OwlTail

Cover image of Matchen

Matchen

I Matchen berättar de största fotbollsprofilerna, tillsammans med Radiosportens expert Richard Henriksson, hela historien om en match från sin karriär som de själva valt ut. En match de aldrig glömmer. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Popular episodes

All episodes

Read more

I Matchen berättar de största fotbollsprofilerna, tillsammans med Radiosportens expert Richard Henriksson, hela historien om en match från sin karriär som de själva valt ut. En match de aldrig glömmer. Ansvarig utgivare: Markus Boger

När Glenn Strömberg skulle rädda Sverige i VM

Podcast cover
Read more
I VM 1990 i Italien är det Serie A-stjärnan Glenn Strömberg som inför sista gruppspelsmatchen mot Costa Rica ses som frälsaren som ska ordna en seger och plats i åttondelsfinal.

Efter ett lyckat kval och en drömlottning i gruppspelet ses Sverige som en outsider inför VM 1990. Men efter två inledande förluster måste nu laget vinna för att gå till slutspel. Med mittfältsstjärnan Glenn Strömberg tillbaka i startelvan till den avslutande matchen mot Costa Rica är svenska folket övertygade om att det blir avancemang till slutspel.Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Martin Marhlo. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson.Referenter: Lasse Kinch och Ralf Edström, Radiosporten. Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Jun 12 2022

55mins

Play

När Sjögran dansade hem ett brons

Podcast cover
Read more
Efter den tunga förlusten i semifinalen försöker Therese Sjögran och det svenska VM-laget 2011 uppbringa energi till bronsmatchen mot världsstjärnorna i Frankrike.

Inför VM-året 2011 har Therese Sjögran utsetts till Sveriges bästa spelare, men väl i mästerskapet placerar förbundskapten Thomas Dennerby henne på en ovan position i startelvan. Från den ska hon försöka agera offensiv kraft i bronsmatchen mot Frankrike, för att kunna åka hem med en medalj. Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Martin Marhlo och Andreas Matz. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson. Referenter: Paul Zyra och Anette Börjesson, Radiosporten. Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

May 29 2022

48mins

Play

Lyssningstips: Så hamnade Ronaldinho i fängelse

Podcast cover
Read more
Han har charmat en hel fotbollsvärld med sitt bolltrollande och sitt stora leende. Men Ronaldinho har också suttit bakom lås och bom i Paraguay. I ett nytt avsnitt av Radiosporten Dokumentär berättar vi historien om när brassestjärnan hamnade i fängelse.

Lyssna på Radiosporten Dokumentär i appen SR Play eller på hemsidan

May 23 2022

Play

När Flonaldo trumfade Ronaldo

Podcast cover
Read more
Norges forwardsstjärna Tore André Flo har fått en tung start på VM i Frankrike 1998. Nu är det på honom trycket ligger när norrmännen måste besegra Brasilien för att nå slutspel.

Norge med excentriske förbundskaptenen Egil Drillo Olsen har chans att för första gången ta sig förbi gruppspelet i ett VM. Men då måste man få igång målskytten Tore André Flo, när motståndet är tuffast möjliga. Regerande världsmästaren Brasilien har inte förlorat en gruppspelsmatch i VM sedan 1966. Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Andreas Matz. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson. Referenter: Christian Olsson och Ralf Edström, Radiosporten. Arne Scheie och Lars Tjärnås, NRK Sport. Arkivljud: Sveriges Radio, NRK.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

May 15 2022

49mins

Play

Hanna Glas i tidernas bästa landskamp

Podcast cover
Read more
Högerbacken Hanna Glas är en av nyckelspelarna när Sverige inleder OS-turneringen 2021 på allra svåraste vis, då motståndet är regerande världsmästarna USA.

Hanna Glas är världsbacken som i början karriären plågades av flera allvarliga knäskador. När hon åkte på en tredje skada var det många som trodde att elitkarriären var över. Men hon har kommit tillbaka, och är nu en viktig del av det landslag som inför OS 2021 siktar mot att ta Sveriges första stora mästerskapsguld sedan 1984.Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Andreas Matz. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson.Referenter: Susanna Andrén, Radiosporten. Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

May 01 2022

43mins

Play

Ralf Edströms viktigaste mål

Podcast cover
Read more
Unge Ralf Edström har på nolltid blivit svensk fotbolls fixstjärna. Men när Sverige spelar avgörande VM-kvalmatch borta mot Ungern 1973 är han hämmad av en skada.

