OwlTail

Cover image of Cykla i P1

Cykla i P1

En serie som handlar om hur cykeln kan lösa några av samtidens problem.Ansvarig utgivare: Nina Glans

Popular episodes

All episodes

Read more

En serie som handlar om hur cykeln kan lösa några av samtidens problem.Ansvarig utgivare: Nina Glans

Cykla i P1

Podcast cover
Read more
Vi undrar om det finns ett cyklisthat och pratar med trafikpsykologen, yrkeschauffören och yrkescyklisten om hur det yttrar sig ute i trafiken och på nätet.

Oct 15 2020

24mins

Play

Cykla i P1

Podcast cover
Read more
Cykling kan vara ett sätt att minska spridningen av Coronaviruset. Trots ökad cykelförsäljning och nya cyklister finns få insatser för att underlätta för cyklister på städernas gator.

Oct 08 2020

24mins

Play

Cykla i P1

Podcast cover
Read more
Vi tar reda på när cyklarna får följa med på tågen. Från den svenska tåghistorien med cykelpollettering till dagens EU-förhandlingar om cykelplatser på alla tåg.

Oct 01 2020

24mins

Play

Cykla i P1

Podcast cover
Read more
Cykeln kan ge rörelsefrihet till personer med olika funktionsnedsättningar. Vi möter armcyklisten som får hinder på vägen och barn med Downs syndrom som övervinner andra hinder.

Sep 24 2020

24mins

Play

Debatten om cykelhjälmen

Podcast cover
Read more
Diskussionen om att ha cykelhjälm eller inte tar plats i sociala medier och på den politiska agendan. Vi undrar vad debatten handlar om och möter cykelexperter, olycksoffer och debattörer.

Jul 17 2019

25mins

Play

Barnen slutar cykla

Podcast cover
Read more
Barn och unga cyklar allt mindre i Sverige. Trots att det oroar föräldrar, politiker och experter görs få insatser för att vända trenden.

Jul 10 2019

25mins

Play

Cykeln som jobbskapare

Podcast cover
Read more
Cykeln kan få hjulen på arbetsmarknaden att snurra. En miljon jobb kan skapas i Europa och några av dem finns redan i Ängelholm, Varberg och Stockholm.

Jul 03 2019

25mins

Play

Cykling i naturen

Podcast cover
Read more
Stigcyklingen sätter sina spår i landskapet. Vi besöker industriorten som har blivit en turistdestination och naturreservatet där cykling skapar konflikter.

Jun 26 2019

25mins

Play

Trafikbrotten mot cyklister

Podcast cover
Read more
I flera rättsfall har cyklister blivit prejade eller påkörda när de har cykelpendlat eller klungtränat. Vi frågar oss om det handlar om trafikolyckor eller beräknat våld?

Vi möter motionscyklisten Louise Åkerblom som väntar på en dom efter att hon blev utsatt, och en pensionerad men dedikerad polis som guidar oss genom brotten i trafiken.

Jul 18 2018

26mins

Play

Kvinnligt cyklande

Podcast cover
Read more
Historiskt har cykeln varit ett redskap för kvinnorörelsen, och används än idag, trots att statistiken visar en jämställd cykling.

Vi följer med tävlingscyklisten Susanne Ljungskog och hennes kvinnliga nätverk på ett lopp, pratar med etnologer om 1800-talets cykelkamp och träffar dödshotade Shamima Aktar som lärde sig cykla efter att hon flydde till Sverige.

Jul 11 2018

26mins

Play

Elcykelpremien - valfläsk eller klimatsmart?

Podcast cover
Read more
Allt fler köper en elcykel och med ett statligt bidrag fördubblas försäljningen i Sverige, men varför ska elcyklar gynnas?

Vi möter det äldre gotländska paret som elcyklar för klimatet och hälsan, synar regeringens elcykelpremie och intervjuar konsumentminister Per Bolund (MP). Regeringen kallar det för en klimatinvestering och oppositionen säger att det är en onödig subvention.

Jul 04 2018

26mins

Play

Har vi en cykelboom?

