OwlTail

Cover image of Stadsinspektionen

Stadsinspektionen

Arkitekturkritikern Mark Isitt tittar närmare på svenska städer.Ansvarig utgivare: Kajsa Hallberg

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

Gällivare – staden i förändring som står inför utmaningar

Två orter ska bli en när Gällivare vinner och Malmberget försvinner. Eller? Kan man åstadkomma högkvalitativ arkitektur när människor snart står utan tak över huvudet? Kan en serie ikoniska byggnader göra förändringen mindre smärtsam? För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

20 Jan 2022

Podcast cover

Skamfilade Landskrona överraskar positivt

Landskrona har ett skamfilat rykte men visar sig vara en underdog på god väg att vända en nedåtgående spiral. Men går det att bygga bort kriminalitet? För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

13 Jan 2022

Similar Podcasts

Podcast cover

Det förgångnas avtryck lever vidare i Vänersborg

Lilla Paris och Birger Sjöberg hur väl stämmer visan med verkligheten? Tidigare generationers avtryck imponerar men vår tids avtryck är märkbart frånvarande. För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

6 Jan 2022

Podcast cover

Historiens vingslag och moderna satsningar i Västerås

Går det att resa anabolstora byggnader och samtidigt bygga med kärlek i en stad med gamla anor? För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

30 Dec 2021

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Växjö genomgår en identitetskris

Den stora småstaden eller den lilla storstaden vad är Växjö egentligen? Och vad vill staden vara? För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

23 Dec 2021

Podcast cover

Skellefteå växer – men vad händer med identiteten?

Stärkt av en nyanlagd batterifabrik förväntas Skellefteå öka från 70 000 invånare till 100 000 på bara 20 år. Kan arkitektur hjälpa Sveriges Klondike omvandling att bevara sin identitet? För att diskutera arkitekturen tar arkitekturkritiker Mark Isitt hjälp av arkitekten Joakim Lyth från Malmö och Jokkmokks stadsarkitekt Annie Arnqvist.

24mins

16 Dec 2021

Podcast cover

Kalmar – skönheten som föll i dvala

En perfekt rutnätsplanerad skatt där tiden har stannat Kalmar synas av arkitekturkritiker Mark Isitt som ser en vacker och kosmopolitisk stad som alltid varit en del av något större men som nu fallit i dvala. För att diskutera arkitekturen tar Mark Isitt hjälp av Inger Thede, arkitekt på Råå, söder om Helsingborg, och Rahel Belatchew, arkitekt i Stockholm.

24mins

18 Feb 2021

Podcast cover

Från medeltidsgator till högteknologi i ett växande Lund

Lund har precis fått sin första spårvagnslinje så arkitekturkritiker Mark Isitt hoppar på och tar oss med på en tur från medeltidsgator till en högteknologisk forskningsanläggning och besöker även en ny stadsdel som växer fram. För att diskutera arkitekturen tar Mark Isitt hjälp av Inger Thede, arkitekt på Råå, söder om Helsingborg, och Rahel Belatchew, arkitekt i Stockholm.

24mins

4 Feb 2021

Podcast cover

Alvar Aalto gör besöket till Avesta värt mödan

En gång i tiden fanns här storslagna planer på ett alldeles eget Akropolis, men efter en runda i centrum utbrister arkitekturkritikern Mark Isitt att bruksorten Avesta borde fråntas stadsprivilegiet. Den riktiga anledningen till besöket är dock arkitekten Alvar Aalto. För att diskutera arkitekturen tar Mark Isitt hjälp av Inger Thede, arkitekt på Råå, söder om Helsingborg, och Rahel Belatchew, arkitekt i Stockholm.

24mins

21 Jan 2021

Podcast cover

Den spirande staden Umeå fascinerar

En rundtur i björkarnas stad Umeå får arkitekturkritikern Mark Isitt att förvånas över kreativiteten och nytänkandet. Men är fascinationen egentligen bara resultatet av lågt ställda förväntningar på vad nordligare breddgrader kan erbjuda? För att diskutera arkitekturen tar Mark Isitt hjälp av Inger Thede, arkitekt på Råå, söder om Helsingborg, och Rahel Belatchew, arkitekt i Stockholm.

24mins

7 Jan 2021

Loading