OwlTail

Cover image of Koplopers | BNR

Koplopers | BNR

Koplopers, een initiatief van BNR en Change Inc., volgt de ontwikkelingen over duurzaamheid, innovatie en ondernemen op de voet. Presentatie: Liesbeth Staats en Werner Schouten.

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

#47 | Duurzaam koelen in huis en op kantoor

Europa wordt geteisterd door hittegolven en ook in Nederland stijgt komende tijd het kwik. Hoe houden we in de toekomst de warmte buiten onze huizen en kantoren? Jan Henk Tigelaar is directeur bij stichting Rooftop Revolution en pleit voor meer groen op dak. Groene dakbedekking kan bij slecht geïsoleerde huizen zorgen voor een verkoeling van 8 graden, stelt Tigelaar. Hoe maakt Jan Henk onze daken groener en onze huizen koeler? Arthur van der Lee van Dutch Climate Systems werkt aan een duurzame manier van luchtverkoeling. Zónder de chemicaliën die we bij gangbare airconditioners zien, toch binnenruimtes effectief verkoelen. Hoe werkt dat en waarom is deze 'duurzame airco' nog niet op ieder kantoor geïnstalleerd?  Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

27mins

11 Jul 2022

Rank #1

Podcast cover

#46 | Hoe jij kan leren van duurzame festivals

Stroomvoorzieningen op accu's met hernieuwbare energie, een veganistische keuken en plastic bekers in de ban. De festivalbranche verduurzaamt als proefkeuken van onze samenleving. Waar zitten de duurzame big-wins? Paul Schurink is CEO van Zap. Hij stemt op festivals over de hele wereld vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af. Het resultaat: energie-efficiëntie. Jasper Goossen is eigenaar van Apenkooi Events, waarmee hij onder andere DGTL organiseert. Een van de duurzaamste festivals ter wereld. Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

26mins

4 Jul 2022

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#45 | De kansrijke alternatieven voor Russisch gas

Er zijn oplopende zorgen over het tekort aan Russisch aardgas en het kabinet laat kolencentrales harder draaien om toch aan onze energiebehoefte te kunnen voldoen. Toch zullen in de nabije toekomst duurzame innovaties nodig zijn om ons gasverbruik terug te draaien. Deze week in Koplopers: alternatieven voor gasverbruik in warmte en industrie. Verwarmen we snel onze huizen met warmte die zich onder het aardoppervlak bevindt? Jan Diederik van Wees is hoogleraar aardwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en hij bekleedt daar de leerstoel Geothermal Exploration.  Eind dit jaar start de bouw van een nieuwe fabriek in Delfzijl, waar in de toekomst groen gas geproduceerd gaat worden. Een joint venture tussen Gasunie en Perpetual Next. Niels Wage is CEO van Perpetual Next. Hij legt uit wat hij kan betekenen in de weg naar onafhankelijkheid van Russisch gas. Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

27 Jun 2022

Rank #3

Podcast cover

#44 | Ondernemen in een divers ecosysteem

Onze biodiversiteit loopt terug. Dat bedreigt niet alleen onze leefomgeving, ook vanuit financieel economisch oogpunt is een afname van verscheidenheid van soorten een groot gevaar. Louise Vet is hoogleraar ecologie aan de Wageningen Universiteit. "Het is alsof je uit een toren van steentjes elke keer een steentje verwijdert. Je weet niet wanneer de toren zal instorten."  Maurits Tepper boert natuurinclusief en zorgt hiermee voor een divers landschap. Na een aantal jaar boeren in een gesloten systeem, keert de natuur terug naar zijn erf.  Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

20 Jun 2022

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#43 | Economische groei in een duurzame wereld

Groot, groter, grootst; de Nederlandse economie is gericht op groei. Dat komt sociaal economische stabiliteit in ons land ten goede, maar levert een uitputtingslag op voor onze aarde. Hoe kan de Nederlandse economie groeien binnen duurzame kaders? Barbara Baarsma is hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur bij Rabo Carbon Bank. Zij schreef recent het boek: groene groei. Donatello en Werner vragen haar: gaan duurzaamheid en economische groei samen? Matthijs Visch is general manager EMEA bij Patagonia, waar een groeigrens van maximaal 10% per jaar geldt. Hoe neem je als ondernemer rigoreuze beslissingen als het op groei aankomt? Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