Ralf Edström är svensk fotbolls stora stjärnskott i början av 70-talet. Stortalangen från Degerfors är landslagets målgörare som är livsfarlig i huvudspelet. Det vet även den stora konkurrenten i VM-kvalet om. De har extra hård bevakning på Ralf, som spelar matchen småskadad. Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Andreas Matz. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson. Referenter: Tommy Engstrand och Orvar Bergmark, Radiosporten. Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Apr 17 2022

49mins

Play

Anders Svenssons förbannade stolpskott

Podcast cover
Read more
Anders Svensson är i sitt livs form när Sverige genom att vinna Dödens grupp skaffat sig ett kanonläge att gå riktigt långt i VM 2002.

Efter sitt drömmål mot Argentina i gruppspelet är Anders Svensson uppmärksammad av hela världen inför Sveriges VM-åttondelsfinal mot Senegal. Han och lagkamraterna har sett slutspelsträdet och känner att det nu finns ett kanonläge att få spela om medaljer. Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Martin Marhlo. Slutmix: Patrik Falck. Exekutiv producent: Ulla Svensson. Referenter: Lasse Granqvist och Ralf Edström, Radiosporten. Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Apr 03 2022

54mins

Play

Erik Niva och terrorattacken i Angola

Podcast cover
Read more
Aftonbladets Erik Niva hamnar mitt i sin journalistkarriärs största dramatik när han 2010 åker till Angola för att bevaka de Afrikanska Mästerskapen.

När Aftonbladets Erik Niva till slut fått visumtillstånd för att åka till Angola och bevaka de Afrikanska mästerskapen 2010 anar han inte vilket äventyr som väntar honom. Dagen innan öppningsmatchen mellan hemmalaget och Mali nås han av nyheten att en terrorattack har skett. Programledare, producent: Richard Henriksson.Producent, mixning: Martin Marhlo.Slutmix: Patrik Falck.Exekutiv producent: Ulla Svensson.Arkivljud: BBC, Eurosport, TPADet här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Mar 20 2022

53mins

Play

Lisa Dahlkvist och låtsasgubben på läktaren

Podcast cover
Read more
En tidigare petad Lisa Dahlkvist blir huvudperson i ett osannolikt straffdrama när ett utskällt svenskt landslag ställs mot USA i OS-kvartsfinalen 2016.

När Pia Sundhage tar över som förbundskapten tappar givna mittfältaren Lisa Dahlkvist sin plats i landslagets startelva. Till OS i Brasilien 2016 har hon kämpat sig tillbaka och är en nyckelspelare när ett nederlagstippat Blågult ställs mot regerande världs- och olympiamästarna USA. En motståndare som inte skyr några medel i form av fula tricks för att psyka sina motståndare.Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Martin Marhlo och Andreas Matz. Slutmix: Lisa Abrahamsson. Exekutiv producent: Ulla Svensson.Arkivljud: Sveriges Radio, Viaplay. Referenter: Paul Zyra och Richard Henriksson, Radiosporten. Henrik Strömblad, Viaplay.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Mar 06 2022

54mins

Play

Ronnie Hellström – världens bästa målvakt

Podcast cover
Read more
Med världens bästa målvakt Ronnie Hellström i laget möter Sverige i VM 1974 hemmalaget Västtyskland. I ösregnet i Düsseldorf måste Blågult vinna för att ha chansen att nå finalen.

Ronnie Hellström har fyra år efter den snöpliga VM-debuten i Mexiko tagit revansch i VM 1974 och i gruppspelet visat att han är turneringens bästa målvakt. Det svenska laget som överraskat har chansen att nå finalen, men då måste man besegra hemmanationen Västtyskland och alla deras världsstjärnor.Intervjun som gjordes med Ronnie Hellström i januari 2022 blev den sista han gjorde innan han avled den 6 februari.Programledare, producent: Richard Henriksson. Producent, mixning: Andreas Matz och Martin Marhlo. Slutmix: Josef Reinhold. Exekutiv producent: Ulla Svensson.Arkivljud: SVT, Sveriges Radio. Referenter: Bengt Grive, SVT. Åke Strömmer och Orvar Bergmark, Radiosporten.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Feb 20 2022

51mins

Play

Marcus Danielson – från arbetslös till landslagssuccé

Podcast cover
Read more
Trots att han från början inte ens är uttagen i truppen får plötsligt Marcus Danielson chansen att som 30-åring göra debut i landslaget i EM-kvalet mot Malta 2019.

