OwlTail

Cover image of Politiikkaradio
(1)
Music

Politiikkaradio

Updated 24 days ago

Music
Read more

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla. Toimittajina Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

Read more

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla. Toimittajina Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

Best weekly hand curated episodes for learning

Cover image of Politiikkaradio

Politiikkaradio

Latest release on Jan 21, 2021

Best weekly hand curated episodes for learning

The Best Episodes Ranked Using User Listens

Updated by OwlTail 24 days ago

Rank #1: Trumpin lentokielto eurooppalaisille: koronavirustoimi ja kauppapoliittinen ase?

Podcast cover
Read more
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti koronaviruksen johdosta lentomatkustuskiellon Manner-Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 päiväksi. Lentokielto ei koske Iso-Britanniaa. Miksi Trump turvautui poikkeuksellisen laajaan lentokieltoon?

Onko eurooppalaisille asetettu lentokielto taistelua koronavirusta vastaan ja samalla kauppapoliittista taistelua Eurooppaa vastaan?

Ovatko koronavirustoimenpiteet Euroopassa ja EU-maissa olleet oikein vai väärin mitoitettuja? Onko päätöksenteko Euroopan parlamentissa vaarassa pysähtyä koronaviruksen takia?

Kuinka suuret tukipaketit Euroopassa tarvitaan koronaviruksen talousvaikutusten takia?

Vieraana ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (epp), Miapetra Kumpula-Natri (s&d) sekä Silvia Modig (GUE-NGL).

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Mar 12 2020

30mins

Play

Rank #2: Politiikan tila Suomessa - nyt!

Podcast cover
Read more
Uuden vuosikymmenen ensimmäiset valtiopäivät avattiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) puheilla. Minkälaisessa poliittisessa tilanteessa Suomi aloittaa uuden politiikan kymmenluvun?

Miksi puolueiden kannatus elää enemmän kuin aikoihin? Miksi keskustan kannatus hätyyttelee kaikkien aikojen pohjalukemia? Repiikö Perussuomalaisten kannatus kokoomuksen kahtia oikeistosiipeen ja liberaalisiipeen? Onko kokoomus strategisen valinnan edessä?

Entä mitä tapaus Mäenpää kertoo nykypolitiikan tilasta ja vallitsevasta politiikan kulttuurista? Mitä politiikassa saa sanoa ja mitä ei?

Vieraana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Feb 07 2020

48mins

Play

Similar Podcasts

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Uutisraportti podcast

Tiedeykkönen

Pyöreä pöytä

The Ulkopolitist

Ykkösaamu

Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Politbyroo

Aristoteleen kantapää

Ruben Stiller

Päivystävät dosentit

12 diktaattoria

Juuso Pekkinen

Yle Uutiset

Jari Sarasvuo

Rank #3: Donald Trumpin haastajat hyökkäilevät toisiaan vastaan - demokraattien esivaalikisa kiihtyy

Podcast cover
Read more
Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalien esivaaleja. Demokraatit valitsevat istuvalle presidentille Donald Trumpille haastajan joukostaan.

Haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja toimittaja, kirjailija Maria Annala.

Las Vegasissa käytiin eilen kiihkeä vaaliväittely demokraattien presidenttiehdokkaan paikasta kisaavien kesken.

"Oli aikamoinen väittely, hyvin aggressiivisesti lähtivät toisiaan vastaa hyökkäilemään," Annala sanoo.

"Nyt pitää näyttää, että on tarpeeksi vahva ja aggressiivinen jotta pärjää Trumpia vastaan," Salonius-Pasternak toteaa.

Miksi New Yorkin ensinen pormesteari Michael Bloomberg oli suuremman haaston kohteena kuin ykköspaikkaa gallupeissa pitävä Bernie Sanders? Bloomberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Annala arvioi, että Bloomberg on liiankin samanlainen Trumpin kanssa pärjätäkseen lopullisessa kisassa.