13 Jun 2022

Rank #5

Podcast cover

#42 | Hoe young professionals het bedrijfsleven verduurzamen

Duurzaamheid, impact maken, zinnig werk doen. Young professionals hechten waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar wat hebben jonge veranderaars te bieden in jouw bedrijf? Martijn Visser is sustainable purchaising manager bij Lidl Nederland. Hij wil duurzaamheid strategisch verankeren, de duurzame producten van Lidl zijn een voortvloeisel hiervan.  Enaam Ahmed Ali werkt zich in de komende jaren richting het management van Rabobank en heeft onderweg een stop gemaakt bij de afdeling duurzaamheid. Hoe krijgt zij positieve verandering voor elkaar bij een bank die nog een duurzame slag heeft te slaan? Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

27mins

6 Jun 2022

Rank #6

Podcast cover

#41 | Internationaal reizen per trein

Het vliegtuig uit, de trein in. Hoe moeten we ons internationale reisgedrag verduurzamen? Verbeteringen op Europees beleid, toegankelijkheid en samenhang lijken onvermijdelijk. Mea Westerbeek is teamlead duurzaam ondernemen en programmamanager fossielvrij ondernemen bij NS. Hoewel veel internationale trajecten van NS een goed alternatief zijn op een vlucht met het vliegtuig, is er ruimte voor verbetering.  Hessel Winkelman is mede-eigenaar van Green City Trip en biedt sinds kort in samenwerking met TUI internationale slaaptreinreizen aan. Welke toekomstplannen heeft hij op de internationale sporen? Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.See omnystudio.com/listener for privacy information.

28mins

30 May 2022

Rank #7

Podcast cover

#40 | Hoe klimaatverandering jou in gevaar brengt

Vandaag is het rapport Environment of Peace: Security in a New Era of Risk van het Stockholm International Peace Research Institute verschenen. Donatello en Werner gaan op jacht naar oplossingen voor de dreigende onveiligheid en oorlog als gevolg van klimaatverandering.  Louise van Schaik is Head of Unit EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael en pleit voor het organiseren van één gezamenlijke vijand: klimaatverandering. Welke bedreiging ziet van Schaik voortkomen uit onze milieuproblemen? Ap Verheggen is kunstenaar en co-founder van SunGlacier Technologies, waarmee hij in samenwerking met Defensie een manier heeft gevonden om water uit zuurstof te onttrekken. Zelfs in de droogste gebieden weet Verheggen bijna 2000 liter water per dag te genereren met zijn machine. Hoe helpt hij conflicten vermijden met zijn 'groeiende waterval'? Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change Inc. of natuurlijk in jouw favoriete podcast app!See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

23 May 2022

Rank #8

Podcast cover

#39 | Personeelstekort in de klimaattransities

Er is een nijpend tekort aan technisch geschoold personeel dat onze klimaattransities mogelijk moet maken. Installeren van zonnepanelen en waterpompen, isolatie van onze huizen. De technische vakman is onmisbaar om klimaatambities te realiseren.  Doekle Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland en luidde al vaker de noodklok als het om de personeelstekorten in de technieksector gaat. Hoe moeten overheden, producenten en technische bedrijven optimaal samenwerken om tot snellere verduurzaming te komen? Terpstra gelooft dat arbeidsmigranten wel kunnen helpen, maar niet de oplossing zijn voor het probleem van het personeelstekort. Marleen Prins is Chief Operations Officer bij Equans en heeft ideeën over het zo efficiënt mogelijk inrichten van operations om zo min mogelijk verlies van menselijk kapitaal te bewerkstelligen. Het massaal aantrekken van personeel is volgens Prins niet de enige oplossing.  Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, op jouw favoriete podcast platform of via Change Inc.See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

16 May 2022

Rank #9

Podcast cover

#38 | Hoe jij van bezit naar gebruik gaat voor een circulaire economie

Van die fiets met de blauwe voorband, tot aan betalen voor wasjes in plaats van een  wasmachine bezitten. Deze week in Koplopers: gaan we van bezit naar gebruik met het businessmodel: Products as a Service. Rob van Willigen is New Business Manager Product-as-a-Service bij ABN AMRO. Hij adviseert bedrijven die willen starten met de inzet van het businessmodel: PaaS. Rob wordt bij ABN AMRO ook wel gekscherend de PaaS-baas genoemd. Marcel Peters is CEO van Bundles. Hij biedt wasjes, vaatbeurten en ook kopjes koffie aan als dienst. Hoe ziet hij het PaaS-businessmodel bijdragen aan de circulaire economie? Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app of via jouw favoriete podcastplatform!See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

9 May 2022

Rank #10