Podcast cover
Read more
Har cykeln fått ett nytt genomslag i det svenska samhället eller har vissa platser blivit mer cykelvänliga än andra?

I säsongens första avsnitt möter vi familjen Bergh Tillman i småstaden Flen. Hos dem lyser cykelboomen med sin frånvaro. Samtidigt trängs mängder av cyklister med bussar, bilar och gångtrafikanter i Uppsala, en stad som nyligen utnämndes till årets bästa cykelstad.

Jun 27 2018

26mins

Play

Cyklisterna - om de som tar strid för cyklingen

Podcast cover
Read more
Cyklisterna - vilka är de är och hur ses de av sin omgivning? Vi möter dem på landsbygden i Småland, på cykelbanan i Stockholms innerstad och i Sydafrika.

Hur en cyklist betraktas av sin omgivning skiftar över tid och från plats till plats. I sista avsnittet av Cykla i P1 träffar vi några av dem som tagit strid för cyklingen. Stella Fare som kämpade för cykelbanor på 1990-talet berättar om de starka motståndet hon mötte. ”Det var som en fars. Jag pekades ut som en galen diktator”. Familjen Forsärla som bor på den småländska landsbygden och cyklar åtta kilometer in till Tranås varje dag har blivit ’de billösa cyklisterna’ med hela bygden. Vi reser också till Sydafrika där Beverly Roode lär barn cykla. "Det är viktigt att barn kan cykla eftersom chanserna att de går kvar i skolan ökar", säger hon.

Aug 11 2015

25mins

Play

Ekonomin - om cykeln som vinstmaskin

Podcast cover
Read more
Hur kommer sig att det ofta är tio gånger mer lönsamt att satsa på cykelbanor än motorvägar? Vi synar samhällskalkylerna och möter Johan Hellströmer som sparat många tusenlappar och timmar på att cykla istället för att köra bil.

I det tredje avsnittet fördjupar vi oss i de ekonomiska kalkylerna. Trafikexpert Krister Spolander förklarar de största nyttorna av cykling ur ett samhällsperspektiv. Janette Sadik-Kahn som införde New Yorks stora cykelprogram under borgmästare Michael Bloomberg berättar att hon såg det som en ekonomisk utvecklingsstrategi. Vi besöker också Grekland där cyklingen fått ett uppsving till följd av den ekonomiska krisen.

Aug 04 2015

25mins

Play

Hälsan – om cykeln som medicin

Podcast cover
Read more
Vardagsrörelse som cykling kan göra oss friskare, både fysiskt och psykiskt. Vi möter Sven-Erik Bäckström som tog sig ur en djup livskris med hjälp av cykeln.

När stillasittandet blivit vår tids cigarett kan cykeln ge oss den nödvändiga vardagsrörelsen. ”Om alla Stockholmare som bor nära sin arbetsplats och kör bil till jobbet istället skulle cykla, skulle 80 liv kunna räddas varje år”, berättar professor Peter Schantz som forskar om vardagscyklingens påverkan på hälsan. Många barn skjutsas till skolan nu mer än aldrig tidigare. I en skola i Linköping har man satsat på cykling. Vi möter några av barnen som cyklar till skolan istället för att åka bil. Före detta polisbefälet Sven-Erik Bäckström i Umeå berättar hur han tog sig ur en djup livskris genom att cykla. ”För mig har cyklingen fungerat som ett må-gott-piller”, säger han.

Jul 28 2015

25mins

Play

Staden – om hur cykeln förändrar staden

Podcast cover
Read more
Urbaniseringen gör gatuytan till en bristvara och cykeln lyfts fram som en lösning på trängseln i städerna. Vi får följa med till Detroit, Köpenhamn och Stockholmsförorten Bredäng.