"Ne joita demokraattien pitäisi saada riittävä määrä vaaliuurnille, ovat niitä jotka inhoavat Trumppia, inhoavat seksistisiä kommentteja, inhoaa kaikkea sitä, mitä hän edustaa. Eivät he tule äänestämään ollenkaan, jos katsovat, että siellä on kaksi samanlaista vanhaa valkoista ukkoa, joilla molemmilla on törkyturpa ja epämiellyttävä käytös," Annala pohtii.

Bloomberg on käyttänyt kampanjaansa noin 400 miljoonaa dollaria.

"Bloombergilla ei ole mitäään muuta kuin rahaa ja sitä riittää. Hänellä on niin paljon käteistä käytettävänä, ettei sitä voi edes survoa sinne järjestelmään. Käytännössä ei ole edes tarpeeksi mainospaikkoja myydä että voisi käyttää kaiken rahansa", Salonius-Pasternak sanoo.

Miksi Bernie Sanders johtaa mielipidemittauksia? Hän vetoaa selkeästi erityisesti nuorempaan väestöön. Sanders käyttää avoimesti sanaa sosialismi, vaikka suuri osa amerikkalaisista pitää sitä kirosanana.

Politiikkaradiossa käydään läpi demokraattien esivaalien kärkinimet. Kuka demokraattien esivaalien ehdokkaista olisi paras haastaja Donald Trumpille?

Toimittajana Linda Pelkonen.

Feb 20 2020

34mins

Play

Rank #4: Puheet päreiksi: Eduskunnan loppuvuosi ja al-Hol-viikon sanasodat

Podcast cover
Read more
Politiikan vuosi eduskunnassa päättyi budjettiäänestyksiin ja al-Hol-välikysymykseen. Erityisesti kiistat al-Holin Isis-äideistä ja heidän lapsistaan peittivät alleen kaiken muun. Minkälaisissa sanasodissa eduskunnan al-Hol-hulabaloo kiteytyi? Mihin jäi puhe budjetista?

Mikä on al-Hol-viikon päivän politiikan sana?

Mikä sana kiteyttää koko politiikan syksyn 2019?

Kuinka roisi oli vuoden tärkein eduskuntapuhe, eli kuttupuhe? Kenelle lankesi kunnia kuttupuheen pitämisestä?

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

Dec 20 2019

45mins

Play

Most Popular Podcasts

The Joe Rogan Experience

TED Talks Daily

The Tim Ferriss Show

The Daily

Stuff You Should Know

Oprah's SuperSoul Conversations

Armchair Expert with Dax Shepard

Rank #5: Sirpa Paatero Fortumin Uniper-kaupasta: ilmastotavoitteet huomioidaan

Podcast cover
Read more
Mitä tulee olemaan valtion omistajaohjauspolitiikka tällä hallituskaudella?

Haastateltavana kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.). Toimittajana Linda Pelkonen.

Hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä. Miten ilmastotavoitteet huomioidaan valtionyhtiöiden toiminnassa?

Erityisesti Fortumin kannalta ilmastotavoitteet ovat tärkeitä. Fortumista on tulossa pian toteutuvat Uniper-kaupan myötä ensi vuonna yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Miten omistajaohjausministeri ratkaisee tämän ongelman?

Edelliset omistusohjausministerit Mika Lintilä (kesk.) ja Juha Sipilä (kesk.) halusivat laittaa taseet töihin. Sipilän hallituksen aikana valtion omistajaohjauspolitiikkaa ja päätöksentekoprosessia muutettiin merkittävästi. Nyt Paatero kertoo Politiikkaradiossa, että hän aikoo ainakin osin muuttaa tuota prosessia.

Paatero kertoo, että sote-uudistukseen ollaan tekemässä kaksi merkittävää muutosta verrattuna edellisen hallituksen sote-suunnitelmaan. Tuleeko sote-hallintoalueille oma sote-vero?

"Vuoden päästä tiedetään minkälainen sote-vero tulee", Paatero sanoo.

Nov 20 2019

29mins

Play

Rank #6: Syynäys hallituksen korona-toimiin: oliko pääministerin ilmoitus uskottava?

Podcast cover
Read more
Sanna Marinin (sd.) pääministerin ilmoitus kuultiin eduskunnassa eilen keskiviikkona. Oliko ilmoitus korona-kriisin hoidosta uskottava?

