OwlTail

Cover image of ¿Qué pasa? fácil

¿Qué pasa? fácil

Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Read more

Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo.

2021-12-18

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. I årskrönikan berättar vi om de viktigaste händelserna i den spanskspråkiga världen under 2021. Vilka influencers är stora i Spanien? Vadslagning online har ökat i coronatider. El Salvador är första landet i världen som inför kryptovalutan Bitcoin som officiell valuta. Pedri från Barcelona vinner Kopa-priset. Världen bästa kvinnliga spelare heter Alexia och spelar också för Barcelona. Slutligen lyssnar vi på spanska ungdomars favoritlåtar!

Dec 18 2021

9mins

Play

2021-12-04

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Förra årets julfirande blev begränsat av pandemin. Hur blir det i år? I Málaga berättar Lucía och Carmen om sina julplaner. Latinamerika är ett av de ställen som forskare tror kommer drabbas hårdast av klimatförändringarna. Sofía Martínez pratar med mexikanske Ramón som är doktor i geografi. En mexikansk fridykare tar bilder och filmar sina undervattensäventyr.

Dec 04 2021

4mins

Play

2021-11-20

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Black Friday är en av de dagar då människor handlar som mest. Produktionen av kläder och elektronik urholkar jordens resurser och vissa protesterar genom att kalla dagen "Día sin compras". Spanska elever är tillbaka i skolor och universitet efter en lång tid av online-studier. Musik från 13-årige Levi García.

Nov 20 2021

4mins

Play

2021-11-06

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. I Costa Rica planterar man nya träd i regnskogen, men i Brasilien hugger man ner dem. En av fyra unga spanska tjejer har blivit utsatt för psykisk misshandel eller överdriven kontroll av sin partner. Musik av en kvinna som gillar att laga mat.

Nov 06 2021

4mins

Play

2021-10-23

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Musik, sport och gatukonst - det är konceptet i Madrid Urban Sports. Att vara entreprenör betyder att man startar ett företag eller en organisation. Vissa gör det för att de inte hittar något jobb, andra för att de tycker att de har en lysande idé. Vår reporter, Sofía Martínez, träffar Álvaro Fernández - en ung entreprenör och föreläsare. Veckans låt handlar om människans och naturens energi.

Oct 23 2021

4mins

Play

2021-10-09

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Världen bäste kock heter Dabiz Muñoz och kommer från Spanien. Tvåa på listan är svenske Björn Frantzén. Har du varit med på en nollning? Det kan vara kul, men också förnedrande och hemskt. Efter att nollningar gått för långt är de numera förbjudna på spanska universitet. Musik från Venezuela och Spanien.

Oct 09 2021

4mins

Play

2021-09-25

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Spanska damlandslaget vinner EM i basket. Men det är inte fem spelare på planen utan tre! El Salvador inför kryptovalutan Bitcoin som officiell valuta tillsammans med dollarn. Vad kan det få för konsekvenser? Musik från spanska Leo Rizzi.

Sep 25 2021

4mins

Play

2021-09-11

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Skolstarten kan kännas seg efter ett långt sommarlov. Álvaro och Pedro ger tips på hur du kan få upp motivationen! Hur mycket tid spenderar du framför en skärm per dag? Ny forskning visar att det finns en koppling mellan problem med synen och skärmtid. Musik från spanska gruppen Marlena.

Sep 11 2021

4mins

Play

2021-05-22

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Allt fler jobbar på distans vilket öppnar för möjligheten att bo på nya platser. Vår reporter, Sofía Martínez, träffar Mireya som berättar om sin nya livssituation. Mexikanska ungdomar gör en dokumentärfilm om tidens gång. Vi avslutar med musik. Vilken låt blir årets sommarplåga?

May 22 2021

4mins

Play

2021-05-08

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Vi inleder programmet med flamenco-musik. Rebeca och Martín från Sevilla samlar ihop pengar för en turné där de vill sprida glädje och kultur. Tvångsmässig shopping blir allt vanligare. Vår reporter i Málaga, Sofía Martínez, pratar med Bárbara och Javier om deras shoppingvanor. Musiken i slutet är en salsa från Argentina.

May 08 2021

4mins

Play

2021-04-24

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. En ny studie visar att spanskan är ett av de snabbaste språken i världen. Vi lyssnar på Antonio och Ricardo från Málaga för att höra hur det kan låta när de pratar snabbt med varandra. Vissa tycker att djurförsök är nödvändiga, andra vill förbjuda dem. En video har läckt ut från ett laboratorium i Madrid som visar att djuren behandlas på ett regelvidrigt sätt.

Apr 24 2021

4mins

Play

2021-04-10

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen i ett långsamt tempo. Spanske Pablo Martínez blir ungdomsvärldsmästare i triathlon. Lyssna på hur han förbereder sig. Använder du filter till dina bilder på sociala medier? Gema gillar att använda filter men säger samtidigt att det kan skapa komplex för ens utseende. Vi lyssnar på "Gente en la calle", en argentinsk låt om fattigdom och utanförskap.

Apr 10 2021

4mins

Play

2021-03-27

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska. En film från Guatemala visar och fördömer folkmordet som skedde där på 1980-talet. Många spanjorer drömmer om att jobba statligt. Kontrakten är generösa och anställningen är på livstid. Men vad gör en livstidsanställning med motivationen? Spanien har valt låt till Melodifestivalen!

Mar 27 2021

4mins

Play

2021-03-13

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska. Att hoppa hopprep är en lek men det går också att tävla i. I Córdoba, Spanien, finns en av världens bästa hopprepsklubbar. Spel online och spelberoende ökar i pandemitider. Vi pratar med Francisco, som tycker om att spela på fotboll, men samtidigt inser att han har ett problem. "Mujer frontera", musik som hjälper kvinnor som känner sig utanför samhället.

Mar 13 2021

4mins

Play

2021-02-27

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska. Det bor många latinamerikaner i USA. Hur påverkas de av att Joe Biden har blivit president? Utbyggnaden av 5G gör det möjligt för fler personer att få en bra internetuppkoppling. Men, kan det finnas några nackdelar med den nya tekniken? En spansk snowboardåkare beger sig till Idre - och vinner VM-guld!

Feb 27 2021

4mins

Play

2021-02-13

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo. Pandemin slår hårt mot spanjorernas privatekonomi. Nu tvingas många människor som tidigare hade jobb köa för att få gratis mat. Det finna många sätt att uttrycka kärlek på spanska. Här får du lära dig några av dem. En ung mexikanska är förälskad - i matematik!

Feb 13 2021

4mins

Play

2021-01-30

Podcast cover
Read more
Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo. Motxila 21 är ett spanskt band där medlemmarna har Downs syndrom. Vad är cookies på internet och hur påverkar de spanska ungdomars liv? Vår reporter i Málaga, Sofía Martínez, pratar med María och Alejandro som berättar om sina erfarenheter.

Jan 30 2021

4mins

Play