som får ta hand om mamma, se till att hon får i sig sin mat, städar upp efter mamma och mörkar för omgivningen om koaset som är.

1hr 16mins

18 Sep 2017

Rank #19

Podcast cover

Livia T - Om Våld I Nära Relationer, om fysiska, psykiska och sexuella övergrepp

Livia och jag pratar om våld i nära relationer. Livia delar med sig om hur hon redan som barn fick lära sig av sin far att hennes kropp inte tillhörde henne utan att han när han ville hade rätten att använda henne för att tillfredsställa sina egna sjuka behov. Livia hittade tidigt till drogerna och började prostituera sig som 14 åring för att ha råd med droger för att slippa känna. Slippa känna smärtan. Liva träffar sen en man som hon även blir gravid med, men hon är tvungen att tidigt lämna förhållandet då han är våldsam och utövar både fysiskt och psykiskt våld mot henne. Idag lever hon skyddat och är rädd för den dagen han kanske hittar henne.

1hr 5mins

17 Apr 2017

Rank #20