Keskustelemassa ovat kansanedustajat Maria Guzenina (sd.), Jussi Saramo (vas.) sekä Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.).

Hallituksen edustajat Guzenina ja Saramo myöntävät, että ongelmia korona-kriisin hoidossa on ollut, mutta korostavat, että päälinja on ollut hyvä ja johtanut koronatartuntojen vähenemiseen.

"Suomella on aikalailla päinvastainen strategia kuin Ruotsilla, mikä näkyy tilastoissakin", Guzenina sanoo.

Oppositosta on tullut kritiikkiä hallitukselle erityisesti epäonnistuneista maskikaupoista, epäselvästä tilanteesta Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä yritystukien kohdentumisesta.

"Oli väärä valinta käyttää kehittämistukia. Suurin osa tuista on mennyt järkeviin kehittämishankkeisiin, mutta hallitus haluaa säilyttää nykyisiä työpaikkoja, ja siihen tarvitaan toisenlaisia tukia kuin kehittämistukia", Saramo toteaa.

Tavio kritisoi hallituksen toimintaa korona-kriisissä.

"On ollut isoja virheitä ja sähläystä. Olen myös koko strategiasta eri mieltä", hän toteaa. Hänen mielestään hallituksen olisi pitänyt ottaa nykyistä tiukemmat rajoittamistoimet käyttöön.

Hallitus päätti eilen keskiviikona, että peruskoulut voivat avata ovensa 14. toukokuuta. Miksi tähän päädyttiin juuri nyt?

Hallitus perustelee koulujen avaamista parantuneella tartuntatilanteella.

Miten korona-kriisin hoidossa tehdään seuraavaksi?

Guzenina kertoo, että on edelleen monia kysymyksiä mietittävänä.

"Hallitushan ei vieläkään ole päättänyt kaikkia toimia. Esimerkiksi miten kuntia tullaan tukemaan. Jos kuntien talous romahtaa, hyvintointiyhteiskunta romahtaa. Tämä on hallituksessa hyvin tiedossa", hän sanoo.

Toimittajana on Linda Pelkonen.

Apr 30 2020

34mins

Play

Rank #7: "Hallitus tukee tätä budjettia täysin"

Podcast cover
Read more
Rinteen hallitus päätti budjettiriihessä lisätä valtion menoja noin miljardilla. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on täysin sitoutunut budjettiin. Perutaanko menolisäykset, jos valtion verotulot eivät kasva?

Entä haluaako hallitus haluaa myydä valtion yhtiöitä, vaikka lainarahaa saisi halvalla?

Riittävätkö hallituksen ilmastotoimet jos tavoitellaan hiilineutraaliutta ja hiilen energiakäytön kieltoa? Miksi turpeen verotukea ole poistettu?

Vieraana on valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Sep 25 2019

30mins

Play

Rank #8: Suomen ilmastotavoitetta kuvataan "kovaksi" - mitä hiilineutraalius vaatii?

Podcast cover
Read more
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla teki raportin, jossa esiteltiin kolme skenaariota Suomen hiilipäästöjen kehitykselle. Mikä skenaario on todennäköisin?

Studiossa Etlan tutkija Ville Kaitila ja Aalto Yliopiston professori Peter Lund.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Etlan mukaan tavoite on kova. Onko se liian kova, vai voidaanko siihen jollain keinoilla päästä?

Sanna Marinin hallitus aikoo valmistella kestävän kehityksen tiekartan, jonka ensimmäinen vaihe valmistuu kevään kehysriiheen mennessä. Mitä tuolta tiekartalta pitää vaatia? Voidaanko ilmastonmuutos taittaa verotuksella?

Kaitila korostaa, että Suomen ja suomalaisten yritysten pitäisi nyt nähdä mahdollisuudet uusien teknologioiden kehittämiselle, koska niillä on kasvavat maailmanmarkkinat.

Lundin mukaan suuri osa Suomen hyvinvoinnista tulee jatkossa insinööriosaamisesta ja ilmastonmuutokseen liittyvistä innovaatioista.