På kort tid går Marcus Danielson från en klubblös tillvaro hemma i pojkrummet hos mamma till att vara dominant i allsvenskan. Hösten 2019 kallas han till och med in i landslagets EM-kval. Mycket överraskande, inte minst för honom själv, får han till och med chansen att spela från start.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo  Slutmix: Mariette Parling Exekutiv producent: Ulla Svensson Arkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Christian Olsson och Håkan Mild, Radiosporten.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Feb 06 2022

46mins

Play

Nebojsa Novakovic – från pistolhot till drömmål

Podcast cover
Read more
AIK:s stora stjärna Nebojsa Novakovic avslutar 1999 ett tumultartat decennium med att ställas mot superlaget Barcelona i första omgången av Champions League.

När Nebojsa Novakovic och hans familj flyr inbördeskriget i Jugoslavien etablerar han sig som en av de bästa spelarna i svensk fotboll. Samtidigt som bomberna faller över hemstaden Sarajevo blomstrar karriären på planen. Hösten 1999 får han chansen att mäta sig mot världsstjärnorna i FC Barcelona.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Andreas Matz  Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sveriges Radio, TV3. Referenter: Dag Malmqvist och Ralf Edström, Radiosporten. Lasse Kinch och Glenn Hysén, TV3.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.

Jan 23 2022

53mins

Play

Den ifrågasatte Anders Limpars revansch

Podcast cover
Read more
Sverige ska i hemma-EM 1992 spela öppningsmatch mot Frankrike. Nyckelspelaren är Anders Limpar som, trots succé i klubblaget Arsenal, av många svenskar anses vara för oberäknelig.

Anders Limpar är uppväxt bara några hundra meter från Råsunda Fotbollsstadion. Men trots hemmaplan, i dubbel bemärkelse, är det ett nervöst läge för Limpar. Inför EM-premiären mot Frankrike är han ifrågasatt av förbundskapten Tommy Svensson. Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo  Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla Svensson Arkivljud: Sveriges Radio Referenter: Lasse Granqvist och Ralf Edström, Radiosporten.

Jan 09 2022

46mins

Play

När Lagerbäcks Island chockade England

Podcast cover
Read more
Med Lars Lagerbäck som förbundskapten har lilla Island tagit sig till åttondelsfinal i EM 2016. Ingen ger dem på förhand en chans mot världsstjärnorna i det engelska landslaget.

Lars Lagerbäck är redan, efter att ha lotsat landslaget till sitt första stora mästerskap, en nationalhjälte på Island. En överraskande plats i åttondelen mot England gör fotbollsyran total på den lilla ön. Lagerbäck försöker gjuta mod i sina spelare genom att poängtera det faktum att han som tränare aldrig förlorat mot ett engelskt landslag.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sveriges Radio, ITV och RÚV Island. Referenter: Dag Malmqvist och Håkan Mild, Radiosporten. Clive Tyldesley och Glenn Hoddle, ITV. Gudmundur Benediktsson, RÚV.

Dec 12 2021

51mins

Play

När Torbjörn Nilsson blåste Beckenbauer

Podcast cover
Read more
Amatörerna i IFK Göteborg är kraftigt nederlagstippade mot det tyska storlaget Hamburg i UEFA-cupfinalen 1982. Det svenska hoppet står till att Blåvitt på topp har en av Europas bästa spelare, Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson har i den första finalmatchen mot Hamburg kapats fult och skadat ena foten, och får ta hemlig hjälp för att hinna bli spelklar i tid till returmatchen nere i Tyskland. Där ställs hans Blåvitt mot tyska seriesuveränen Hamburg, vars fans är så segervissa att de redan tryckt upp souvenirer som firar UEFA-cuptiteln.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Tommy Engstrand och Orvar Bergmark, Radiosporten.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Dec 05 2021

50mins

Play

När Pontus Jansson kräktes på Wembley

Podcast cover
Read more
En varm junieftermiddag 2021 är Brentfords lagkapten Pontus Jansson en enda match från att äntligen nå sitt stora mål: spel i Premier League. För Pontus som flera säsonger stupat på mållinjen är anspänningen så stor att kroppen till slut säger ifrån.