Det är en gaturevolution som pågår. Det är ekonomiskt ohållbart att fortsätta bygga på bilsamhället säger stadsbyggnadsforskare Alexander Ståhle. I USA pratar arkitekter och stadsplanerare numer om bilen som ett problem och cykel och kollektivtrafik som lösningen. Cykeln gör städer mer mänskliga och demokratiska eftersom cyklisten precis som fotgängaren inte sitter instängd i en plåtburk utan är närvarande och deltar i stadsrummet. Michelle Walker berättar om hur cykeleventet Slow Roll, som drar tusentals deltagare i Detroit varje vecka, förändrade hennes liv. Vi möter också Lotta och Jori Berntzon i Stockholmsförorten Bredäng. De cyklar varje morgon till förskolan, men mellan förorterna och in till stan är vägarna för farliga. Det är först när barn kan cykla på gatorna i en stad den förtjänar att kallas för cykelstad, menar Alexander Ståhle.

Jul 21 2015

25mins

Play

Cykeln och nyttan - om cykeln i framtiden

Podcast cover
Read more
Sista delen av Cykla i P1 handlar om cykeln som en del av lösningen på några av framtidens stora utmaningar som ohälsa, miljöförsöring och trängseln i städerna.

"Vi står inför en revolution där cykeln kommer att ersätta bilar allt mer" säger Lars Strömgren på Cykelfrämjandet. Vi besöker Cykelköket i Malmö där vem som helst får laga sin cykel eller bygga sig en ny helt gratis. It-konsulten Arvid Svensson Widén berättar varför han bytte bort ett välbetalt it-jobb för att bli cykelbud. Och så följer vi med på en cykelkurs för vuxna och provkör en velomobil.

Jul 20 2013

24mins

Play

Cykla för cyklingens egen skull - om långdistanscykling

Podcast cover
Read more
I tredje programmet av Cykla i P1 handlar det om att cykla för cyklingens egen skull. Om att cykla långt och länge och om vad som krävs för att orka ända fram.

Vi möter långdistanscyklister på tre kontinenter. Catharina Berge var den första svensken som cyklade det 480 mil långa loppet Race Across America som sträcker sig över hela USA - från Stilla havet till Atlanten. Petter Kjellgren vill starta en resebyrå för äventyrscykling och åker till Etiopien för att cykla 100 mil på sju dagar. Även Cykla i P1:s reporter Lina E. Johansson utmanar sig själv i Vätternrundanloppet.  För att läsa mer om Petter Kjellgrens äventyrscykling gå in på: cykelutmaning.se

Jul 17 2013

24mins

Play

Cykeln och konflikterna

Podcast cover
Read more
I andra programmet av Cykla i P1 handlar det om konflikterna i trafiken - ur cyklisternas perspektiv. Vi möter Magnus Lagher som råkade ut för en allvarlig cykelolycka och fick en hjärnskada trots att han bar hjälm och Märit Halmin som blev förföljd av polisbuss fem kvarter efter att hon cyklat mot rött. Beteendevetaren Sören Nordlund förklarar varför en del cyklister bryter mot trafikreglerna och Cykelfrämjandets vice ordförande Lars Strömgren om vad som krävs för att konflikterna mellan trafikanter skall minska.

Jul 06 2013

24mins

Play

Det våras för cykeln - cykelns historia i Sverige

Podcast cover
Read more
Cykla i P1 följer cykelns historia i Sverige. Den började som unga rika mäns leksak i slutet av artonhundratalet och blev det vanligaste transportmedlet under andra världskriget. Under 60-talet hamnade cykeln i skuggan av bilen men idag genomgår den en renässans. Cykla i P1 möter de som cyklade då och de som cyklar nu.

Martin Emanuel som har doktorerat om cyklingens historia i Stockholm berättar att de första cyklisterna i Sverige ofta var äventyrliga män ur den övre medelklassen som ville visa sin manlighet på höghjulingen. Cykla i P1 träffar också Gerd Persson i Knislinge i Skåne som köpte sin första cykel 1945 för att kunna ta sig till strumpfabriken där hon jobbade och för att komma ut på dans. Så blir det ett besök hos cykelreparatören Sten Nord som har följt cykelkonjunkturen från sin verkstad i Bromma.

Jun 29 2013

23mins

Play