Toimittajana Linda Pelkonen.

Jan 22 2020

49mins

Play

Rank #9: Venäjän paikallisvaalit - mureneeko valtapuolueen ja systeemiopposition valta?

Podcast cover
Read more
Venäjällä sulatellaan paikallisvaalien tulosta. Vaalitarkkailujärjestö Golos, riippumaton media ja oppositio ovat raportoineet vaalivilpistä, painostuksesta ja epäselvyyksistä. Valtiollinen media sen sijaan on julistanut tietoja vaalirikkomuksista valeuutisiksi.

"Vaalit on epärehelliset ja näillä mennään, mutta näissä vaaleissa oli mielenkiintoista Navalnyin mobilisoima taktinen äänestäminen, joka Moskovassa näytti tuottavan ehkä odotettuakin paremman tuloksen", sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

"Jopa osa Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaista kieltäytyi osallistumasta vaaleihin Yhtenäinen Venäjä -puolueen tunnuksin. Kansalaisten paine sitä puoluetta ja sen toimintaa kohtaan on niin suuri", toteaa puolestaan Aleksanteri-instituutin johtaja ja Markku Kangaspuro Politiikkaradiossa.

Mikä on paikallisvaalien merkitys ja arvo Venäjällä?

Venäjän paikallisvaaleja analysoivat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ja Aleksanteri-instituutin johtaja ja Markku Kangaspuro.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Sep 10 2019

40mins

Play

Rank #10: Demokratisoituva jättiläinen vai yksinvaltaan peruuttava diktatuuri?

Podcast cover
Read more
Kiinan kommunistinen puolue on ottanut tehtäväkseen "Kiinan unelman" ja "suuren kansallisen uudelleenheräämisen" toteuttamisen. Yksinvaltaiseen asemaan tukeutuva puolue haluaa tulla verratuksi Kiinan muinaisaikojen mahtaviin dynastioihin. Puhuvatko kommunistisen Kiinan nykyhallitsijoiden neuvonantajat samaa kieltä kuin neuvonantajat tuhansia vuosia sitten?

Miten Kiinassa vaikutusvaltaisen kungfutselaisuuden, tai sen siteeratuimman ajattelijan Mengzin, opit ovat sovitettavissa yhteen kommunistisen puolueen yksinvallan kanssa? Kuinka varmaa tai epävarmaa on Kiinan pysyminen yksipuoluejärjestelmänä?

Onko Kiinan demokratisoituminen haihattelua? Onko rauhanomaisen vallanvaihdon mahdollisuus pois pelistä? Miksi Kiina on perääntynyt yhden vahvan johtajan järjestelmään?

Vieraana on kungfutselaisuuden tärkeimmän ajattelijan Mengzin Veljellisyyden tie -klassikkoteoksen suomentaja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Feb 26 2020

1hr 5mins

Play

Rank #11: Sanna Marin ja Katri Kulmuni: uuden punamullan voimakaksikko?

Podcast cover
Read more
Uuden hallituksen rakentaminen on pääministeri Antti Rinteen (sd.) eron jälkeen käynnissä. SDP:n puoluevaltuusto päätti täpärässä äänestyksessä ehdottaa pääministeriksi Sanna Marinia. Marinista Suomi on saamassa historiansa nuorimman pääministerin. Eduskunta äänestänee uudesta pääministeristä tiistaina 10.12.

Mikä muuttuu kun pääministeri Antti Rinne vaihtuu Sanna Mariniin? Saako Suomi nyt sanavalmiin pääministerin? Muuttuuko poliittinen linja, jos hallitusohjelma ei muutu?

Syntyykö Sanna Marinista (sd.) ja valtiovarainministeriksi esitettävästä Katri Kulmunista (kesk.) uuden punamullan voimakaksikko?

Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat uuden hallituksen muodostamista ja Sanna Marinin (sd.) nousua uudeksi pääministeriksi.

Dec 09 2019

29mins

Play

Rank #12: Työntääkö maksimaalisen paineen politiikka Iranin neuvottelupöytään vai käykö päinvastoin?