Pontus Jansson har investerat all energi i att leda lilla Brentford, klubben som inte varit i högsta ligan sedan 1947, till Premier League. När det är dags för play off-final mot Swansea på Wembley känner han att det här är nog sista chansen att nå sitt stora mål. Annars orkar han inte komma igen.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Andreas Matz Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sky Sports och Viasat. Referenter: Daniel Mann och Andy Hinchcliffe, Sky Sports. Niklas Holmgren, Viasat.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Nov 28 2021

48mins

Play

När hela Sverige ville #FreeDolina Rolfö

Podcast cover
Read more
Det som står mellan Sverige och en semifinal i VM 2019 är motståndaren man alltid förlorar mot: Tyskland. Fridolina Rolfö och de andra svenska spelarna påminns inför matchen om att det tyska spöket gjort livet surt för Blågult i över tjugo år.

Ett svenskt landslag i toppform har en gyllene möjlighet att ta sig till VM-semifinal. Men inför matchen mot Tyskland störs Fridolina Rolfö av en felcitering i tysk media som får det att framstå som att hon tänkt skada tyska superstjärnan Dzenifer Marozsan.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla Svensson Arkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Susanna Andrén och Richard Henriksson, Radiosporten.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Nov 21 2021

42mins

Play

Forsbergs bragd i Sankt Emilsburg

Podcast cover
Read more
Det svenska EM-laget 2021 får sin uppladdning störd av covidsmitta i truppen. Trots det finns, inför den sista gruppspelsmatchen mot Polen, en chans att ta sig vidare till åttondelsfinal som gruppetta. I en match som spelas på stjärnan Emil Forsbergs favoritarena.

Trots att landslaget är isolerat i en coronasäker bubbla under EM letar sig smittan in i truppen där Emil Forsberg är den stora stjärnan. Han som två år tidigare uppgavs ha en konflikt med förbundskaptenen och ska ha lämnat landslaget i protest efter att ha blivit utbytt. Emil Forsberg som fått ta emot hot och hat i sociala medier och fått vänja sig vid att folk pekar finger åt honom efter den kontroversiella övergången till RB Leipzig.Hör Emil Forsberg bland annat berätta om nervositeten i landslaget när spelare testade positivt för covid-19, uppståndelsen två år tidigare när han uppgavs lämna landslaget efter att ha blivit utbytt, den kontroversiella övergången till Leipzig. Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla Svensson Arkivljud: Sveriges Radio. Referenter: Susanna Andrén och Richard Henriksson, Radiosporten.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Nov 14 2021

44mins

Play

Lasse Granqvist om när allt sket sig för Ghana

Podcast cover
Read more
I sitt sista VM som kommentator på Radiosporten är Lasse Granqvist på plats när Ghana och Uruguay möts i kvartsfinalen. Ghana har den sydafrikanska publiken med sig när de har chansen att som första afrikanska lag någonsin nå en VM-semifinal.

Redan som barn brukade Lasse Granqvist referera de andra barnens matcher på lekplatsen. Många år senare är han sommaren 2010 Sveriges mest folkkära fotbollskommentator, utsänd på fotbolls-VM i Sydafrika för Radiosportens räkning. Kvartsfinalen mellan Ghana och Uruguay ska visa sig bli en historisk match som han aldrig kommer att glömma.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sveriges Radio Referenter: Lasse Granqvist och Richard Henriksson.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Nov 07 2021

47mins

Play

Johan Mjällby och elddopet i Old Firm

Podcast cover
Read more
Tre dagar efter att Johan Mjällby hösten 1998 skrivit på sitt första proffskontrakt slängs han rakt in i startelvan när ett pressat Celtic ställs mot ärkerivalen Rangers i det mytomspunna Old Firm-derbyt.

Efter ett omtumlande år har Johan Mjällby vunnit SM-guld med AIK, gjort målsuccé i landslaget och nu blivit proffs i skotska storklubben Celtic. Han har precis skrivit på kontraktet och gör sig redo för att åka tillbaka till Sverige och packa flyttlådorna. Då får han plötsligt veta att han ska slängas rakt in i startelvan i det klassiska hatmötet Old Firm, mot Glasgowkonkurrenten Rangers.Programledare, producent: Richard Henriksson Producent, mixning: Martin Marhlo Slutmix: Patrik Falck Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Celtic TVDet här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Oct 31 2021

45mins

Play