Podcast cover
Read more
Joulukuun lopun raketti-iskut, Iranin vallankumouskaartin komentajan likvidointi sekä vastaiskut Yhdysvaltain sotilaiden käyttämiin tukikohtiin Irakissa ovat lisänneet sodan riskiä Yhdysvaltain ja Iranin välillä.

Pakottaako Trumpin hallinnon harjoittama maksimaalisen paineen politiikka Iranin neuvottelupöytään, vai onko linja virhearvio?

Onko Trumpin kova linja suhteessa Iranin ydinsopimukseen johtanut Lähi-idän politiikan umpikujaan? Minkälaista loppunäytöstä Trump tavoittelee Iranin suunnalla?

Entä minkälaista valtatasapainoa Iran rakentaa Lähi-idässä?

Lähi-idän tilannetta sekä Iranin ja Yhdysvaltain välisiä suhteita analysoivat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen sekä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Jan 14 2020

30mins

Play

Rank #13: Miltä Suomi näyttäisi jos huipputuloiset saisivat päättää?

Podcast cover
Read more
Demokratiaan uskovat ja poliitikkoja kehuvat huipputuloiset kuuluvat pieneen vähemmistöön, näin kerrotaan viime viikolla julkastussa kirjassa Huipputuloiset - Suomen rikkain promille.

Haastattelussa Huipputuloiset -kirjan kirjoittaja akatemiatutkija Hanna Kuusela. Haastattelijana Linda Pelkonen.

Valtaosa Suomen huipputuloisista ovat korkeakoulutettuja, ja monet heistä eivät ymmärrä julkisen sektorin, ay-liikkeen ja sosiaaliturvan roolia yhteiskunnassa. Miltä Suomi näyttäisi jos he saisivat päättää?

“Onhan meillä esimerkkejä maista, joista ay-liikkeen toiminta on hyvin rajoitettua ja rikkaat pysyvät rikkaina ja köyhät köyhinä, eikä etenemisen mahdollisuuksia ole”, Kuusela kertoo.

Entä miten huipputuloiset Suomessa vaikuttavat politiikkaan? Onko heillä merkittävää valtaa ja miten he vaikutusvaltaansa käyttävät?

Sep 09 2019

39mins

Play

Rank #14: Brexit-saagan jatko: käänne, ero vai uusi tuotantokausi?

Podcast cover
Read more
Brittiparlamentin alahuone äänesti pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta brexit-sopimuksesta. Ensin äänestettiin ottaako alahuone brexit-sopimuksen käsittelyyn. Sen jälkeen suostuuko parlamentti pääministerin vaatimaan lakipaketin pikakäsittelyyn.

Ensimmäisen äänestyksen Johnson voitti. Äänestys oli pääministerille merkittävä erävoitto. Seuraavan äänestyksen pääministeri hävisi: merkittävä tappio pääministerille.

Mitä parlamentin alahuoneen äänestykset uudesta brexit-erosopimuksesta merkitsevät?

Asettuiko alahuone Johnsonin erosopimuksen taakse, vai vain hyväksyi lakipaketin valiokuntakäsittelyn? Johtaako pikakäsittelyn tyrmääminen erosopimuksen muuttamiseen?

Merkitseekö parlamentin vaatima lisäaika eropäivän lykkääntymistä? Onko Johnsonin neuvottelemaan brexit-sopimukseen leivottu kovan eron porsaanreikä?

Miten brexit-käsikirjoitus jatkuu?

Brexit-tilannetta analysoimassa ovat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa tutkimuksen keskuksesta.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Oct 23 2019

37mins

Play

Rank #15: Astuuko Eurooppa saksalaisesta komennosta ranskalaiseen?

Podcast cover
Read more
Vallansiirto Euroopan komissiossa ja Euroopan keskuspankissa on käynnissä. EKP:n italialainen pääjohtaja Mario Draghi ja komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker Luxemburgista astuvat syrjään. Heidät korvaa kaksi naista: Ranskan entinen valtiovarainministeri ja IMF:n entinen pääjohtaja Christine Lagarde sekä Brysselissä syntynyt saksalainen Ursula von der Leyen.

Mikä Euroopassa muuttuu vallansiirron myötä? Astuuko Eurooppa saksalaisesta komennosta ranskalaiseen?

Vieraina ovat kirjeenvaihtaja, toimittaja ja kirjailija Helena Petäistö sekä poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Sep 20 2019

29mins

Play

Rank #16: Putin ja Erdogan tapasivat: mitä tapahtuu Syyrian sodalle ja pakolaisille?

Podcast cover
Read more
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen torstaina Moskovassa toi ainakin kaksi uutista: Syyriassa alkaa tulitauko ja M4-moottoritietä aletaan valvoa yhdessä Turkin ja Venäjän avulla.

Oliko Erdoganin ja Putinin tapaaminen menestys ja jos oli niin kenelle?

Haastateltavina CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio ja toimittaja, kirjailija Tom Kankkonen. Toimittajana Linda Pelkonen.

Patokallio arvioi, että vaikka tulitauko saatiin, se voi olla lyhytaikainen.

Kankkonen toteaa, että Venäjä on Syyrian liittolaisena äärimmäisen tärkeä, koska jos Venäjä ei suojelisi Syyriaa, Turkki saattaisi tehdä pahaa jälkeä Syyriassa.

Syyrian sota on kestänyt noin yhdeksän vuotta ja Syyriasta on paennut yli viisi miljoonaa ihmistä, joista noin 3,6 miljoonaa on Turkin pakolaisleireillä.

Miten Syyrian sotaan voitaisiin saada ratkaisu?

Patokallion mielestä Turkin ja EU:n välinen sopimus rajavalvonnasta ja pakolaisleirien hoidosta on laastariratkaisu. Kestävässä ratkaisussa pitäisi kiinnittää huomio Syyrian rakentamiseksi sellaiseksi, että kansalaiset voivat kokea sen rauhalliseksi asua. Hän korostaa, että kyse ei ole myöskään pelkästään kapinallisten viimeisestä saarekkeesta Idlibistä.

Patokallio ja Kankkonen pohtivat myös, mitä Eurooppa voisi tehdä Syyrian tilanteen parantamiseksi.

Syyrian sodan juurisyitä olivat muiden muassa kansalaisten eriarvoistuminen, korruptio ja demokratian kaipuu. Myös kuivuutta ja huonoja satoja on pidetty juurisyynä Syyrian hallintoa vastaan nousseisiin kapinoihin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaina Ylelle, että EU voisi ottaa Turki kanssa puheeksi Turkin eteläpuolisen alueen, jonka Turkki loppusyksystä tyhjensi.

"Sinne aikanaan kaavailtiin jonkinnäköistä leiriä. Nyt olisi tilaa sellaista tehdä. Mutta aivan varmasti EU joutuu keskustelemaan tästä Turkin kanssa," Niinistö sanoi.

Kankkonen huomauttaa, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että tämä Turkin valtaama alue, johon Erdogan olisi mielellään viemässä miljoona ihmistä, ei tule kysymykseen.

"Erdogan on mielessään piirrellyt pieniä taloja sinne ja voisi lähettää sinne noin miljoona ihmistä. Että ihmiset eivät Syyriaan palaisi koteihinsa vaan palaisi jonkun toisen kotiin", Kankkonen kertoo.

Mar 06 2020

32mins

Play

Rank #17: Miten alustatalous muuttaa työelämää ja yritysten kilpailutilannetta?

Podcast cover
Read more
Miten internetin digitaaliset alustat muuttavat työtä ja työelämää? Siirretäänkö työntekijän asemassa oleville ihmisille yrittäjäriskiä?

Haastateltavana on Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Maija Mattila, joka on kirjoittanut kirjan Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa - ongelmista ratkaisuihin. Alustatalousyrityksiä ovat esimerkiksi ruokakuljetusyritykset kuten Wolt tai Foodora tai kuljetuspalvelu Uber. Alustatalouden kautta tehdään myös esimerkiksi siivoustyötä ja kääntämistä.

Mattilan mukaan jotkut alustayritykset teettävät työtä yrittäjätyönä silloinkin kun työ on yrityksen yksityiskohtaisesti kontrolloimaa. Missä menee työntekijän ja mikroyrittäjän raja? Ohittaako alustatalous työmarkkinapöydässä sovitut säännöt?

Vääristyykö kilpailutilanne jos alustatalousyritys jättää työnantajamaksut maksamatta? Mitä Suomi voi oppia Britannian ja Ruotsin kokemuksista?

Toimittajana Linda Pelkonen.

Feb 05 2020

34mins

Play

Rank #18: Koronapandemian poliittiset seuraukset: onko virus valtioille kuin huono avioliitto vai päinvastoin?

Podcast cover
Read more
Britit lähtivät liikkeelle laumasuojalla. Saksassa on vedottu solidaarisuuteen. Ruotsissa omaan vastuuseen. Suomessa julistettiin poikkeustila. Unkarissa asetettiin hätätila määräämättömäksi ajaksi. Mitkä ovat koronakriisin poliittiset seuraukset Euroopassa?

Onko eurooppalainen solidaarisuus koetuksella? Palauttaako pandemia vahvan valtion? Vai peruuttaako Saksa koronan pakottamana ordoliberalismistaan? Joutuvatko britit pidentämään brexitin siirtymäaikaa?

Onko koronakriisi valtioille kuin huono avioliitto: se saa poliittisista järjestelmistä huonoimmat puolet esiin? Vai käykö päinvastoin?

Muuttuuko Amerikka-keskeinen maailmanjärjestys pandemiaoloissa?

Koronakriisin poliittisia vaikutuksia analysoi Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkija Timo Miettinen.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Apr 02 2020

40mins

Play

Rank #19: Erikoislähetys hallituskriisistä - pääministeri Antti Rinteen (sd.) eron syyt ja seuraukset

Podcast cover
Read more
Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroa ja Rinteen hallituksen kaatumista.

Dec 03 2019

46mins

Play

Rank #20: Suomenkin yhteiskunta polarisoituu - miksi sillanrakentajat mokaavat?

Podcast cover
Read more
Miten vastakkainasettelujen äitymistä konflikteiksi voidaan yhteiskunnassa estää?

Haastattelussa väestösuhteisiin erikoistunut sovittelija Miriam Attias ja tutkija, sovittelija Jonna Kangasoja, jotka ovat kirjoittaneet kirjaan Me ja ne - Välineitä vastakkainasettelujen aikaan (Into 2020).

Polarsioituvassa tilanteessa ihmiset ottavat erilaisia rooleja: yllyttäjä, liittyjä, sillanrakentaja, syntipukki ja hiljaiset. Usein yllättäen sillanrakentajat hyödyttävät yllyttäjien tarkoitusperiä.

"Sillanrakentaja saattaa kutsua yhteen sellaiset jotka eivät edes halua käydä keskustelua. Kutsuttuna on usein ne joilla on vahvat ja mustavalkoiset mielipiteet - se mustavalkoistaa mielipiteitä," Attias kertoo.

Yleinen virhe sovittelussa on pyrkiä lopettamaan erimielisyydet liian nopeasti, ja riskinä on ongelmien niin sanottu maton alle lakaiseminen.

Miten pitäisi suhtautua esimerkiksi uskonnollisiin kiistoihin tai äärimmäiseen nationalismiin ilman, että lisää polarisoitumista näissä kysymyksissä?

"Suomella on mahdollisuus kirjoittaa oma historiansa ja olla seuraamatta muiden maiden merkkejä," Kangasoja sanoo.

Attias ja Kangasoja kertovat keinoja sovitella vaikeissa konfliktiherkissä tilanteissa. Kangasoja on sovitellut esimerkiksi Tenojoen kalastuskiistaa sekä susiin liittyvää erimielisyyttä.

Yhdysvalloissa aborttikiistan sovitteluun kehitettiin PCP-menetelmä 1980-luvulla. Menetelmää on sovellettu myöhemmin myös aselakeihin, samansukupuolisten avio-oikeutta ja etnisiä jännitteitä koskeviin kiistoihin.

Toimittajana Linda Pelkonen.

Feb 17 2020

36mins

Play